21 Ιουλίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (21/7/2017)

 

Ελλάδα: Μεγάλο είναι το πρόβλημα στο λιμάνι της Κω, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών, καθώς υπέστη σοβαρότατες ζημιές και είναι προς το παρόν ανενεργό μέχρι να ελεγχθεί από ειδικά κλιμάκια. Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο του νησιού.

Τα κτίρια, πάντως, άντεξαν.Με τον δήμαρχο της Κω, Γ.Κυρίτση επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και του εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τα θύματα του σεισμού, αλλά και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

«Η ζωή επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας πως η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της Λέσβου.

Κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το σχέδιο με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις» θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση την 31η Ιουλίου.

Δύο είναι οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Κω. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα θύματα είναι υπήκοοι Σουηδίας και Τουρκίας. Συνολικά 90 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, πέντε οι σοβαρά τραυματίες.

Κόσμος:Για δύο ή και για τέσσερα χρόνια μετά το Brexit θα ισχύει η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, γράφει την Παρασκευή ο βρετανικός Τύπος, επικαλούμενος δηλώσεις αξιωματούχων ή και μελών της κυβέρνησης Μέι.

Αν και η νίκη Μακρόν θεωρείται πολιτικό success story, ένας στρατηγός όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον γάλλο πρόεδρο και παραιτήθηκε, διαφωνώντας ως προς τις περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις. Θα βρει άραγε μιμητές;

Οι δικηγόροι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναζητούν τρόπους, προκειμένου να περιορίσουν την δράση του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μίλερ στη «ρωσική υπόθεση», γράφει η Washington Post.

Παρέλυσε η Βενεζουέλα κατά 85%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αντιπολίτευσης που κάλεσε σε γενική απεργία. Διαφορετική η εικόνα που δίνει ο πρόεδρος Μαδούρο: η απεργία απέτυχε, η χώρα λειτούργησε. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πάντως, ενώ συνελήφθησαν 367 άτομα.

Αφού εξέτισε εννέα χρόνια στη φυλακή για ένοπλη ληστεία, ο Ο.Τζέι Σίμπσον, το είδωλο του αμερικανικού ποδοσφαίρου, θα αφεθεί ελεύθερος τον Οκτώβριο αφού η επιτροπή που εξέταζε το αίτημά του δέχτηκε να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.

Οικονομία:Η SZ καταγγέλλει τα επιτακτικά αιτήματα του ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όταν το ίδιο δεν πληρώνει τίποτα. «Το ΔΝΤ δεν θέλει να πληρώσει τίποτα. Αυτό το καθιστά κάπως αναξιόπιστο».

Αυλαία την Παρασκευή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Παρά το γεγονός ότι δόθηκαν δύο παρατάσεις, εκκρεμεί ακόμα η υποβολή περίπου 150.000. Χρεωστικό το 41% των δηλώσεων με τον επιπλέον φόρο να διαμορφώνεται στα 1.377 ευρώ κατά μέσο όρο.

Δημοσιεύθηκε ΦΕΚ και τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Παρασκευή, η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία προβλέπει ότι για την εξόφληση των φόρων στο γκισέ των τραπεζών η προμήθεια θα καταβάλλεται από τους ίδιους τους φορολογούμενους.

Μη βιώσιμο παραμένει το χρέος, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου. Συμπλήρωσε δε ότι μια στρατηγική μείωσης του χρέους που βασίζεται στη διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων ή υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ για παρατεταμένες χρονικές περιόδους δεν είναι αξιόπιστη.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την καταρχήν συμφωνία με την Ελλάδα για την παροχή προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης έως και 1,6 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα τεθεί σε ισχύ μόνο αφού λάβει αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από τους ευρωπαίους για τη βιωσιμότητα του χρέους και υπό τον όρο ότι η Ελλάδα ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα.

Αθλητισμός: Θετικό ήταν το δείγμα γραφής του Παναθηναϊκού στον φιλικό αγώνα με την Αλκμάαρ, που βρήκε νικητές τους «πράσινους» με 2-1 στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Οι γηπεδούχοι έδειξαν για άλλη μια φορά καλή ανασταλτική λειτουργία, ενώ οργανωτικά και επιθετικά προσπάθησαν να βγάλουν όσα δουλεύουν στις προπονήσεις με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, στη γενική δοκιμή τους πριν τις «μάχες» στο Europa League με την Καμπάλα που ανέτρεψε τα προγνωστικά και απέκλεισε τη Γιαγκελόνια μέσα στην Πολωνία.

Εύκολα και χωρίς να... ιδρώσει ο Πανιώνιος προκρίθηκε στην Γ προκριματικό γύρο του Europa League. Οι «κυανέρυθροι» επικράτησαν με 3-2 της Γκόριτσα και με συνδυασμό το 2-0 του πρώτου αγώνα έδειξαν και στην πράξη ότι έχουν τεράστια διαφορά από τους Σλοβένους.

Το τελικό σκορ δεν αντιπροσωπεύει την εικόνα του παιχνιδιού, μιας και ο Πανιώνιος κέρδισε πιο εύκολα. Μασούρας (11'), Γεσίλ (16') και Λάμπρου (23') τα γκολ για τον ιστορικό. Με πέναλτι ήρθαν τα τέρματα της Γκόριτσα. Ο Κάπιτς (15', 67') ευστόχησε δύο φορές από την άσπρη βούλα.

Η τύχη γύρισε την πλάτη στον Βασίλη Μπάρκα. Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ υπέστη εξάρθρημα αντίχειρα στο δεξί του χέρι στην τελευταία φάση του οικογενειακού διπλού της απογευματινής προπόνησης. Ο Μπάρκας, όπου είχε δηλωθεί για τους αγώνες με την ΤΣΣΚΑ θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου 3 μήνες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. 

Από εκεί και πέρα οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο φιλικό με τη Γάνδη έκαναν αποθεραπεία.Συναντήσεις για όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» σε ΕΠΟ και διαιτησία θα έχει η αντιπροσωπεία της FIFA, που αναμένεται την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα (25/7).

Επικεφαλής θα είναι ο Μαλτέζος αξιωματούχος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μπγιόρν Βάσαλο, ο οποίος προΐσταται του τμήματος εθνικών ομοσπονδιών. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον υφυπουργό Αθλητισμού, την ΕΠΟ, τη Super League και την ΚΕΔ, ενόψει των αρχαιρεσιών στην Ομοσπονδία.

Τις φανέλες που θα φορά η ομάδα την αγωνιστική περίοδο 2017-2018, αλλά και τη χορηγική συνεργασία, για την επόμενη τριετία, με στοιχηματική εταιρεία παρουσίασε σήμερα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε άρτια, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που παρέπεμπε σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς». Η κλασική ασπρόμαυρη θα είναι η μία, από τις τρεις συνολικά, εμφανίσεις για την καινούργια σεζόν για τον «Δικέφαλο», η δεύτερη θα είναι μαύρη και η τρίτη γαλάζια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: