13 Αυγούστου, 2017

ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ «ΕΙΣΒΟΛΗ» ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

Πεδίο οικονομικών συναλλαγών και διαπλοκής αποτελεί η κατεχόμενη Κύπρος για το καθεστώς Ερντογάν. Η επιχειρηματική δραστηριότητα φίλων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κατεχόμενη Κύπρο αποτελεί κοινό μυστικό και φαίνεται να επηρεάζει τις εξελίξεις του Κυπριακού.

Αλλά και τη διαχείριση που γίνεται από τουρκικής πλευράς σε διάφορες πτυχές. Αυτό, τουλάχιστον, υποδεικνύουν ενημερωμένες πηγές, που παρακολουθούν τις «πολυεπίπεδες» δράσεις του καθεστώτος Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, Τούρκοι επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι πολιτικά και όχι μόνο φίλοι του Τούρκου Προέδρου, έχουν έντονη οικονομική δραστηριότητα στα κατεχόμενα ενώ φαίνεται πως θα αναλάβουν και μια σειρά άλλα έργα, που θα εγκρίνει η Τουρκία ή και το ψευδοκράτος. 

Όλα αυτά με τις πλάτες της Άγκυρας.Τούτο, βέβαια, που διαδραματίζεται στα κατεχόμενα συνιστά μέρος της ευρύτερης εικόνας της τουρκικής πολιτικής και αφορά πρωτίστως στις προσωπικές και πολιτικές συνεργασίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Τούρκοι επιχειρηματίες, λοιπόν, έχουν αναλάβει έργα υποδομής σε όλη την κατεχόμενη περιοχή. Για παράδειγμα, στην κατεχόμενη πόλη της Μόρφου ανέλαβαν σημαντικά έργα (πανεπιστήμιο, δρόμοι κ.λπ.) και ευελπιστούν να εξασφαλίσουν κι άλλα.

Σημειώνεται πως κατά τις συζητήσεις στα πλαίσια της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, η τουρκική πλευρά διαμήνυσε πως θα μπορούσε να συζητήσει επιστροφή μόνο μέρους της περιοχής της Μόρφου (αυτό προκύπτει και από τον χάρτη που κατέθεσαν τον Ιανουάριο στη Γενεύη).

Είχε αναφερθεί πως στην Πενταμερή σε συζητήσεις που έγιναν στο μικρό τραπέζι των συζητήσεων, η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται επιστροφή ολόκληρης της πόλης, σίγουρα όχι της παραλίας ενώ είχαν τεθεί και όροι ως προς τις περιουσίες και έργα υποδομής. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε αναφορά και στο κτηριακό συγκρότημα του πανεπιστημίου. Εμπλοκή των φίλων Ερντογάν υπάρχει και στο έργο του αιώνα, τη μεταφορά του νερού (κατασκευή και διαχείριση). 

Εκεί που έγιναν έργα υποδομής για το νερό, η τουρκική πλευρά δεν ήταν και φαίνεται να είναι διατεθειμένη να συζητήσει «εδαφικές αναπροσαρμογές». Προ πολλού έγιναν επενδύσεις στον τουριστικό τομέα με ανέγερση και λειτουργία ξενοδοχείων. 

Την ίδια ώρα, σχεδιάζουν την κατασκευή ναυπηγείων στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου ενώ κάποια στιγμή εξέταζαν και το ενδεχόμενο για λειτουργία αεροδρομίου στην Καρπασία. Εμπλοκή φίλων του Ερντογάν υπάρχει και στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Οι επιχειρηματίες στην Τουρκία εξακολουθούν να θεωρούν «παρθένο τοπίο» την κατεχόμενη Κύπρο ενώ σε περίπτωση συμφωνίας στο Κυπριακό, εκτιμούν πως θα «προελάσουν» και στην «ελληνική πλευρά».

Καθώς λόγω του μεγέθους των εταιρειών τους δεν μπορούν να τους ανταγωνιστούν ελληνοκυπριακές εταιρείες. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί, όπως φαίνεται, προτεραιότητά τους καθώς προσβλέπουν στην εκμετάλλευση επιχειρηματικά και οικονομικά της κατεχόμενης περιοχής. 

Τα μαρωνίτικα χωριά
Η κίνηση που έγινε με την εξαγγελία για επιστροφή Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους έχει πολλές πτυχές.

Η πρώτη αφορά το εδαφικό. Η τουρκική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως δεν αποδέχεται επιστροφή των χωριών αυτών υπό τη διοίκηση του ελληνοκυπριακού συνιστώντας κρατιδίου.

 Με την εξαγγελία επιχειρεί να «κλειδώσει» πως τα μαρωνίτικα χωριά θα παραμείνουν και μετά από συμφωνία στην περιοχή που θα ελέγχει η τουρκική πλευρά.

Παράλληλα, θεωρεί πως καταγράφει μια κίνηση «καλής θέλησης» και ταυτόχρονα προκαλεί συζητήσεις, ενδεχομένως και αντιπαραθέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά. 

Η παρουσία εκπροσώπου της λεγόμενης τουρκικής πρεσβείας στα κατεχόμενα, στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών από παράγοντες του ψευδοκράτους για εξέταση των διαφόρων πτυχών του θέματος, επιβεβαιώνει το αυτονόητο. 

Ότι η Τουρκία θα διαχειριστεί το ζήτημα τούτο, με τους μηχανισμούς του ψευδοκράτους να εφαρμόζουν τις οδηγίες. Οι πληροφορίες φέρουν συμμετοχή Τούρκων επιχειρηματιών στην ανοικοδόμηση των μαρωνίτικων χωριών. 

Είναι προφανές, πάντως, πως με το θέμα των «υπηκοοτήτων» που τέθηκε από το ψευδοκράτος, για να δοθεί δηλαδή «ιθαγένεια» σε όσους θα επιστρέψουν και εγκατασταθούν, περιορίζει ή και εξουδετερώνει την εφαρμογή της εξαγγελίας. 

Τι θα γίνει, όμως, με τις περιουσίες; Αυτό είναι ένα θέμα που θα έχει συνέχεια. 

Δεν προχωρούν με Αμμόχωστο
Η τουρκική πλευρά δεν ανακοίνωσε ποτέ θέμα Αμμοχώστου. Ήταν μια διαρροή για να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σε σχέση, πάντως, με το θέμα της ανοικοδόμησης της κατεχόμενης πόλης αλλά και ευρύτερα των κατεχόμενων περιοχών, υπενθυμίζεται πως είχε υπογραφεί τον Μάιο του 2014 πρωτόκολλο συνεργασίας από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) με την Ένωση Τουρκοκυπρίων Εργολάβων.

Αργότερα ο Τουρκοκυπριακός Σύνδεσμος υπέγραψε συμφωνία με τους Τούρκους εργολάβους. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργολάβων Τουρκίας, Μιτχάτ Γενίγκιουν, εκτίμησε τότε ότι υπάρχουν δουλειές στην Κύπρο αξίας 100 δισ. ευρώ. 

Η Ένωση, είπε, έχει 140 μέλη που κάνουν το 70% των κατασκευών στην Τουρκία και το 90% των εργασιών κατασκευαστικών τουρκικών εταιρειών στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε στην ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου και για έργα σε «αδρανείς περιοχές».

Γεωπολιτική και διαπλοκή μέσω κατεχομένων
Πάγια και διαχρονική είναι η τουρκική πολιτική στην Κύπρο και συνδέεται με τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας για στρατηγικό έλεγχο του νησιού.

Αυτό αποτελεί και το βασικό εμπόδιο για να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό. Σημειώνεται δε πως τα ενεργειακά ενισχύουν την εμμονή της Άγκυρας για πολιτική και στρατιωτική παρουσία στο νησί.

Και τούτο έχει επιβεβαιωθεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο κατά τη διάρκεια των δυο Πενταμερών Διασκέψεων σε Γενεύη και Κραν Μοντάνα, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο.

Παράλληλα, είναι προφανές πως η Τουρκία από το 1974 και εντεύθεν έχει χρησιμοποιήσει πολλαπλώς την κατεχόμενη Κύπρο.

Και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, για παράνομες δραστηριότητες, που μεταφέρονταν από την Τουρκία αλλά και για διαπλοκή. Το πολιτικό σύστημα επωφελήθηκε πολλαπλώς από τα κατεχόμενα.

Οι παράλληλες κινήσεις και το Σχέδιο Β’ της Άγκυρας
Το πολυσυζητημένο Σχέδιο Β’ της Τουρκίας βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαδικασία εφαρμογής ενώ την ίδια ώρα η Άγκυρα και ο εγκάθετός της στα κατεχόμενα, Μουσταφά Ακιντζί, «στηρίζουν» τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων (όταν ακόμη ευρίσκονταν εν ζωή).

Μέσα από διάφορες ενέργειες και αποφάσεις, η Άγκυρα διαμορφώνει ένα σκηνικό στα κατεχόμενα, που παρουσιάζεται ως εξής: 

-Πλήρης εξάρτηση των κατεχομένων και πραγματοποίησης μικρών και προσεκτικών βημάτων ενσωμάτωσης στην Τουρκία.

-Απόλυτος έλεγχος των κατεχομένων από την Τουρκία( νερό, έργα, πληθυσμός).

-Ανάπτυξη της γεωργίας( νερό), του τουρισμού( υποδομές) και ενίσχυση της οικονομίας του κατεχόμενου τμήματος με εμπλοκή Τούρκων οικονομικών παραγόντων.

-Αναβάθμιση διά των έργων υποδομής της αξίας των ε/κ περιουσιών και περιπλοκή των συζητήσεων στο πεδίο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

-Υπενθυμίζεται συναφώς ότι με βάση τη Συμφωνία Πλαίσιο ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και το ψευδοκράτος, η οποία είχε υπογραφεί στις 20 Ιουλίου 2010, προκύπτουν μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τη μεταφορά του νερού στα κατεχόμενα.

-Η πώληση σε τρίτες χώρες (εννοεί μάλλον την Κυπριακή Δημοκρατία), θα γίνεται από την Τουρκία και το ψευδοκράτος θα λαμβάνει κάποια ποσοστά.

-Η εισαγωγή του εξοπλισμού, των υλικών για το έργο έγινε από την Τουρκία καθώς και οι εργάτες που έχουν εργασθεί μεταφέρθηκαν από τη χώρα.

-Η γη απ’ όπου περνά ο αγωγός βρίσκονται στην κυριότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: