23 Μαΐου, 2017

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΑΤΕΝΑΤΣΙΟ

 

Το αποτέλεσμα ήταν ότι αντί για συνολική συμφωνία για αξιολόγηση χρέος, δόση, και πλεονάσματα που προσδοκούσε η Ελλάδα, έφυγε με τελική απόφαση μόνο για χειρότερο τμήμα της.

Το μόνο που κλείδωσε χθες ήταν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει για πέντε συνεχόμενα χρόνια (από το 2018 έως και το 2022) πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ χωρίς όμως να είναι και πάλι σαφές πως και πότε θα αλλάξει ο στόχος μετά την πενταετία.

Το κέντρο της διαφωνίας Γερμανίας ΔΝΤ ήταν και αυτήν την φορά η πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέχρι και την εξόφληση των ευρωπαϊκών δανείων ύψους 228 δις ευρώ το 2060.

Ενώ το Ταμείο είχε δεχθεί μια λογική αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων του για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ο Γερμανός υπουργός οικονομικών επέμεινε σε ένα υπεραισιόδοξο σενάριο για μέση ανάπτυξη 1,3% του ΑΕΠ μέχρι και το 2060 με πρωτογενή πλεονάσματα που μετά την πενταετία θα παρέμεναν σε μέσα επίπεδα στο 2,6% του ΑΕΠ μέχρι και το 2060.

Όλα αυτά για να μην αναγκαστεί να δεχθεί ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν ένα χρόνο πριν από τώρα υποβαθμίζοντας ακόμη και την ανάγκη υλοποίησης τους .

Αν γινόταν αποδεκτό το σενάριο Σόιμπλε το χρέος θα μειώνονταν κοντά στο 60% του ΑΕΠ το 2060 έχοντας όμως καταδικάσει την οικονομία σε λιτότητα δεκαετιών. Με το θέμα του χρέους ανοιχτό και παρά την θετική έκθεση της Commission η καθυστέρηση στο θέμα του χρέους πήγε πίσω και όλα τα υπόλοιπα θέματα της συμφωνίας:

-Η αξιολόγηση ουσιαστικά έκλεισε αλλά τυπικά είναι ακόμη ανοιχτή παρά το βαρύ πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα γιατί η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει 15-20 από τα 140 προαπαιτούμενα, αφορούν κυρίως δευτερεύουσες υπουργικές αποφάσεις.

-Δεν έγινε καμμία συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης των 7 δις ευρώ ). Η απόφαση παραπέμφθηκε για τον Ιούνιο γιατί Ολλανδία και Γερμανία έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να εγκρίνουν την επόμενη δόση για την Ελλάδα αν δεν ενταχθεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα την στιγμή που αρνούνται να δεχθούν τους όρους τους Ταμείο για το χρέος. 

-Ακόμη και αν η δόση εγκριθεί στο σύνολο της στις αρχές ή τα μέσα του Ιουνίου τα χρονικά περιθώρια για να είναι διαθέσιμα τα χρήματα πριν τις πληρωμές του Ιουλίου είναι οριακά.

-Ακόμη και για το θέμα των πλεονασμάτων συμφωνήθηκε μεν η πενταετία με στόχο το 3,5% του ΑΕΠ αλλά είναι ανοιχτό το πόσο θα μειωθεί ο στόχος από εκεί και πέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: