23 Μαρτίου, 2017

ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ – ΣΟΙΜΠΛΕ;

 

Στη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο, από την οποία δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία, ενδεχομένως να προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα… Ο αρχηγός της ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα γιατί μετά με τι μούτρα θα εμφανιστεί να ζητάει εκλογές.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Σόιμπλε, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, θυμόμαστε όλοι ότι έμεινε μαζί του για 70 ολόκληρα λεπτά. Διάρκεια αρκετή για να προλάβει να του πει πως τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης τον δεσμεύουν κι αυτόν. Έμεινε τόση ώρα μαζί του που προλάβαινε ακόμα και ολόκληρο σχέδιο να του αναλύσει ο εκλεκτός κύριος Σόιμπλε.

Σχέδιο γκεμπελικής εμπνεύσεως. Μάλιστα, για να προστατεύσει τον εκλεκτό της καρδιάς του, Κυριάκο, δεν φωτογραφήθηκε μαζί του και ασφαλώς δεν το έκανε από αγένεια. Το έκανε για να τον προστατεύσει στον προεκλογικό του αγώνα, καθώς φωτογραφίες και εναγκαλισμοί με τον Σόιμπλε δεν θα παίζανε καλό ρόλο.

Σήμερα παρακολουθούμε στον εγκάθετο τύπο δήθεν ότι ο Σόιμπλε πιέζει την αντιπολίτευση να ψηφίσει τα μέτρα ή αν δεν τα ψηφίσει να τα αποδεχτεί κι από την άλλη βλέπουμε τον Κυριάκο να προβάλλεται ως ο Τσίπρας της δεξιάς, ο οποίος χτυπά το χέρι και λέει όχι, εγώ δεν θα ψηφίσω ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα.

Πράγματι, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τον Κυριάκο να μην ψηφίσει ούτε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ούτε τη μείωση του ΦΠΑ. Διότι είδε πόσο του κόστισε που δεν ψήφισε ούτε για το πενιχρό επίδομα των συνταξιούχων από το περίσσευμα της υπερφορολόγησης μας.

Ο Σόιμπλε, λοιπόν, που είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να σχεδιάζει, ήθελε να προσφέρει ένα μεγάλο δώρο στον Κυριάκο. Να τον παρουσιάσει ως αντιστασιακό κατά του ίδιου. Τι πιο δυνατό «χαρτί» για έναν φιλελεύθερο να αντιστέκεται στον Σόιμπλε;

Του είπε λοιπόν. Εσύ θα επιμένεις όχι στα μέτρα. Εγώ θα λέω ότι πρέπει να ψηφίσεις τα μέτρα. Εσύ, στο τέλος, δεν θα τα ψηφίσεις. Διότι ο μόνος λόγος που δικαιολογεί τον Κυριάκο να μην ψηφίσει τα μέτρα που έχει προψηφίσει και μάλιστα για πρώτη φορά με αντίμετρα είναι ένας. Να παίξει τον δυνατό αρχηγό που όταν λέει ναι, είναι ναι και όταν λέει όχι, είναι όχι.

Αυτό, που έλειπε από τον υποτακτικό Κυριάκο ήταν το όχι. Αυτό του έκανε δώρο ο Σόιμπλε σε εκείνη την συνάντηση. Και μετά άρχισε να παριστάνει τον γλυκομίλητο συνομιλητή της κυβέρνησης, άρχισε να κατανοεί λίγο τα προβλήματα της χώρας και άρχισε να φαίνεται από τα εντεταλμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πως ουσιαστικά παίζει το παιχνίδι του Τσίπρα, πιέζοντας τον Κυριάκο να ψηφίσει ή να αποδεχτεί τα μέτρα.

Όλα αυτά όμως μπορεί να είναι φαντασία. Οι διάλογοι αυτοί μπορεί να μην έγιναν ποτέ. Όμως ο τρόπος που εξελίσσεται πολιτικά μια υπόθεση είναι αυτός που βοηθάει να αποκαλυφθούν οι αληθινοί διάλογοι σε ένα δωμάτιο. 

Ο Κυριάκος δεν θα ψηφίσει τα μέτρα γιατί μετά με τι μούτρα θα εμφανιστεί να ζητάει εκλογές. Αν κάποιος ζητάει εκλογές για να ψηφίζει τα ίδια μέτρα, τότε γιατί τις ζητάει; Ο Κυριάκος αργά ή γρήγορα θα καταλάβει πως η εμμονική του φράση εκλογές είναι μια παγίδα που έστησε και στην οποία θα πέσει ο ίδιος μέσα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: