27 Απριλίου, 2017

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΥΣΗ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

 

Παιχνίδι επίρριψης ευθυνών κατά της ε/κ πλευράς ξεκίνησε η τουρκική πλευρά (ΓΤΠ). Όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές, τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης απομακρύνεται από την προοπτική της λύσης. Αυτό υπογραμμίζει η τουρκοκυπριακή ηγεσία με ανακοινωθέν που δίνει στην δημοσιότητα το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σημείο εκκίνησης του νέου ανακοινωθέν της ηγεσίας του Μουσταφά Ακιντζί είναι η προσφυγή του Προεδρικού στο Ανώτατο Δικαστήριο για την υπόθεση του ενωτικού δημοψηφίσματος. 

Με αυτή την κίνηση του, υποστηρίζει ο Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν σεβάστηκε την προσπάθεια του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ για την αλλαγή της «λανθασμένης» απόφασης και την συνέχιση των συνομιλιών.

Ακόμη, έδειξε για μια ακόμη φορά ότι δεν αποδίδει σημασία στις ευαισθησίες του τ/κ «λαού», τονίζει ο κ. Ακιντζί, ισχυριζόμενος ότι με αυτές τις κινήσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν καταφέρνει να πείσει ούτε και την δική του κοινότητα.

Η τ/κ πλευρά αναφέρει ότι παρακολουθεί με λύπη την «μη εποικοδομητική» στάση του κ. Αναστασιάδη στις συνομιλίες κατά τους τελευταίους μήνες. «Από ότι φαίνεται όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Νότια Κύπρο τόσο ο κ. Αναστασιάδης απομακρύνεται από την λύση», τονίζει η τ/κ πλευρά που αναφέρει ότι αυτή την πραγματικότητα την γνωρίζει και ο διεθνής παράγοντας. 

Στην ανακοίνωση του κ. Ακιντζί αναφέρεται επίσης ότι παρά τις «αποθαρρυντικές πράξεις» του κ. Αναστασιάδη, η τ/κ ηγεσία θα συμμετάσχει στις προγραμματισμένες συναντήσεις ηγετών (2, 11 και 17 Μαΐου).

 «Η τ/κ πλευρά διατηρεί την βούληση της για λύση. Ωστόσο, η λύση δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μονάχα με την προσπάθεια της μιας πλευράς. Ο διεθνής παράγοντας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία» σημειώνει ο κ. Ακιντζί.

ΚΑΛΕΣΕ ΙΝΔΟΥΣ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ 
ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν σε στιγμιότυπο από το επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Ινδίας που έγινε στην πόλη Μουμπάη (ΓΤΠ). 

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του σε Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώθηκε την Τετάρτη στην πόλη Μουμπάη της Ινδίας και κάλεσε Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Κύπρο.

Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε από τους επιχειρηματικούς συνδέσμους Κύπρου – Μουμπάη στην παρουσία δεκάδων επιχειρηματιών από Κύπρο και Ινδία. Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι στόχος του Φόρουμ είναι να αναδειχθούν οι μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο.

Μιλώντας στο Φόρουμ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία δεν αποτελεί μόνο απόδειξη για τη βαθιά εκτίμηση που τρέφουν οι δύο χώρες μεταξύ τους, αλλά και απόδειξη της αποφασιστικότητας τους να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι στόχος του Φόρουμ είναι να αναδειχθούν οι μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο, και υπογράμμισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου-Ινδίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι δύο χώρες μας έχουν εγκαθιδρύσει ένα εκτενές διμερές νομικό πλαίσιο συνεργασίας που, ανάμεσα σε άλλα, καλύπτει τομείς όπως η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία, ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία.

Οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία και η γεωργία», και υπογράμμισε πως η Κοινή Επιτροπή Κύπρου – Ινδίας για Οικονομική Επιστημονική, Τεχνική και Βιομηχανική συνεργασία λειτουργεί από το 1989, ενώ το 2005 ιδρύθηκε ο Κυπρο-Ινδικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος.

Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη εφαρμογή στην Ινδία της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας με την Κύπρο προσδίδει μια νέα δυναμική στους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Σημείωσε παράλληλα ότι κατά την επικείμενη επίσκεψη του στο Νέο Δελχί θα υπογραφεί αριθμός διμερών συμφώνων και Μνημονίων Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Ινδίας στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, των αερομεταφορών, της συνεργασίας στον τομέα της Γεωργίας, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού.

Αναφερόμενος στην κυπριακή ναυτιλία, ο Πρόεδρος επεσήμανε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής σημαίας και είπε ότι «η Κύπρος διαθέτει τον 10ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, τον 3ο μεγαλύτερο στην ΕΕ, ενώ ως ναυτιλιακό κέντρο διαχείρισης η Κύπρος είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες θέσεις ανά το παγκόσμιο και το πρώτο στην ΕΕ».

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ακόμη ότι άλλος ένας τομέας συνεργασίας που θα μπορούσε να διερευνηθεί είναι αυτός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς επίσης και ο τομέας του Τουρισμού.

«Σε αυτό το πλαίσιο το Πρωτόκολλο Συμφωνίας για τις Αεροπορικές Υπηρεσίες που θα υπογραφεί την Παρασκευή στο Νέο Δελχί μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ύπαρξη απευθείας σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης σε συνάντηση που είχε χθες στη Μουμπάη με επιχειρηματίες από την εγχώρια βιομηχανία κινηματογράφου (Μπόλιγουντ) και ανακοίνωσε ότι «η Κύπρος σύντομα θα εισαγάγει σχέδιο κινήτρων αναφορικά με τη βιομηχανία κινηματογράφου.Στο ίδιο Φόρουμ μίλησαν επίσης οι Κύπριοι Υπουργοί Ενέργειας, Μεταφορών και Γεωργίας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: