29 Μαρτίου, 2016

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

 

Ένα μήνυμα που τους καλούσε να κάνουν τη σωστή επιλογή και να πολεμήσουν τους Δυτικούς έλαβαν νεαροί άνδρες που ζουν στο Μόλενμπεκ. Πρόκειται για την περιοχή των Βρυξελλών που είναι στο επίκεντρο από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά από το «χτύπημα» στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς έχει μεταμορφωθεί σε «φωλιά» των τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Το γραπτό μήνυμα εστάλη το βράδυ της Κυριακής, από προπληρωμένο λογαριασμό, που δεν μπορούσε να εντοπιστεί ούτε να απαντήσει κάποιος. Ακολούθησε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο Facebook- και πλέον έχει αποδημοσιευθεί- το οποίο έδειχνε ντόπιους νεαρούς να πανηγυρίζουν για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 35 ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Γραμμένο στα γαλλικά, το μήνυμα- σύμφωνα με τον Guardian- ανέφερε «Αδερφέ μου, γιατί να μην πολεμήσεις τους Δυτικούς; Κάνε τη σωστή επιλογή στη ζωή σου». Δεν είναι γνωστό πώς απέκτησαν πρόσβαση στους τηλεφωνικούς αριθμούς των ατόμων που έλαβαν το μήνυμα, αλλά ακτιβιστές πιστεύουν ότι οι χειριστές του Ισλαμικού Κράτους «κατεβάζουν» όλες τις επαφές που έχουν οι νέοι στρατολογημένοι και επιλέγουν νεαρούς άνδρες βορειοαφρικανικής καταγωγής.

«Είναι σαν να έχουμε ένα μεγαλέμπορο ναρκωτικών έξω από την πόρτα σχολείου. Πρέπει να απομακρυνθούν από τους δρόμους. Είναι αρπακτικά και οι νέοι μας είναι τα θύματα», δήλωσε ο Τζαμάλ Ικαζμπάν, ντόπιος σοσιαλιστής βουλευτής. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως ένδειξη θράσους το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές κάνουν προπαγάνδα, εν μέσω των αστυνομικών επιχειρήσεων μετά από τις επιθέσεις.

Υπάρχουν πολλές αναφορές ότι εστάλησαν παρόμοια μηνύματα στο Facebook και email σε νεαρούς μουσουλμάνους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Guardian. Ο φόβος των γονιών στο Μόλενμπεκ μεγαλώνει, δήλωσε ο Τζαμάλ Ζαρία, ιμάμης σε τζαμί της περιοχής.

«Είναι εκτεθειμένη σε κάτι που μοιάζει με μεταστατικό καρκίνο. Εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Πρέπει να τρέξουμε κόντρα στο χρόνο για να αναπτύξουμε ένα ''ανοσοποιητικό'' σύστημα για τα παιδιά της κοινότητάς μας, προκειμένου αυτά να απορρίψουν το μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε.

Μητέρα δύο γιων, που πήγαν στη Συρία για να γίνουν μαχητές δήλωσε στον Guardian ότι ο ένας από αυτούς δέχθηκε μπαράζ ενοχλητικών μηνυμάτων πριν φύγει. «Τις τελευταίες 10 ημέρες αυτός που τον στρατολόγησε τον πήρε τηλέφωνο 140 φορές. Αν αυτό δεν είναι παρενόχληση, τότε δεν ξέρω τι είναι», είπε η γυναίκα. Σύμφωνα με την ίδια, η αστυνομία αρνήθηκε να παρέμβει μετά από την προειδοποίηση ότι ο γιος της επρόκειτο να φύγει για την Κωνσταντινούπολη.


 



Δεν υπάρχουν σχόλια: