19 Αυγούστου, 2017

ΕΦΥΓΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ

 

Στις 21 Ιουνίου η Ζωή Λάσκαρη είχε κλείσει 41 χρόνια κοινής πορείας με τον άντρα της ζωής της Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Η ηθοποιός βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη. Την Τρίτη (22/8) το τελευταίο αντίο στην σπουδαία ηθοποιό του ελληνικού κινηματογράφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη της κόρη, η Μάρθα Κουτουμάνου ήταν αυτή που τη βρήκε νεκρή στο κρεβάτι της.

Η Μάρθα, αφού είδε ότι η μητέρα της δεν ξύπναγε κάλεσε γιατρό ο οποίος και διαπίστωσε το θάνατό της.

Σοκαρισμένος και ο σύζυγός της, Αλέξανδρος Λυκουρέζος που ξύπνησε το πρωί για να πάει στη δουλειά και έφυγε αφήνοντας την ηθοποιό να κοιμάται.

Την Τρίτη η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας
Στην τελευταία της παράσταση θα «πρωταγωνιστήσει» την Τρίτη, 22 Αυγούστου η ηθοποιός που έφυγε αιφνίδια από τη ζωή  χθες το πρωί.

Η κηδεία της θα τελεστεί στις 13:00, από τον Ιερό Ναό Αγ. Διονυσίου, στην οδό Σκουφά.Η ταφή θα γίνει στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Η οικογένεια της ζήτησε αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές στην Κιβωτό του πατέρα Αντώνιου.

Ειδικότερα, σε ανάρτηση της οικογένειας στην επίσημη σελίδα της ηθοποιού στο Facebook αναφέρεται:

«Την λατρεμένη μας σύζυγο, μητέρα και γιαγιά ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ-ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΥ κηδεύουμε την Τρίτη 22 Αυγούστου και ώρα 13:00 από τον Ιερό Ναό Αγ. Διονυσίου, οδός Σκουφά. 

Η ταφή θα γίνει στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο σύζυγος: Αλέξανδρος

Τα παιδιά: Μάρθα και Μαρία Ελένη

Η εγγονή: Ζένια

Οι λοιποί συγγενείς και φίλοι

Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές στην Κιβωτό του πατέρα Αντώνιου (τηλ.:210 5141953)»

Ποια ήταν η μεγάλη ηθοποιός
Η Ζωή Λάσκαρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Δεκεμβρίου 1944. Το πραγματικό της όνομα είναι Ζωή Κουρούκλη. Φοίτησε στη σχολή Βαλαγιάννη, στη σχολή καλογραιών Καλαμαρί και στη σχολή του Πέλλου Κατσέλη. 

Το 1959, σε ηλικία μόλις δεκαπέντε χρονών, στέφθηκε σταρ Ελλάς. Έζησε για δύο χρόνια στην Αμερική.

Το 1961 ο Φιλοποίμην Φίνος την επιλέγει για πρωταγωνίστρια στον «Κατήφορο» και υπογράφει μαζί του αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας. 

Η ταινία είναι εισπρακτικά η εμπορικότερη της σεζόν 1961-1962, καθιερώνοντας τη Ζωή Λάσκαρη ως μόνιμη πρωταγωνίστρια και ως μια από τις πιο λαμπρές σταρ της «χρυσής» εποχής του κινηματογράφου. 

Για να μην γίνεται σύγχυση με την ξαδέρφη της Ζωή Κουρούκλη, η οποία ήταν ήδη γνωστή τραγουδίστρια, ο Φίνος την «βαφτίζει» Ζωή Λάσκαρη εμπνευσμένος από το όνομα ενός Ιταλού.

Τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσει σε όλες τις μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες του Φίνου και θα συνεργαστεί με όλους τους σταρ της εποχής. Από αυτές ξεχωρίζουν ο «Νόμος 4000», η «Στεφανία», το «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Κορίτσια για φίλημα» και «Οι Θαλασσιές οι χάντρες».

Η «Στεφανία» και ο «Κατήφορος» προβλήθηκαν για πολλές εβδομάδες σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, διευρύνοντας την φήμη της Λάσκαρη στο εξωτερικό (57 εβδομάδες προβολής των ταινιών στο Μεξικό), ενώ:

«Οι θαλασσιές οι χάντρες» έκλεψαν, εκτός συναγωνισμού, τις εντυπώσεις στο φεστιβάλ Καννών το 1967, την ώρα που ο γαλλικός Τύπος έπλεκε το εγκώμιο της μεγάλης Ελληνίδας πρωταγωνίστριας.

Στα τέλη της δεκαετίας του '60 η Ζωή Λάσκαρη, μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη, θεωρούνται οι μεγαλύτερες ντίβες και πιο εμπορικές σταρ στην Ελλάδα. 

Η Λάσκαρη έχει διαμορφώσει με τους ρόλους της την περσόνα της δυναμικής αλλά και μοιραίας γυναίκας, ενώ παράλληλα γίνεται το νούμερο ένα sex symbol της εποχής της.

Η δύση της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου θα στρέψει την προσοχή της στην μεγάλη της αγάπη, το θέατρο. Το 1966, σε συνεργασία με τον Αντρέα Ντούζο.

Περιοδεύει στην Κύπρο με τα έργα «Μιας πεντάρας νιάτα» των Γιαλαμά-Πρετεντέρη, την «Παγίδα» του Robert Thomas και την «Βαθιά γαλάζια θάλασσα» του Terence Rattigan.

Το 1970 κάνει την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στην Αθήνα με το έργο «Μαριχουάνα Στοπ» ενώ ακολουθούν οι μεγάλες θεατρικές επιτυχίες «Ξυπόλητη στο πάρκο» του Neil Simon,

«Η κυρία του Μαξίμ» του Georges Feudeau και το «Miss Πέπσι» του Pierrette Bruno. Η υποδοχή που της επιφύλαξαν οι θεατρικοί κριτικοί ήταν ενθουσιώδης.

Το 1982 πρωταγωνιστεί για τελευταία φορά στον κινηματογράφο, στην ταινία του Γιώργου Καρυπίδη «Αναμέτρηση»,

Ενώ θα μείνει στην ιστορία η θρυλική γυμνή φωτογράφησή της για το περιοδικό «Playboy» το 1985 -η πρώτη Ελληνίδας πρωταγωνίστριας- που προκάλεσε θυελλώδες πολιτικό ζήτημα.

Πιστή λάτρης του θεάτρου και του κλασικού ρεπερτορίου συνεχίζει, αρχές δεκαετίας του '90, να παρουσιάζει μεγάλα έργα του παγκόσμιου θεάτρου, σε συνεργασία με μεγάλους Έλληνες σκηνοθέτες.

Το 1990 ο Μίνως Βολανάκης την σκηνοθετεί στο «Καινούρια σελίδα» του Neil Simon και την επόμενη σεζόν στο «Τρελοί για έρωτα» του Sam Shepard.

Την δεκαετία του '90 ξεχωρίζουν το «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ» του Edward Albee, το 1992 στο Βασιλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, το «Ορφέα στον Άδη»

Το 1993 στο Βασιλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, το «Τρείς ψηλές γυναίκες» του Edward Albee, το 1995, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά και το «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» του Ευγένιου Ο' Νηλ.
Η συνεργασία της με τον Μιχάλη Κακογιάννη στις «Τρωάδες» το 1997 έτυχε θερμής υποδοχής από τον Τύπο.

Η θεατρική συνεργασία της με τον Ανδρέα Βουτσινά και τον Σταύρο Τσακίρη συνεχίζεται και στις αρχές του 2000 με τα έργα «Συνάντηση», όπου συμπρωταγωνιστεί με τον Απόστολο Γκλέτσο και «Σκηνές Γάμου».

Αποτίνοντας ωστόσο έναν ιδιαίτερο φόρο τιμής στον αγαπημένο της Edward Albee θα ανεβάσει για δύο συνεχόμενες σεζόν την «Ευαίσθητη Ισορροπία» σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου.

Είναι η τέταρτη φορά στην θεατρική της καριέρα που ανεβάζει έργο του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα.

To 2003 ιδρύει την δική της θεατρική σκηνή στον πολυχώρο Αθηναΐδα. Το 2005 ανεβάζει το «Διαμάντια και μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.

Οι κριτικοί συμφωνούν για τον πρωτοποριακό τρόπο με τον οποίο «φώτισε» η ερμηνεία της αυτό το σπουδαίο έργο. Ακολουθεί, για δύο θεατρικές σεζόν, το έργο «Άλμα Μάλερ» του Ρον Χάρτ, σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου.

Τις σεζόν 2011-2013 ανεβάζει το έργο του MartinSherman «Ρόουζ» σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Ρώσου σκηνοθέτη Adolf Shapiro.

Το 1967 παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Πέτρο Κουτουμάνο με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, την Μάρθα. Το ζευγάρι χώρισε οριστικά την άνοιξη του 1971.

Το 1976 παντρεύτηκε τον ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο με τον οποίο απέκτησε μια ακόμη κόρη, την Μαρία-Ελένη. Το 1997 έγινε γιαγιά της Ζένιας από τον γάμο της Μάρθας με τον Βλάση Μπονάτσο.

Το αντίο του Προέδρου της Δημοκρατίας 
και των κομμάτων στη Ζωή Λάσκαρη.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας εκφράζει στην οικογένεια τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του για την Ζωή Λάσκαρη η οποία πέθανε χθες στον ύπνο της από ανακοπή καρδιάς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος 
Επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Αλέξανδρο Λυκουρέζο και του εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατο της Ζωής Λάσκαρη.

Επισημαίνοντας με έμφαση την ξεχωριστή συμβολή της στο χώρο του Ελληνικού Θεάτρου και Κινηματογράφου.

Ανεξίτηλο στίγμα στον ελληνικό κινηματογράφο και στο θέατρο αφήνει πίσω της η Ζωή Λάσκαρη τονίζει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στο twitter. 

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την Ζωή Λάσκαρη, μια σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό, που αφήνει πίσω της ανεξίτηλο στίγμα στον ελληνικό κινηματογράφο και στο θέατρο.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους», σημειώνει στην ανάρτηση του ο πρωθυπουργός.

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια της Ζωής Λάσκαρη. Ήταν μια από τις τελευταίες μεγάλες Ελληνίδες ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η Ζωή Λάσκαρη με το ταλέντο και τη λάμψη της προσωποποίησε μια ολόκληρη εποχή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αισιόδοξη φάση της. «…Θα μας λείψει. 

Στον σύζυγό της Αλέξανδρο Λυκουρέζο και στις κόρες της Μαρία – Ελένη και Μάρθα, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τη θλίψη του για τον θάνατο της ηθοποιού Ζωής Λάσκαρη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος και δήλωσε ότι η εκλιπούσα υπήρξε σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής για τον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο.

«Για την ξαφνική απώλεια της μεγάλης μας ηθοποιού Ζωής Λάσκαρη, η οποία πρόσφατα είχα την τύχη να με τιμήσει με τη φιλία της, εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της» τονίζει σε δήλωσή του ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την Ζωή Λάσκαρη αποχαιρετά η Ένωση Κεντρώων:
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο της καταξιωμένης και δημοφιλούς καλλιτέχνιδος Ζωής Λάσκαρη.

Η σπουδαία ηθοποιός μεσουράνησε επί μισό και πλέον αιώνα στο θεατρικό σανίδι και με το πηγαίο ταλέντο της, άφησε έντονη την σφραγίδα της και υπήρξε μεγάλη η προσφορά της, στον ελληνικό κινηματογράφο.  Συλλυπητήρια στην οικογένεια της και στους οικείους της».

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο της Ζωής Λάσκαρη απέστειλε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου:«Η Ζωή της μεγάλης οθόνης, η Ζωή του θεάτρου έφυγε ξαφνικά.

Το ατίθασο κορίτσι του ελληνικού κινηματογράφου, η ηθοποιός που λάτρεψε ο φακός, η Ζωή Λάσκαρη θα συνεχίσει να είναι κοντά μας, μέσα από τις ταινίες της.

Θα παραμείνει ζωντανή στη μνήμη μας λαμπερή και γενναιόδωρη, δυναμική κι αυθόρμητη, αληθινός και γήινος άνθρωπος, έτσι όπως έζησε. Καλό ταξίδι.  Εκφράζω στους οικείους της τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε στο Twitter «Ζωή μας αιφνιδίασες. Σαν να ήθελες να αποφύγεις αποχαιρετισμούς & ψιθύρους. Σε ευχαριστούμε πρωταγωνίστρια για την ομορφιά που μας πρόσφερες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του δήλωσε: «Η απώλεια της Ζωής Λάσκαρη μας γεμίζει με θλίψη. Εξαιρετικά αγαπητή στον καλλιτεχνικό χώρο λόγω της απλότητάς της,

Η Ζωή Λάσκαρη άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στον ελληνικό κινηματογράφο των δεκαετιών του ’60 και ’70, πρωταγωνιστώντας σε δεκάδες ταινίες που είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό.

Επιπλέον, αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία της και στο θέατρο, στο οποίο έπαιξε μια ευρεία γκάμα ρόλων μέχρι και πρόσφατα».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε:
«Οι Τομείς Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θλίψη αποχαιρετούν τη Ζωή Λάσκαρη, μια από τις δημοφιλέστερες σταρ του Ελληνικού Κινηματογράφου…

Θερμά συλλυπητήρια στον σύζυγο της Αλέξανδρο Λυκουρέζο και τις κόρες της. Θα τη θυμόμαστε. Καλό της ταξίδι..».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης είπε ότι: 
Η Ζωή Λάσκαρη «σφράγισε με την παρουσία της τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.

Υπηρέτησε με συνέπεια την τέχνη της και αγάπησε την Αθήνα, διατελώντας μάλιστα και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης».

Ο Έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος από την πλευρά του είπε:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη, αναγνώριση και αγάπη την Ζωή Λάσκαρη, την ταλαντούχο λαμπρή ηθοποιό, την ευαίσθητη για την ελληνική κοινωνία πολίτη και τη δημοτική σύμβουλο της πόλεως των Αθηνών που υπηρέτησε κοντά μου με όραμα και πάθος. Αποχαιρετώ την καλή μου φίλη».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος 
Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είχε ανέβει πολύ νωρίς στον Όλυμπο η Ζωή Λάσκαρη. Η σκηνή πάνω στην οποία έπαιζε ήταν πολύ πιο απαιτητική από τη θεατρική σκηνή και το κινηματογραφικό πλατό. 

Ήταν η σκηνή της ίδιας της της ζωής. Ήξερε ότι η γοητεία ξεπερνά την ομορφιά. Ότι η ωριμότητα αφομοιώνει την τραγωδία, αλλά προσκρούει στη μοναξιά. Ήξερε ακόμη ότι το ιδιωτικό πρέπει να αφήνει χώρο στο δημόσιο.

Γιαυτό ήταν δημόσιο πρόσωπο, με συγκροτημένη και αυστηρή άποψη. Την αποχαιρετώ ως αγαπημένη φίλη έχοντας στη σκέψη μου αυτά που είπε στην τελευταία κοινή δημόσια συζήτησή μας.«Θερμά συλλυπητήρια στον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, τις κόρες της, όλη την οικογένειά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: