19 Αυγούστου, 2017

ΚΛΙΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ

 

Fitch: Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Β- από CCC.Κλίμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία επικρατεί μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Fitch να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Β- από CCC, που ήταν πριν.

Για τον αμερικανικό οίκο, αναφέρει το newmoney.gr, η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή του ότι η εικόνα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί, εφόσον υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με το πρόγραμμα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), υπάρξει μείωση του πολιτικού ρίσκου, βιώσιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Αλλά και εφαρμοστούν τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί έως το 2020. Κατά τον Fitch, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μειώνει τους κινδύνους υπονόμευσης της οικονομικής ανάκαμψης τόσο από τυχόν μείωση της εμπιστοσύνης όσο και από τυχόν αύξηση των χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ο οίκος εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2017-19, με το χρέος να υποχωρεί στο 169,5% του ΑΕΠ το 2019  με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 3,4%. 

Παράλληλα, εκτιμά ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, χωρίς να προκαλέσει κάποια αστάθεια και το Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως, προκειμένου να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2018.

Ο Fitch τοποθετεί τις δικές του εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 1,6% φέτος και στο 2,1% για το 2018, τονίζοντας ότι ανάκαμψη της επενδυτικής ζήτησης, υποχώρηση της ανεργίας και περαιτέρω μείωση των χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα θα στηρίξει και την εγχώρια ζήτηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: