18 Δεκεμβρίου, 2017

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ (18/12/2017)

 

Ελλάδα:Σε παροχολογία που θυμίζει προεκλογική περίοδο επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση. Μετά το κοινωνικό μέρισμα και τη λοταρία των αποδείξεων του υπουργείου Οικονομικών, οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν το Σαββατοκύριακο σε ένα μπαράζ επιδομάτων και παροχών.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2017 και ενώ η πρωτεύουσα έχει φορέσει τα γιορτινά της στους δρόμους του κέντρου ακόμα μπορείς να συναντήσεις άστεγους να περνούν το βράδυ τους σε χαρτόκουτες.

Στην Ερμού τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης που όταν τα μαγαζιά κλείνουν άστεγοι βρίσκουν εκεί ένα «ασφαλές» σημείο για να περάσουν το βράδυ τους μπροστά από τις στολισμένες για τα Χριστούγεννα βιτρίνες των καταστημάτων.

Αύξηση της χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ, προκήρυξη νέων θέσεων μελών ΔΕΠ και θέσπιση ακαδημαϊκών κριτηρίων για την πανεπιστημιοποίηση τμημάτων ΤΕΙ, ζήτησαν – μεταξύ άλλων – από τον υπουργό Παιδείας οι Πρυτάνεις κατά τη διάρκεια της 86ης Συνόδου που ολοκληρώθηκε χθες, στο Ζάππειο.

Ανάμεσα στις «καραμπινάτες περιπτώσεις κακοπληρωτών», που αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως τις μοναδικές περιπτώσεις πολιτών που χάνουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς, είναι και χιλιάδες δανειολήπτες που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 

Τι λένε οι ίδιοι οι πολίτες που χάνουν τα σπίτια τους. Ξεκινά και πάλι σήμερα – μετά από μία διακοπή λίγων ημερών – η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018 ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί αύριο τα μεσάνυχτα.

Κόσμος:Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε σήμερα πλήγματα εναντίον θέσεων της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, λίγες ώρες μετά την εκτόξευση δύο ρουκετών την Κυριακή από τον παλαιστινιακό θύλακα οι οποίες έπεσαν στο νότιο Ισραήλ.

Ερευνητές της διεύθυνσης ανθρωποκτονιών τέθηκαν την Κυριακή επικεφαλής της έρευνας για τους μυστηριώδεις θανάτους του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή μιας από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές βιομηχανίες του Καναδά, του Μπάρι Σέρμαν, και της συζύγου του, Χάνι, εν μέσω διαμαρτυριών της οικογένειας για τον τρόπο που οι αρχές χειρίζονται την υπόθεση.

Ο δεξιός απερχόμενος πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες ανακηρύχθηκε επίσημα νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα της κεντρικής Αμερικής την 26η Νοεμβρίου από την εκλογική επιτροπή, παρά το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο καταμετρήθηκαν τα ψηφοδέλτια προκάλεσε έντονες αμφισβητήσεις και η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία.

Βραδιά ανατροπών αλλά και αναμενόμενων αποτελεσμάτων θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς εκείνη της 17ης Δεκεμβρίου. Παρόλο που στην πρώτη θέση βρέθηκε το φαβορί, νέος αέρας θα φυσήξει από Δευτέρα στη Χιλή.

Τις εκλογές κέρδισε ο Σεμπαστιάν Πινιέρα με ποσοστό 54,57%, αφήνοντας πίσω του τον κεντροαριστεροό αντίπαλό του Αλεχάντρο Γκιγιέ (45,43%) και διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις όσων πίστευαν ότι θα διεξαχθεί μάχη στήθος με στήθος.

Αποφασισμένος να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε προεκλογικά εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Οικονομία:Την Τετάρτη στις 27 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για την απασχόληση 7.180 ανέργων σε κοινωφελείς υπηρεσίες 34 δήμων. Χωρίς τέλος είναι τα χαράτσια στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Με ήδη ψηφισμένη κυβερνητική ρύθμιση έρχεται από το 2018 νέο ο χαράτσι, το οποίο θα επιφέρει έως το 2021 πρόσθετες αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών έως 130% λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους. Παράλληλα εισφορές 26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία θα καταβάλλουν από 1-1-2018 όσοι αμείβονται με απόδειξη δαπανών .

Στην ιστορία των αγορών οι φούσκες, δηλαδή η υπερβολική διόγκωση των τιμών, δεν αποτελούν άγνωστο φαινόμενο. Αν και δεν είναι εύκολο να μαντέψει κανείς τη χρονική στιγμή κατά την οποία αυτές αρχίζουν να ξεφουσκώνουν, όλες οι μεγάλες φούσκες του παρελθόντος δείχνουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: γιγαντώθηκαν με το εύκολο χρήμα.

Ανάμεσα στις «καραμπινάτες περιπτώσεις κακοπληρωτών», οι χιλιάδες δανειολήπτες που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως αυτός τροποποιήθηκε επί το αυστηρότερον με τον νόμο Σταθάκη.

Μέχρι την προσεχή Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση οι άνεργοι ηλικίας 18 έως 24 ετών για να λάβουν την έκτακτης οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ.

Αθλητισμός:Μια πολύ σημαντική νίκη πανηγύρισε ο Ολυμπιακός στα πλαίσια της 15ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 1-0 του ΠΑΣ Γιάννινα στο γήπεδο Καραϊσκάκη πέρασαν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, ενώ κατέκτησαν και τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα. 

Μετά το τέλος του αγώνα ο Κώστας Καραπαπάς αφιέρωσε τη νίκη της ομάδας του Πειραιά «στα μέλη της κυβέρνησης, που δημόσια καταφέρονται κατά του Ολυμπιακού και χρίζουν άλλους ''πρωταθλητές''», ενώ ο Σάββας Θεοδωρίδης, υπενθύμισε στον κόσμο την... προφητεία του ότι 1 Ιανουαρίου του 2018 η ομάδα του θα βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Ακόμη κι αν έκανε ίσως το καλύτερο 20λεπτό του στο φετινό πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά να πετύχει εκτός έδρας νίκη και ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο της Super League χωρίς «διπλό». 

Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν στην Ξάνθη με τον Αλτμαν στο 18΄ και είχαν ευκαιρίες να διευρύνουν το προβάδισμά τους, όμως στο β' μέρος οι «ακρίτες» ανέβηκαν και κατάφεραν να φτάσουν στην ισοφάριση στο 79΄ με τον Γέντρισεκ. 

Η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη συμπλήρωσε έξι ματς χωρίς νίκη και βρίσκεται στη 10η θέση της βαθμολογίας. Τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα κατέκτησε ο Ολυμπιακός, ο οποίος νίκησε, με γκολ του Μάριν, τον ΠΑΣ (Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννινα 1-0) στο «Γ.Καραϊσκάκης», για την 15η και τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου της Σούπερ Λιγκ. 

Ο Παναθηναϊκός έμεινε για έκτο ματς χωρίς νίκη αφού αναδείχθηκε ισόπαλος με τη Ξάνθη στα Πηγάδια (Ξάνθη - Παναθηναϊκός 1-1). Ο Παναιτωλικός πήρε βαθμό στην Τρίπολη σταματώντας το σερί του Αστέρας (Αστέρας Τρίπολης - Παναιτωλικός 0-0) ενώ η Λάρισα πήρε «διπλό» στη Λαμία (Λαμία - Λάρισα 0-2). Η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον αγώνα Λεβαδειακός - Πανιώνιος (19:30).

Σε ένα ματς θρίλερ, όπου οι άμυνες είχαν πάει... περίπατο, Ανόβερο και Λεβερκούζεν ήρθαν ισόπαλες 4-4 (!), στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής του γερμανικού πρωταθλήματος. Ο Παναγιώτης Ρέτσος αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτο για τη Μπάγερ. 

Η οποία έχασε την ευκαιρία να πιάσει τη Σάλκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης, δεχόμενη το γκολ της ισοφάρισης στο 85΄ (κι ενώ είχε «γυρίσει» το 3-2 του ημιχρόνου σε 3-4). Νέα γκέλα για την Λειψία που έχασε στην έδρα της 3-2 από την Χέρτα Βερολίνου.

Την δεύτερη σερί νίκη της, μετά το «χαστούκι» από την Μάντσεστερ Σίτι στο μεγάλο ντέρμπι της 16ης αγωνιστικής, πέτυχε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «μπέμπηδες» έφυγαν με το «τρίποντο» και από την έδρα της Γουέστ Μπρομ με 2-1. «Διαστημική» ήταν η Λίβερπουλ που επικράτησε εκτός έδρας με 4-0 της Μπόρνμουθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: