10 Δεκεμβρίου, 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

Η Βρετανία κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρουσιάσουν τις λεπτομερείς προτάσεις τους για την ειρήνευση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και χαρακτήρισε «μη βοηθητική» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η ανατροπή της πολιτικής που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ στο Μεσανατολικό επί δεκαετίες προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον ένας σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό.

«Οι αποφάσεις αυτές δεν εξυπηρετούν την προοπτική της ειρήνης στην περιοχή», σχολίασε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Μάθιου Ράικροφτ, κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνήλθε εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει τις εξελίξεις.

«Ενθαρρύνουμε σθεναρά την αμερικανική κυβέρνηση να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις για μια διευθέτηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει επίσης ό,τι μπορεί για να στηρίξει την πρόοδο και το όραμα μιας βιώσιμης ειρήνης», συνέχισε ο Βρετανός διπλωμάτης.

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου Αμρ Αμπουλάτα είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα έχει «σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις» στην ειρηνευτική διαδικασία.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον είναι αξιόπιστος μεσολαβητής και κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη ότι βλάπτουν αντί να προωθούν την ειρήνη, εξαπολύοντας άδικες επιθέσεις στο Ισραήλ. 

«Το Ισραήλ ποτέ δεν θα εξαναγκαστεί –και δεν θα έπρεπε να εξαναγκαστεί– σε μια συμφωνία από τα Ηνωμένα Έθνη ή από μια ομάδα χωρών που έχουν αποδείξει ότι περιφρονούν την ασφάλειά του», είπε.

Η Χέιλι επέμεινε ότι ο Τραμπ είναι δεσμευμένος στην ειρηνευτική διαδικασία και ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πάρει θέση σε ό,τι αφορά τα όρια της Ιερουσαλήμ ή τα σύνορα. «Οι πράξεις μας έχουν σκοπό να βοηθήσουν την προώθηση της ειρήνης. Πιστεύουμε ότι ίσως να βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στον στόχο αυτόν», υποστήριξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: