03 Δεκεμβρίου, 2016

ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ

 

Πληροφορίες από τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες δείχνουν την πρόθεση της Ιταλίας να εισέλθει δυναμικά στο σχέδιο κατασκευής αγωγού αερίου που θα ξεκινά από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Ελλάδας θα εισρέει στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ο λόγος για τον γνωστό αγωγό Eastmed.

Η ιταλική κυβέρνηση που έλαβε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, έθεσε το θέμα συμμετοχής της διά του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας Κάρλο Καλέντα, σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σιέφκοβιτς.

Η Ιταλία ευθύς εξαρχής είχε δείξει ενδιαφέρον καθώς η εταιρεία ΕDISON (ιταλική εταιρεία) είχε προχωρήσει στη διερεύνηση του θέματος. Η εξέλιξη είναι θετική για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς ο αγωγός παύει να είναι ελληνοκυπριακός και γίνεται ευρωπαϊκός.

Αξίζει να σημειωθεί πως  μελέτη έδειξε ότι ο αγωγός, που θα διασχίζει την Κύπρο και την Ελλάδα πριν φτάσει στην Ιταλία, θα κοστίσει περίπου €5 δισεκατομμύρια, πολύ λιγότερο από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, έστω και αν θα είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγού του κόσμου. Να σημειωθεί ότι οι κατ’ αρχήν μελέτες που έγιναν για αγωγό Ισραήλ – Τουρκίας έδειξαν κόστος μεταξύ €7 και €10 δισ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: