22 Μαρτίου, 2017

ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

Με τις σχέσεις της Τουρκίας και της Ευρώπης να είναι τεταμένες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε νέες δηλώσεις σήμερα Τετάρτη οι οποίες κλιμακώνουν περαιτέρω την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Οι Ευρωπαίοι ανά τον κόσμο δεν θα μπορούν να περπατούν με ασφάλεια στους δρόμους εάν συνεχίσουν να διατηρούν την ίδια συμπεριφορά», τονίζει καλώντας την ίδια στιγμή την ΕΕ να σεβαστεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Εάν η Ευρώπη συνεχίσει έτσι, κανένας Ευρωπαίος σε κανένα σημείο του πλανήτη δεν θα μπορεί να περπατήσει στον δρόμο. Εμείς, σαν Τουρκία, καλούμε την Ευρώπη να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε εκδήλωση για Τούρκους δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Οι σχέσεις Τουρκίας και Ευρώπης έχουν οξυνθεί, με την Άγκυρα να κατηγορεί ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία ότι εφαρμόζουν αυτό που αποκαλεί «ναζιστικές μεθόδους» απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις Τούρκων υπουργών με Τούρκους του εξωτερικού ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος που θα δώσει στον Ερντογάν διευρυμένες εξουσίες.

Χθες, Τρίτη, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Ευρώπη «φασιστική και σκληρή» και είπε ότι θυμίζει εκείνην της εποχής πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Συμπλήρωσε δε, ότι η Τουρκία δεν θα απειληθεί πια από τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ,) και πρόσθεσε ότι, από τώρα και στο εξής, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν Ευρωπαίο σε τουρκικό έδαφος να διεξαγάγει «κατασκοπεία» με διάφορα προσχήματα.

Τσελίκ στο Bloomberg: Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για τους πρόσφυγες.Την ίδια στιγμή, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναφέρει ότι:

«Η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακοπή της μεγαλύτερης ροής προσφύγων από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται κοντά σε κατάρρευση».

Φιλοξενώντας περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες – τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα – και ανακόπτοντας τη μετανάστευσή τους στην Ευρώπη, η Τουρκία έχει σώσει την ΕΕ από μια «ρατσιστική» αντίδραση που απειλεί το δημοκρατικό χαρακτήρα της ΕΕ, δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ σε συνέντευξή του την Τρίτη στην Άγκυρα.

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία μονόπλευρη, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να συνεχίσει να την εφαρμόζει, προσθέτοντας ότι η δέσμευση της χώρας του να συνεχίζει να επιδιώκει την ένταξη της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους στο θάνατο, αλλά μια συμφωνία έχει δύο πλευρές και εάν η μία πλευρά δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, τότε δεν θα το κάνει ούτε η άλλη», δήλωσε ο Τσελίκ.

«Εάν η συμφωνία για το προσφυγικό καταρρεύσει, αυτό που προβλέπουμε είναι ξεκάθαρο: δεν θα συνεργαστούμε με κανένα μηχανισμό που λειτουργεί εκ μέρους της ΕΕ».

Ενώ η στήριξη στην Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ παραμένει υψηλή, η πεποίθηση ότι θα συμβεί έχει καταρρεύσει, δήλωσε ο Τσελίκ.

Εν τέλει, το ζήτημα θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο λαό στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος για την εκ νέου εφαρμογή της θανατικής ποινής, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: