27 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:«Θεσμικά χυδαία, αυταρχικά πεισματική και πολιτικά αυτοκτονική ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης» δήλωσε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει με φόρα τον κατήφορο χωρίς όριο συνταγματικό, οικονομικό, εθνικό» προειδοποιεί.

Η κυβέρνηση υπέστη δεινή πολιτική ήττα με την απόφαση του ΣτΕ, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας πως «υπάρχει ανάγκη εκλογών στη χώρα». «Δεν υπάρχει δημοκρατική κυβέρνηση που να έχει ισχυριστεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είναι υπό την επίδραση διαπλοκής και συμφερόντων» πρόσθεσε.

Προσοχή στο πώς μιλάμε για την απόφαση του ΣτΕ, καθώς ακόμα δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό, συστήνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης. «Η κυβέρνηση δεν έπρεπε να προχωρήσει έτσι όπως προχώρησε» είπε στο ΒΗΜΑ 99,5, εντοπίζοντας ευθύνες και στη ΝΔ για την υπόθεση του ΕΣΡ.

Με τέσσερα Tweets σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τις τελευταίες εξελίξεις μετά την ακύρωση του νόμου Παππά για τις άδειες. Καταλήγοντας επαναλαμβάνει την πρόταση που κατέθεσε το κίνημα για τις άδειες και το ΕΣΡ.

Στα ισόγεια των πολυκατοικιών και άλλων κτιρίων θα παραμείνουν εσαεί τα πρατήρια υγρών καυσίμων, στα οποία το 2010 -έπειτα από την εκδήλωση πυρκαγιών και άλλων ατυχημάτων- είχε δοθεί με νόμο προθεσμία επτά ετών για να απομακρυνθούν από αυτούς τους χώρους.

Κόσμος: Η Ρωσία απέσυρε το αίτημα ανεφοδιασμού του στόλου της στον ισπανικό λιμάνι Θέουτα, ισπανικό θύλακα στη Βόρεια Αφρική, βγάζοντας από την πολύ δύσκολη θέση που είχε βρεθεί τις τελευταίες ημέρες τη Μαδρίτη. 

Μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η Ισπανία δεχόταν σφοδρές επικρίσεις για τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στόλου που με ναυαρχίδα το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov κινείται προς τη Συρία, την ώρα που επισήμως κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στο Χαλέπι.

Νύχτα φόβου πέρασε η κεντρική Ιταλία μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης, με πολλούς να κοιμούνται έξω από τα σπίτια τους, υπό βροχή, έπειτα από τις τρεις ισχυρότατες δονήσεις -5,4 η πρώτη, 5,9 η δεύτερη και 4,6 η τρίτη- που έσπειραν τον πανικό μετά την νωπή ακόμη καταστροφή του Αυγούστου. 

Δεν υπάρχουν μέχρι το πρωί αναφορές για νεκρούς από τις ίδιες τις ζημιές -παρά μόνο για έναν ηλικωμένο που έπαθε ανακοπή- όμως κτίρια έχουν καταρρεύσει σε διάφορα σημεία σε Μάρκε και Ούμπρια.

Άρχισαν οι εργασίες διάλυσης του σχεδόν έρημου δυτικού τομέα του καταυλισμού της «Ζούγκλας του Καλαί» στη βόρεια Γαλλία, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων που βρίσκονται επί τόπου. 

Ένας μεγάλος εκσκαφέας συνοδευόμενος από φορτηγά έχει αρχίσει την κατεδάφιση των παραπηγμάτων που βρίσκονται στην περιοχή του καταυλισμού. Οι τοπικές Αρχές λένε ότι ολόκληρη η επιχείρηση για το κλείσιμο θα έχει ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

Αεροπορική επιδρομή σε χωριό έξω από την Ιντλίμπ της Συρίας κατέληξε στο θάνατο 26 ατόμων, τα 22 από τα οποία παιδιά, σύμφωνα με διασώστες και το «Συριακό Παρατηρητήριο». 

Η UNICEF μιλά για «βαρβαρότητα» και ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν στο πρώτο σχόλιό του μίλησε για «φρικτό» γεγονός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω να μην εμπλεκόμαστε, πρέπει πρώτα να ακούσω τι έχει να πει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας».

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε πως ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες καθώς η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ (CETA) ακόμη βρίσκεται στον αέρα. Όλες οι πλευρές σημειώνουν παραμένουν σε επαφή με τελικό στόχο το κλείσιμο της συμφωνίας, ενώ το Βέλγιο - το οποίο δεν μπορεί να δώσει το «ναι» λόγω των αντιρρήσεων της Βαλονίας - συνεχίζει τις συνομιλίες.

Οικονομία: Μικρά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 591,16 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,29%.

Δυσκολίες συνεχίζει να συναντά η προσπάθεια του Μαξίμου να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ΔΕΣΦΑ. Τόσο η SOCAR όσο και η SNAM επιμένουν ότι παρά τις λύσεις που έχουν δοθεί σε επίμαχα θέματα, η εταιρεία συνεχίζει να κοστίζει λιγότερο από το αρχικό τίμημα των 400 εκατ. ευρώ, μετά την τροπολογία Σκουρλέτη.

Εν μέσω της αναδιάρθρωσής της και των σημαντικών προβλημάτων με τις αμερικανικές Αρχές, ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός της Deutsche Bank κατέγραψε, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, κέρδη το τρίτο τρίμηνο. Η κρίση και η αβεβαιότητα γύρω από την τράπεζα πάντως είχε ορατά αποτελέσματα, με τον τομέα διαχείρισης κεφαλαίων να υφίσταται πίεση ειδικά το Σεπτέμβριο.

Στις 25.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής του Ταμείου Δημήτρης Τσακίρης. Ο ίδιος επισήμανε πως μετά τη δημοσίευση του νέου Ασφαλιστικού έχει αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων για σύνταξη.

Μεγαλώνουν ξανά οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας της Πορτογαλίας. Η χώρα κινδυνεύει πάλι να στραφεί προς τους Ευρωπαίους και την τρόικα για βοήθεια, αν δεν μπορέσει να ξεπεράσει τους σκοπέλους που απειλούν την οικονομική της δραστηριότητα.

Αθλητισμός: Με γκολ του Χουάν Μάτα στο 54΄ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε τη «συμπολίτισσα» Σίτι 1-0 και την απέκλεισε από τη συνέχεια του αγγλικού Λιγκ Καπ. Αποκλεισμός και για την Τσέλσι από τη Γουέστ Χαμ, ενώ η Σαουθάμπτον ξεπέρασε επίσης τον 4ο γύρο με αντίπαλο τη Σάντερλαντ.

Νικηφόρα συνέχισαν στο καμπιονάτο οι τρεις πρωτοπόροι στη Serie A κατά την εμβόλιμη 10η αγωνιστική. Με τον διεθνή στόπερ της Τζόρτζιο Κιελίνι να σκοράρει δις η πρωταθλήτρια Γιουβέντους δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει στο Τορίνο τη Σαμπντόρια 4-1, ενώ με βασικό τον Κώστα Μανωλά η Ρόμα πέρασε με 3-1 από το «Τσιτά ντελ Τρικολόρε» απέναντι στη Σασουόλο.

Με ένα εύκολο «τρίποντο» κόντρα στον Πλατανιά ξεκίνησε ο Ολυμπιακός τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του (Ολυμπιακός - Πλατανιάς 3-0) στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο ΠΑΟΚ είχε εύκολο έργο απέναντι στη Λάρισα στην Τούμπα (ΠΑΟΚ - Λάρισα 2-0), ενώ πιο δύσκολα ο Ατρόμητος επικράτησε του Παναιτωλικού στο Περιστέρι (Ατρόμητος Παναιτωλικός 1-0). 

Ο ΠΑΣ επιβλήθηκε της Ξάνθης (ΠΑΣ Γιάννινα - Ξάνθη 1-0), ενώ χωρίς τέρματα ολοκληρώθηκε το ματς Πανιώνιος - Λεβαδειακός στη Ν.Σμύρνη (Πανιώνιος - Λεβαδειακός 0-0).

Ανέβασε... ταχύτητα στο δεύτερο ημίχρονο και δεν είχε πρόβλημα να σημειώσει την πρώτη νίκη στην πρεμιέρα του 2ου ομίλου για το Κύπελλο Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός, με σκόρερ τους Πάρντο (5`, 66`) και Ελαμπντελαουί (68`) επικράτησε 3-0 του Πλατανιά στο «Γ. Καραϊσκάκης» και έβαλε από νωρίς τις βάσεις για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Με αρκετούς εφεδρικούς στην σύνθεσή του ο ΠΑΟΚ ήταν αποτελεσματικότερος από τα δυο προηγούμενα παιχνίδια του και πέτυχε εύκολη νίκη επί της Λάρισας με 2-0, χάνοντας ταυτόχρονα και άλλες καλές ευκαιρίες.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: