25 Απριλίου, 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

 
Τελευταία ενημέρωση:25-04-2018
Στο ΚΥΣΕΑ σήμερα οι δύο γαλλικές φρεγάτες
Συναγερμό στην κυβέρνηση προκάλεσε η γαλλική διάψευση της είδησης ότι η Ελλάδα θα παραλάβει εντός τετραμήνου δύο φρεγάτες, όπως έχει δημοσίως δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Έγκυρες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ενώ ο κ. Τσίπρας συνομίλησε χθες με τον κ. Καμμένο, ζητώντας του να διατηρήσει χαμηλούς τόνους στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σήμερα στις 09:30.

Οι Γάλλοι φέρονται να κάνουν πίσω -τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν είναι βήμα τακτικής ή όχι- από μία συμφωνία σε προχωρημένο στάδιο, λόγω της κακής επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος από την Αθήνα. 

Το γεγονός ότι ο Φ. Κουβέλης δήλωσε δημοσίως (Σκάι 20/4) ότι η Ελλάδα θα πάρει με leasing δύο φρεγάτες από τη Γαλλία, ότι «είναι δυνατόν να έρθουν μέσα στο καλοκαίρι», αλλά και ότι «το επόμενο διάστημα θα αγοραστούν και άλλες δύο φρεγάτες» ενόχλησε το Παρίσι.

Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει ότι το ΚΥΣΕΑ ούτε καν συζήτησε το ζήτημα των φρεγατών, αλλά μετά τη δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Φλοράνς Παρλί ότι «η Γαλλία δεν θα παραχωρήσει στην Ελλάδα δύο φρεγάτες το επόμενο καλοκαίρι» τα ερωτηματικά γίνονται πολύ πιεστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος «άδειασε» τον κ. Κουβέλη λέγοντας ότι «υπάρχουν μια σειρά από διερευνήσεις για διάφορα πρότζεκτ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δεν συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ», ενώ ταυτόχρονα κυβερνητικές πηγές διέρρεαν πως αν υπάρχει λόγος για επίσημες ανακοινώσεις, αυτές θα γίνουν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Eurostat:To 21% των Ελλήνων αντιμετωπίζουν 
σοβαρή οικονομική υστέρηση

Υπερτριπλάσιο του κοινοτικού μέσου όρου και συνολικά το δεύτερο υψηλότερο στην Ένωση των 28 κρατών- μελών είναι το ποσοστό των Ελλήνων, που αντιμετωπίζουν σοβαρή υλική υστέρηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, περίπου 33 εκατομμύρια ανά την κοινότητα, δηλαδή ποσοστό 6,7% του πληθυσμού, αντιμετωπίζει σοβαρή υλική υστέρηση. 

Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 21,1%, με την εικόνα στη χώρα μας να είναι η πλέον απογοητευτική ύστερα από εκείνη της Βουλγαρίας όπου σχεδόν ένας στους τρεις (30%) αντιμετωπίζουν σοβαρή υλική υστέρηση. 

Υψηλά ποσοστά καταγράφονται επίσης στη Ρουμανία (19,4%) και την Ουγγαρία (14,5%), ενώ τα χαμηλότερα παρατηρούνται στο Λουξεμβούργο (1,6%), τη Φινλανδία (2%) και την Ολλανδία (2,6%).

Η σοβαρή υλική υστέρηση, όπως αυτή προσδιορίζεται από τη Eurostat, σημαίνει ότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. 

Ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα για τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα: οικιακή θέρμανση, κάλυψη απροσδόκητων εξόδων, κατανάλωση κρέατος (ή ψαριού), διακοπές μίας ημέρας μακριά από το σπίτι τους, τηλεόραση, πλυντήριο, αυτοκίνητο, τηλέφωνο.

Συνάντηση Βαρθολομαίου – Ερντογάν στην Άγκυρα

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει σήμερα στις 16:30, στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ομογένεια. Επίσης, θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τον διαθρησκειακό διάλογο και το προσφυγικό.

Ντιμιτρόφ: Επικίνδυνο όταν 
οι διαπραγματεύσεις βγαίνουν στη δημοσιότητα

Για τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να επιλυθεί το ονοματολογικό, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζοντας την ανάγκη να προστατευτεί σε πρώτη φάση η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, δεν υπάρχουν διαφορές στα οράματα μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας και μίλησε για την ανάγκη διαφοροποίησης της ΠΓΔΜ και της Περιφέρειας της Μακεδονίας «και να τηρηθεί η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα ώστε να διατηρηθούν τα σύνορα», όπως είπε.

«Πρέπει να καταφέρουμε να δείξουμε ότι είναι εφικτό να χτίζονται φιλίες μεταξύ χωρών. Εμείς δεν έχουμε πρόθεση να τσακωθούμε με την Ελλάδα, στόχος μας είναι η συμφιλίωση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, επισημαίνοντας πως θα βγουν όλοι κερδισμένοι εάν επιτευχθεί μία ρήξη με το παρελθόν, καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχουν καλές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες της ΠΓΔΜ και ειδικότερα αναφέρθηκε στη συμφωνία με τη Βουλγαρία για ένα κοινό μέλλον στην Ευρώπη, όπως είπε, και στην προσέγγιση με την Αλβανία, τη Σερβία και το Κόσοβο.

ΥΠΕΞ: Ατυχείς οι δηλώσεις Χαν

Για ατυχείς δηλώσεις από πλευράς του Ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν έκανε λόγο με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την αισιοδόξία που εξέφρασε ο Χαν για λύση του ονοματολογικού σε δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ καλεί τον επίτροπο Χαν «να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί».

«Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, αναφερόμενος στο θέμα της ονόματος, κατά την ομιλία του στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι:

Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος ή τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε.

Προεκλογική συγκέντρωση σε τουλάχιστον 
μία ευρωπαϊκή πόλη προανήγγειλε ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει να διεξαγάγει προεκλογική συγκέντρωση σε μια ευρωπαϊκή πόλη τον επόμενο μήνα ενόψει των τουρκικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι κυβερνήσεις ορισμένων δυτικών χωρών έχουν διαμηνύσει ότι θα απαγορεύσουν σε Τούρκους υποψηφίους να πραγματοποιήσουν προεκλογική εκστρατεία στο έδαφός τους.

«Θεού θέλοντος, τον Μάιο, θα διεξαγάγουμε την πρώτη μας συγκέντρωση σε μια κλειστή αθλητική εγκατάσταση στην Ευρώπη, σε μια ευρωπαϊκή χώρα. 

Όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί», τόνισε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του σε μέλη του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτή η ευρωπαϊκή χώρα.

Οι πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας και ενέκρινε η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου.

Το 2017, ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γερμανία είχαν απαγορεύσει πολλές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών. Ο Τ. Ερντογάν τότε είχε παραλληλίσει τη γερμανική κυβέρνηση με το ναζιστικό καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: