24 Ιουνίου, 2017

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΪΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

 

Σειρά ενστάσεων για τις διατυπώσεις του εγγράφου Αίντα έχει υποβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά στις παρατηρήσεις της επί του προσχεδίου για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις που έχει υποβάλει προς τα εμπλεκόμενα μέρη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, ενόψει της συζήτησης που θα γίνει στη νέα Διάσκεψη για την Κύπρο στο ελβετικό θέρετρο Κράνς Μοντάνα την προσεχή εβδομάδα (28 Ιουνίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ε/κ πλευρά διαφωνεί, μεταξύ άλλων, με αναφορές και διατυπώσεις που παραπέμπουν σε αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεων με μια νέα ρύθμιση, αυτή της Συνθήκης Εφαρμογής. Ρύθμιση.

Η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας, παραπέμπει σε αλλαγή ονομασίας των εγγυήσεων και όχι σε πλήρη κατάργησή τους. Ειδικότερα, την ε/κ πλευρά την ενοχλεί κυρίως η απόδοση καθεστώτος εγγυητή, με όποια μορφή, στην Τουρκία. 

Τη Συνθήκη Εφαρμογής της λύσης, σύμφωνα με το κείμενο, θα την υπογράψουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις – Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία – και η Ενωμένη Κύπρος. 

Αυτό που επισημαίνεται στην απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πως «η κατοχική δύναμη (δηλαδή η Τουρκία) δεν μπορεί να αποτελέσει εγγυήτρια της εφαρμογής της λύσης».

Η αναφορά στο έγγραφο ότι τη Συνθήκη Εφαρμογής της λύσης θα την υπογράψουν οι τρεις εγγυήτριες μαζί με την Ενωμένη Κύπρο εγείρει και πρόσθετους προβληματισμούς, καθώς η απουσία αναφοράς σε Κυπριακή Δημοκρατία δημιουργεί κινδύνους «παρθενογένεσης».

Στην απάντηση της Λευκωσίας σημειώνεται ακόμα πως η κατοχική δύναμη δεν μπορεί να είναι εγγυήτρια της συνταγματικής τάξης. Η δεύτερη ένσταση της ε/κ πλευράς αφορά στη ρύθμιση της παρουσίας στρατευμάτων. 

Και όχι σε αποχώρησή τους, στο λεκτικό του τμήματος του εγγράφου που αφορά το θέμα αυτό. Για παράδειγμα, στο έγγραφο υπάρχει αναφορά για το κατά πόσο θα αποχωρήσει ο κατοχικός στρατός αντί να θεωρείται δεδομένη η σταδιακή ή εν μέρει αποχώρησή του.

Στον κατάλογο με τις παρατηρήσεις της ε/κ πλευράς, που προέκυψε κυρίως μετά τη συνεδρίαση της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή, υπάρχει και μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία χαρακτηρίζονται από κύκλους προσκείμενους στο Προεδρικό ως λανθασμένα διατυπωμένες, αν και ούτε δεσμεύουν την ε/κ πλευρά ούτε και αποκλείουν τις προτάσεις και τις θέσεις της.

Για παράδειγμα η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά διευκρινίσεις επί διαδικαστικών ζητημάτων όπως είναι συζήτηση των άλλων θεμάτων, γιατί δεν φαίνεται να είναι ξεκάθαρο εάν η διαπραγμάτευση θα διεξαχθεί σε δύο παράλληλες και χωριστές διαδικασίες ή εάν θα πάμε σε μιαν εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση όπως το επιθυμεί η τουρκική πλευρά, προκειμένου να επιδιώξει ένα πάρε-δώσε επί όλων των θεμάτων.

Παράπονα για κάποια σημεία του εγγράφου Αϊντα έχει όμως και η τουρκική πλευρά. Πληροφορίες από τα κατεχόμενα έκαναν λόγο για ενόχληση της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας κυρίως από τις αναφορές σε ανάγκη αλλαγής των Συνθηκών του 1960, αν και ο Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να έχει διαφοροποιημένη προσέγγιση.

Πηγές των ΗΕ, πάντως, ανέφεραν πως δεν ανέμεναν να είναι όλοι ευχαριστημένοι από το προσχέδιο και πως συνεχίζεται η εργασία προετοιμασίας του τελικού εγγράφου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: