07 Ιανουαρίου, 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

 

Ιδού λοιπόν, κύριοι, το «πεδίον της μάχης» 
Με την έναρξη (αισίως) αυτής της προεκλογικής περιόδου, θα πρέπει - κατά τη γνώμη μου - να τεθούν κάποια βασικά ερωτήματα, πάνω στα οποία όλοι οι πολιτικοί φορείς που θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών, υποχρεωτικά θα κληθούν να απαντήσουν. Ερωτήματα που αφορούν τόσο το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, όσον αφορά τους τομείς της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, της υγείας κλπ, όσο και το μέλλον, τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας μέσα στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό απ’ όλους, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανένα θέμα να αντιμετωπισθεί μεμονωμένα, ανεξάρτητο απ’ όλα τα άλλα. Τα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση (πχ) της ανεργίας, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό, εκείνα της υγείας και επηρεάζονται από εκείνα της εκπαίδευσης (και όχι μόνο). Κατά συνέπεια, η αντιμετώπιση, ή καλύτερα η ύπαρξη προτάσεων που θα οδηγεί σε λύσεις που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα, και δημιουργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό (αν όχι αποκλειστικά) από τις λανθασμένες πολιτικές δεκαετιών που βασίζονταν στο πελατειακό κράτος και την παρασιτική οικονομία των «δικών μας» ανθρώπων.

Kαι οξύνθηκαν ή - αν θέλετε - βγήκαν στην επιφάνεια με τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων τεσσάρων ετών, μετατρέποντας ουσιαστικά τη χώρα μας σ’ ένα απέραντο εργαστήριο οικονομικών πειραμάτων που κόστισαν ζωές, οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να έρχονται σε ρήξη με όλο αυτό το σαθρό σύστημα, εάν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε. Με ποιο τρόπο λοιπόν το κίνημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όσα ανωτέρω αναφέρονται; Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης» του κινήματος «η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από ένα πρόγραμμα παρατεταμένης λιτότητας, αλλά ακριβώς από το αντίθετο.

Δηλαδή από ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με στόχους και προτεραιότητες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας, σε τομείς όπου η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Μόνο η εφαρμογή ενός τέτοιου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης και ανάπτυξης μπορεί να δημιουργήσει τις ικανές, αλλά και αναγκαίες συνθήκες, για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Σκοπός των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και η δημιουργία μιας κοινωνίας δικαίου, αξιοπρέπειας και ίσων ευκαιριών».

Θέτοντας λοιπόν εξ αρχής ως βασικούς άξονες πολιτικής κατεύθυνσης την «ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και τη δημιουργία μιας κοινωνίας δικαίου, αξιοπρέπειας και ίσων ευκαιριών», απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις πολιτικές της παρατεταμένης λιτότητας, στην ουσία έρχεσαι σε ρήξη με το σύνολο των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. 

Πώς όμως μπορεί κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό; 
Σίγουρα όχι ανακυκλώνοντας στην εξουσία πρόσωπα και πολιτικές που έχουν καταδικασθεί από την πραγματικότητα της σημερινής κατάστασης που βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Σίγουρα όχι διατηρώντας στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας εκείνους που με προσωπικές τους πολιτικές αποφάσεις, υπέγραψαν επιστολές εθνικής υποτέλειας και εκχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας.

Και σίγουρα όχι με τα υποκατάστατα (κοινώς «δεκανίκια») των πολιτικών φορέων (νεότευκτων και μη) που οι ίδιοι δημιούργησαν είτε για να θολώσουν το πολιτικό σκηνικό, αποπροσανατολίζοντας τους Έλληνες με μπερδεμένες θεωρίες, που μπορεί σε κάποιους να ακούγονται όμορφες, στην ουσία όμως αποτελούν ευθεία προέκταση του ίδιου πολιτικού συστήματος που ευθύνεται για τα δεινά που πλήττουν σήμερα την Ελλάδα, είτε ευελπιστώντας να διασωθούν οι ίδιοι από τις (όποιες) πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες που πιθανό να τους βαρύνουν.

Εάν λοιπόν θέλουμε ως κράτος (και όχι ως χώρα) να απεμπλακούμε από ότι για χρόνια τώρα ταλανίζει τους Έλληνες, θα πρέπει να αφοσιωθούμε:

•στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας που θα διέπεται από σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας.

•στην εξυγίανση της πολιτικής και οικονομικής ζωής με συστηματική καταπολέμηση της διαφθοράς και του παλαιοκομματικού - πελατειακού κράτους.

•στη συγκρότηση ενός κράτους αποτελεσματικού και αξιόπιστου, με ρόλο επιτελικό, που θα ελέγχει χωρίς να ρυθμίζει ασφυκτικά την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς.

•στην εργασία ως πηγή δημιουργίας εθνικού πλούτου, αλλά και ως βασικού στοιχείου κοινωνικής συνοχής.

•στη χάραξη οικονομικής πολιτικής με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανακούφιση των μη προνομιούχων Ελλήνων.

•στην αποτελεσματική, με συγκεκριμένες πολιτικές, αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων.

•στη δημιουργία σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος.

•στην προώθηση μιας οικονομίας που βασίζεται στην Εκπαίδευση, την Έρευνα και την Καινοτομία.

•στην ανασυγκρότηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων (κυρίως στους στρατηγικούς τομείς εθνικής προτεραιότητας) όπως επιγραμματικά αυτά αναφέρονται στο «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης» των Ανεξαρτήτων Ελλήνων,αλλά και μια σειρά άλλων πολιτικών κατευθύνσεων που, ελπίζω, να γίνουν αντικείμενο μιας ευρείας πολιτικής συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων.

Σε καμία πάντως περίπτωση στην επένδυση ενός κλίματος κατατρομοκράτησης της ελληνικής κοινωνίας, με σκοπό την παραπλάνηση των ψηφοφόρων και την άγρα ψήφων. Ιδού λοιπόν το «πεδίον της μάχης», κι ο καθένας, απλός ψηφοφόρος ή απ’ όσους ζητάμε την ψήφο τους, ας αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες.
 

ΝΕΟ «ΝΤΕΛΙΡΙΟ» GREXIT ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ

 

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να διακινδυνεύσει την παραμονή της στο ευρώ» τιτλοφορεί δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times. «Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, μετά την αποτυχία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που πριν από τρία χρόνια μετά βίας υπήρχε στον εθνικό -εκλογικό- χάρτη, τώρα είναι το φαβορί για να σχηματίσει τον πυρήνα της επόμενης κυβέρνησης. Ίσως είναι οι πιο σημαντικές εκλογές στην Ελλάδα στη μεταπολιτευτική ιστορία της», αναφέρει το άρθρο.

Και συνεχίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας οφείλουν την άνοδό τους στη σθεναρή αντίστασή τους στο Μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση το 2012. Κατά το παρελθόν, ο κ.Τσίπρας είχε προωθήσει μία εναλλακτική πολιτική που περιελάμβανε διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, αναστολή περικοπών στις δημόσιες δαπάνες ακόμη και έξοδο από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Τρία χρόνια πριν τέτοιες απειλές προκαλούσαν τρόμο στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης. Σήμερα, το τείχος προστασίας που έχει δημιουργήσει η ΕΕ για να περιορίσει την μετάδοση της κρίσης φαίνεται να λειτουργεί. Ενώ οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα εκτοξεύτηκαν, τα αντίστοιχα της Ισπανίας και της Ιταλίας τώρα κυμαίνονται κάτω από το 2%».

«Η πιθανότητα της ανόδου στην εξουσία έχει μετριάσει αυτήν την επιθετικότητα του ΣΥΡΙΖΑ κατά των προγραμμάτων διάσωσης. ο ίδιος ο κ.Τσίπρας τώρα δηλώνει ότι θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αντί να δηλώνει υπέρ της διαγραφής μέρος του χρέους, μιλά πλέον πιο συγκρατημένα για αναδιαπραγμάτευση (...)», προσθέτει η εφημερίδα.

«Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι κάτι περισσότερο από έτοιμη να εξετάσει ένα Grexit, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που όντως επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δεν μπορεί να ρισκάρει τηρώντας επιθετική στάση κατά την αναδιαπραγμάτευση του χρέους», σημειώνει το άρθρο.

Το αμερικανικό Bloomberg φιλοξενεί με τη σειρά του δημοσίευμα με τίτλο «Όπως πάει η Ελλάδα θα πάει και το ευρώ», τονίζοντας: η «Γερμανίδα Καγκελάριος βλέπει ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη να είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι στην καλύτερη περίπτωση λανθασμένη και στη χειρότερη επικίνδυνη».

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα προβάλλει ως ο μικρότερος οικονομικός κίνδυνος για την υπόλοιπη ευρωζώνη σε σχέση με το 2009, δεδομένου ότι μόλις το 1/5 του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών και ο δανεισμός σε ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% των δανείων που δόθηκαν από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπη», σύμφωνα με την JP Morgan.

«Αν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου φέρουν στο προσκήνιο μία νέα κυβέρνηση η οποία κηρύξει στάση πληρωμών όντως οι οικονομικές επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη θα είναι περιορισμένες. Κανείς ωστόσο δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποια θα είναι η μετάδοση, καθώς και άλλα ευάλωτα κράτη-μέλη μπορεί να αποχωρήσουν», υπογραμμίζει το πρακτορείο. Η βρετανική εφημερίδα Telegraph τονίζει, ότι ο Αλέξης Τσίπρας κρατά στα χέρια του μία πανευρωπαϊκή χειροβομβίδα,ενώ η ευρωζώνη βρίσκεται στο χείλος μίας νέας κρίσης καθώς η Αθήνα φέρνει αντιμέτωπους Βρυξέλλες και Βερολίνο.

«Η ανησυχία είναι ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ρίξει τη μάσκα που καλύπτει όλα αυτά τα προβλήματα, εκθέτοντας την πραγματικότητα ότι η νομισματική ένωση είναι λιγότερο βιώσιμη οικονομικά από ποτέ, περισσότερο χρεωμένη από ποτέ και μόλις ένα βήμα πιο κοντά σε μία ενιαία δημοσιονομική και οικονομική ένωση. Ο κ.Τσίπρας κρατά στα χέρια του μία πανευρωπαϊκή χειροβομβίδα».
 

† ΣΥΝΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΟΥ

 

Ο Ιωάννης ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ. Μέχρι τα τριάντα του χρόνια, ζει ασκητική ζωή στην έρημο της Ιουδαίας, αφιερωμένη ολοκληρωτικά στην προσευχή, τη μελέτη και την πνευματική και ηθική τελειοποίηση. Το ρούχο του ήταν από τρίχες καμήλας, στη μέση του είχε δερμάτινη ζώνη και την τροφή του αποτελούσαν ακρίδες και άγριο μέλι. Με μορφή ηλιοκαμένη, σοβαρός, αξιοπρεπής και δυναμικός, ο Ιωάννης φανέρωνε αμέσως φυσιογνωμία έκτακτη και υπέροχη. Είχε όλα τα προσόντα μεγάλου και επιβλητικού κήρυκα του θείου λόγου.

Έτσι, με μεγάλη χάρη κήρυττε «τα πλήθη». Κατακεραύνωνε και χτυπούσε σκληρά τη φαρισαϊκή αλαζονική έπαρση, που κάτω από το εξωτερικό ένδυμα της ψευτοαγιότητας έκρυβε τις πιο αηδιαστικές πληγές ψυχικής σκληρότητας και ακαθαρσίας. Γενικά, η διδασκαλία του συνοψίζεται στη χαρακτηριστική φράση του:«Μετανοείτε ήγγικε γαρ ή βασιλεία των ουρανών», προετοιμάζοντας, έτσι, το δρόμο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού για το σωτήριο έργο Του. Όταν ο Χριστός άρχισε τη δημόσια δράση του, ο κόσμος άφηνε σιγά-σιγά τον Ιωάννη και ακολουθούσε Αυτόν.

Η αντιστροφή αυτή, βέβαια, θα προκαλούσε μεγάλη πίκρα και θα γεννούσε αγκάθια ζήλειας και φθόνου σ’ έναν, εκτός χριστιανικού πνεύματος, διδάσκαλο ή φιλόσοφο. Αντίθετα, στον Ιωάννη προκάλεσε μεγάλη χαρά και ευφροσύνη. Η γιορτή αυτή του Ιωάννου του Προδρόμου, για τον όποιο ο Κύριος είπε ότι κανείς άνθρωπος δε στάθηκε μεγαλύτερος του, καθιερώθηκε τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Επίσης, σήμερα εορτάζουμε και το γεγονός της μεταφοράς στην Κωνσταντινούπολη της τιμίας Χειρός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που έγινε κατά τον ακόλουθο τρόπο:

Όταν ο Ευαγγελιστής Λουκάς πήγε στην πόλη Σεβαστή, όπου τάφηκε ο Πρόδρομος, παρέλαβε από τον τάφο του το δεξί του χέρι, το μετέφερε στην Αντιόχεια, όπου χάριτι Θεού επιτελούσε πολλά θαύματα. Από την Αντιόχεια, η Ιερά χείρ μετακομίστηκε στην Κωνσταντινούπολη το 957, από τον διάκονο Ιώβ. Εκεί ο φιλόχριστος αυτοκράτορας, αφού την ασπάστηκε με πολύ σεβασμό, την τοποθέτησε στα βασιλικά ανάκτορα. 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Συνεχίζονται τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν μεγάλοι δήμοι της χώρας για την προστασία των αστέγων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο δήμος Αθηναίων πραγματοποιεί συνεχείς επιτόπιες παρεμβάσεις στους δρόμους από ειδικά κλιμάκια, ενώ προσφέρει στους άστεγους θερμαινόμενους χώρους. Έκτακτα μέτρα λαμβάνει και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Τη στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ με τον όρο «να δεσμευτεί προεκλογικά ότι εφόσον γίνει κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νόμο για την οριστική απαλλαγή της χώρας από τους επαχθείς όρους του μνημονίου» εκφράζει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Eιδικές τιμές για τη διακίνηση του προεκλογικού υλικού παρέχουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στους συμμετέχοντες στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Ικανοποιημένος από την σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, αλλά και ενοχλημένος από την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΒΗΜΑ 99,5. «Θα προτιμούσα να είμαι φειδωλός γιατί οι έρευνες τρέχουν» σημείωσε σχετικά με το αν η αστυνομία περιμένει αντίποινα για την σύλληψη του τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη τίθεται ο Γιώργος Φλωρίδης. Η συμφωνία έκλεισε μετά από τετ-α-τετ Βενιζέλου-Φλωρίδη, ενώ είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο συμμετοχής του Γιώργου Φλωρίδη στις εκλογικές λίστες. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν το μεσημέρι στη Χαρ.Τρικούπη.

Κόσμος: Η νομική μάχη για τη χειρότερη πετρελαϊκή καταστροφή στη Νιγηρία, δύο κηλίδες το 2008 που κατέστρεψαν τοπικές κοινότητες ψαράδων, κατέληξε σε συμβιβασμό με την Shell, η οποία συμφώνησε να καταβάλει ως αποζημίωση 70 εκατ. ευρώ. Πίσω από το συμβιβασμό βρίσκεται μία μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο πλευρών με αλληλοκατηγορίες για την ευθύνη των δύο πετρελαιοκηλίδων, την έκταση της μόλυνσης και το ζήτημα της αποκατάστασης των περιοχών - η οποία θα χρειαστεί ακόμη τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης ανέλαβε η ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C. Η οργάνωση ανέλαβε επίσης την ευθύνη για τις δύο χειροβομβίδες σε αστυνομικούς την προηγούμενη εβδομάδα. Σχεδόν 30 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί από επίθεση αυτοκτονίας στη Σαναά, πρωτεύουσα της Υεμένης. Στόχος της επίθεσης ήταν σχολή της αστυνομίας και τα περισσότερα από τα θύματα είναι νεαρής ηλικίας. Τον εντοπισμό της ουράς του Airbus της πτήσης της AirAsia που είχε πέσει, μαζί με τους 162 επιβαίνοντες, στη Θάλασσα της Ιάβας επιβεβαίωσαν και επίσημα οι αρχές της Ινδονησίας. Τα συνεργεία περιμένουν να βρουν στο ουραίο το μαύρο κουτί ώστε να ρίξουν φως στα αίτια του δυστυχήματος.

Στη βρετανική πρωτεύουσα θα συναντήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον η γερμανίδα καγκελάριος, με το ζήτημα των σχέσεων Λονδίνου και ΕΕ γενικά και το θέμα της μετανάστευσης από άλλες χώρες των «28» ειδικότερα να μπαίνουν στην κορυφή της ατζέντας.

Οικονομία: Σε αρνητικό κλίμα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης, ενώ στην αγορά των ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπερνά το 10%. Καλύτερα των αναμενόμενων ήταν τα στοιχεία για την ανεργία στη Γερμανία το Δεκέμβριο, την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ η ανεργία αυξάνεται. Η ανεργία στη Γερμανία το Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 6,5%, σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, από 6,6% το Νοέμβριο. 

Oι λιανικές πωλήσεις το Νοέμβριο ενισχύθηκαν κατά 1% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησαν κατά 0,8%. Θεσμικές, αλλά και μη θεσμικές συμπεριφορές καταγράφονται στον τομέα των προσλήψεων στο Δημόσιο κατά την προεκλογική περίοδο. Πολλά υπουργεία προχώρησαν σε προσλήψεις και ανανεώσεις συμβάσεων της «τελευταίας στιγμής», ενώ αντιθέτως κάποιοι φορείς που είχαν πριν την προκήρυξη των εκλογών εκκινήσει διαδικασίες προσλήψεων «πάγωσαν» τις σχετικές διαδικασίες έως ότου ορκισθεί νέα κυβέρνηση.

Αθλητισμός: Στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ισπανίας «Cadena Ser» μίλησε ο Μίτσελ λίγες ώρες μετά το διαζύγιό του με τον Ολυμπιακό δηλώνοντας ουσιαστικά αιφνιδιασμένος πό την συγκεκριμένη απόφαση των «ερυθρολεύκων». Παράλληλα ο 52χρονος προπονητής δήλωσε χαρούμενος για τη θητεία του στους πρωταθλητές Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους ήθελε να φύγει ο Ιμπραΐμ Αφελάι και τη σχέση του με τον Κριστιάν Καρεμπέ.

Στον ένα βαθμό από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στο Campionato πλησίασε η Ρόμα της Γιουβέντους. Οι «τζιαλορόσι» επικράτησαν 1-0 της Ουντινέζε στο «Φρίουλι» για τη 17η αγωνιστική χάρη στο τέρμα του Ντάβιντε Αστόρι στο 17ο λεπτό της αναμέτρησης. Αντίθετα η Γιουβέντους έμεινε στο 1-1 με την Ίντερ. Στραβοπάτησε η Μίλαν στο «Τζουζέπε Μεάτσα», αφού η ομάδα του Μιλάνου ηττήθηκε 2-1 από την Σασουόλο και παρέμεινε στην 7η θέση.

Ο Ολυμπιακός διέρρευσε ότι ο διάδοχός του Μίτσελ έχει ήδη βρεθεί και θα αναλάβει άμεσα την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός θα είναι ο 46χρονος Πορτογάλος, Βίτορ Περέιρα. Πρόκειται για τον προπονητή που το 2011 διαδέχθηκε στην Πόρτο τον Αντρέ Βίγιας Μπόας, του οποίου ήταν βοηθός.