30 Σεπτεμβρίου, 2017

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ;

 

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει ορίσει την πρόοδο στην ειρηνική λύση της συριακής κρίσης «κοινή επιτυχία» μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας μετά από συνομιλίες με τον Τούρκο ηγέτη. 

Είπε ότι οι συμφωνίες δημιούργησαν «συνθήκες» για να τερματίσουν την αιματοχυσία στην κατάσταση που είχε υποστεί το θάνατο του πολέμου.

Ένα σύστημα πυραυλικής αεροπορικής άμυνας S-400 αναπτύσσεται για την καταπολέμηση της Τρομοκρατίας στην αεροπορική βάση Hmeymim για την ασφάλεια των πτήσεων της Ρωσικής αεροπορικής ομάδας στη Συρία. Η Τουρκία επιβεβαιώνει την πρόθεσή της   για  υπερσύγχρονα Α/Α Συστήματα πυραύλων S-400 της Ρωσίας

Οι ζώνες ασφαλείας  έχουν δημιουργήσει de facto τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και την τελική ήττα των τρομοκρατών καθώς και για την επιστροφή του συριακού λαού στην κανονική ζωή », δήλωσε ο Πούτιν κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι ήταν ένα «θέμα κρίσιμης σημασίας» όχι μόνο για τον Συριακό λαό και τη Μέση Ανατολή, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, καθώς δημιούργησε το απαραίτητο κλίμα για τους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο Ερντογάν επίσης αξιολόγησε θετικά την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία λέγοντας ότι είναι «ευτυχισμένος» με την πρόοδο που σημειώθηκε στις συνομιλίες στην Αστάνα. Πρόσθεσε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις «ενισχύουν την ειρήνη».

Είπε περαιτέρω ότι οι εγγυητές της διαδικασίας της Αστάνα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ρωσίας, θα πρέπει τώρα «να επικεντρωθούν ακόμη περισσότερο στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα «δεσμεύονται στην πολιτική λύση της συριακής κρίσης».

Ο Ρώσος ηγέτης επεσήμανε ότι η διαδικασία απο-κλιμάκωσης ήταν «δύσκολη» – τόσο για κόμματα στη συριακή διαμάχη όσο και για εγγυητές της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα – αλλά οι πλευρές κατάφεραν να επιτύχουν πρόοδο παρά τα εμπόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: