19 Αυγούστου, 2017

Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ «ΒΑΡΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ»

 

Ο Ματίς διαμηνύει ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει «βαριές στρατιωτικές συνέπειες» αν επιτεθεί.Η Βόρεια Κορέα θα βρεθεί αντιμέτωπη με «βαριές στρατιωτικές συνέπειες» αν «εμπλακεί σε εχθροπραξίες» με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή συμμάχους τους.

Διεμήνυσε προχθές ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Ματίς, μία ημέρα αφότου ένας σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.

«Σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας, θα υπάρξουν βαριές στρατιωτικές συνέπειες εάν η Βόρεια Κορέα εμπλακεί σε εχθροπραξίες», τόνισε ο Ματίς έπειτα από μια συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του στην Ουάσιγκτον.

Ο σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας Στιβ Μπάνον επέκρινε από την πλευρά του την αμερικανική στρατηγική σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες. «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, ξεχάστε το. 

Μέχρι κάποιος να λύσει το κομμάτι της εξίσωσης βάσει του οποίου δέκα εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες θα πεθάνουν μέσα στα ακόλουθα 30 λεπτά από συμβατικά όπλα (αν οι ΗΠΑ επιτεθούν), δεν καταλαβαίνω για ποιο πράγμα μιλάμε, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, μας έχουν», δήλωσε.

Το σχόλιο αυτό ακολούθησε την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Πιονγκγιάνγκ θα αντιμετωπίσει «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί» εάν συνεχίσει να απειλεί τις ΗΠΑ ή συμμάχους τους με τους πυραύλους της και το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

«Η Βόρεια Κορέα πρέπει να βάλει ένα τέλος στις επικίνδυνες ενέργειές της», επέμεινε από τη δική του πλευρά ο Τζιμ Ματίς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Τάρο Κόνο και Ιτσουνόρι Ονοντέρα αντίστοιχα, υπεραμύνθηκε επίσης της αμερικανικής στρατηγικής.

Η οποία συνίσταται στην ταυτόχρονη άσκηση διπλωματικής «πίεσης» αλλά και την απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βόρειας Κορέας. «Η προσέγγισή μας έχει εγκριθεί από τον Πρόεδρο», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του Μπάνον.

Η ένταση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Βόρειας Κορέας, που παρέμενε στο ζενίθ επί αρκετές ημέρες, φάνηκε να αποκλιμακώνεται κατά τι αυτή την εβδομάδα.

Ο κ. Τίλερσον είπε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύεται πάντα να τηρήσει την αμυντική συμφωνία που έχει συνάψει με την Ιαπωνία «χωρίς καμιά επιφύλαξη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας κ. Ματίς επισήμανε ότι «υπό το φως της σοβαρής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, επιταχύνουμε την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών του 2015 για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑΙαπωνίας, και συνεχίζουμε να αναδιατάσσουμε τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ιαπωνία και το Γκουάμ».

Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Τάρο Κόνο δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα ενισχύσει την άμυνά της ενώπιον της απειλής που εγείρει η Βόρεια Κορέα, ενώ συμπλήρωσε πως το Τόκιο θα διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ.

Για να ενισχυθεί η ασφάλεια στη θάλασσα στην Ανατολική Ασία, όπου υπάρχουν αρκετές διενέξεις για την κυριαρχία, ειδικά με την Κίνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: