22 Ιανουαρίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:«Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι στον σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί τρίτο κράτος να ελέγχει κράτος-μέλος της ΕΕ» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και προσθέτει: «Ουδείς μπορεί να έχει παρεμβατικά δικαιώματα ως προς την Κύπρο».

Με την αποστρατεία του υπαρχηγού του σώματος, Γιάννη Διαμαντόπουλου, ξεκίνησαν οι τακτικές κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία, στην οποία προστέθηκε μια επιπλέον οργανική θέση αντιστράτηγου, ειδικά για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Καθήκοντα νέου υπαρχηγού αναλαμβάνει ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

«Είναι η ώρα να εφαρμόσουμε ένα πραγματικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων ώστε να βγει η χώρα από την κρίση», δήλωσε από το Ναύπλιο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν πολιτική αλλαγή, να γίνουν εκλογές ώστε να έλθει στην εξουσία μία παράταξη που να μπορεί να το εφαρμόσει.

Ομαλά ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα επεισόδια στο 1ο δημοτικό σχολείο νέου Ικονίου Περάματος.

Μεγάλη υπόθεση απάτης, που υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ, με πλαστούς πίνακες των γνωστών Ελλήνων ζωγράφων Νίκου Εγγονόπουλου, Γιώργου Μπουζιάνη, Θεόφιλου, Κωνσταντίνου Μαλέα, Γιάννη Μόραλη και άλλων απασχολεί τις τελευταίες εβδομάδες τις δικαστικές αρχές.

Κόσμος:Βαλίτσες για Ουάσινγκτον ετοιμάζει η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία θα γίνει την Παρασκευή η πρώτη ηγέτιδα από την Ευρώπη που θα συναντήσει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Παράλληλα, καθώς από τις πρωτεύουσες της ΕΕ ακούγονται διάφορες αποτιμήσεις για τον Τραμπ, ο ιταλός Μπέπε Γκρίλο εκφράζει την υποστήριξή του και λέει, γενικά, πως «χρειάζονται ισχυροί ηγέτες όπως ο Τραμπ κι ο Πούτιν» -ενώ μήνυμα για τον Λευκό Οίκο είχε μέχρι κι ο Πάπας, που μίλησε εναντίον του λαϊκισμού και των τειχών, αλλά συνέστησε «να δούμε τι θα συμβεί».

Μπαίνοντας στο Λευκό Οίκο, ο Τραμπ τα έβαλε αμέσως με τα ΜΜΕ με θέμα την «προσωπική» του πολιτική υπόληψη: Το επιτελείο του νέου προέδρου κατηγόρησε τις αμερικανικές εφημερίδες πως υποβάθμισαν το πλήθος στην ορκωμοσία του, επιμένοντας πως «ήταν το μεγαλύτερο πλήθος από ποτέ» -έστω κι αν ο φωτογραφικός φακός έλεγε άλλα. 

Πάντως, ο Λευκός Οίκος απέφυγε να αναφερθεί στο πλήθος των διαδηλωτών εναντίον του Τραμπ στην Ουάσινγκτον, οι οποίες κατά τις περισσότερες εκτιμήσεις ξεπέρασαν το κοινό της ορκωμοσίας. Ένα βρέφος τριών μηνών υπέκυψε στα τραύματά του και είναι το πέμπτο θύμα του 26χρονου που έπεσε από πρόθεση με το αυτοκίνητό του την Παρασκευή πάνω σε πεζούς στη Μελβούρνη. 

Τέσσερις ακομη τραυματίες παλεύουν για τη ζωή τους. Η αστυνομία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας ενώ ο δράστης, ένας 26χρονος ελληνικής καταγωγής, νοσηλεύεται υπό κράτηση. Σε τουλάχιστον 23 ανέρχονται οι νεκροί και περίπου σε 100 οι τραυματίες από τον εκτροχιασμό μιας αμαξοστοιχίας στην νοτιοανατολική Ινδία. Από τα 21 βαγόνια του συρμού, εκτροχιάστηκαν οκτώ - τα αίτια είναι ακόμη αδιευκρίνιστα.

Τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, οι Σοσιαλιστές καλούνται στις κάλπες στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών προκειμένου να επιλέξουν μεταξύ επτά υποψηφίων. Ο νικητής θα πρέπει να προσπαθήσει να συσπειρώσει την αριστερά και να ριχθεί σε μια προεκλογική μάχη στην οποία κυριαρχούν οι υποψήφιοι της δεξιάς και της άκρας δεξιάς -στις δημοσκοπήσεις, ο όποιος υποψήφιος των (κυβερνώντων) Σοσιαλιστών εμφανίζεται μεταξύ τέταρτης και πέμπτης θέσης.

Οικονομία: Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση με περίγραμμα κατηγοριών μέτρων, που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις κυρίως από το ΔΝΤ, επιβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δηλώνει πως σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και επαναλαμβάνει πως δεν πρόκειται να γίνει εκ των προτέρων νομοθέτησή τους.

Έτοιμος να συζητήσει και να συμφωνήσει για ένα «καλάθι» μέτρων τα οποία θα ενεργοποιηθούν όταν κριθεί απαραίτητο φαίνεται πως είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής. «Ας είμαστε πραγματιστές» δηλώνει ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και αναφερόμενος στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα υπογραμμίζει ότι «προτεραιότητά μου δεν είναι να συζητήσω θεσμικά αυτό το πλαίσιο, αλλά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Το οικονομικό επιτελείο κοινοποιεί μέσα στο Σαββατοκύριακο την κυβερνητική πρόταση προς τους θεσμούς, ένα συνολικό πλαίσιο θέσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Η συγκεκριμένη πρόταση προς τους δανειστές αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη.

Ρόλος της Αριστεράς είναι να αλλάξει ένα από τα βασικά στερεότυπα του χρεοκοπημένου μοντέλου ανάπτυξης που συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ.Πιτσιόρλας, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σπάζοντας παγιωμένες αντιλήψεις που διαπερνούν όλο το πολιτικό σύστημα.

Αθλητισμός:Η αποβολή του Χράντετσκι στο 3΄ έδωσε την ευκαιρία στη Λειψία να πάρει την άνετη νίκη με 3-0 επί της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Οι γηπεδούχοι σκόραρταν αμέσως μετά την αποβολή, πέτυχαν άλλο ένα τέρμα στις καθυστερήσεις και στο ξεκίνημα της επανάληψης με αυτογκόλ «σφράγισαν» το «τρίποντο» και παρέμειναν στο «κυνήγι» της Μπάγερν Μονάχου.

Με τον αγώνα της Λίβερπουλ κόντρα στην μέχρι τώρα ουραγό Σουόνσι ξεκίνησε στο Άνφιλντ η 22η ημέρα του αγγλικού πρωταθλήματος με μία μεγάλη έκπληξη. Ένα φαινομενικά εύκολο ματς που η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ το έκανε δύσκολο, με αποτέλεσμα να έρθει και η ήττα με 3-2 χάρη σε δύο τέρματα στο 2ο ημίχρονο του Γιορέντε (48΄, 53΄) και ένα του Σίγκουρντσον (74΄), ενώ για τους γηπεδούχους μείωσε δύο φορές ο Φιρμίνο στο 55΄ και στο 69΄.

Μετά από δύο σερί εκτός έδρας ισοπαλίες, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες. Με το αυτογκόλ του Σβάρνα στο 48΄ και του Μανθάτη στις καθυστερήσεις οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 2-0 της Ξάνθης στο Καραϊσκάκη στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής της Super League και ξέφυγαν με 11 βαθμούς από την ακριτική ομάδα και τον Πανιώνιο που ισοβαθμούν στην 2η θέση.

Ο Ολυμπιακός δεν έπεισε για μια ακόμη φορά με την απόσοσή του, ωστόσο απέδειξε ότι ξέρει να παίρνει τους βαθμούς που του εξασφαλίζουν τη διαφορά στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι πρωτοπόροι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 2-0 την Ξάνθη στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ και της... επέβαλαν συγκάτοικο στη 2η θέση του σχετικού πίνακα. 

Εκεί, όπου ανέβηξε ξανά ο Πανιώνιος μετά το 2-0 κόντρα στον Παναιτωλικό στη Νέα Σμύρνη. Η αυλαία το σαββατιάτικου προγράμματος άνοιξε με την ισοπαλία ανάμεσα στον Ηρακλή και τη Βέροια (1-1). Στο μεταξύ, την Κυριακή ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στην Κέρκυρα, ενώ σημαντικό είναι και το ματς στο ΟΑΚΑ, όπου η ΑΕΚ με τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της θα υποδεχθεί τον Αστέρα Τρίπολης. 

Η Λαμία ήταν η μεγάλη κερδισμένη στο πρώτο πιάτο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Football League. Η ομάδα της Φθιώτιδας νίκησε 2-1 τον ΟΦΗ μέσα Ηράκλειο προκαλώντας την παραίτηση του Νίκου Νιόπλια, ενώ παράλληλα επέστρεψε μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας. 

Στην άλλη αναμέτρηση της ημέρας, ο Άρης δυσκολεύθηκε στο Μενίδι με τον Αχαρναϊκό των χιλίων προβλημάτων, αλλά πήρε τη νίκη με 2-1. Το σκορ διαμορφώθηκε στο πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο η ομάδα της Θεσσαλονίκης δέχθηκε μεγάλη πίεση.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: