18 Ιανουαρίου, 2017

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑ «ΔΟΛΙΑ ΣΧΕΔΙΑ» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

  

Θύελλα αντιδράσεων από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο προκαλεί η ανοιχτή κυβερνητική εμπλοκή στον υπό κατάρρευση Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε μέσω της ιστοσελίδας του Βήματος η τοποθέτηση σε ρόλο-κλειδί του δημοσιογράφου Βασίλη Μουλόπουλου, προέδρου του ΔΣ της Αυγής, επιφανούς στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτή Επικρατείας, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν διευθυντής σύνταξης της ιστορικής εφημερίδας.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν άμεση και με ομοβροντία πυρών, κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαπλοκή, χυδαίο εκβιασμό και για -πρώτη φορά στα χρονικά- απροκάλυπτη παρέμβαση ενός κυβερνώντος κόμματος σε όμιλο Μέσων Ενημέρωσης.

Ο ίδιος ο κ. Μουλόπουλος απέδωσε την νέα εμπλοκή του με τον ΔΟΛ στην μακρόχρονη πορεία του στον οργανισμό και στη φιλία του με τους συναδέλφους του, ενώ κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για προσωπική επιλογή του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παραιτήθηκε ήδη από το ΔΣ της Αυγής. 

Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγορευσης εξόδου από την χώρα αφέθηκε μετά την ολιγολεπτη απολογία του στον ανακριτή σήμερα ο εκδότης Στ. Ψυχάρης.  Ο εκδότης απολογήθηκε για τις κατηγορίες του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής ύψους περίπου 48 εκατ. ευρω. 

Το μήνυμα που εκπέμπεται από αυτή την τοποθέτηση είναι ότι κυβερνητικά κέντρα εμπλέκονται απευθείας στην επιχείρηση  "διάσωσης" του ΔΟΛ με προφανή στόχο να μετατρέψουν τα media του ΔΟΛ σε κυβερνητικά φερέφωνα.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες το deal έκλεισε την προηγούμενη Πέμπτη σε συνάντηση που είχαν ο πάλαι πότε ισχυρός άνδρας του συγκροτήματος Στ. Ψυχάρης με τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής Νίκο Παππά και τον Βασίλη Μουλόπουλο.

Δεν είναι τυχαίο ασφαλώς ότι λίγες μέρες μετά ο Στ. Ψυχάρης ζήτησε την απομάκρυνση του διευθυντή της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Δημήτρη Μητρόπουλου από τον ΔΟΛ  ο οποίος δεν " κούμπωνε" με το σενάριο. Το πρόβλημα όμως του ΔΟΛ παραμένει και είναι ,τα δυσθεώρητα χρέη ( περίπου 230 εκατ. ευρώ ) τα οποία ως γνωστόν έχουν καταγγείλει οι τράπεζες.

Η λύση που προτείνουν οι τραπεζίτες είναι η επιχείρηση να εισέλθει σε καθεστώς ειδικής επιτήρησης έως ότου οργανωθεί ένα σχέδιο εξυγίανσης ( αν αυτό είναι δυνατόν) με την προσέλκυση νέων επενδυτών και φρέσκου χρήματος. Προϋπόθεση είναι τα έντυπα του ΔΟΛ να κυκλοφορούν, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος της άμεσης απαξίωσης.

Οι τραπεζίτες ζητούν να " καλυφθούν" με νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούν με κάποια κεφάλαια τον ΔΟΛ στο διάστημα της εκκαθάρισης. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε αρνηθεί να περάσει από τη Βουλή την σχετική τροπολογία.

Τώρα με την τοποθέτηση Μουλόπουλου και την ενεργοποίηση κυβερνητικών κέντρων είναι πιθανό η στάση της κυβέρνησης να αλλάξει.  Όμως ακόμη και αυτό αν γίνει το μεγάλο πρόβλημα της προσέλκυσης  νέων κεφαλαίων και επενδυτών παραμένει.

Στο παρασκήνιο διάφοροι επιχειρηματίες όπως ο Φώτης Μπόμπολας της Πήγασος ΑΕ και ο Δημήτρης Μάρης έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους όμως οι τραπεζίτες βλέπουν με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα και καχυποψία τις προτάσεις αυτές και κάποιοι σχολιάζουν ότι " στερούνται σοβαρότητας"

Άλλωστε η ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΕ είναι εξίσου υπερχρεωμένη στις τράπεζες όπως και ο ΔΟΛ και τα χρέη τα ανοίγματα και οι απαιτήσεις τρέχουν. Το τελευταίο διάστημα ακούστηκε ότι τον ρόλο του " λευκού ιππότη" μπορεί να παίξει και ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. Ούτε όμως και αυτή η πληροφορία πρακτικά επιβεβαιώνεται.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η " συριζοποίηση" των Μέσων του ΔΟΛ θα προκαλέσει άλλη μια " ανήκεστο βλάβη" στην αξιοπιστία τους και κατά συνέπεια στις κυκλοφορίες τους, κάνοντας ακόμη πιο οδυνηρό το φινάλε του πολύπαθου Οργανισμού. 
          
Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην  ιστοσελίδα vima.gr αναφέρεται : «Η Διοίκηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Α.Ε. εζήτησε χθες από τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο, ο οποίος διετέλεσε επί δυο δεκαετίες διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το Βήμα» (απ’ όπου αποχώρησε όταν εξελέγη βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς), πρώην Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ. Ο κ. Μουλόπουλος απεδέχθη προθύμως την πρόταση.»

Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Βήματος, σχεδόν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ο Β. Μουλόπουλος υποστηρίζει ότι αποδέχθηκε την πρόταση Ψυχάρη λόγω της τριαντάχρονης θητείας του στον Οργανισμό Λαμπράκη και τη φιλία του με τους συναδέλφους του. « Η τριαντάχρονη θητεία μου στο ΔΟΛ και η φιλία μου με τους συναδέλφους με ώθησαν να αναμειχθώ στην προσπάθεια διάσωσης του Οργανισμού και των ιστορικών του εφημερίδων».

Για «προσωπική» και απολύτως σεβαστή επιλογή του Βασίλη Μουλόπουλου κάνει λόγο η κυβέρνηση, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, επιχειρώντας να αποποιηθεί των ευθυνών για τις εξελίξεις στο ΔΟΛ. 

Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές «ήταν προσωπική επιλογή του Μουλόπουλου να αποδεχθεί την πρόταση του ΔΟΛ». Σημείωναν δε οι ίδιες πηγές πως η απόφαση αυτή είναι «απολύτως σεβαστή καθώς επί πολλά χρόνια υπήρξε διευθυντικό στέλεχος του συγκεκριμένου Ομίλου».  

Ερωτηθείς για τις σκληρές ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης μετά την εμπλοκή του κ. Μουλόπουλου στο ΔΟΛ ο Νίκος Βούτσης δήλωσε:  «Είναι μία αξιοσημείωτη εξέλιξη, διεργασία, που ενδεχομένως να βοηθήσει έτσι ώστε να ανοίξει ένας δρόμος και να βρεθούν λύσεις (...) να μείνουν ζωντανοί οι τίτλοι με το περιεχόμενο και τους εργαζομένους τους σε όλο το φάσμα του Τύπου, δεν μιλάω ιδιαίτερα για τον ΔΟΛ. Αυτό το οποίο έγινε εχθές με την ανάθεση μίας ευθύνης σε ένα κεντρικό, επιτελικό για δεκαετίες στέλεχος του ΔΟΛ, του κυρίου Μουλόπουλου, εκεί θα έπρεπε να μείνουν όλοι αυτοί και εμείς που παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις στον Τύπο. 

Αλλιώς επιτρέψτε μου να πω, πως η υποκρισία είναι χωρίς όρια (...) θυμάμαι τον κύριο Καψή που είχε συνδέσει το όνομά του και με τη φάση του κλεισίματος της ΕΡΤ. Ήταν πολιτικά στελέχη των κομμάτων και που ταυτόχρονα ή λίγο πριν ή μετά είχαν κεντρικές θέσεις σε συγκροτήματα για τα οποία μιλάμε». Αναφερόμενος στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ το χαρακτήρισε αποκαλυπτικό και αναρωτήθηκε εάν πέρασε η αλήθεια πλήρως μπροστά από την Επιτροπή.  

«Παρότι είναι προφανές ότι θα μπορούσε η σημερινή κυβέρνηση, στελέχη ας πούμε σαν εμένα να έχουμε τις δικές μας εύλογες αιτιάσεις από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η Αριστερά και η κυβέρνησή της, παρ' όλα αυτά είναι μια αναγκαιότητα να υπάρχουν οι εφημερίδες, ο Τύπος να λειτουργεί μέσα σε συνθήκες διαφάνειας, διαύγειας, ισηγορίας, ελευθεροτυπίας» επισήμανε ο κ. Βούτσης. 

«Ο πλουραλισμός, η πολυφωνία και η ίδια η Δημοκρατία θα αποδειχθούν πολύ ισχυρότερες από τα άθλια σχέδια της κυβέρνησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχετικά με τις εξελίξεις στον ΔΟΛ. «Μετά το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών η κυβέρνηση συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της. Η στάση της προς τους εκδότες: Πρώτα τους κατήγγειλε ως διαπλεκόμενους. 

Στη συνέχεια συναλλάχθηκε μαζί τους. Τώρα χρησιμοποιεί δικαστικές εκκρεμότητες και εκβιάζει. Με αυτόν τον τρόπο τοποθετεί ως τοποτηρητή της τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της "Αυγής" στον ιστορικό Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη», συνεχίζει η Πειραιώς και προσθέτει: «Δεν αντέχει την κριτική και την ελεύθερη δημοσιογραφία. Η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου είναι ο ορισμός της διαπλοκής, της συναλλαγής και κάθε λογής μεθοδεύσεων ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Για χυδαίο και απροκάλυπτο εκβιασμό της κυβέρνησης κάνει λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΔΟΛ. Στο σχόλιο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει: 

«Τόσο απροκάλυπτα πια! Ο χυδαίος εκβιασμός που καιρό τώρα οργανώνουν οι κυβερνώντες, η επίμονη στοχοποίηση ενός ανθρώπου σε πρόδηλη αδυναμία που βρίσκεται επιπλέον υπό την πίεση της ποινικής προδικασίας, έφερε αποτέλεσμα. Την παράδοση των ιστορικών εφημερίδων του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου στα χέρια της ωμής εξουσίας της αδίστακτης εθνικολαϊκιστικής αριστεράς».

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει επίσης ότι «η απόλυτη παράδοση του δήθεν πανίσχυρου εκδότη, εκθέτει τους κυβερνώντες περισσότερο από το νόμο Παππά και την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ» και καταλήγει: «Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας, πολυφωνίας, διαφάνειας. Μαθαίνουν τώρα όλοι τι σημαίνει πραγματικά διαπλοκή. Δεν περνούν τέτοιες ακρότητες. Ευτελίζουν όμως μια παράδοση που πρέπει να την προστατεύσουν δημοσιογράφοι και αναγνώστες».

«Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν είναι αδίστακτοι. Προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσο να ελέγξουν την ενημέρωση. Το στραπάτσο από το νόμο Παππά τίποτα δεν τους δίδαξε. Τώρα βάζουν τον "δικό τους" Μουλόπουλο στο ΔΟΛ και θέτουν τον οργανισμό και τους εργαζομένους του υπό καθεστώς εκβιασμού κατ ουσία. 

Τα σχέδια που απεργάζονται όμως στην Ελλάδα της Δημοκρατίας και της πολυφωνίας θα καταρρεύσουν σα χάρτινος πύργος όπως ακριβώς καταρρέουν και οι ίδιοι πολιτικά μέρα με τη μέρα. Επειδή γνωρίζουν ότι το τέλος τους πλησιάζει έχασαν παντελώς την ψυχραιμία τους», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. «Προσοχή δεν είναι πλάκα. Στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ο ΔΟΛ - Νέα, Βήμα και ραδιόφωνο! Επόμενος στόχος Μέγκα. ΣΥΡΙΖΑ ΑΕ τώρα και στα ΜΜΕ».

Το ΚΙΔΗΣΟ τονίζει ότι πρόκειται για απροκάλυπτη παρέμβαση στο χώρο του Τύπου από την κυβέρνηση, μπροστά στην οποία ωχριούν οι υπόγειες διαδρομές της συντήρησης με τη διαπλοκή και τα ΜΜΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτά συμβαίνουν ένα μόλις 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ: «Ο ΔΟΛ ανακοίνωσε σήμερα ότι, ζήτησε από τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο, δημοσιογράφο, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της κομματικής εφημερίδας ΑΥΓΗ, «να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ και ο κ. Μουλόπουλος απεδέχθη προθύμως την πρόταση».

Ποτέ στη μετά τη Μεταπολίτευση ιστορία του τόπου, δεν υπήρξε ανάλογο φαινόμενο απροκάλυπτης παρέμβασης ενός κόμματος και μιας κυβέρνησης στον χώρο του Τύπου. Και μάλιστα, για ζητήματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και τη λειτουργία μιας εκδοτικής επιχείρησης. Μπροστά στο σημερινό γεγονός, ωχριούν και οι απαράδεκτες από κάθε άποψη υπόγειες διαδρομές της συντήρησης με τη διαπλοκή και τα ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν αυτήν την ενέργεια. Ανεξάρτητα δε, από το αν ισχύουν ή όχι οι πληροφορίες περί συνάντησης του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, με τον κ. Ψυχάρη και τον κ. Μουλόπουλο, το ερώτημα προκύπτει αβίαστα και δεν είναι ρητορικό:

Μπορεί να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τους σημερινούς κυβερνώντες, οι λέξεις Δημοκρατία και Αριστερά; Στο ερώτημα έχει ευθύνη να απαντήσει κάθε δημοκράτης και αριστερός πολίτης. 

ΥΓ. Σημειώνεται ότι αυτά συμβαίνουν ένα μόλις 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ». 

«Τελικά ο νέος επενδυτής  στον ΔΟΛ ήταν ο  ΣΥΡΙΖΑ! Η προσπάθεια ελέγχου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού αποτελεί  ατόπημα καθώς δημιουργεί οξύ πρόβλημα διαφάνειας και δημοκρατίας καλλιεργώντας, συνθήκες διαπλοκής με ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα .Φαίνεται ότι οι ήττες από τα παιχνίδια στο πεδίο της ενημέρωσης δεν έγιναν κατανοητές.  O tempora o mores!».

«Ορισμένοι εμφανίζονται σαν να ανακάλυψαν την Αμερική, ενώ είναι πασίγνωστο ότι όλα τα αστικά κόμματα συνδέονται και επιχειρούν να συνδεθούν με πολλούς τρόπους με τα ΜΜΕ, παρά τα όσα ισχυρίζονται δημόσια».

Σφοδρή κριτική από τον Μίκη Θεοδωράκη για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ με κείμενό του στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει ότι ι πίσω από τις απειλές που δέχονται το ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ «τα αίτια δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά κυρίως πολιτικά» και σχολιάζει ότι η κυβέρνηση με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών «έχει δώσει δείγματα γραφής για τον τρόπο με τον οποίο δέχεται την πολυφωνία ως μια θεμελιώδη δημοκρατική αρχή.

Το «ΒΗΜΑ» και τα «ΝΕΑ» μέσα από τις δεκαετίες που πέρασαν έως σήμερα, έχουν αναδειχθεί σε θεσμούς του δημοκρατικού μας συστήματος. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα οικονομικής φύσεως, εν τούτοις δεν μπορώ να μην πιστέψω, ότι πίσω από τις απειλές που δέχονται, τα αίτια δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά κυρίως πολιτικά. Αλλωστε η σημερινή κυβέρνηση με την υπόθεση των τηλεοπτικών σταθμών, μας έχει δώσει δείγματα γραφής για τον τρόπο με τον οποίο δέχεται την πολυφωνία ως μια θεμελιώδη δημοκρατική αρχή.

Η ιστορική πείρα μάς έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει χειρότερος ολοκληρωτισμός από αυτόν που επέβαλαν στους λαούς τους οι ποικιλώνυμοι πρώην «αριστεροί», στις περιπτώσεις που πέτυχαν να μετεξελιχθούν σε κρατική εξουσία. Ας ελπίσουμε ότι στη δική μας περίπτωση το Κακό βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακή μορφή και ότι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν υγιείς και ισχυρές αντιστάσεις για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εκδοχής. Και η περίπτωση του ΔΟΛ είναι μια ευκαιρία να εκδηλωθούν οι αντιστάσεις αυτές».

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: