02 Φεβρουαρίου, 2016

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ AΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

 

Μπορεί τα πιο «καυτά» θέματα της Συμφωνίας του Αυγούστου να έμειναν ανοιχτά για το τέλος της αξιολόγησης, αλλά το Κουαρτέτο ζητά τώρα από την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της για τις αλλαγές στην φορολογία και στο Ασφαλιστικό.

Και το χειρότερο ίσως για την κυβέρνηση είναι ότι, όπως έλεγαν αργά χθες βράδυ παράγοντες που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση, θα πρέπει να φέρει μαζεμένα όλα τα νομοσχέδιο τον Μάρτιο -“με έναν πόνο” όπως σχολίαζαν με νόημα μάλιστα ορισμένοι…

Σήμερα πάντως η κυβέρνηση παραδίδει στους θεσμούς:

–το σχέδιο για τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος.
τα στοιχεία για τις αλλαγές στις συντάξεις για να εξοικονομηθούν τα 1,8 δισ. ευρώ
 –τις προτάσεις της για τις αλλαγές στα κόκκινα δάνεια.

Και όλα αυτά είναι μόνον η αρχή, σε μια διαπραγμάτευση που θα διακοπεί την Παρασκευή και θα μπει στην τελική ευθεία στις 15 Φεβρουαρίου και για δύο τουλάχιστον εβδομάδες.

Κυβερνητικές πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις άφηναν ανοικτό τι άλλο θα ζητήσει τελικά το ΔΝΤ για να μετέχει στο νέο πρόγραμμα, αφού από το καλοκαίρι έως και τώρα συμμετείχε ως …παρατηρητής και μόνον.

«Το ΔΝΤ θέλει να βγαίνουν τα νούμερα» έλεγε χθες αρμόδια πηγή και τόνιζε πως «το Ταμείο θα βάλει πρόσθετα θέματα που δεν έχουν ζητηθεί από τους άλλους δύο θεσμούς» εννοώντας την Κομισιόν και την ΕΚΤ με τους οποίους συμφωνήθηκε το τρίτο Μνημόνιο τον Αύγουστο.

Αντίθετα με όσα λέγανε κυβερνητικά στελέχη εδώ και πολλές εβδομάδες και χθες το απόγευμα ακόμη- στη χθεσινή σύσκεψη Τσακαλώτου Σταθάκη με το Κουαρτέτο το φορολογικό νομοσχέδιο τέθηκε σαν προαπαιτούμενο στην τρέχουσα αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαλύψει πώς θα εισπραχθούν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον από τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, με ποια φορολογική κλίμακα και ποιους συντελεστές φόρου θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2016, τι θα ισχύσει για τα ενοίκια του 2015, τι αλλάζει και τι θα πληρώσουν οι αγρότες, με ποιο αφορολόγητο και ποιες φοροαπαλλαγές που τυχόν θα διασωθούν (πχ ιατρικές δαπάνες κλπ).

Σήμερα θα απαντήσει η κυβέρνηση στους θεσμούς πώς θα προκύψουν τελικά τα 32 εκατ. ευρώ επιπλέον από την αύξηση των συντελεστών φόρων στους αγρότες (πέραν της αύξησης της προκαταβολής φόρου που έχει ήδη θεσπιστεί), αν θα φορολογηθούν οι αγρότες επιπλέον για άλλα εισοδήματά τους (όπως πχ για έσοδα από τα φωτοβολταϊκά κλπ), ποιοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα από ενοίκια, αν τα μέτρα θα αγγίζουν μόνον τα εισοδήματα του 2016 ή και παλαιότερα κλπ.

Το απόγευμα στις 7 μπαίνει στο τραπέζι των συσκέψεων που θα έχει ο υπουργός Οικονομίας κύριος Γιώργος Σταθάκης και το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει ποιοι θα γλιτώσουν την πρώτη ή μόνη κατοικία τους. Θα παρουσιάσει τρεις φακέλους με προτάσεις για:

–τους μεγαλοφειλέτες που χρωστούν πολλά σε τράπεζες και εφορίες
–τις αλλαγές στον νόμο Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια
–τους μικρομεσαίους και τα νοικοκυριά που χρωστούν καταναλωτικά ή ενυπόθηκα δάνεια.

Για αυτούς, το καθεστώς προστασίας από τα funds λήγει στις 15 Φεβρουαρίου, αλλά με διάταξη νόμου η κυβέρνηση λέει πως θα δοθεί παράταση, αφού με βάση την ατζέντα των συναντήσεων για το θέμα αυτό δεν προλαβαίνει να υπάρξει ως τότε συμφωνία.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: