26 Σεπτεμβρίου, 2017

ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ – ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ

 

Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις ανέπτυξε το Ιράν σε πόλεις του ιρανοκρατούμενου ανατολικού Κουρδιστάν.

Ενώ αεροσκάφη της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποιούσαν όλη την ημέρα χθες χαμηλές πτήσεις πάνω από τις ιρανικές κυρίως κουρδικές πόλεις Μαριγουάν, Μπάνε, Πιρανσάχρ, Σίνο και Σαρντάστ.

Οι Κούρδοι είναι ιρανικό έθνος συγγενικό των Περσών, είναι οι αρχαίοι Μηδοί. Αποτελούν το 10% του συνολικού πληθυσμού του Ιράν και κατοικούν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Μεταξύ Κούρδων και Περσών υπάρχει αντιπαλότητα. Οι Πέρσες είναι το 61% των Ιρανών, είναι δηλαδή η πλειονότητα. Ένα άλλο 29% του πληθυσμού αποτελείται από άλλα ιρανικά έθνη, όπως επίσης και Τουρκμένους, Άραβες κ.α. 

Το Ιράν είναι ένα πολυεθνικό κράτος, κατάλοιπο της Περσικής ΑυτοκρατορίαςΟι Πέρσες δεν καταλαβαίνουν για τα πρωτοξάδελφά τους Κούρδοι επιμένουν σε δική τους εθνική ταυτότητα. 

Οι Κούρδοι από την άλλη, για να πικάρουν τους Πέρσες, τους υπενθυμίζουν ότι τα κουρδικά είναι γνήσια ιρανική γλώσσα σε αντίθεση με τα σύγχρονα περσικά που έχουν υιοθετήσει πολλές αραβικές λέξεις.

Η καταπίεση του ιρανικού θεοκρατικού καθεστώτος έχει οδηγήσει πολλούς Κούρδους στο αντάρτικο. Οι Κούρδοι Πεσμεργκά του Ιράν αυτή την εποχή μάχονται με τους Κούρδους Πεσμεργκά του Ιράκ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν και κάποιες επιθέσεις Πεσμεργκά σε ιρανικά φυλάκια ως αντίποινα στην καταπίεση Κούρδων από το ιρανικό καθεστώς.

Χθες πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν για την πλήρη ανεξαρτησία του από το Ιράκ. Στις κουρδικές επαρχίες του Ιράν αναπτύχθηκαν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, φοβούμενες πιθανά επεισόδια από τον κουρδικό πληθυσμό.

Η ιρανική κυβέρνηση πραγματοποίησε και στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν, στο πλαίσιο των οποίων μαχητικά αεροσκάφη πέταγαν χαμηλά πάνω από τα κουρδικά σπίτια.

Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν παρέλειψαν να προσαγάγουν και Κούρδους υπόπτους. Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, στην πόλη Μαριγουάν προσήχθησαν τέσσερις Κούρδοι.

Ανταποκριτής του ANF από τη Μαχαμπάντ ανέφερε ότι στην πόλη στάλθηκαν πολλοί Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης, σημειώνοντας ότι το καθεστώς έστειλε φορτηγά φορτωμένα με όλμους και πυροβολικό στην ύπαιθρο της Σινέ.

Το Ιράν, όπως και η Τουρκία, αντιτίθεται τόσο στο δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν όσο και στο ενδεχόμενο κήρυξης της ανεξαρτησίας του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: