19 Ιουνίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (19/6/2017)

 

Ελλάδα:Στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (Γενικής Παιδείας) και στην Ιστορία (Γενικής Παιδείας) εξετάστηκαν σήμερα, Δευτέρα, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων.

Με τον Αντώνη Σαμαρά θα συναντηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΝΔ και στην ατζέντα θα βρεθούν όλες οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπου έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. «Στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλο και αυτό κάνουμε» είπε ο πρωθυπουργός στον Τούρκο ομολογό του.

«Έτοιμος για νέες ανηφόρες και νέες μάχες» δηλώνει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος υπεβλήθη την περασμένη εβδομάδα σε χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να αφαιρεθεί αντιμετωπίσιμη νεοπλασία.

Τα δεδομένα στο Κυπριακό, όπως διαμορφώνονται ενόψει και της νέας διάσκεψης στην Ελβετία, στις 28 Ιουνίου, βρίσκονται στο επίκεντρο συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου που συνεδριάζει από τις 9 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κόσμος: Αριθμός ρεκόρ προσφύγων, αιτούντων ασύλων και εκτοπισμένων παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ο αριθμός αγγίζει τα 65.6 εκατομμύρια και παρουσιάζει αύξηση 300.000 σε σχέση με το 2015, μικρότερη σε σύγκριση με αυτή της περιόδου 2014-2015, κατά την οποία ο αριθμός άγγιξε τα πέντε εκατομμύρια.

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Πορτογαλία, μετά τις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στα κεντρικά της χώρας και προκάλεσαν το θάνατο 61 ανθρώπων. Πολλά από τα θύματα κάηκαν ζωντανά στα αυτοκίνητά τους, ενώ προσπαθούσαν να γλιτώσουν.

Ο εκλογικός κύκλος που άνοιξε πριν από δύο μήνες έκλεισε, δημιουργώντας την «πορτοκαλί» Γαλλία του 39χρονου Εμανουέλ Μακρόν. Οι Γάλλοι ήταν γενναιόδωροι με τον νέο τους πρόεδρο. Και τώρα εκείνος καλείται να τους δικαιώσει.

Ο τρόμος επέστρεψε στη βρετανική πρωτεύουσα. Φορτηγό έπεσε πάνω σε πιστούς που έφευγαν από τέμενος στο βόρειο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα δέκα. Ο 48χρονος οδηγός του φορτηγού συνελήφθη.

Το κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche φέρεται να εξασφαλίζει περισσότερες από 350 έδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll στην Γαλλία. Αν και οι εκτιμήσεις δίνουν στο κόμμα του Μακρόν λιγότερες έδρες από ότι αναμενόταν, το En Marche θα κυβερνήσει με απόλυτη πλειοψηφία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ήττα για τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις στη Γαλλία. Μεγάλος «νικητής» και η αποχή που, σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζει το ιστορικό ρεκόρ του 57% - 58%. Οι αντιδράσεις των κομμμάτων.

Οικονομία:Διατηρείται το θετικό momentum στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στις 11:05 να διαμορφώνεται στις 811,47 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,68%. Χωριστά στο ταμπλό ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.
Σ
ημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι τουριστικές μισθώσεις σπιτιών μέσω της πλατφόρμας Airbnb, αγγίζοντας τα 20.000 περίπου ακίνητα. Η οικονομική κρίση στη χώρα, αλλά και η απευλευθέρωση της βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης ακινήτων, έχει οδηγήσει πολλούς στην επιλογή αυτή.

Αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος, τρίτος, γύρος αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές και το ΔΝΤ δεν ζητήσει νέα μέτρα, σε πρώτο πλάνο θα βρίσκονται βαθιές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.

Έκρηξη οφειλών προς τον ΕΦΚΑ εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η νέα αύξηση των εισφορών προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ήδη τραγική οικονομική κατάσταση του ταμείου. Παράλληλα, σχεδιάζεται για τον Αύγουστο να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση για την εξόφληση χρεών με αβέβαια αποτελέσματα.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο, ο ευρωπαίος Επίτροπος υποστήριξε την αναγκαιότητα μεγαλύτερης στήριξης της Ελλάδας, ενώ παράλληλα έθεσε θέμα νομιμοποίησης των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Αθλητισμός:Η ισπανική εφημερίδα Sport, επικαλούμενη το ραδιόφωνο Cadena Cope, ανέφερε ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο εξήγησε στον Ζινεντίν Ζιντάν, που του τηλεφώνησε προσπαθώντας να του αλλάξει απόφαση για να μείνει στην Ρεάλ Μαδρίτης, γιατί θέλει να αφήσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης και την Ισπανία

Το μεσημέρι (13:00) φθάνει στην Αθήνα, με πτήση από τις Βρυξέλλες, η πρώτη μεγάλη μεταγραφή του Ολυμπιακού, ο Ντιεμερσί Μποκανί. Ο 31χρονος επιθετικός από το Ζαϊρ θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις και αύριο θα υπογράψει συμβόλαιο με τους πρωταθλητές Ελλάδας. Ο Μποκανί αποτελεί επιλογή του νέου προπονητή, Μπεσνίκ Χάσι, και θα ενταχθεί άμεσα στο δυναμικό της ομάδας. 

Κάτι κατέβασε ο Ολυμπιακός στον όρο που υπήρχε για τη ρήτρα, κάτι ανέβασε στην προσφορά της η Λεγανές κι έτσι η επιθυμία του Δημήτρη Σιόβα να συνεχίσει την καριέρα του στην ισπανική ομάδα, γίνεται πραγματικότητα. Οι δύο πλευρές τα βρήκαν σε κάτι λιγότερο από 3 εκατομμύρια (4 εκατ. ήταν η ρήτρα), ενώ ο Ολυμπιακός θα διατηρήσει ένα ποσοστό μεταπώλησης.

Με ισοπαλία ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Ρωσίας η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία, καθώς το Μεξικό, η μοναδική από τις συμμετέχουσες ομάδες που έχει κατακτήσει τον τίτλο, αποδείχθηκε ιδιαίτερα αξιόμαχο και παρότι βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ, κατόρθωσε να επιστρέψει ισάριθμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: