10 Δεκεμβρίου, 2017

OΛΟΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΡΑΜΠ

 

Δεν έχει κλείσει καν χρόνο στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ο κατάλογος των προσώπων (είτε πρόκειται για έμμεσους και άμεσους συνεργάτες, είτε για στελέχη του κρατικού μηχανισμού) που έχουν απολυθεί ή παραιτηθεί είναι ήδη μεγάλος, με τις ενδείξεις να αφήνουν να εννοηθεί ότι θα μεγαλώσει και άλλο.

Μεταξύ των προσώπων αυτών είναι και δύο ομογενείς, ο Ράινς Πρίμπους, που διετέλεσε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου μέχρι να παραχωρήσει τη θέση του στον Τζον Κέλι, και ο Γιώργος Τζιτζίκος που είχε διατελέσει αναπληρωτής βοηθός του προέδρου και εν συνεχεία υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ας δούμε όμως τον σχετικό κατάλογο με χρονολογική σειρά:

Σάλι Γέιτς, 30 Ιανουαρίου

Δέκα ημέρες μετά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων, ο Ντόναλντ Τραμπ απάλλαξε από τα καθήκοντά της την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς επειδή αμφισβήτησε δημοσίως κι ανοικτά το αντιμεταναστευτικό του διάταγμα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Γέιτς διέπραξε προδοσία απέναντι στην Υπηρεσία της καθώς δήλωσε ότι όσο βρίσκεται σε αυτή τη θέση δεν πρόκειται να υπερασπιστεί νομικά το συγκεκριμένο διάταγμα που επί της ουσίας απαγορεύει την είσοδο σε πολίτες από μουσουλμανικές χώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Μάικλ Φλιν, 13 Φεβρουαρίου

Την 13η Φεβρουαρίου, και αφού είχε συμπληρώσει μόλις 24 ημέρες στο πόστο του συμβούλου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Μάικλ Φλιν υπέβαλε την παραίτησή του.

Η παραίτησή του (που ουσιαστικά πρόκειται για απόλυση) ήρθε μετά το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τις επαφές που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ.

Ο Φλιν αποκαλύφθηκε όχι μόνο ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ, στις 29 Δεκεμβρίου 2016, πριν ο Τραμπ ορκιστεί πρόεδρος, αλλά και ότι είπε ψέματα για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής του συνομιλίας στον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Από τότε βέβαια αποκαλύφθηκαν πολλά περισσότερα για τη δραστηριότητα του Μάικλ Φλιν, και όπως είναι γνωστό πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος παραδέχθηκε ενώπιον των Αρχών ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FΒΙ) και δέχθηκε να συνεργαστεί με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ.

Πριτ Μπαράρα, 11 Μαρτίου

Ο Πριτ Μπαράρα, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, από τον οποίο ο Τραμπ είχε ζητήσει να παραμείνει στη θέση του λίγες ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές, απολύθηκε αφού αρνήθηκε να υπακούσει εντολή για να υποβάλει την παραίτησή του, μαζί με άλλους 45 ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

«Δεν παραιτήθηκα. Απολύθηκα πριν από λίγα λεπτά», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Μπαράρα προσθέτοντας ότι η υπηρεσία του στη θέση αυτή «ήταν η μεγαλύτερη τιμή στην επαγγελματική του ζωή».

Ο Πριτ Μπαράρα περιλαμβανόταν σε 46 ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, που είχαν διορισθεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι έλαβαν την εντολή από τον υπουργό Δικαιοσύνης να παραιτηθούν και να παραδώσουν τα γραφεία τους. Ο Πριτ Μπαράρα αρνήθηκε να παραιτηθεί.

Εχοντας στην αρμοδιότητά του τον Νότιο Τομέα της Νέας Υόρκης και εντός αυτού το Μανχάταν, επιχειρηματικό κέντρο και σημείο συγκέντρωσης ισχυρών περιουσιών, ανάμεσά τους και εκείνης του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πριτ Μπαράρα ήταν πανίσχυρος και από τους πλέον προβεβλημένους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς των ΗΠΑ.

Είχε τη φήμη του άτεγκτου πολέμιου της εγκληματικότητας στον κόσμο των επιχειρήσεων και της διαφθοράς, του ατρόμητου μπροστά στις ελίτ της Γουόλ Στριτ λειτουργού της δικαιοσύνης.

Τζέιμς Κόμεϊ, 9 Μαϊου

Ο Τραμπ απέλυσε αιφνίδια τον επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ μετά από τις επιπτώσεις μιας έρευνας που είχε ανακοινώσει ο Κόμεϊ για τα ηλεκτρονικά μηνύματα της τότε υποψήφιας για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον.

Όπως δήλωσε ο Τραμπ, «ο Κόμεϊ δεν είναι πια σε θέση να ηγηθεί της υπηρεσίας αποτελεσματικά». Σε επιστολή του στον Κόμεϊ που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αναφέρει:

«Παρότι εκτιμώ ιδιαίτερα την ενημέρωσή μου από εσάς τρεις ξεχωριστές φορές ότι δεν υπόκειμαι σε έρευνα, ωστόσο συμφωνώ με την κρίση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν είστε σε θέση να ηγηθείτε αποτελεσματικά της Υπηρεσίας». Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η απόφασή του βασίστηκε σε εισήγηση του γενικού εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών Τζεφ Σέσιονς.

Ο Κόμεϊ βρέθηκε αναμεμειγμένος σε μια αντιπαράθεση που αφορά την διερεύνησή του για το εάν η χρήση προσωπικού διακομιστή μηνυμάτων από την Κλίντον ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Τον Ιούλιο του 2016 ο Κόμεϊ είπε ότι το θέμα πρέπει να κλείσει χωρίς δίωξη, όμως 11 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές (8 Νοεμβρίου 2016) ανακοίνωσε ότι είχε ανοίξει ξανά την έρευνα διότι είχε βρεθεί μια νέα παρτίδα ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αφορούν την Κλίντον. 

Ο Κόμεϊ επίσης ηγούνταν μίας έρευνας από το FBI σχετικά με την φερόμενη επέμβαση ή επιρροή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, και την πιθανή ανάμειξη μελών της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ.

Μάικλ Ντάμπκε, 18 Μαϊου

Ο διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου Τραμπ, Μάικ Ντάμπκε, αποχώρησε ύστερα από τρεις μήνες στη θέση αυτή στον Λευκό Οίκο.

«Εξέφρασε την επιθυμία να φύγει από τον Λευκό Οίκο και κατέστησε σαφές ότι θα έμενε έως το τέλος του ταξιδιού του προέδρου στο εξωτερικό», δήλωσε η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, αναφερόμενη στο πρώτο υπερπόντιο ταξίδι του Τραμπ στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη.

Γουόλτερ Σάουμπ, 6 Ιουλίου

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Κυβερνητικής Δεοντολογίας, Γουόλτερ Σάουμπ, ο οποίος είχε ασκήσει κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση αυτή, έξι μήνες πριν λήξει η θητεία του.

Τον Ιανουάριο ο Σάουμπ είχε κρίνει ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τραμπ προκειμένου να μην υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της προεδρίας του και των οικογενειακών επιχειρήσεών του. Ο Τραμπ περιορίστηκε απλώς να αναθέσει τον έλεγχο του ομίλου του στους γιους του, Ερικ και Ντόναλντ τζούνιορ, όμως αρνήθηκε να μεταβιβάσει το μερίδιό του.

Στην επιστολή παραίτησής του ο Σάουμπ δεν αναφέρει ευθέως τους λόγους της αποχώρησής του. Ωστόσο, σε μια άλλη ανακοίνωση σημειώνει ότι «υπό την παρούσα κυβέρνηση, κατέστη προφανές ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση των κανόνων δεοντολογίας». Ο Σάουμπ είχε διοριστεί στη θέση αυτή από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σον Σπάισερ, 21 Ιουλίου

Στις 21 Ιουλίου ο Σον Σπάισερ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων.

Η αποχώρηση του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου ήρθε λίγες ώρες μετά την πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Νεοϋορκέζο οικονομικό σύμβουλο Άντονι Σκαραμούτσι να αναλάβει το πόστο του διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου και όλοι θεωρούν πως για την απόλυση του Σπάισερ ευθυνόταν ο Σκαραμούτσι.

Μάικλ Σορτ, 24 Ιουλίου

Τρεις ημέρες μετά το «ξήλωμα» του Σπάισερ, φαίνεται πως ο Σκαραμούτσι «έφαγε» και τον Μάικλ Σορτ, βοηθό γενικού γραμματέα σε θέματα Τύπου. Η εκδίωξη του Σορτ αποτελούσε προειδοποίηση στα υπόλοιπα μέλη του επιτελείου Τραμπ να μην διαρρέουν ειδήσεις σχετικά με τον Τραμπ, αλλιώς θα έχουν την τύχη του Σορτ. Ο Σορτ με τη σειρά του αρνήθηκε κάθε ανάμειξη του σε διαρροές ειδήσεων.

Ράινς Πρίμπους, 28 Ιουλίου

Την απόφαση να πάψει από τα καθήκοντά του τον ομογενή προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, έλαβε στις 28 Ιουλίου ο Τραμπ, μια απόφαση που ανακοίνωσε μέσω twitter.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ρέινς Πρίμπους για τις υπηρεσίες του και την αφοσίωσή του στην χώρα. Πετύχαμε πολλά μαζί και είμαι πολύ περήφανος για αυτόν», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, καθώς ο ομογενής συνεργάτης του Τραμπ δεν διατηρούσε καλές σχέσεις με τον νέο υπεύθυνο επικοινωνίας Άντονι Σκαραμούτσι.

Αντονι Σκαραμούτσι,  31 Ιουλίου

Στις 31 Ιουλίου, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να απομακρύνει τον Άντονι Σκαραμούτσι από διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου.

Η απομάκρυνση του Σκαραμούτσι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις την περασμένη εβδομάδα, ήταν απαίτηση του νέου προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, απόστρατου στρατηγού Τζον Κέλι, καθώς ο Σκαραμούτσι συμπεριφερόταν αλαζονικά, ανακοινώνοντας παντού, μεταξύ άλλων, ότι αναφερόταν απευθείας στον πρόεδρο και όχι στον προσωπάρχη του.

Στιβ Μπάνον, 18  Αυγούστου

Στις 18 Αυγούστου ο Στιβ Μπάνον, ο επικεφαλής της στρατηγικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απομακρύνθηκε από τη θέση του στον Λευκό Οίκο. 

Η απομάκρυνση του πρώην διευθυντή του ακροδεξιού ιστοτόπου Breitbart –στον οποίο επέστρεψε εκ νέου – ήλθε σε μια περίοδο που ο πρόεδρος Τραμπ βρισκόταν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση εξαιτίας των δηλώσεων που έκανε μετά τα βίαια επεισόδια στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. 

Ο Μπάνον, που είχε επίσης κατηγορηθεί για «διαρροές», είχε μπει εκείνη την περίοδο ξανά στο στόχαστρο εξαιτίας συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό American Prospect, στην οποία εμφανίστηκε να υπονομεύει τη στάση του προέδρου Τραμπ απέναντι στη Βόρεια Κορέα. 

Ο ίδιος είπε σε συνεργάτες του ότι νόμιζε πως μιλούσε με κάποιον καθηγητή πανεπιστημίου και ότι η συζήτηση αυτή ήταν «εμπιστευτική».

Σεμπάστιαν  Γκόρκα, 25 Αυγούστου

Στις 25 Αυγούστου έγινε γνωστό ότι ο Σεμπάστιαν Γκόρκα έπαψε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως σύμβουλος στον πρόεδρο Τραμπ.  Ο Γκόρκα φέρεται να είχε συγκρουστεί με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, τον στρατηγό Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ. 

Εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση του Τραμπ, η οποία ανακοινώθηκε νωρίτερα εκείνη την εβδομάδα, όπως ζητούσαν ο ΜακΜάστερ και το επιτελείο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, να αλλάξει η αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν.

Γιώργος Τζιτζίκος, 29 Αυγούστου

Στα τέλη Αυγούστου ο Αμερικανός πρόεδρος απομάκρυνε από δίπλα του έναν δεύτερο ομογενή, τον  Γιώργο Τζιτζίκο, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής βοηθός του και εν συνεχεία υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg, ο Τζιτζίκος απελύθη από τον Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την συγκέντρωση των Ρεπουμπλικάνων, μια εβδομάδα νωρίτερα, στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος τον θεώρησε αποκλειστικά υπαίτιο για την μέτρια εκδήλωση εκεί όπου η αίθουσα φαινόταν μισοάδεια, χωρισμένη στα δύο.

Τομ Πράις, 29 Σεπτεμβρίου

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Τομ Πράις υπέβαλε στις 29 Σεπτεμβρίου την παραίτησή του, έπειτα από πιέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και από τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε σχετικά με το κόστος των μετακινήσεων του με ιδιωτικά αεροσκάφη στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του.

«Ο υπουργός Υγείας Τομ Πράις υπέβαλε την παραίτησή του νωρίτερα σήμερα και ο πρόεδρος την έκανε δεκτή», ανέφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Η αιφνίδια παραίτησή του Πράις ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο μια ώρα μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού πρόεδρου σε δημοσιογράφους στις οποίες εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις επίμαχες αεροπορικές μετακινήσεις του πρώην υπουργού Υγείας. «Δεν είμαι χαρούμενος. Εντάξει; Δεν είμαι χαρούμενος», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: