23 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ενώπιον της Δικαιοσύνης οδηγήθηκε το πρωί της Κυριακής ο 60χρονος πρώην αστυνομικός που κατηγορείται για την εν ψυχρώ δολοφονία του 68χρονου ιδιοκτήτη γυμναστηρίου, την περασμένη Παρασκευή, στη συμβολή των Πανόρμου και Βατοπεδίου, στους Αμπελοκήπους.

Πέρασε την πόρτα εισαγγελέα και ανακριτή, από τον οποίο ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί. Στην Αθήνα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του μετά την Τουρκία και πριν την Κύπρο, θα βρίσκεται την προσεχή Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό. Ο γάλλος ΥΠΕΞ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο ενώ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό και τον έλληνα ομόλογό του.

Αυξημένη είναι από νωρίς το πρωί της Κυριακής η προσέλευση κόσμου στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ εν όψει της αποψινής κλήρωσης των 6 εκατομμυρίων ευρώ στο Τζόκερ. Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ζητά η ΝΔ σχετικά με τα όσα αναφέρει κυριακάτικη εφημερίδα περί επίσκεψης δικηγόρου των Panama Papers στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έγγραφο του Έλληνα ΥΠΕΞ παρουσιάζει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Η κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και η εκπόνηση ενός Συμφώνου Φιλίας και Ασφάλειας». Σε αυτό ο κ. Κοτζιάς τεκμηριώνει τον παράνομο χαρακτήρα του συστήματος εγγυήσεων στο σημερινό διεθνές σύστημα δικαίου, καθώς και του ΟΗΕ και το γεγονός ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει τη Συνθήκη.

Κόσμος: Μία 42χρονη πρώην πορνοστάρ έγινε η 11η γυναίκα που κατηγορεί δημόσια τον Ντόναλντ Τραμπ για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, υποστηρίζοντας πως πριν από δέκα χρόνια ο νυν ρεπουμπλικανός υποψήφιος την είχε αρπάξει και την είχε φιλήσει χωρίς την άδειά της κάνοντάς της «ανήθικη πρόταση».

Ο Τραμπ είχε αναφέρει πως πρόκειται να υποβάλει μηνύσεις σε βάρος όσων τον κατηγορούν για παρενόχληση, αρνούμενος κατηγορηματικά τις καταγγελίες που έχουν προστεθεί στις σκιές της προεδρικής του υποψηφιότητας. Σχεδόν «άδεια» έμεινε φυλακή στη Βόρεια Αϊτή, αφότου οι περισσότεροι από τους κρατούμενους, συνολικά 174, απέδρασαν σκοτώνοντας πρώτα έναν φρουρό και παίρνοντας μαζί τους όπλα.

Κατά την απόπειρα απόδρασης, 11 κρατούμενοι συνελήφθησαν, ενώ για τη σύλληψη των υπολοίπων έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό στο οποίο συμμετέχουν και κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών. Περίπου 2.400 μετανάστες διασώθηκαν ανοιχτά της Λιβύης σε διάστημα μόνο 24 ωρών, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή. Συνολικά, το Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν στη Μεσόγειο 20 επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών, οι οποίοι επέβαιναν σε φουσκωτά και άλλα μικρά σκάφη. Δεκατέσσερις ωστόσο, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά, ανασύρθηκαν νεκρά.

Συνεδριάζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) της Ισπανίας προκειμένου να αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει εν όψει της νέας εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Μαριάνο Ραχόι. Στις τάξεις των σοσιαλιστών η γκρίνια -και όχι μόνο- είναι έντονη για το γεγονός ότι το Λαϊκό Κόμμα θα παραμείνει στην εξουσία.

Γάλλοι αστυνομικοί συγκρούστηκαν με πρόσφυγες και μετανάστες στη «ζούγκλα του Καλαί», καθώς όλοι ετοιμάζονται για τη διάλυση του καταυλισμού το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις αναφορές, ομάδα μεταναστών ξεκίνησε πετροπόλεμο με την αστυνομία, η οποία απάντησε με δακρυγόνα.

Tα λεωφορεία για την απομάκρυνση των εγκλωβισμένων στη «ζούγκλα» σε κέντρα αλλού στη Γαλλία θα φτάσουν στον καταυλισμό υπό την επίβλεψη των αστυνομικών δυνάμεων για περιπτώσεις ενδεχόμενης άρνησης μεταναστών να μεταφερθούν.

Οικονομία:Ξεκίνησαν οι επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστων με θέμα τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, εμφανίστηκε κατηγορηματικός, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ξανανοίξει η συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

Καθώς οι όροι του βρετανικού διαζυγίου με την ΕΕ παραμένουν απρόβλεπτοι και αρκετοί προδιαγράφουν σκληρό πόκερ, τράπεζες στο Σίτι προετοιμάζονται να μετακινήσουν την έδρα τους ώστε να διατηρήσουν την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συνδέσμου Βρετανών Τραπεζιτών. 

Τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών η Παγκόσμια Τράπεζα, έχοντας αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση. Περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά της Time Warner φέρεται ότι θα δώσει η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών AT&T.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, μία συμφωνία που αναμένεται να δημιουργήσει έναν νέο κολοσσό στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης.

Επιμένει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην άρνησή του για συζήτηση για διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης. «Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, είναι η έλλειψη ανταγωνισμού στη χώρα» σημείωσε ο Σόιμπλε.

Αθλητισμός: Η Μπαρτσελόνα επέστρεψε στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος, έστω και προσωρινά, μετά τη νίκη της στο «Μεστάγια» επί της Βαλένθια με 3-2. Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός σε εξέλιξη, αφού οι «μπλαουγκράνα» προηγήθηκαν, βρέθηκαν πίσω στο σκορ σε ένα τετράλεπτο αλλά με τον Μέσι να ευστοχεί στο πέναλτι που εκτέλεσε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, σημειώνοντας το δεύτερο τέρμα του στο παιχνίδι, έφτασαν στη δύσκολη νίκη. Τραυματισμός σοκ για τον Ινιέστα!

Η Μίλαν «έσπασε την κατάρα» και κέρδισε τη Γιουβέντους με 1-0 στο Σαν Σίρο, για την 9η αγωνιστική της Serie A. Οι «ροσονέρι» είχαν να κερδίσουν τη «μεγάλη κυρία» από το 2012 και τα κατάφεραν σήμερα μειώνοντας τη διαφορά στους «2». Το απίστευτο γκολ του Λοκατέλι στο 65' ήταν αρκετό και έδωσε την ευκαιρία στους παίκτες της Μίλαν να πανηγυρίσουν με τα... γνωστά όλε τη νίκη στο ντέρμπι.

Οι έντονες αποδοκιμασίες κυριάρχησαν στο ΟΑΚΑ, για το 0-0 της ΑΕΚ επί του Πανιωνίου. Η... διάθεση των φιλάθλων είχε φανεί από το τέλος του α’ ημιχρόνου, όταν ακούστηκαν έντονα συνθήματα κατά του Ντούσαν Μπάγεβιτς, αλλά και κατά των παιχτών καθώς πήγαιναν στα αποδυτήρια.

Πολύ μεγάλη νίκη και μάλιστα με ανατροπή πέτυχε η Γκίνγκαμπ στην έδρα της Λιόν για την 10η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. Η Ολιμπίκ αν και προηγήθηκε με 1-0 τελικά έχασε με 3-1. Ο Λακαζέτ στο 57' έκανε το 1-0 με πέναλτι.

Στην επανάληψη, όμως, οι φιλοξενούμενοι μπήκαν σαν σίφουνες! Στο 47' ο Σαλιμπίρ ισοφάρισε και στο 52' ο Κόκο έκανε το 2-1., με τον ίδιο παίκτη να διαμορφώνει το τελικό σκορ στο 77΄. Την ευκαιρία να πλησιάσει την κορυφή του Championnat έχασε η Τουλούζ, καθώς άφησε δύο βαθμούς στην έδρα της Ανζέ. Το τελικό 0-0 δεν άφησε κανέναν ικανοποιημένο.

Το ντεμπούτο του Ζοζέ Μοράις δεν συνδυάστηκε με νίκη για την ΑΕΚ. Η “ένωση” υποδέχτηκε τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ για την 8η αγωνιστική της Super League και ήθελε πάση θυσία τη νίκη για να εκμεταλλευτεί τυχόν στραβοπάτημα του Ολυμπιακού στο αυριανό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Η εικόνα της, όμως, δεν ήταν καλή και με το τελικό 0-0 έχασε την ευκαιρία να ανέβει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: