19 Ιουνίου, 2017

ΣΤΟΥΣ 62 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

 

Περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες εξακολουθούν να προσπαθούν σήμερα να θέσουν υπό έλεγχο μια τεράστια δασική πυρκαγιά στο κέντρο της Πορτογαλίας η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 62 ανθρώπων, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στη χώρα.

Παρά τη μικρή πτώση που σημείωσαν οι υψηλές θερμοκρασίες, η φωτιά, που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, στο κέντρο της Πορτογαλίας, εξακολουθεί να μαίνεται, επεκτεινόμενη στις γειτονικές περιοχές Καστέλο Μπράνκου και Κοΐμπρα.

Σε όλη τη χώρα, οι εστίες πυρκαγιών μειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στις 35, αλλά τα μέσα που είχαν κινητοποιηθεί για την κατάσβεσή τους παρέμειναν περίπου τα ίδια, με περισσότερους από 2.00 πυροσβέστες και 660 οχήματα.

«Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μέγιστος» στα κεντρικά, προειδοποιεί η υπηρεσία πολιτικής προστασίας. «Η Πορτογαλία θρηνεί για το Πεδρογάου Γκραντ», «Στη μνήμη των θυμάτων», «Ο πόνος μας προς όλους», ήταν οι τίτλοι των εφημερίδων με μαύρα γράμματα. «Πώς μπόρεσε να συνέβη αυτό;» διερωτάται η Jornal de Noticias. «Γιατί;» ρωτάει η Publico.

«Ο πόνος μας είναι τεράστιος, όπως και η αλληλεγγύη μας προς τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας», δήλωσε χθες βράδυ ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα. Ο οποίος βρισκόταν ακόμη υπό κατάσταση σοκ μετά την πιο φονική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της Πορτογαλίας. 

«Αισθανόμαστε ένα αίσθημα αδικίας, επειδή η τραγωδία έπληξε εκείνους τους Πορτογάλους για τους οποίους δεν μιλάμε πολύ, μιας απομονωμένης αγροτικής περιοχής», πρόσθεσε.

Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 62 νεκρούς και 62 τραυματίες, από τους οποίους οι πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ένα παιδί και τέσσερις πυροσβέστες. Όμως οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρουν και άλλα θύματα στα χωριά που περικυκλώθηκαν από τη φωτιά.

Στους λόφους που βρίσκονται μεταξύ των κωμοπόλεων Πεδρογάου Γκραντ, Φισκέιρο ντος Βίνιος και Καστανιέιρα ντε Πέρα, που καλύπτονταν ακόμη πριν από 24 ώρες από ευκαλύπτους και πεύκα, η καταστροφή είναι πλήρης στις καμένες περιοχές.

«Το τέλος του κόσμου»
Σύμφωνα με τις αρχές, τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους στην εθνική οδό 236 που ενώνει το Φιγκέιρο ντος Βίνιος με την Καστανιέιρα ντε Πέρα.

«Ήταν πραγματικά μια κόλαση. Νόμισα πως είχε έρθει το τέλος του κόσμου. Πίστεψα ότι δεν θα τα κατάφερνα να γλιτώσω», δήλωσε στην πορτογαλική τηλεόραση η Μαρία ντε Φατίμα Νούνες. Σοροί βρέθηκαν μέσα σε σπίτια απομακρυσμένων περιοχών. Τουλάχιστον τρία χωριά κοντά στο Πεδρογάου Γκράντε εκκενώθηκαν.

Τα περισσότερα θύματα που έχουν αναγνωριστεί «πέθαναν μέσα στα σπίτια τους, τα οποία δεν είχαν εγκαταλείψει εγκαίρως», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, απευθύνοντας έκκληση στον κόσμο να τηρεί τις οδηγίες εκκένωσης.

«Αν αφήσω το σπίτι μου, όλα θα καούν, γιατί δεν έχουμε κανέναν να μας βοηθήσει», δήλωσε ο Φερνάντο Παΐς, ένας 50χρονος αγρότης που ζει με τη σύζυγο και τον γιο του στο Τρεσπόστος, μια κωμόπολη κοντά στο χωριό Καμπέλο.

Η οικογένεια Παΐς αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της και μάχεται εδώ και περισσότερες από 24 ώρες ολομόναχη απέναντι στις φλόγες μόνο με ένα λάστιχο κήπου.

«Ήξερα πολλά από τα θύματα.
Μιά συνάδελφός μου έχασε τη μητέρα και την τετράχρονη κόρη της, γιατί δεν κατάφερε να τις βγάλει από τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου», δήλωσε η Ιζαμπέλ Φερέιρα, 62 ετών, που ζει σε ένα γειτονικό χωριό.

Ευρωπαϊκές ενισχύσεις
Η δικαστική αστυνομία «κατάφερε να προσδιορίσει ότι ένα κύμα ξηρασίας ήταν η αιτία της πυρκαγιάς» απορρίπτοντας το εγκληματικό κίνητρο αφού βρήκε ένα δένδρο που είχε κτυπηθεί από κεραυνό.

Τέσσερα ισπανικά Καναντέρ και τρία γαλλικά αεροσκάφη έφθασαν την Κυριακή προκειμένου να βοηθήσουν τους πορτογάλους πυροσβέστες. Δύο ισπανικά αεροσκάφη και δύο ιταλικά αναμένεται να φθάσουν σήμερα, καθώς και χερσαίες ενισχύσεις, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας .

Όπου ενεργοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Λισαβόνας. «Η σκέψη μου είναι με τα θύματα της Πορτογαλίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η Πορτογαλία πέρασε αυτό το Σαββατοκύριακο ένα ισχυρό κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές.Η χώρα είχε πληγεί πέρυσι από ένα κύμα πυρκαγιών που κατέστρεψαν περισσότερα από 1.000.000 στρέματα στην ηπειρωτική χώρα.

Στο τουριστικό νησί Μαδέιρα, όπου τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τις πυρκαγιές στα τέλη Αυγούστου, 54.000 στρέματα έγιναν στάχτη το 2016.

Ποιος ευθύνεται για τις δολοφονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία;
Περισσότεροι τραυματίστηκαν σε μια μεγάλη δασική πυρκαγιά που σάρωσε την κεντρικής Πορτογαλίας χθες. 

Οι περισσότεροι πέθαναν προσπαθώντας να εγκαταλείψουν την περιοχή Pedrogao Grande, νοτιοανατολικά της Coimbra, με τα αυτοκίνητά τους.
Πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε κανενός είδους οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης πολιτών. 

Οι πολίτες αφέθηκαν στην τύχη τους. Θυμάστε φαντάζομαι τι συνέβη στην Ελλάδα με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007. Είχαν στοιχίσει πάνω από 160 νεκρούς. Διότι πολύ απλά το κράτος ήταν ανύπαρκτο.

Κανείς δεν κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τις καταστροφές και τους νεκρούς. Κανείς δεν διώχθηκε, για να μην αποκαλυφθεί πόσο γυμνό ήταν το κράτος και οι υπηρεσίες του.

Την ίδια ώρα που δίνονταν δεκάδες δις ευρώ σε τράπεζες και ημέτερους. Και μάλιστα με δανεικά, που φορτώνονταν στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων.

Και κάτι έτσι για να θυμόμαστε. Το ταμείο Μολυβιάτη που συγκέντρωνε τις συνεισφορές ιδιωτών για την αποκατάσταση των πυροπαθών, από τότε αγνοείται.

Κανείς, μα κανείς δεν αναζήτησε τι έγιναν τα χρήματα από τις δωρεές. Βλέπετε έχουν ανάγκες τα κόμματα εξουσίας, οι οποίες προέχουν των αναγκών των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.

Στην Πορτογαλία πολλές πυρκαγιές ξέσπασαν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, πιθανώς λόγω καταιγίδων μετά από καύσωνα με θερμοκρασίες πάνω από 40°C σε ορισμένες περιοχές.

Κάτι που υποδηλώνει ότι οι περιοχές αυτές έχουν χρόνια να συντηρηθούν από τις κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να καθαριστούν από ξερά χόρτα και ότι άλλο μπορεί να λειτουργήσει ως ενισχυτικό της φωτιάς.

Οι αρχές όμως κήρυξαν τρεις ημέρες εθνικού πένθους και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker επικρότησε τη γενναιότητα των πυροσβεστών.

Ποιος φταίει; Προφανώς ο άτιμος ο καιρός, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το El Ninio, οι Ελοχίμ, οι Νεφελίμ και πρωτίστως οι ίδιοι οι πολίτες. Για να μην πούμε, αυτό που λέγανε σε μας το 2007: η επέλαση σκοτεινών «πυροτρομοκρατών».

Λίγο έλειψε τότε ο Καραμανλής με πρόφαση την «πυροτρομοκρατία» να κηρύξει την Ελλάδα υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου, αλλά ευτυχώς αρνήθηκαν οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων.  Αλλιώς θα είχαμε καθεστώς κατοχής υπέρ των τραπεζών και των τοκογλύφων στην πατρίδα μας από τότε.

Μόλις τρεις ημέρες πριν τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πορτογαλία, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2015 οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έκλεισαν τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για την Πορτογαλία και την Κροατία.

Αφού οι δύο χώρες μείωσαν το έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ.Οι διαδικασίες άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2009 για την Πορτογαλία και τον Ιανουάριο του 2014 για την Κροατία.

Τέσσερις χώρες - η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο - παραμένουν στη διαδικασία, από 24 χώρες το 2010-11. Κανείς όμως δεν είπε ότι η Πορτογαλία πέτυχε να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Άφού εκτόξευσε το κρατικό χρέος της από 83,6% του ΑΕΠ το 2009, σε 130,4% του ΑΕΠ το 2016. Ενώ αν προσθέσει κανείς σ’ αυτό κανείς και το «ενδοκυβερνητικό χρέος», πού δεν μετρά το Μάαστριχτ, τότε το συνολικό κρατικό χρέος εκτοξεύεται άνω του 150% του ΑΕΠ με ρυθμούς ανοδικούς.

Η Πορτογαλία αγωνίζεται να αποφύγει την επίσημη χρεοκοπία εξυπηρετώντας το χρέος της με δανεισμό απευθείας από τις αγορές. Και ταυτόχρονα με όλο και πιο αιματηρή λιτότητα στις δαπάνες του κράτους.

Κάθε χρόνο πιο σκληρή και πιο αιματηρή από τον προηγούμενο. Σήμερα η λιτότητα που εφαρμόζεται στην Πορτογαλία είναι πολύ πιο σκληρή, από την εποχή που επίσημα η χώρα ήταν υπό καθεστώς μνημονίου.

Μια από τις πρώτες δαπάνες που υπέστησαν καθίζηση ήταν εκείνες των υποδομών. Ιδίως των υποδομών για τη συντήρηση των δασών και της υπαίθρου.

Οι συνολικές επενδύσεις στον τομέα υποδομών για συντήρηση του φυσικού περιβάλλοντος έπεσε από το 1,1% του ΑΕΠ το 2009 στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Ουσιαστικά οι δαπάνες του Πορτογαλικού κράτους για τη αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, για την αντιμετώπιση εκτεταμένων πυρκαγιών, όπως αυτές που ξέσπασαν χθες, είναι μηδενική.

Αν σ’ αυτό προσθέσετε και την καθίζηση σε απολαβές και δαπάνες εξοπλισμού προς όλες τις υπηρεσίες του πυροσβεστικού σώματος, τότε φαντάζομαι μπορεί ο καθένας μας να αντιληφθεί ποιος ευθύνεται για την έκταση των φαινομένων και τα δεκάδες θύματα.

Η δουλειά του πυροσβέστη έχει γίνει πλέον συνώνυμη της αυτοκτονίας. Ευτυχώς, όμως που ο Γιουνγκέρ εκθείασε τη γενναιότητα των πυροσβεστών των οποίων ο ίδιος έχει κάνει τη δουλειά και τη ζωή αβίωτη. Είχαν βλέπετε μια σκασίλα. Ανάλογη με εκείνη των δικών μας πυροσβεστών, οι οποίοι είναι στα ίδια και χειρότερα χάλια. 

Αλλά μην ανησυχείτε καθόλου. Η Πορτογαλία έχει βγει από τα μνημόνια και συνεχίζει να έχει ευρώ, δανειζόμενη από τις αγορές προς δόξα των τοκογλύφων εντός και εκτός ΕΕ. Άλλο ένα πετυχημένο παράδειγμα εξόδου από τα μνημόνια, όπως μας υπόσχονται κυβερνώντες και μνημονιακοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: