25 Σεπτεμβρίου, 2016

EΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΟΖ...

 

Με Rafale F.2 και MiG-35  της αιγυπτιακής Αεροπορία θα συνασκηθεί και θα πραγματοποιεί κοινές περιπολίες στις ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου, η Πολεμική Αεροπορία από 2017. H είδηση αυτή προκαλεί αίσθηση και ευχαρίστηση στην ελληνική ΠΑ.

Αίσθηση καθώς μιλάμε για πρωτοποριακά οπλικά συστήματα, αλλά και ευχαρίστηση καθώς αναβαθμίζεται η δυνατότητα των Ελλήνων Πιλότων απέναντι σε εχθρούς υπέρτερους σε τεχνολογία.

Στο διπλωματικό τομέα τώρα αν και το ελληνικό ΥΠΕΞ παραμένει ιδιαίτερα σκεπτικό, εκτιμώντας ότι θα πρέπει πρώτα να οριοθετηθεί η ΑΟΖ με την Ιταλία, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμφωνεί με το Κάιρο να γίνει η οριοθέτηση «εδώ και τώρα».Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ σήμερα υπάρχει κινητικότητα στο θέμα.

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Sameh Shoukry και της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Κοτζιάς, πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση, σήμερα, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη. 

Η εν λόγω συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα για τέταρτη φορά, είχε ως επιδίωξη να επιβεβαιωθεί η κοινή δέσμευση των τριών κρατών για την ανάπτυξη των τριμερών τους σχέσεων και για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία της επικείμενης τριμερούς Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, από 11 έως 12 Οκτωβρίου 2016.

Οι Υπουργοί εξέτασαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την υλοποίηση των έργων που συμφωνήθηκαν κατά τις προηγούμενες τριμερείς συνόδους Κορυφής, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας.

Εξέτασαν, επίσης, μια σειρά σχεδίων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δρομολογηθούν κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στο Κάιρο και αφορούν, μεταξύ άλλων, τα πεδία των θαλάσσιων μεταφορών και του τουρισμού.

Συμφώνησαν να ενδυναμώσουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των τριών κρατών κατά το πρότυπο των ήδη υφιστάμενων εξαιρετικών πολιτικών σχέσεων. Συζήτησαν μια σειρά περιφερειακών κρίσεων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, καθώς και η επικρατούσα κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη.

Επαναβεβαίωσαν τη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση στις προσδοκίες των λαών της περιοχής. Επανέλαβαν ότι καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία. 

Σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν την κοινή τους συνεργασία με σκοπό την εξάλειψη αυτής της απειλής, η οποία δύναται να επιφέρει περιφερειακές και παγκόσμιες επιπτώσεις.

Χαιρέτισαν, επίσης, την πρόσφατη διεξαγωγή της Συνόδου της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα ως φόρουμ για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Οι Υπουργοί επαναβεβαίωσαν την ακλόνητη υποστήριξή τους στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις προσδοκίες των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς διευθετήσεις ασφαλείας που να παρέχουν δικαίωμα ξένης στρατιωτικής επέμβασης.

Οι Υπουργοί, ενθαρρυνόμενοι από τα θετικά αποτελέσματα του εν λόγω τριμερούς μηχανισμού και πεπεισμένοι για τη στρατηγική του σημασία προς όφελος των τριών χωρών και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου,  δεσμεύθηκαν για τη συνέχιση της συνεργασίας τους.»

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: