18 Ιανουαρίου, 2017

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρωί της Τετάρτης η επίσκεψη του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και του υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα στα κέντρα προσφύγων της Μόριας και του Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η διαχείριση του προσφυγικού αποτελεί συλλογική ευρωπαϊκή ευθύνη.

Πανελλαδική στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στους δήμους πραγματοποιεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ, από τις 11:00 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας. Παράλληλα, στις 12:00 θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου.

Με αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό ξεκίνησε την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό ο πρωθυπουργός. Ο Αλ.Τσίπρας κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι θέλει να εκβιάσει σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αγρότες, «πράγμα που δεν θα της βγει». Ο ίδιος ανέβασε τους τόνους προς ΝΔ σχετικά με μονομερείς ενέργειες: «Σιγά τα αίματα, κύριε Μητσοτάκη».

Τα προβλήματα των αγροτών, οι οποίοι ξεκινούν κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, θα τεθούν επί τάπητος στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή -σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών- μετά από πρωτοβουλία της Φ.Γεννηματά. Η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί και στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Στην Εισαγγελία Πειραιά αναμένεται να αποσταλεί ο φάκελος της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά για τα όσα συνέβησαν στο δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, όταν ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής εισέβαλε στο σχολείο και αντιπαρατέθηκε με γονείς και δασκάλους.

Κόσμος:Έντονη σεισμική δόνηση χτύπησε την κεντρική ιταλική χερσόνησο, μεγέθους 5,3 βαθμών και με επίκεντρο σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές την περιφέρεια της ΛΆκουιλα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Ρώμη, το Μάρκε και το Αμπρούτσο (βορειότερα στην άλλη πλευρά της χερσονήσου), σε περιοχές επιπλέον που αντιμετωπίζουν αυτές τις ημέρες αρκετά προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Χιούστον, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Η αναφορά θέλει τον 92χρονο πρώην πρόεδρο να «τα πηγαίνει καλά» και να βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

Μία από τις γυναίκες που πριν τις κάλπες στην ΗΠΑ είχε κατηγορήσει τον Τραμπ για σεξουαλική παρενόχληση υπέβαλε μήνυση σε βάρος του για δυσφήμηση, υποστηρίζοντας πως την είχε εξευτελίσει με τον τρόπο που επέλεξε να αρνηθεί δημόσια τις κατηγορίες. Την ίδια στιγμή, ενώ η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται για την ορκομωσία του νέου προέδρου, η λίστα όσων θα μποϊκοτάρουν την τελετή μεγαλώνει.

Για άλλα δύο χρόνια παρέτεινε η Ρωσία την άδεια παραμονής του Έντουαρντ Σνόουντεν ο οποίος βρισκόταν πίσω από τις αποκαλύψεις για τα προγράμματα της NSA- σχεδόν ταυτόχρονα με την απόφαση του Ομπάμα για «άφεση» στην Τσέλσι Μάνινγκ του Wikileaks.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) καταγγέλλουν πως οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας βομβάρδισαν προσφυγικό καταυλισμό στα βόρεια της χώρας, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 52 ατόμων και των τραυματισμό 120. Οι ίδιες οι Αρχές της Νιγηρίας, στο στόχαστρο των επιχειρήσεων των οποίων ήταν η Μπόκο Χαράμ, μιλούν για «τραγικό λάθος» και προαναγγέλλουν έρευνα.

Οικονομία:Ήπια ανάκαμψη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικές απώλειες 3,41%.

H γερμανική εφημερίδα Bild υποστηρίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζεται για συνέχιση του ελληνικού προγράμματος χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΥΠΟΙΚ φέρεται να προετοιμάζεται για ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Παρατείνεται έως τις 7 Φεβρουαρίου 2017 η προθεσμία για τη υπαγωγή στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων διαφόρων κατηγοριών φορολογούμενων που έληγε στις 23 Ιανουαρίου.

Μειώσεις εισφορών για μια ομάδα μισθωτών σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες αλλά και των εργοδοτών τους σταδιακά έως το 2020, ώστε να διαμορφωθούν στο ίδιο ύψος με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους προβλέπει υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Η Deutsche Bank θα μειώσει θεαματικά τα bonus των υψηλόβαθμων στελεχών του -μεταξύ των οποίων και αυτών που ασχολούνται με επενδύσεις στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη- κατά περίπου 90%. Την αποκάλυψη έκανε το Spiegel.

Αθλητισμός:Για το σκεπτικό των μεταγραφών της ομάδας του μίλησε στη NOVA ο Πάουλο Μπέντο. Ο προπονητής του Ολυμπιακού είπε μεταξύ άλλων: «Για την περίπτωση του Σισοκό, πιστεύουμε πως είναι καλό να διαθέτουμε αρκετές λύσεις στα ακραία μπακ. Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα για ροτέισιον. 

Σχετικά με τον κεντρικό επιθετικό, όπως ξέρετε έχουμε τον Ιντέγε και τον Καρντόσο. Έχει έρθει ένας τρίτος παίκτης (σ.σ. ο Ανσαριφάρντ). Θα πρέπει να του δώσουμε χρόνο να προσαρμοστεί στη φιλοσοφία παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Από εκεί και πέρα θα δούμε πως θα μπορέσει να βοηθήσει και να χρησιμοποιηθεί».

Για την επόμενη Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, ορίστηκαν από την ΕΠΟ οι τρεις από τις πέντε αναμετρήσεις της φάσης των «16» του κυπέλλου Ελλάδας, που δεν διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα λόγω της κακοκαιρίας. Ίσως το πιο πολυσυζητημένο θέμα των τελευταίων μηνών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, είναι η απίστευτη σπατάλη των κινεζικών ομάδων, προκειμένου να προσελκύσουν «μεγάλα ονόματα» που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη. 

Τα παραδείγματα είναι αρκετά και ο σχετικός κατάλογος διαρκώς μεγαλώνει, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι ποδοσφαιριστές κορυφαίου βεληνεκούς που δείχνουν ότι αγαπούν πραγματικά το άθλημα και θέλουν να πετύχουν κάτι σημαντικό στην καριέρα τους πέρα από το να βγάλουν χρήματα.

Στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υπάρχουν 98 ομάδες. Μόνο μία από αυτές είναι ακόμα αήττητη. Είναι η Χοφενχάιμ, ομάδα με προπονητή τον 29χρονο Ζουλιάν Νάγκελσμαν. Η Γιουβέντους έχει ηττηθεί κιόλας τέσσερις φορές, η Ρεάλ Μαδρίτης αυτή την Κυριακή έχασε στη Σεβίλη, μετά από 40 ματς αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις. 

Η Μπαρτσελόνα πέρασε την κρίση της, ενώ οι σπάταλοι Βρετανοί δεν μπόρεσαν να μείνουν όρθιοι. Ούτε καν, η Παρί Σ.Ζ, η οποία αναμενόταν να έχει το πιο εύκολο πρωτάθλημα, κι όμως ηττήθηκε 4 φορές ήδη, αλλά ούτε η Μπάγερν του Αντσελότι που δυσκολεύεται.

Την Δευτέρα, εντάχθηκε στον Ολυμπιακό ο Αλί Σισοκό και αμέσως συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για τον αγώνα με τον Αστέρα στην Τρίπολη. Έτσι λοιπόν ο Πάουλο Μπέντο δείχνει επιλέγοντας τον πόσο πολύ υπολογίζει στην παρουσία του.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: