13 Αυγούστου, 2017

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

 

Αντιδράσεις στη Λατινική Αμερική 
για την πολεμική απειλή Τραμπ στη Βενεζουέλα.

Δυσφορία σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, ακόμη και σε αυτές που επικρίνουν ανοικτά την κυβέρνηση Μαδούρο, προκάλεσε η απειλή στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η Βραζιλία, η Κολομβία, το Περού, η Χιλή, το Μεξικό, ο Ισημερινός και η Νικαράγουα απέρριψαν την προοπτική προσφυγής σε στρατιωτική δράση.

«Η κρίση στη Βενεζουέλα δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικές ενέργειες προερχόμενες από το εσωτερικό ή από το εξωτερικό», ανέφερε στο Twitter ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι.

«Η απόρριψη της βίας και κάθε επιλογής που περιλαμβάνει χρήση βίας είναι σταθερή και αποτελεί τη θεμελιώδη βάση της δημοκρατικής συγκατοίκησης, σε εσωτερικό επίπεδο όπως και στις διεθνείς σχέσεις», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας.

«Επαναλαμβάνουμε στην κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας την αλληλεγγύη μας και τη φιλία μας, καταδικάζοντας στο όνομα της αξιοπρέπειας και της κυρίαρχης υπερηφάνειας του λαού όλες τις επιθέσεις» εναντίον αυτής της χώρας, δήλωσε η κυβέρνηση της Νικαράγουας.

Επίσης η κυβέρνηση του Ισημερινού εξέφρασε «την αλληλεγγύη της» στη Βενεζουέλα και απέρριψε κάθε απειλή για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο έδαφός της. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον Τραμπ ότι θέλει να βάλει σε κίνδυνο τη ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λατινική Αμερική.

«Έχουμε πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα, περιλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιλογής, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντέδρασε έντονα στη δήλωσή αυτή, η οποία φέρνει κακές μνήμες στην περιοχή όπου η τελευταία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση χρονολογείται από το 1989, όταν οι ΗΠΑ είχαν καταλάβει τον Παναμά για να ανατρέψουν τον πρόεδρό του, τον Μανουέλ Νοριέγκα.

«Η επιπόλαιη απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει στοχο να παρασύρει τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική σε μια σύρραξη που θα διατάρασσε, σε μόνιμη βάση, τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, διαβάζοντας μια ανακοίνωση εξ ονόματος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Τραμπ: Είναι πιθανή μία «στρατιωτική
επέμβαση» στη Βενεζουέλα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής τόνισε πως είναι πιθανή η «στρατιωτική επέμβαση» στην Βενεζουέλα, κλιμακώνοντας έτσι την πολιτική της Ουάσιγκτον σχετικά με την κρίση που μαίνεται στη χώρα.

«Έχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε γήπεδο του γκολφ ιδιοκτησίας του στο Μπέντμινστερ στο Νιου Τζέρσεϊ, περιστοιχιζόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

«Έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο», σημείωσε ο Τραμπ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Δεν μιλάμε για αυτό, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση, μια στρατιωτική επιλογή, είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε», πρόσθεσε.

Νέες συμπλοκές στη Βενεζουέλα
Λίγο μετά την δήλωση Τραμπ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Πάχον τόνισε ότι το Πεντάγωνο δεν έχει λάβει καμία εντολή από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη Βενεζουέλα. «Το Πεντάγωνο δεν έχει λάβει καμία εντολή», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, παραπέμποντας στο Λευκό Οίκο για ερωτήσεις.

Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Βενεζουέλα και χιλιάδες έχουν συλληφθεί από τον Απρίλιο, οπότε και ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο Μαδούρο ζήτησε συνομιλία με τον Τραμπ
Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ότι επιθυμεί να έχει μια προσωπική συζήτηση με τον Τραμπ, είτε μέσω μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, είτε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη.«Αν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την Βενεζουέλα, εδώ είμαι», είπε ο πρόεδρος Μαδούρο.

«Σήμερα ο Νικολάς Μαδούρο ζήτησε να έχει μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. . .ο πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστως θα συνομιλήσει με τον ηγέτη της Βενεζουέλας μόλις η δημοκρατία αποκατασταθεί σε αυτή την χώρα», υπογράμμισε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας για το γεγονός.

Οι αρχές της Βενεζουέλας έχουν δηλώσει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν μια εισβολή στην χώρα. Ένας πρώην στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το χρόνο στο πρακτορείο Reuters ότι ο στρατός έχει αναπτύξει αντιαεροπορικούς πυραύλους στις ακτές της χώρας για ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο.

Η Ουάσιγκτον στις 31 Ιουλίου επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις εναντίον του προέδρου Μαδούρο και ανώτερων κρατικών αξιωματούχων της Βενεζουέλας, μερικές ημέρες πριν από τη διαδικασία εκλογής των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης.

«Με την επιβολή των κυρώσεων εναντίον του Μαδούρο, οι ΗΠΑ καθιστούν σαφή την αντίθεσή τους στις πολιτικές αυτού του καθεστώτος και δηλώνουν την στήριξή τους στον λαό της Βενεζουέλας που επιδιώκει την επιστροφή της χώρας σε μια πλήρη και ευημερούσα δημοκρατία», είχε υπογραμμίσει τότε με ανακοίνωσή του ο Aμερικανός υπουργός Οικονομικών, ο Στίβεν Μνούτσιν.

Παράλληλα, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα έχει μια τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή το βράδυ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για την «πολύ επικίνδυνη» κατάσταση αναφορικά με την Βόρεια Κορέα.

«Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί μια λύση», τόνισε ο Τραμπ. «Κανείς δεν αγαπά μια ειρηνική λύση περισσότερο από τον πρόεδρο Τραμπ, σας διαβεβαιώ», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα βέβαια ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει από τον επικεφαλής των συμβούλων του σε θέματα εμπορίου να ερευνήσει τις πρακτικές της Κίνας αναφορικά με την πνευματική ιδιοκτησία, ανέφερε ο ιστότοπος Politico, επικαλούμενος έναν κυβερνητικό αξιωματούχο τον οποίο δεν κατονόμασε.

Ο Τραμπ αναμενόταν να ζητήσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα τη διεξαγωγή της εν λόγω έρευνας βάσει του Νόμου περί Εμπορίου του 1974, όμως η ενέργεια αυτή αναβλήθηκε καθώς ο Λευκός Οίκος ασκούσε πίεση για να συνεργαστεί η Κίνα στην προσπάθεια να χαλιναγωγηθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με τον Politico, δεν είναι σαφές πόσες λεπτομέρειες θα κάνει γνωστές ο Τραμπ στην ανακοίνωσή του, όμως κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιταϊζερ θα ξεκινήσει την έρευνα.

Βενεζουέλα: Επιπόλαιος ο Τραμπ 
θέλει να «παρασύρει» τη Λατινική Αμερική

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε χθες τον Aμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι θέλει να βάλει σε κίνδυνο τη ειρήνη και τη σταθερότητα στη λατινική Αμερική με την απειλή του περί «στρατιωτικής επιλογής», η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και από άλλες χώρες της περιοχής.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε χθες τον Aμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι θέλει να βάλει σε κίνδυνο τη ειρήνη και τη σταθερότητα στη λατινική Αμερική με την απειλή του περί «στρατιωτικής επιλογής», η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και από άλλες χώρες της περιοχής.

Η προειδοποίηση του προέδρου Τραμπ διατυπώθηκε την Παρασκευή έπειτα από ημέρες αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, με τις ΗΠΑ να χάνουν την υπομονή τους έπειτα από τέσσερις μήνες διαδηλώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 125 ανθρώπους και την εκλογή μιας αμφιλεγόμενης Συντακτικής Συνέλευσης.

«Έχουμε πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα, περιλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιλογής, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος προς τους δημοσιογράφους στο γκολφ του στο Μπέντμινστερ του Νιού Τζέρσεϊ, όπου κάνει διακοπές.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντέδρασε έντονα στη δήλωσή αυτή, η οποία φέρνει κακές μνήμες στην περιοχή όπου η τελευταία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση χρονολογείται από το 1989, όταν οι ΗΠΑ είχαν καταλάβει τον Παναμά για να ανατρέψουν τον πρόεδρό του, τον Μανουέλ Νοριέγκα.

«Η επιπόλαιη απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει στόχο να παρασύρει τη λατινική Αμερική και την Καραϊβική σε μια σύρραξη που θα διατάρασσε, σε μόνιμη βάση, τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής μας», δήλωσε ο βενεζουελανός υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, διαβάζοντας μια ανακοίνωση εξ ονόματος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η προοπτική μιας νέας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή προκάλεσε δυσφορία σε πολλές λατινοαμερικανικές χώρες, ακόμη και σ' αυτές που επικρίνουν ανοικτά την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Η Βραζιλία, η Κολομβία, το Περού, η Χιλή, το Μεξικό, ο Ισημερινός και η Νικαράγουα απέρριψαν χθες την προοπτική μιας προσφυγής στη βία.

«Η κρίση στη Βενεζουέλα δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικές ενέργειες προερχόμενες από το εσωτερικό ή από το εξωτερικό», ανέφερε στο Twitter ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι.

«Η απόρριψη της βίας και κάθε επιλογής που περιλαμβάνει χρήση βίας είναι σταθερή και αποτελεί τη θεμελιώδη βάση της δημοκρατικής συγκατοίκησης, σε εσωτερικό επίπεδο όπως και στις διεθνείς σχέσεις», υπενθυμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας.

«Επαναλαμβάνουμε στην κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας την αλληλεγγύη μας και τη φιλία μας, καταδικάζοντας στο όνομα της αξιοπρέπειας και της κυρίαρχης υπερηφάνειας του λαού όλες τις επιθέσεις» εναντίον αυτής της χώρας, δηλώνει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Νικαράγουας.

Επίσης η κυβέρνηση του Ισημερινού «εκφράζει την αλληλεγγύη της» με τη Βενεζουέλα «και απορρίπτει κάθε απειλή για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο έδαφός της», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.




Δεν υπάρχουν σχόλια: