23 Φεβρουαρίου, 2018

Ο ΟΗΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΑΚΩΧΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Βομβαρδισμοί στη Γούτα ενώ πολεμικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν τον τελευταίο θύλακα των αντικαθεστωτικών κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας για έκτη συνεχή ημέρα την Παρασκευή.

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαιτήσει ανακωχή 30 ημερών ανά τη χώρα, για να είναι δυνατές οι παροχές αρωγής και οι ιατρικές εκκενώσεις.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Σταφάν ντε Μιστούρα, ζήτησε ανακωχή για να παύσει μια από τις τρομερότερες αεροπορικές επιθέσεις του επταετούς εμφυλίου πολέμου.Έτσι ώστε να αποφευχθεί μια «σφαγή» στην πολιορκημένη περιοχή της ανατολικής Γούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού.

Τουλάχιστον 417 είναι οι νεκροί στην ανατολική Γούτα από το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και πάνω από 2.100 οι τραυματίες από τις επιδρομές του συριακού στρατού και των συμμάχων του.

Αεροσκάφη έχουν πλήξει πυκνοκατοικημένες περιοχές στον θύλακα των 400.000 κατοίκων και, όπως έχουν πει οργανώσεις αρωγής, πάνω από δέκα νοσοκομεία, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την περίθαλψη των τραυματιών.

Η Ρωσία, κύρια σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία έχει το δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε πως θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ανακωχή 30 ημερών.

Αλλά όχι μία που θα περιελάμβανε τους ισλαμιστές εξτρεμιστές που, σύμφωνα με την ίδια, στοχεύουν οι επιθέσεις στην ανατολική Γούτα.

Εργαζόμενοι των οργανώσεων αρωγής και κάτοικοι λένε πως ελικόπτερα του συριακού στρατού ρίχνουν βόμβες- βαρέλια- βαρέλια πετρελαίου γεμάτα εκρηκτικά και θραύσματα,- σε αγορές και ιατρικά κέντρα.

Κάτοικοι και αντάρτες στην ανατολική Γούτα λένε πως συμμετέχουν και ρωσικά αεροπλάνα. Οι Σύριοι λένε πως τα καταλαβαίνουν επειδή πετούν σε μεγαλύτερο ύψος από τα συριακά αεροσκάφη.

Η Δαμασκός και η Μόσχα αρνούνται τη χρήση βομβών- βαρελιών ή τα πλήγματα σε βάρος αμάχων. Όπως λένε, οι αντάρτες κρατούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας


Δεν υπάρχουν σχόλια: