08 Νοεμβρίου, 2017

ΟΙ ΗΠΑ ΕΞΕΘΕΣΑΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ VISA

 

Μετά το επεισόδιο με την αναστολή της διαδικασίας θεωρήσεων εισόδου (visa) μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, η κείμενη στην Άγκυρα πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Έχουμε λάβει αρχικές εγγυήσεις υψηλού επιπέδου από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι δεν υπάρχουν επιπλέον τοπικοί υπάλληλοι της διπλωματικής αποστολής μας στην Τουρκία υπό έρευνα.

Έχουμε λάβει, επίσης, αρχικές διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι το τοπικό μας προσωπικό δεν θα κρατηθεί ούτε θα συλληφθεί για την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων του και ότι οι τουρκικές αρχές θα ενημερώνουν εκ των προτέρων την κυβέρνηση των ΗΠΑ εάν η κυβέρνηση της Τουρκίας προτίθεται να θέσει υπό κράτηση ή να συλλάβει μέλος του τοπικού προσωπικού μας στο μέλλον.

Με βάση αυτές τις προκαταρκτικές διαβεβαιώσεις, πιστεύουμε ότι η κατάσταση ασφαλείας έχει βελτιωθεί επαρκώς για να επιτρέψει την επανέναρξη περιορισμένων υπηρεσιών θεωρήσεων στην Τουρκία.

Εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τις υπάρχουσες υποθέσεις εναντίον συλληφθέντων τοπικών υπαλλήλων της αποστολής μας στην Τουρκία.

Ανησυχούμε επίσης για τις περιπτώσεις κατά των πολιτών των ΗΠΑ, οι οποίοι συνελήφθησαν υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους Τούρκους ομολόγους τους για να επιδιώξουν την ικανοποιητική επίλυση αυτών των υποθέσεων.”

Αμέσως μετά την ανωτέρω ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία, το τουρκικό κράτος διέδωσε στα ΜΜΕ, ότι δεν ισχύουν όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση και ότι δεν ανέλαβε καμία υποχρέωση προηγούμενης ενημέρωσης των ΗΠΑ. 

Με δεδομένο, όμως, ότι οι ΗΠΑ δεν θα απελευθέρωναν τη διαδικασία των θεωρήσεων εάν δεν είχαν λάβει κάποιου είδους διαβεβαιώσεις, τότε καθίσταται αντιληπτό, ως προφανές, ότι η αντίδραση της Τουρκίας έγινε για την τήρηση των προσχημάτων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: