12 Αυγούστου, 2017

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

 

Ο Τραμπ μαινόμενος με «στρατιωτικές επιλογές» κατά της Βόρειας Κορέα και Βενεζουέλας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε εκ νέου τη Βόρεια Κορέα, αλλά και τη Βενεζουέλα, σε μια νέα κλιμάκωση των φραστικών απειλών του.

«Έχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν», είπε χαρακτηριστικά:

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος από το γήπεδο του γκολφ ιδιοκτησίας του στο Μπέντμινστερ στο Νιου Τζέρσεϊ, περιστοιχιζόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

«Έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο», σημείωσε ο Τραμπ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Δεν μιλάμε για αυτό, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση, μια στρατιωτική επιλογή, είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε», πρόσθεσε.

Η απειλή Τραμπ είναι «μια πράξη τρέλας», δήλωσε ο Βενεζουελανός υπουργός Αμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο. «Είναι μια πράξη ακραίου εξτρεμισμού. Τις ΗΠΑ κυβερνά μια εξτρεμιστική ελίτ».

«Ως στρατιώτης, στέκομαι στο πλευρό των βενεζουελανών ενόπλων δυνάμεων και του λαού. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε όλοι στις πρώτες γραμμές της υπεράσπισης των συμφερόντων και της κυριαρχίας της αγαπημένης Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Πληροφόρησης Ερνέστο Βιγέγκας αποκάλεσε το σχόλιο του Τραμπ «άνευ προηγουμένου απειλή εναντίον της εθνικής κυριαρχίας».

Βόρεια Κορέα
Ο κ. Τραμπ δήλωσε ακόμη ότι ελπίζει πως η ηγεσία της Βόρειας Κορέας αντιλαμβάνεται «πλήρως» τη βαρύτητα των προειδοποιήσεών του προς την Πιονγκγιάνγκ να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.

«Ελπίζω ότι (οι Βορειοκορεάτες) θα καταλάβουν πλήρως τη βαρύτητα αυτού που είπα, και αυτό που είπα είναι αυτό που εννοώ», τόνισε ο κ Τραμπ.

«Αυτές οι λέξεις γίνονται εύκολα αντιληπτές», πρόσθεσε ο ίδιος, διαμηνύοντας πως εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν «εκδηλώσει μία απειλή, με τη μορφή εμφανούς απειλής – για την οποία παρεμπιπτόντως μιλά για χρόνια.

Και η οικογένειά του μιλούσε για χρόνια -ή κάνει οτιδήποτε σε σχέση με το Γκουά ή οπουδήποτε αλλού που είναι περιοχή αμερικανική ή ένας αμερικανικός σύμμαχος, θα το μετανιώσει πλήρως και θα το μετανιώσει γρήγορα».

Ο κ. Τραμπ έχει επιλέξει το δρόμο της κλιμάκωσης της έντασης με τη Βόρειο Κορέα, αφού νωρίτερα με ανάρτησή του στο Twitter.

Καθώς και άλλες δηλώσεις του που είχαν προηγηθεί, έστειλε νέες προειδοποιήσεις προς το καθεστώς της Πιονγκγιάγκ ανεβάζοντας κατακόρυφα την ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι τα περισσότερα Χρηματιστήρια κυρίως τα ασιατικά, κατέγραφαν απώλειες.

«Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με ασύνετο τρόπο.

Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν θα βρει κάποιον άλλο δρόμο!» έγραψε ο κ. Τραμπ, ενώ μια ημέρα πριν, το απόγευμα της Πέμπτης, είχε κρίνει ότι η πρώτη προειδοποίηση «για φωτιά και οργή» προς τη Βόρειο Κορέα, «ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή».

Επρόκειτο ουσιαστικά για την απάντηση του Αμερικανού Προέδρου στην κίνηση των Βορειοκορεατών να ανακοινώσουν τα σχέδιά τους να πλήξουν την νήσο Γκουάμ (αμερικανικό έδαφος) στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Όλο αυτό το σκηνικό της κλιμακούμενης έντασης είναι λογικό να προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, με αποτέλεσμα οι περισσότερες χρηματαγορές να κινούνται χθες σε αρνητικό έδαφος και οι μετοχές αναμένονταν να καταγράψουν τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από τον Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, διατύπωνε την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύρραξη με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πολύ υψηλός.

Ο ίδιος επεσήμανε τη βαθιά ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για τις απειλές επίθεσης που εκτοξεύουν εκατέρωθεν Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ.«Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη ρητορική» που υιοθετούν οι δύο πλευρές, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δυστυχώς, η ρητορική της Ουάσιγκτον και της Πιονγκγιάνγκ αρχίζει τώρα να ξεφεύγει», επισήμανε ο Ρώσος Υπουργός. «Συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι η κοινή λογική θα υπερισχύσει».

«Άμεσες απειλές χρήσης βίας διατυπώνονται… Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον είναι ότι πρέπει να υπάρξει προληπτικό».

Όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Τραμπ, πέρα από το τουίτ του, είχε απευθύνει προειδοποιήσεις προς τους Βορειοκορεάτες και το απόγευμα της Πέμπτης από το Μπεντμίνστερ της Νέας Ιερσέης όπου πραγματοποιεί διακοπές.

Οι δηλώσεις του έγιναν λίγες ώρες αφότου η βορειοκορεατική στρατιωτική ηγεσία δημοσιοποίησε ένα λεπτομερές σχέδιο για την εκτόξευση πυραύλων που θα μπορούσαν να περάσουν πάνω από την Ιαπωνία και να πλήξουν το Γκουάμ.

«Ο λαός της χώρας μας είναι ασφαλής. Οι σύμμαχοί μας είναι ασφαλείς. Και θα σας πω το εξής: η Βόρεια Κορέα καλά θα έκανε να μαζευτεί αλλιώς θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Όπου πολύ λίγες χώρες αντιμετώπισαν σε αυτόν τον Κόσμο», διεμήνυσε ο Τραμπ και προσθέτοντας είπε ότι η προηγούμενη προειδοποίησή του προς την Πιονγκγιάνγκ περί «φωτιάς και οργής», «ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή».

«Ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή. Το κάνουν αυτό στη χώρα μας εδώ και πολύ καιρό, για πολλά χρόνια. Και είναι καιρός κάποιος να ορθώσει το ανάστημά του για τον λαό αυτής της χώρας και για τους λαούς άλλων χωρών», είπε.

Ερωτηθείς εάν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να διατάξει μια προληπτική επίθεση εναντίον της Βόρειας Κορέας, ώστε η Πιονγκγιάνγκ να μην μπορέσει να αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος περιορίστηκε να πει «θα δούμε τι θα γίνει».

«Αν η Βόρεια Κορέα κάνει οτιδήποτε, ακόμη κι αν σκεφτεί να επιτεθεί εναντίον οποιουδήποτε αγαπάμε, στους συμμάχους μας ή σε εμάς, πρέπει να είναι πολύ ανήσυχη.

Θα σας πω τι θα γίνει. Θα τους συμβούν πράγματα που ποτέ δεν θεωρούσαν ότι ήσαν πιθανά», συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ακόμη, ο Τραμπ επέμεινε στο ότι θεωρεί πως η Κίνα μπορεί και οφείλει να «κάνει περισσότερα» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.

«Θεωρώ ότι η Κίνα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα. (Οι Κινέζοι) ξέρουν ότι αυτή είναι η άποψή μου. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε.

Πάντως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως «πάντοτε θα εξετάζουμε» το ενδεχόμενο διεξαγωγής «διαπραγματεύσεων» με την Πιονγκγιάνγκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: