13 Αυγούστου, 2017

ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Συνέβη το αδιανόητο! Εορτάστηκε, για πρώτη φορά μετά από 53 χρόνια,  ο βομβαρδισμός με βόμβες «ναπάλμ» στον κατεχόμενο θύλακα των Κοκκίνων στην Κύπρο.

Η Τηλλυρία είναι ορεινή χερσόνησος της Κύπρου στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού  και από το 1974 μέρος της βρίσκεται υπό κατοχή, από τον Τουρκικό στρατό.

Στην περιοχή της Τηλλυρίας βρίσκεται και το χωριό των Κοκκίνων, η μόνη κατεχόμενη περιοχή, που είναι περίκλειστη από εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Η περιοχή αυτή είχε καταληφθεί το 1964 από την ΕΛΔΥΚ.  

Η Τουρκία αντέδρασε βίαια βομβαρδίζοντας τις ελληνοκυπριακές θέσεις στο χωρίο των Κοκκίνων  με βόμβες ναπάλμ. Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 65 Έλληνες Κύπριοι και Ελλαδίτες στρατιωτικοί.

Σε ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι: «Με θλίψη καταγράφουμε τους εορτασμούς της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας και μάλιστα του ίδιου του κ. Ακιντζί, για τα 53 χρόνια από την χρήση χημικών όπλων και τη ρίψη βομβών ναπάλμ από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στη χερσόνησο της Τηλλυρίας.

Επρόκειτο για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη μας». Μάλιστα τους εορτασμούς στην Τηλλυρία χαιρέτησε με ανακοίνωσή  του και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι μια ακόμη ένδειξη για την αντίληψη και την συμπεριφορά τους Τουρκίας του Ερντογάν στο Κυπριακό.

Ο εορτασμός από  την Τουρκία μιας θλιβερής επετείου, πρωτοφανούς βαρβαρότητας, που έχει καταδικαστεί ηθικά από την  πολιτισμένη Ανθρωπότητα και έχει χαρακτηριστεί ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας από το σύνολο των Διεθνών  Οργανισμών, συνιστά πράξη προκλητική  και περιφρόνηση της διεθνούς νομιμότητας. 

Αναλόγου βαρύτητας πράξη θα ήταν,  αν η Κυβέρνηση της Γερμανίας  εόρταζε  την επέτειο του Ολοκαυτώματος!! Στην πρόσφατη υπουργική Σύνοδο της Ε.Ε. με την συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών- μελών της,.

Εγινε εκτενής συζήτηση για την Τουρκία,  τις πολιτικο-διπλωματικές και στρατιωτικές επιλογές του συστήματος εξουσίας του Τ. Ερντογάν και τους κινδύνους που ενσκήπτουν, για την περιφερειακή σταθερότατα. 

Επίσης, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ  και Γερμανία,  υπήρξε αντικείμενο συζήτησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.Επιδεινώνονται οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι θα προμηθευτεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, ίσως το πλέον σύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα στον Κόσμο! 

Επίσης, η απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσει με οπλισμό και άλλα στρατιωτικά μέσα (αμερικανικά άρματα μάχης) τους Κούρδους της Συρίας (YPG), για να ανταποκριθούν στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS, τους οποίους όμως η Άγκυρα. 

Θεωρεί τρομοκράτες (YPG), επειδή συνεργάζονται στενά με τους Κούρδους της Τουρκίας  (ΡΚΚ), έχει εξοργίσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, διότι εκτιμά,  ότι οι ΗΠΑ απεργάζονται τον διαμελισμό της Τουρκίας.  

Άμεση είναι η αντίδραση της Τουρκίας. Τουρκική στρατιωτική δύναμη 25.000 ανδρών με οπλισμό και τεθωρακισμένα είναι έτοιμη στο Ελ Μπαμπ εντός της Συρίας, ώστε να έχει υπό τον έλεγχό της περιοχές που κατοικούν και δραστηριοποιούνται οι κούρδοι της Συρίας και η στρατιωτική τους οργάνωση YPG.   

Σύμφωνα με τα φιλοκυβερνητικά τούρκικα ΜΜΕ,   «αξιολογούνται όλες οι πιθανότητες για την εκκαθάριση της περιοχής από το ΡΚΚ ,  που έχει συμμαχήσει με το YPG,  την τρομοκρατική οργάνωση, που έχει την στήριξη των ΗΠΑ».

Ερωτηματικά γεννά η εκκωφαντική σιωπή της Άγκυρας (τουλάχιστον προς το παρόν) για το επικείμενο Δημοψήφισμα,  για την ανεξαρτησία του ιρακινού  Κουρδιστάν.  

Ο Κούρδος ηγέτης του Ιράκ Μεσούτ  Μπαρζανί  , που διατηρεί καλές σχέσεις με τον Τ. Ερντογάν, δήλωσε  ότι  καμία χώρα δεν αμφισβητεί το δικαίωμα των Κούρδων να προσδιορίσουν το μέλλον τους. Ωστόσο, ο Τ. Ερντογάν, δεν έχει πει την «τελευταία λέξη» για το δημοψήφισμα…

Παράλληλα, η Τουρκία εμφανίζεται να διεκδικεί ρόλο προστάτη των τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια της Ισραηλινής  Κυβέρνησης του Β. Νετανιάχου.  Μάλιστα ο Τ. Ερντογάν κάλεσε τους Μουσουλμάνους να υπερασπιστούν το τέμενος Αλ-Άκσα  στην Ιερουσαλήμ! 

Η νέα επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων,  δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην Κυβέρνηση του Ισραήλ, παρά μόνο, να ενισχύσει περαιτέρω τις στρατηγικές σχέσεις του με την Κύπρο και την Ελλάδα. Επισημαίνουμε ότι, μόνο με την έγκριση  της Αθήνας και της Λευκωσίας η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει έξοδο   προς τον εναέριο χώρο της Μεσογείου.

Επιπροσθέτως,  η προκλητική διπλωματική υποστήριξη της Τουρκίας στο Κατάρ, που συνοδεύεται με αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της στο Εμιράτο, έχει συνασπίσει την  Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.) και την Αίγυπτο σε μέτωπο απέναντι στην Άγκυρα.

Ακόμη, προβληματισμό στη Δύση, προκαλεί η εμμονή του Ερντογάν στη χρήση πυρηνικής ενέργειας και να κατασκευάσει δύο πυρηνικά εργοστάσια. Ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος γράφει στο turkishminute.com  ότι: 

Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν αποκαλυφθεί ότι υπάρχει σχέδιο του Τ. Ερντογάν  για παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής που συμπεριλαμβάνει και τα πυρηνικά! 

Η κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, απασχολεί έντονα την Ελληνική κυβέρνηση.

Η Τουρκία έχει στοχοποιήσει  δυο περιοχές. 

Η μια είναι στο Κεντρικό Αιγαίο (Χίος – Οινούσες – βραχονησίδα Παναγία, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι) και η άλλη, την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. 

Η Τουρκία πέρα από τις καθημερινές παραβιάσεις του εθνικού μας  εναερίου χώρου και τις υπερπτήσεις,   δεσμεύει αυτές τις περιοχές, πολύ συχνά, για την διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων. 

Σε  αλλεπάλληλες  κοινές συσκέψεις στις οποίες μετέχουν αρμόδιοι  επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και διπλωμάτες  του ΥΠΕΞ , αναλύεται η τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο.

Η βασική εκτίμηση είναι ότι,  αμφισβητείται έντονα η εξωτερική πολιτική του Τ. Ερντογάν, από την αντιπολίτευση, καθώς καταγράφονται  σημαντικές αποτυχίες (Κουρδικό, Συρία).  Η Κεμαλική αντιπολίτευση,  αλλά και το Εθνικιστικό Κόμμα, ασκούν πιέσεις στην Κυβέρνηση Ερντογάν. 

Φέρνοντας το θέματα της εθνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου  στην τουρκική Βουλή, ενώ προβαίνουν και σε δημόσια  σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, την οποία εμφανίζουν ως  ενδοτική και υποχωρητική, έναντι της Ελλάδας.  

Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιλέξει να αντιμετωπίζει  την τουρκική επιθετικότητα  με «στρατηγική ψυχραιμία».  Και το κυριότερο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «ατυχήματος» ή προβοκάτσιες από την πλευρά φυσικά της Τουρκικής αεροπορίας.

Όπου πιθανότατα θα αποτελέσει την αφετηρία δραματικής επιδείνωση των ελληνοτουρκικών  σχέσεων με απρόβλεπτες  δυσάρεστες εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: