05 Ιουλίου, 2017

ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ

 

Μάζευαν τα δίχτυα και συγκρούστηκαν με την υδροφόρα! Πιθανότατα οι δύο ψαράδες δεν άκουσαν τον καπετάνιο που τους φώναζε να απομακρυνθούν - Η βάρκα τους συγκρούστηκε με την πρύμνη της υδροφόρας και βυθίστηκε σε δευτερόλεπτα - Συνελήφθη ο πλοίαρχος.

Μάζευαν τα δίχτυα τους και δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις του καπετάνιου και του πληρώματος της υδροφόρας που τους φώναζαν να απομακρυνθούν, οι δύο ψαράδες που έχασαν την ζωή τους το πρωί της Τετάρτης στην Αίγινα. 

Η τραγωδία με τους δύο νεκρούς ψαράδες, 62 και 74 ετών αντίστοιχα, σημειώθηκε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή 2,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σουβάλας, όταν το πλοίο υδροφόρα «Αίγινα» συγκρούστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες με το αλιευτικό σκάφος «Παναγιώτης».

Από τη σύγκρουση, το αλιευτικό σκάφος που ήταν ξύλινο διαλύθηκε, ενώ τα δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτό, έπεσαν στη θάλασσα και περισυνελέγησαν στη συνέχεια νεκροί, από το πλήρωμα της υδροφόρας. Το ναυτικό δυστύχημα σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Καβουρόπετρας.

Οι δύο άτυχοι ψαράδες που είναι και αδέλφια, φέρεται ότι εκείνη την ώρα προσπαθούσαν να μαζέψουν τα δίχτυα, καθώς παρά τις φωνές του πλοιάρχου του πλοίου δεν άκουσαν και συνέχισαν την εργασία τους.

Ο πλοίαρχος του «Αίγινα» προσπάθησε να πραγματοποιήσει ελιγμό ωστόσο το αλιευτικό με τους δύο επιβαίνοντες δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί και συγκρούστηκε στη δεξιά πλευρά της πρύμνης του πλοίου υδροφόρα στο πίσω μέρος.

Όπως ανέφερε συγκλονισμένος στον ΣΚΑΪ ο υποπλοίαρχος της υδροφόρας «ήμασταν στα 50 μέτρα, τους φώναζα «περιμένετε»… Ήταν δίπλα μας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι, δεν ξέραμε ότι δεν ήξεραν να κολυμπούν».

Σύμφωνα με τον υποπλοίαρχο (την ώρα του δυστυχήματος) «ήμουν εκτός βάρδιας, κοιμόμουν, βγήκα και είδα το (αλιευτικό) σκάφος να έχει βουλιάξει να έχει πέσει... και να έχουν πνιγεί δυο άνθρωποι».

Κατά πάσα πιθανότητα ο θάνατός των δύο άτυχων ψαράδων που έπεσαν στο νερό οφείλεται σε πνιγμό μετά από σφοδρή πτώση, ενώ τα δύο θύματα ήδη αναγνωρίστηκαν από τους οικείους τους στο κέντρο υγείας της Αίγινας.

Το λιμεναρχείο της Αίγινας που έχει αναλάβει την προανάκριση της υπόθεσης απαγόρευσε τον απόπλου του πλοίου υδροφόρα προκειμένου να επιθεωρηθεί. 

Ενώ τα 6 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων και ο πλοίαρχος οδηγήθηκαν στο λιμεναρχείο προκειμένου να δώσουν καταθέσεις. Τα μέλη του πληρώματος μετά την κατάθεσή τους, αφέθηκαν ελεύθερα, ενώ ο πλοίαρχος συνελήφθη.  

Δεν είναι η πρώτη ή η τελευταία ναυτική τραγωδία, αλλά... πώς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η τραγωδία στην Αίγινα.

Το νησί δεν είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ κι έτσι καθημερινά προμηθεύεται νερό με υδροφόρες από τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στον Ασπρόπυργο - Πού «κόλλησε» ο σχετικός διαγωνισμός.

Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι, έπειτα από εκείνο του 2016 - όταν η σύγκρουση του ταχύπλοου «Ντουέντε» με το γεμάτο κόσμο τουριστικό σκάφος «Αντωνία» κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ενώ υπήρξαν και 16 τραυματίες- οι κάτοικοι της Αίγινας έγιναν μάρτυρες μιας ναυτικής τραγωδίας.

Δύο αδέρφια χάθηκαν, όταν το αλιευτικό τους σκάφος, «Παναγιώτης», συγκρούστηκε με την υδροφόρα «Αίγινα 2» και βυθίστηκε, 2,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σουβάλας.

Τα ερωτήματα, όπως συμβαίνει δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πολλά. Πώς απέβη τόσο μοιραία μία σύγκρουση ανάμεσα σε δύο σκάφη, που κινούνται με εξαιρετικά χαμηλή ταχύτητα;

Γιατί δεν άκουσαν τα δύο άτυχα αδέρφια στο αλιευτικό τις φωνές του πλοιάρχου της υδροφόρας, που τους προειδοποιούσε να φύγουν από το σημείο; 

Ως γνωστόν, η υδροφόρα είναι ένα πλοίο που κινείται πολύ αργά, λόγω του μεγάλου φορτίου του, και ελάχιστη δυνατότητα έχει για μανούβρες. Έτσι, όταν το αλιευτικό βρέθηκε στη ρότα της, τα περιθώρια ελιγμών ήταν λίγα και η τραγική κατάληξη σχεδόν προδιαγεγραμμένη...

Η νέα τραγωδία, ωστόσο, που συγκλονίζει την Αίγινα, θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε αποφευχθεί, εάν η Αίγινα δεν αναγκαζόταν καθημερινά να προμηθεύεται νερό με υδροφόρες από την Αθήνα -και πιο συγκεκριμένα από τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στον Ασπρόπυργο.

Και μπορεί πέρυσι ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Μούρτζης, να ενημέρωνε με ικανοποίηση τα ΜΜΕ ότι η Περιφέρεια Αττικής άναψε το πράσινο φως σε κονδύλι ύψους 31 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο σύνδεσης της Αίγινας με υποθαλάσσιο αγωγό της ΕΥΔΑΠ, όμως, ένα χρόνο μετά, η διαγωνιστική διαδικασία παραμένει «μπλεγμένη» στα δίχτυα της γραφειοκρατίας...  

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Αίγινας και η Περιφέρεια επέλεξαν ως λύση την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού ανάμεσα στην Αίγινα και τη Σαλαμίνα (το μόνο νησί που είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο ύδρευσης της ηπειρωτικής χώρας). Υπεγράφη μία προγραμματική σύμβαση και ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Και ενώ στο νησί προχωρούσαν οι σχετικές εργασίες, για την υδροδότηση των περίπου 15.000 κατοίκων τον χειμώνα και 60.000 το καλοκαίρι, ο διαγωνισμός για την υποθαλάσσια σύνδεση του δικτύου ύδρευσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ «εγκλωβιζόταν» σε έναν... πόλεμο προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας ανάμεσα στις συμμετέχουσες εταιρείες. 

Και ήταν μόλις πριν από λίγες ημέρες, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, που το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβληθεί από ενδιαφερόμενους αναδόχους κατασκευής, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για το άνοιγμα των προσφορών και την σχετική ανάθεση.

Το έργο, πλέον, εισέρχεται στην τελική ευθεία, ωστόσο για τα δύο αδέρφια που έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί, μετά τη σύγκρουση του αλιευτικού με την υδροφόρα, είναι ήδη αργά...

Ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης μίλησε για το τραγικό περιστατικό: «Το δυστύχημα έγινε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαλαμίνας και Αίγινας, ακριβώς στη μέση της διαδρομής. 

Η σύγκρουση έγινε ανάμεσα σε υδροφόρο σκάφος που μεταφέρει νερό στην Αίγινα, της εταιρίας "Αίγινα Ν.Ε." και ενός ψαράδικου, στο οποίο επέβαιναν δύο αδέρφια, γνωστοί άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας, ο Μπήτρος Παντελής και ο Μπήτρος Γεώργιος. Τα δύο αδέρφια δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους.

Οι πληροφορίες που μπορώ να πω, καθώς η υπόθεση είναι σε επίπεδο προανάκρισης από το Λιμεναρχείο, είναι ότι η υδροφόρα ειδοποίησε το αλιευτικό να φύγει από την πορεία του. Οι δύο ψαράδες δεν άκουσαν τίποτε, μάλλον περισυνέλεγαν τα δίχτυα τους, με αποτέλεσμα να επέλθει η σύγκρουση. 

Το μικρό αλιευτικό βυθίστηκε και οι δύο άνθρωποι πνίγηκαν μάλλον, γιατί τους περισυνέλεξε το υδροφόρο σκάφος χωρίς τις αισθήσεις τους και το πλήρωμα τούς έκανε μαλάξεις αλλά τελικά είχαν χάσει τη ζωή τους.»

Είχε σχέση η ταχύτητα της υδροφόρας 
ή οι καιρικές συνθήκες με τη σύγκρουση; 
«Όχι δεν έχουν σχέση. Η υδροφόρα δεν έχει πάνω από τέσσερα μίλια ταχύτητα. Το σημείο δεν είναι δύσκολο. Οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Είναι νορμάλ καιρός, πνέει δυτικός αέρας το πολύ 3 μποφόρ. Δεν υπήρχε ομίχλη ή έλλειψη ορατότητας.»

Άρα κακά αντανακλαστικά των δύο ψαράδων;
«Από ότι λέγεται, μάλλον δεν άκουσαν (τις προειδοποιήσεις) οι άνθρωποι. Δεν ξέρω τι να πω, δύο άνθρωποι πέθαναν. Είναι σε επίπεδο έρευνας η υπόθεση. Θα αποφανθεί η έρευνα ποιος ευθύνεται.»

Σημειώνεται ότι το λιμεναρχείο της Αίγινας που έχει αναλάβει την προανάκριση της υπόθεσης απαγόρευσε τον απόπλου του πλοίου υδροφόρα προκειμένου να επιθεωρηθεί. 

Ενώ τα 6 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων και ο πλοίαρχος οδηγήθηκαν στο λιμεναρχείο προκειμένου να δώσουν καταθέσεις. Τα δύο θύματα αναγνωρίστηκαν από τους οικείους τους στο κέντρο υγείας της Αίγινας, όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: