12 Αυγούστου, 2017

ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

 

Έτοιμος να επιστρέψει στις συνομιλίες για επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των παραμέτρων που έχει καθορίσει με το έγγραφό του στο Κραν Μοντάνα ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Κάτι που όπως επισήμανε «δεν φαίνεται να είναι πρόθεση της άλλης πλευράς», δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης την Παρασκευή. 

Mιλώντας στο κρατικό ΡΙΚ από τον Πεδουλά, όπου τέλεσε τα εγκαίνια ξενοδοχειακής μονάδας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε ότι:

Είναι η τουρκική πλευρά που δεν επιθυμεί το συγκεκριμένο πλαίσιο και επιθυμεί να δράσει εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε «όσους δείχνουν πως ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού» να λάβουν υπόψιν τα δεδομένα αυτά.

Να σημειωθεί ότι στο έγγραφο των συμπερασμάτων Γκουτέρες, ένα μη δεσμευτικό έγγραφο το οποίο επικαλείται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα έξι σημεία (στα δύο πρώτα αντέδρασε διαφωνώντας η Τουρκία):

ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Να αναγνωρίσουμε ότι στην Κύπρο χρειαζόμαστε νέο σύστημα ασφάλειας και όχι τη συνέχιση του το υφιστάμενου.

Πρέπει να τερματιστεί το δικαίωμα παρέμβασης όπως επίσης και η συνθήκη εγγυήσεων. Το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι ένα συμπαγές σύστημα που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι Κύπριοι νιώθουν ασφαλείς.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΠΟΠΤΕΙΑ:Χρειαζόμαστε ένα γρήγορο μηχανισμό εφαρμογής ο οποίος να περιλαμβάνει και εξωτερικά στοιχεία από την Κύπρο (π.χ. τα Ηνωμένα Έθνη).

Οι σημερινοί εγγυητές δεν μπορούν να συμμετέχουν στην εφαρμογή και εποπτεία των εαυτών τους.  Πρέπει να υπάρξει ραγδαία μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη μέρα σε επίπεδα που προσομοιάζουν στην παλιά Συνθήκη Συμμαχίας.

Υπάρχει διαφωνία μεταξύ των μερών για sunset clause (ρήτρα λήξης ισχύος) ή sunset review (ρήτρα επανεξέτασης). Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε ψηλότερο επίπεδο. Θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες για το θέμα του οπλισμού.

ΕΔΑΦΙΚΟ: Χρειάζεται η τ/κ πλευρά να προσαρμόσει το χάρτη που κατάθεσε ώστε να αντιμετωπίζει κάποιες ανησυχίες που εκφράστηκαν από την ε/κ πλευρά σχετικά με κάποιες περιοχές-τοποθεσίες.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ:Έχουμε δύο καθεστώτα. Οι περιουσίες που εμπίπτουν στις υπό εδαφική αναπροσαρμογή περιοχή και άρα θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, ο νόμιμος ιδιοκτήτης θα επικρατεί αλλά όχι 100%.

Οι περιουσίες που θα εμπίπτουν στο τ/κ συνιστών κρατίδιο, θα πρέπει να ρυθμιστούν ως προς τον χρήστη όπως επίσης και ως προς τις περιουσίες που μεταπωλήθηκαν σε ξένους αγοραστές και πάλι όχι 100%.

ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ: Σε ότι αφορά τη μόνιμη παραμονή Τούρκων υπηκόων να υπάρχει ένα ακριβοδίκαιο με τους Έλληνες καθεστώς. Περαιτέρω συζήτηση ώστε να διευκρινιστεί τι συνιστά ακριβοδίκαιο σε ότι αφορά τη διαμονή.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:Χρειάζεται να συζητηθεί περαιτέρω το αίτημα μιας πλευράς (τ/κ) για θετική ψήφο καθώς επίσης και άλλα στοιχεία του κεφαλαίου της διακυβέρνησης για εκ περιτροπής προεδρία.

Για Μαρωνίτες-ενεργειακά
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε στο ΡΙΚ και για το θέμα της ενδεχόμενης επιστροφής Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους μετά από πρόσκληση του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που βρίσκεται υπό διαρκή τουρκική αμφισβήτηση και απειλή.

Για το θέμα των Μαρωνιτών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ουδέποτε τους έχει απαγορευθεί να επιστρέψουν στις κοινότητές τους. «Τα διαβήματα της πλευράς μας», υπέδειξε, «έχουν σχέση με την πρόληψη οποιωνδήποτε νέων τετελεσμένων από τουρκικής πλευράς».

Διατύπωσε ωστόσο την εκτίμηση ότι η πρόσκληση να επιστρέψουν οι Μαρωνίτες στην κατεχόμενη πατρίδα, «δεν δημιουργεί νέα τετελεσμένα».
Όσον αφορά τα ενεργειακά, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν – σε σχέση με πρόθεση της Τουρκίας για γεωτρήσεις το τελευταίο τετράμηνο του 2017 στην Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε το μήνυμα ότι η Λευκωσία πάντοτε θα τηρεί την νομιμότητα.

Σε περίπτωση, τόνισε, «που οι Τούρκοι παρ’ ελπίδα παραβιάσουν τους διεθνείς νόμους και όσα το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει, θα υπάρξουν οι ανάλογες έντονες ενέργειες από μέρους της Δημοκρατίας προς τα διεθνή σώματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας και άλλα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: