03 Δεκεμβρίου, 2016

EΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ Η Ε.Ε!

 

Έσπασε τη σιωπή της η Ευρώπη απέναντι στις απειλές της Τουρκίας. Όχι φυσικά διότι αποφάσισε να υπερασπιστεί τη νομιμότητα των Διεθνών Συμβάσεων, αλλά διότι αντέδρασαν στις απειλές του Ερντογάν. Θυμίζουμε τις απειλές για άνοιγμα των συνόρων και ελεύθερη διέλευση των προσφύγων.

Μια μέρα λοιπόν μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μαβλούτ Τσαβούσογλου, για την κυριαρχία της Τουρκίας στα Ίμια από το 1996, την αντίδραση της Αθήνας και την ειρωνική απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ πως «αυτή ήταν πάντα η στάση μας» ήρθε το σπάσιμο της πολιτικής των ίσων αποστάσεων από την Ε.Ε.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεμήνυσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτους-μέλους.

Πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», δήλωσε στην ιστοσελίδα EurActiv η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, η οποία πρόσθεσε ότι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας «θα πρέπει να αποφευχθούν».

«Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους», τόνισε η κα Κοτσιγιάντσις. Μία δήλωση μάλλον χλιαρή, αν όχι κρύα, αλλά παρόλα αυτά δήλωση στήριξης. Ας προσπαθήσει η ελληνική διπλωματία να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες που έχει.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: