22 Φεβρουαρίου, 2018

ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΖΑΕΦ

 

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των γερμανικών ομίλων για την ΠΓΔΜ και συνολικά για τα Δυτικά Βαλκάνια εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γερμανίας για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή τους προοπτική σε ΕΕ και ΝΑΤΟ εκφράστηκε και κατά τη χτεσινή συνάντηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο Βερολίνο, όπου παραχώρησαν και κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέντευξη τονίστηκε η έντονη δραστηριότητα των γερμανικών ομίλων στη χώρα, με «τη Γερμανία να είναι ο Νο 1 εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ, καθώς οι γερμανικές εξαγωγές ξεπερνούν το 40% των συνολικών.

Και ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους της», κατά τα λόγια του Ζάεφ, που συνοδευόταν από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και συναντήθηκε με εκπροσώπους του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Οι ετήσιες εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών υπολογίζονται σε 3,6 δισ. ευρώ και περίπου 200 γερμανικές εταιρείες λειτουργούν εκεί. 

Ο Ζάεφ κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επενδύουν στην ΠΓΔΜ, λέγοντας πως η κυβέρνησή του θα τις στηρίξει προσφέροντάς τους «σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον». 

Ο ίδιος ανέφερε σχετικά με την «αμυντική συνεργασία» ότι πάνω από 200 αξιωματικοί έχουν εκπαιδευτεί από τον γερμανικό στρατό, ενώ η αποστολή της ΠΓΔΜ στο Αφγανιστάν βρίσκεται υπό γερμανική διοίκηση.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στο «παζάρι» για τους όρους της ένταξης της ΠΓΔΜ και των άλλων Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με την Γερμανίδα καγκελάριο να τονίζει: 

«Στηρίζω τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ζάεφ για επέκταση και ενίσχυση των οικονομικών επαφών μεταξύ Γερμανίας και ΠΓΔΜ», και να εξαίρει το «φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. 

Σημείωσε πως υποστηρίζει μεν αυτήν την προοπτική, αλλά «θέλουμε να δούμε να εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις (...) υπάρχουν όροι και κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» για κάθε χώρα. 

Πρόσθεσε πως η «Διαδικασία του Βερολίνου» - με τη Γερμανία να πρωτοστατεί - στοχεύει ακριβώς στο να εντείνει τις επαφές μεταξύ των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ερωτηθείς σχετικά με την «πιθανή επιρροή της Ρωσίας» κατά των φιλοδοξιών της ΠΓΔΜ για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο Ζ. Ζάεφ απάντησε: «Είμαστε μια μικρή χώρα, θέλουμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες και σίγουρα επιθυμούμε βελτίωση των σχέσεών μας με τη Ρωσία.

Όμως δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από την πλήρη ένταξή μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ». Ο ίδιος τόνισε τη μεγάλη υποστήριξη της Γερμανίας σε αυτόν το στόχο και «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα. 

Είναι δύσκολα θέματα αλλά θέλουμε να πετύχουμε αποτελέσματα, η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμμετέχουν σε αυτό, και βεβαίως θα καλέσουμε και τους πολίτες να πουν τη γνώμη τους».

Η Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας, σημείωσε πως «ποτέ άλλοτε τα τελευταία δέκα χρόνια δεν ήμασταν τόσο κοντά σε λύση». 

Η ίδια υποστήριξε την επίλυση του προβλήματος, όμως «η πίεση σε διαπραγματεύσεις τις περισσότερες φορές δε βοηθάει ιδιαίτερα.

Έχω την εντύπωση - για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό - ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του θέματος και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση».

Εξέφρασε «εμπιστοσύνη και στις δυο πλευρές ότι θα χειριστούν το πρόβλημα με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή» και συμπλήρωσε πως οι συμβιβασμοί είναι επώδυνοι, αλλά πρέπει να είναι και υλοποιήσιμοι.

Να σημειωθεί ότι αύριο Παρασκευή, ανάλογη συνάντηση αναμένεται να έχουν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με την καγκελάριο, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: