15 Δεκεμβρίου, 2017

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ (15/12/2017)

 

Ελλάδα: Σπάνια βιβλία, πρωτότυπα εκθέματα από τα πανεπιστημιακά μουσεία και το Ιστορικό Αρχείο, φωτογραφίες, έντυπα και χειρόγραφα που αναδεικνύουν την πολύπλευρη παρουσία του Πανεπιστημίου Αθηνών στην πνευματική. 

Την κοινωνική και την πολιτική ζωή της χώρας μας περιλαμβάνει η έκθεση που εγκαινιάζεται στη Βουλή για τα 180 χρόνια λειτουργίας του ΕΚΠΑ. Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στη γενική απεργία στην Ελλάδα και σχολιάζει την παρέμβαση του Ντόναλντ Τουσκ κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη.

Σε μία προσπάθεια να εξισορροπήσει και τις εντυπώσεις από τα δύσκολα κοινωνικά μέτρα στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να παίξει το «χαρτί» της κοινωνικής Ευρώπης κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Επίθεση με λοστούς και καδρόνια πραγματοποίησαν χθες ομάδες αναρχικών στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας τραυματίζοντας φοιτητές του και προκαλώντας ζημιές στο κτήριο.

Συνεχίζει να διχάζει τους «27» η κίνηση Τουσκ για τις ποσοστώσεις προσφύγων. Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μίλησε με σκληρή γλώσσα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για υπονόμευση των ευρωπαϊκών αρχών από ορισμένα κράτη - μέλη.

Κόσμος:Λίγοι γνωρίζουν ότι η πρωην βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ και υπέρμαχος της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, είχε ιδρύσει επιτροπή προτού δολοφονηθεί, με στόχο την αντιμετώπιση της μοναξιάς, εκπονώντας μάλιστα μελέτη στην οποία ανέφερε ότι πρέπει για το μείζον αυτό πρόβλημα να διοριστεί υπουργός.

Το να αγοράσει κανείς κοκαΐνη στο Λονδίνο είναι από τα πιο εύκολα πράγματα. Τα μπαρ και οι παμπ είναι γεμάτα, η λευκή σκόνη είναι φθηνότερη από ότι πέντε χρόνια πριν και οι έμποροι γνωρίζουν ότι το προϊόν τους δεν είναι πια σπάνιο.

Άλλες τρεις γυναίκες κατηγορούν τον Ντάστιν Χόφμαν για ανάρμοστη συμπεριφορά, όπως ανέφερε χθες Πέμπτη το περιοδικό «Variety», ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των γυναικών που έχουν διατυπώσει κατηγορίες εις βάρος του σε έξι.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν σήμερα, Παρασκευή στις Βρυξέλλες τη μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, κάτι που επιθυμεί πρωτίστως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όμως το χρονοδιάγραμμά της έχει καθυστερήσει εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στη Γερμανία.

Οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι η θέση της ΕΕ όσον αφορά το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ παραμένει «αμετάβλητη», μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την ιερή πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οικονομία:«Το ελληνικό εμπόριο δύναται να αποτελέσει τον επιταχυντή της οικονομίας ενώ λόγω των πολύπλευρων εκδηλώσεών του αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί αρμό της κοινωνικής συνοχής και της ισόρροπης σχέσης κέντρου και περιφέρειας. 

Γι' αυτό το τελευταίο, είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος, στον οποίο οι κοινωνικοί φορείς ενέχουν σημαίνοντα ρόλο». H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπολογίζει σε ένα τέταρτο πρόγραμμα δανειακής βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γκίντερ Έτινγκερ.
Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον από την αγορά για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και ότι οι εξελίξεις θα οδηγήσουν στη δημιουργία 2 - 3 ανταγωνιστικών πόλων προς τη ΔΕΗ, η οποία θα παραμείνει ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας, εκφράζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μαχαίρια βγήκαν και πάλι για τις Κυριακές αλλά και για την εθιμοτυπική αργία της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων καθώς υπήρχε η πρόθεση σε μεγάλο εμπορικό κέντρο να λειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται εκεί.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη του market test, δηλαδή της διαδικασίας που θα τεστάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, έδωσε σύμφωνα με τις πληροφορίες χθες η DG Comp από τις Βρυξέλλες.

Αθλητισμός:Οριστικά χωρίς τους Βράνιες και Τσόσιτς θα αγωνιστεί η ΑΕΚ απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης το ερχόμενο Σάββατο στο ΟΑΚΑ. Οι δύο παίκτες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τους τραυματισμούς τους και έτσι ακολούθησαν και την Πέμπτη θεραπεία, γεγονός που τους αφήνει εκτός ομάδας.

Αρνητικός σε κάθε συζήτηση για την παραχώρηση του Οτζίτζα Οφόε είναι ο Ολυμπιακός, όπως ξεκαθαρίζουν στην Πλατεία Αλεξάνδρας, έπειτα από τις φήμες που θέλουν την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας να ετοιμάζει πρόταση για τον βέλγο μέσο εν όψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου.

Το τρένο της Μάντσεστερ Σίτι συνεχίζει και φαίνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει πουθενά. Η αρμάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα επικράτησε με 4-0 εκτός έδρας της Σουόνσι κι έγραψε ιστορία. Η 15η συνεχόμενη νίκη που σημείωσε στην Premier League αποτελεί ρεκόρ στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Το πρώτο μεγάλο ντέρμπι για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ιταλίας βγήκε από την Τετάρτη. Η Ιντερ που την Τρίτη πήρε δύσκολη πρόκριση στη φάση των "16" στα πέναλτι (5-4, 0-0 κ.α.) επί της Πορντενόνε, θα αντιμετωπίσει τη Μίλαν. 

Οι "ροσονέρι" επικράτησαν την Τετάρτη με 3-0 της Βερόνα και ετοιμάζονται για το ντέρμπι του Μιλάνου. Στο άλλο παιχνίδι της ημέρας η Φιορεντίνα επικράτησε με 3-2 της Σαμπντόρια και θα αντιμετωπίσει το νικητή της αναμέτρησης Λάτσιο-Τσιταντέλα.

Με σκόρερ τον Λεβαντόφσκι η Μπάγερν Μονάχου επικράτησε με 1-0 της Κολωνίας για την 16η αγωνιστική του γερμανικού πρωταθλήματος και προηγείται με 9 βαθμούς από τη δεύτερη Σάλκε. 

Στο πιο συναρπαστικό ματς της ημέρας, η Σάλκε τα βρήκε σκούρα απέναντι στην Άουγκσμπουργκ, αλλά επικράτησε με 3-2. Με γκολ του Ουθ στο 82' η Χοφενχάιμ έκαμψε την αντίσταση της Στουτγκάρδης και επικράτησε με 1-0.

Δεν υπάρχουν σχόλια: