23 Μαρτίου, 2017

ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ: 7 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 4 ΝΕΚΡΟΙ 40 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

 

Επτά συλλήψεις σε έξι διευθύνσεις πραγματοποίησε η βρετανική αστυνομία σε εφόδους που έκανε στη διάρκεια της νύχτας στο Μπέρμιγχαμ, στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Μαρκ Ρόουλι, μιλώντας έξω από τη Σκότλαντ Γιαρντ, οι νεκροί της επίθεσης στην καρδιά του Λονδίνου είναι τελικά τέσσερις, διαφόρων εθνικοτήτων:

Ο αστυνομικός Κιθ Πάλμερ, δύο πολίτες (μια γυναίκα άνω των 40 και ένας άνδρας άνω των 50 ετών) και ο δράστης, τον οποίο αρνήθηκε να κατονομάσει και ζήτησε από τα ΜΜΕ να μην αποκαλύψουν την ταυτότητά του όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες. Από τους 40 τραυματίες, οι 29 νοσηλεύονται σε πέντε νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας. Επτά εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι έφοδοι της αστυνομίας
Η αστυνομία πιστεύει ότι ο δράστης «έδρασε μόνος του και εμπνεύστηκε από τη διεθνή τρομοκρατία». Ο Ρόουλι είπε ότι δεν έχει συγκεκριμένες πληροφορίες για άλλους κινδύνους για το κοινό, αλλά επανέλαβε ότι έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας και περιπολούν πλέον πολλοί περισσότεροι αστυνομικοί, ένοπλοι και άοπλοι, στους δρόμους.

Mεταξύ των διευθύνσεων στις οποίες πραγματοποίησαν έφοδο οι αστυνομικοί ήταν και εκείνη ενός διαμερίσματος πάνω από φαστφουντάδικο στη Hagley Road στο ανατολικό Μπέρμιγχαμ. Γείτονας πιστεύει ότι εκεί διέμενε ο δράστης της επίθεσης. Άλλες πηγές ισχυρίστηκαν ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε ο «μοναχικός λύκος» νοικιάστηκε από εταιρεία στον ίδιο δρόμο.

Οι αρχές απέκλεισαν τον δρόμο από τις 11 το βράδυ μέχρι τις δύο τα χαράματα τοπική ώρα, ενώ περίοικοι ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί απομάκρυναν τρεις άνδρες με χειροπέδες. Η αστυνομία του West Midlands παρέπεμψε για πληροφορίες στη Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία όμως αρνείται να δώσει στοιχεία. 

Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε στην Daily Mail ότι οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου πάνω από μερικά καταστήματα στη Hagley Road γύρω στις 11 το βράδυ. «Ήρθαν και συνέλαβαν τρεις άνδρες», είπε. 

Ένα από τα παράθυρα του διαμερίσματος ήταν καλυμμένο με χαρτόνια και αστυνομικοί με πολιτικά μετέφεραν εξοπλισμό μέσα στο κτίριο, πρόσθεσε. Την ώρα που έκανε δηλώσεις, ένας αστυνομικός τον διέκοψε, ζήτησε τα στοιχεία του και τον έπεισε να πάει συνοδεία άλλου οργάνου στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Το Μπέρμιγχαμ είναι προπύργιο των Βρετανών ισλαμιστών και ένας από τους δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, ο Μοχάμεντ Αμπρίνι, είχε διαμείνει εκεί πριν από τις επιθέσεις.

Το χρονικό του τρόμου που συγκλονισε το Λονδίνο
Ο δράστης άρχισε να χτυπά με το αυτοκίνητο πεζούς στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, πριν φτάσει στο Κοινοβούλιο. Εριξε το όχημα σε κιγκλιδώματα έξω από το Κοινοβούλιο, βγήκε από το αυτοκίνητο με ένα μαχαίρι και μπήκε στον περιβάλλοντα χώρο.

Μαχαίρωσε έναν αστυνομικό, πριν τον πυροβολήσουν οι άνδρες της ασφάλειας. Σοκάρει η αποκάλυψη ότι ο αστυνομικός που προσπάθησε να τον σταματήσει ήταν άοπλος. Ο άτυχος αστυνομικός αλλά και ο δράστης υπέκυψαν στα τραύματά τους λίγη ώρα αργότερα.

Ανάμεσα στους τραυματίες στη γέφυρα Ουεστμίνστερ είναι 3 αστυνομικοί, 3 Γάλλοι μαθητές, 4 Βρετανοί φοιτητές και 2 Ρουμάνοι τουρίστες. Μία γυναίκα έπεσε ή πήδηξε στον Τάμεση από τη γέφυρα. Ανασύρθηκε από το νερό, αλλά έχει σοβαρά τραύματα.

 Μέι: Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία
Σε διάγγελμά της, το βράδυ της Τετάρτης, η Τερέζα Μέι χαρακτήρισε ως «αρρωστημένη» την τρομοκρατική επίθεση. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι ο δράστης δεν επέλεξε τυχαία το κοινοβούλιο ως στόχο και διεμήνυσε «δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία».

«Δεν ήταν τυχαίο το σημείο της επίθεσης. Οι τρομοκράτες επέλεξαν να χτυπήσουν στην καρδιά της πρωτεύουσάς μας. Εκεί όπου ενώνονται άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων και των θρησκειών. 

Το Ουέστμινστερ πρεσβεύει τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου. Για αυτό έγινε στόχος αυτών που απορρίπτουν τις συγκεκριμένες αξίες», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία βρισκόταν στο κοινοβούλιο την ώρα της επίθεσης και φυγαδεύθηκε.

«Ξεκαθαρίζω ότι όποια προσπάθεια ενάντια σε αυτές τις αξίες που πρεσβεύει το κοινοβούλιο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», τόνισε. «Σήμερα το κοινοβούλιο θα λειτουργήσει όπως πάντα, οι Λονδρέζοι και οι επισκέπτες αυτής της πόλης θα μπουν σε τρένα, θα περπατήσουν στους δρόμους, θα συνεχίσουν να ζουν», τόνισε.

«Θα προχωρήσουμε μαζί. Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στην τρομοκρατία. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στις φωνές του μίσους να μας χωρίσουν», κατέληξε στη δήλωσή της.

Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους του Λονδίνου
Με χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους ξύπνησε σήμερα το Λονδίνο, μία ημέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ και στο βρετανικό Κοινοβούλιο, που άφησε πίσω της 4 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου του δράστη, και 40 τραυματίες.

Περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους της πόλης, ενώ οι Λονδρέζοι προσπαθούν να επιστρέψουν στους κανονικούς τους ρυθμούς. Ωστόσο έντονη αστυνομική παρουσία υπάρχει στο ανάκτορο Γουάιτχολ και τη περιοχή γύρω από τα κτίρια του κοινοβουλίου, που είναι ακόμα αποκλεισμένη.

Αποκλεισμένη είναι και η γέφυρα του Ουεστμίνστερ όπου η εγκληματολογική ομάδα της αστυνομίας συνεχίζει τις έρευνές της. Την ίδια στιγμή η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου πνέει μεσίστια στο κοινοβούλιο στο κέντρο του Λονδίνου.
Βρετανός υπουργός Άμυνας: οι αρχές υποθέτουν ότι η επίθεση σχετίζεται με την ισλαμιστική τρομοκρατία

Δεν αποκλείεται η διαταγή για την επίθεση να ήρθε απ’ το εξωτερικό, αλλά οι αρχές ερευνούν όλα τα σενάρια, είπε ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.«Η αστυνομία δεν έχει ακόμη την πλήρη εικόνα του άνδρα και των γνωστών συνεργατών του που μπορεί να τον βοήθησαν να προετοιμάσει την επίθεση. 

Ερευνά το παρελθόν του άνδρα, τους γνωστούς του, από που ήλθε, αν ενέχονται άλλοι άνθρωποι στη χθεσινή επίθεση βασιζόμενοι στην υπόθεση εργασίας ότι συνδέεται με την Ισλαμιστική τρομοκρατία. Αλλά πρόκειται για μια μεγάλη έρευνα σε εξέλιξη», είπε μιλώντας στο Radio 4 Today του BBC.

O Φάλον τόνισε ότι θα αναθεωρηθούν τα μέτρα ασφαλείας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και πρόσθεσε: «το Λονδίνο θα επιστρέψει σήμερα στη δουλειά. Το Λονδίνο έχει ξαναζήσει κάτι τέτοιο και δεν το βάζει κάτω. Δεν θα αφήσουμε να νικήσει η τρομοκρατία».

Αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων
Στις έξι το βράδυ θα γίνει μια αγρυπνία για τα θύματα στην πλατεία Τραφάλγκαρ, κοντά στο σημείο της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν.

«Ο δήμαρχος καλεί όλους τους Λονδρέζους -κι όσους επισκέπτονται την πόλη μας- να συγκεντρωθούν σε ένδειξη αλληλεγγύης για να τιμήσουμε αυτό που έχασαν τις ζωές τους, να εκφράσουμε τη συμπάθειά μας προς τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να δείξουμε στον κόσμο ότι παραμένουμε περισσότερο από ποτέ προσηλωμένοι στις αξίες μας – ότι παραμένουμε ενωμένοι και μια ανοικτή κοινωνία.

Το Λονδίνο είναι η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο. Δεν θα δειλιάσουμε ποτέ μπροστά στην τρομοκρατία. Είμαστε ενωμένοι απέναντι σ’ αυτούς που επιδιώκουν να μας βλάψουν και να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας. Πάντα ήμασταν και πάντα θα είμαστε ενωμένοι», αναφέρει η ανακοίνωσή του.

Ανάμεσα στους σαράντα τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση στο Λονδίνο είναι και δύο Έλληνες, σύμφωνα με τις νέες λεπτομέρειες που αποκάλυψε στη βρετανική Βουλή η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Όπως τόνισε η κυρία Μέι, υπάρχει όριο στην ενημέρωση που μπορεί να κάνει για τις επιθέσεις, καθώς η έρευνα της αστυνομίας είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο εξήγησε ότι μπορεί να αναφέρει τα βασικά δεδομένα.

Σύμφωνα με αυτά, ο δράστης οδήγησε το αυτοκίνητό του προς τους πεζούς που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ. Ανάμεσα επίσης στους τραυματίες βρίσκονται:12 Βρετανοί, 3 Γάλλοι, 2 Ρουμάνοι, 4 Νοτιοκορεάτες, 1 Γερμανός, 1 Κινέζος, 1 Ιρλανδός, 1 Ιταλός. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: