26 Σεπτεμβρίου, 2017

ΜΕ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΑΠΕΙΛΕΣ ΗΠΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΚΟΝΤΡΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ

 

«Όλος ο κόσμος θα πρέπει να θυμάται ότι οι ΗΠΑ πρώτες κήρυξαν τον πόλεμο ενάντια στην χώρα μας», τόνισε ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε:

«Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον μας, διατηρούμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίμετρα, όπως να καταρρίψουμε αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ακόμη και αν δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της χώρας μας».

Η απάντηση των ΗΠΑ
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κατίνα Άνταμς, μιλώντας στο CNNi, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν κηρύξει πόλεμο στη Βόρεια Κορέα».

«Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», πρόσθεσε. Επίσης, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος να στέλνουν οι ΗΠΑ αεροσκάφη στον διεθνή εναέριο χώρο: 

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να εξαπολύσει πυρά σε αεροσκάφη ή σε πλοία άλλων κρατών σε διεθνή εναέριο χώρο ή στη θάλασσα».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ, ο οποίος σχολιάζοντας την πτήση αμερικανικών βομβαρδιστικών B-1B Lancer στον διεθνή εναέριο χώρο επάνω από τη θάλασσα ανατολικά των ακτών της Βόρειας Κορέας, υπογράμμισε:

«Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε στον διεθνή εναέριο χώρο. 

Έχουμε το δικαίωμα να πετούμε εκεί».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «ο αμερικανικός στρατός θα εξετάσει όλες τις επιλογές που έχει προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα φυλάξουμε τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας και την πατρίδα μας».

Ωστόσο διευκρίνισε ότι εάν η Βόρεια Κορέα δεν σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες οι Ένοπλες Δυνάμεις «θα ενημερώσουν τον Πρόεδρο για τις επιλογές που υπάρχουν και κατόπιν θα ασχοληθεί ο ίδιος με το θέμα».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ο Ρόμπερτ Μάνινγκ επεσήμανε:

Δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ο Πρόεδρος θα έχει στρατιωτικές επιλογές και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Μας αφήνουν αδιάφορους (οι δηλώσεις) και είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε, πρόσθεσε.

Κίνα: Επικίνδυνη ρητορική
Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Λιου Τζιεγί τόνισε στο πρακτορείο Reuters, ότι η κλιμάκωση στη ρητορική μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ γίνεται πολύ επικίνδυνη, σημειώνοντας ότι η μόνη λύση είναι οι διαπραγματεύσεις.

Θέλουμε η κατάσταση να ηρεμήσει. Γίνεται πολύ επικίνδυνη και αυτό δεν συμφέρει κανέναν», επισήμανε ο Λιου. «Ελπίζουμε, πραγματικά, ότι οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα θα αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στην κορεατική χερσόνησο...Η εναλλακτική είναι μια καταστροφή», πρόσθεσε.

Στα άκρα η ένταση
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκτεινε τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να του απαντά άμεσα εκτοξεύοντας νέες απειλές και χαρακτηρίζοντάς τον ως...«Αμερικανό γεροξεκούτη».

Ο Κιμ απείλησε ότι θα εξετάσει να λάβει «τα πιο σκληρά αντίμετρα» πρόσθεσε ότι «η προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ ότι η χώρα του ίσως αναγκαστεί να καταστρέψει τελείως τη Βόρεια Κορέα με έπεισε, αντί να με τρομάξει ή να με σταματήσει, ότι ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι ο σωστός και είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσω μέχρις εσχάτων».

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, από την πλευρά του τόνισε ότι η απάντηση της Πιονγιάνγκ στις ΗΠΑ «θα μπορούσε να είναι πιο δυνατή από την πυροδότηση βόμβας υδρογόνου στον Ειρηνικό».

Την επομένη της λεκτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν, αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B Lancerσυνοδευόμενα από μαχητικά πέταξαν στον διεθνή εναέριο χώρο επάνω από τη θάλασσα ανατολικά των ακτών της Βόρειας Κορέας.

Σε μία επίδειξη δύναμης για την οποία το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δείχνει το εύρος των στρατιωτικών επιλογών που διαθέτει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ενισχύει την άμυνά της η Βόρεια Κορέα 
μετά τις πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο Βορράς επανατοποθετεί αεροσκάφη στην ανατολική ακτή του, ενώ παίρνει και άλλα μέτρα, μετά τις πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών σε κοντινή απόσταση από την κορεατική χερσόνησο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η ενίσχυση της αμυντικής γραμμής της Βόρειας Κορέας σημειώνεται σε μια στιγμή που η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο είναι κάτι περισσότερο από τεταμένη, μετά και την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Αλλά και τις εκατέρωθεν απειλές που ανταλλάσσουν ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα.
Μάλιστα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ρι Γιονγκ Χο, έκανε λόγο για κήρυξη πολέμου από την αμερικανική πλευρά, σημειώνοντας πως:

Η Πιονγκγιάνγκ έχει κάθε δικαίωμα να λάβει τα μέτρα της, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάρριψη αμερικανικών βομβαρδιστικών «ακόμη και όταν αυτά δεν βρίσκονται μέσα στον εναέριο χώρο μας».

«Όλος ο κόσμος θα πρέπει να θυμάται ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ μας κήρυξαν τον πόλεμο», είπε ο Ρι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι επιδείξεις ισχύος σε συνδυασμό με τις λεκτικές απειλές, θα μπορούσαν να έχουν άσχημη κατάληξη, προειδοποίησε μιλώντας στο CNNi ο αντιπρόεδρος του Stratfor, Ρότζερ Μπέικερ

«Οι Βορειοκορεάτες εκτιμούν ότι οι απειλές τους θα είναι αρκετές για να αποτρέψουν την ανάληψη δράσης από τις ΗΠΑ, την ώρα που και η αμερικανική πλευρά σκέφτεται ακριβώς το ίδιο, και όλο αυτό θα καταλήξει σε μια κατάσταση που η μία πλευρά θεωρεί τις απειλές της άλλης σαν βήμα πολέμου», τόνισε.

Την ίδια ώρα, η Σεούλ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και στις δύο πλευρές, δεδομένου ότι οι Νοτιοκορεάτες θα είναι οι πρώτοι που θα πληγούν άμεσα σε περίπτωση πολέμου.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε νέες προκλήσεις», προέβλεψε η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Κανγκ Γκιάουνγκ-χα μετά τις τοποθετήσεις αυτές από μέρους της Πιονγκγιάνγκ.

«Είναι επιτακτικό εμείς, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, μαζί, να μπορέσουμε να χειριστούμε την κατάσταση (...) κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων ή στρατιωτικές συγκρούσεις που θα μπορούσαν να ξεσπάσουν από λάθος και να εκτραπούν ταχύτατα. 

Σε μια γενικευμένη σύρραξη», συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο ινστιτούτο μελετών Center for Strategic and International Studies.

Άμεση ήταν και η απάντηση της Ουάσινγκτον στις αιτιάσεις της Βόρειας Κορέας με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κατίνα Άνταμς, να τονίζει μιλώντας στο CNNi, ότι: 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν κηρύξει πόλεμο στη Βόρεια Κορέα». «Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», πρόσθεσε.

Επίσης, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος να στέλνουν οι ΗΠΑ αεροσκάφη στον διεθνή εναέριο χώρο: «Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να εξαπολύσει πυρά σε αεροσκάφη ή σε πλοία άλλων κρατών σε διεθνή εναέριο χώρο ή στη θάλασσα».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ, ο οποίος σχολιάζοντας την πτήση αμερικανικών βομβαρδιστικών B-1B Lancer στον διεθνή εναέριο χώρο επάνω από τη θάλασσα ανατολικά των ακτών της Βόρειας Κορέας, υπογράμμισε: 

«Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε στον διεθνή εναέριο χώρο. Έχουμε το δικαίωμα να πετούμε εκεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: