05 Ιανουαρίου, 2015

ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ

 

Κάθε χρόνο 5 Ιανουαρίου παραμονή των Θεοφανείων, τελείται στους Ορθοδόξους Ιερούς Ναούς η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και εν συνεχεία οι ιερείς αγιάσουν τα σπίτια όσων…χριστιανών το επιθυμούν και το ζητήσουν. Η ίδια Ακολουθία θα τελεσθεί και αύριο, εορτή των Θεοφανείων, κατά την οποία εορτή πανηγυρίζουμε με το γεγονός της Φανερώσεως επί της γης του Χριστού ως Μονογενούς Υιού και λόγου του Θεού Πατρός.Ταυτοχρόνως εορτάζουμε και τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας, καθ’ ότι, όπως ψάλλει η Εκκλησία μας «Τριάδος η φανέρωσις εν Ιορδάνη γέγονεν». Ο αγιασμός και των δύο ημερών, 5ης και 6ης Ιανουαρίου, είναι ίδιος. Δηλαδή έχει την ίδια αγιαστική δύναμη. 

Μερικοί, όμως, παρασυρόμενοι από το γεγονός ότι την παραμονή των Θεοφανείων παραλείπεται η ανάγνωση της πρώτης μεγάλης Ευχής ισχυρίζονται ότι, ένεκα αυτής της ελλείψεως, ο αγιασμός της 6ης Ιανουαρίου είναι μεγαλυτέρας αγιαστικής χάριτος. Οι υποστηρικτές αυτής της απόψεως δεν έχουν δίκιο, διότι η παραλειπομένη ευχή δεν είναι αγιαστική αλλά κηρυκτική. Αναλύει θεολογικά το νόημα της εορτής χωρίς, όμως, να περιέχει επίκληση της αγιαστικής Θ. Χάριτος. Πραγματική διαφορά αγιαστικής δυνάμεως υπάρχει μεταξύ του Μεγάλου Αγιασμού και του Μικρού αγιασμού που τελείται στην αρχή κάθε μηνός. Η διαφορά αγιαστικής Χάριτος Μικρού και Μεγάλου Αγιασμού δεν είναι ποιοτική αλλά ποσοτική. 

Δεν διαφέρει η ποιότητα της Θ. Χάριτος, η Οποία είναι η αυτή πάντοτε αλλά διαφέρει η ποσότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ιερωσύνη. Και οι τρεις βαθμοί της, Επίσκοπος, Πρεσβύτερος, Διάκονος έχουν λάβει την ίδια ποιότητα Θ. Χάριτος αλλά όχι την ίδια ποσότητα και γι’ αυτό υπάρχει διαφορά στην ενέργεια των τριών βαθμίδων της Ιερωσύνης. Ο Μέγας Αγιασμός είναι το σπουδαιότερο φάρμακο της Εκκλησίας μας μετά τη Θ. Κοινωνία και γι’ αυτό μεταλαμβάνουμε του αγιασμού πριν να λάβουμε το αντίδωρο, ενώ, αντιθέτως, ο μικρός Αγιασμός, ως τέταρτος κατά σειράν δυνάμεως, λαμβάνεται μετά το αντίδωρο. Μέγα Αγιασμό λαμβάνουν και όσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις και την ανάλογη προετοιμασία για τη Θ. Μετάληψη.

Ο Μέγας Αγιασμός συνδέεται άμεσα με το μυστήριο της Μετανοίας και την Εξομολόγηση, καθ’ ότι η αρχή του ανάγεται στο βάπτισμα μετανοίας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, το οποίο ενεργοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με την Παρουσία και την Βάπτιση του Κυρίου μας στον Ιορδάνη ποταμό. Η σύνδεση του Μ. Αγιασμού με το μυστήριο της Μετανοίας επιτάσσει να προηγείται της μεταλήψεως του Μεγάλου Αγιασμού νηστεία άνευ ελαίου, δεδομένου ότι η νηστεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μετάνοια. Η ανέλαιος νηστεία για την μετάληψη του Μ. Αγιασμού τηρείται πάντοτε και όχι μόνο κατά την παραμονή των Θεοφανείων, εφ’ όσον μετάληψη Μεγάλου Αγιασμού γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Μερικοί επιμένουν να πιουν Μ. Αγιασμό την παραμονή των Θεοφανείων, χωρίς να έχουν νηστέψει το λάδι, συνεπικουρούμενοι και από κάποιους ιερείς που τους εξοπλίζουν με το τάχα… ακαταμάχητο επιχείρημα: «Μα, γιατί να χρειάζεται να νηστέψουμε το λάδι για να πιούμε Μ. Αγιασμό, αφού με αυτόν ραντίζουμε τους τοίχους και τον χύνουμε στο έδαφος;». Οι άνθρωποι που προτάσσουν αυτό το επιχείρημα πρέπει να γνωρίζουν ότι μόνο δύο ημέρες (5 και 6 Ιανουαρίου) το χρόνο ο Μέγας Αγιασμός ρίπτεται στο έδαφος και ραντίζεται και αυτό, για να αγιασθεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και κινούμεθα εμείς οι άνθρωποι.

Το πάτωμα και τα πλακάκια δεν μπορούν να νηστέψουν! Οι πιστοί, όμως, μπορούμε και πρέπει να νηστέψουμε, γιατί, όπως προείπαμε, ο Μέγας Αγιασμός συνδέεται με το μυστήριο της Μετανοίας. Εξαίρεση στην ανέλαιο νηστεία γίνεται αν συμπέσει η παραμονή των Θεοφανείων, ημέρα Σάββατο ή Κυριακή, οπότε γίνεται κατάλυση ελαίου, διότι ποτέ δεν νηστεύουμε το λάδι, τα Σάββατα και τις Κυριακές παρεκτός μόνο το Μέγα Σάββατο. Οι αγιαστικές Ευχές καθιστούν το νερό του Μ. Αγιασμού ισοδύναμο με το νερό της βαπτίσεως και γι’ αυτό ο Μ. Αγιασμός χρησιμοποιείται για την βάπτιση βρεφών, που είναι ετοιμοθάνατα, ή βαρειά άρρωστα προς συντόμευση της Ακολουθίας της Βαπτίσεως. 

Επίσης, εάν τελεσθεί βάπτιση την ημέρα των Θεοφανείων χρησιμοποιείται στην κολυμβήθρα Μέγας Αγιασμός, χωρίς να αναγνωσθεί η Ευχή του Αγιασμού του ύδατος αλλά μόνο τα λόγια, που αφορούν στον βαπτιζόμενο. Η Ακολουθία του Μικρού Αγιασμού (που τελείται κάθε μήνα) δεν περιέχει αγιαστική Ευχή, δηλαδή επίκληση της χάριτος του Αγίου Πνεύματος αλλά ο αγιασμός του ύδατος γίνεται μόνο με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Επίσης, ο Μικρός Αγιασμός ρίπτεται και ραντίζεται στο έδαφος καθ’ όλο το έτος εν αντιθέσει με τον Μεγάλο Αγιασμό, ο οποίος, όπως μαρτυρείται στους χειρογράφους κώδικες «ου ρίπτεται το σύνολον»(κωδ. 979 του Σινά) κατά τις λοιπές ημέρες, πλην των ημερών της παραμονής και της εορτής των Θεοφανείων.

Ο Μέγας Αγιασμός φυλάσσεται καθ’ όλο το έτος στο Ιερό Βήμα του Ναού και χρησιμοποιείται από τους Ιερείς στις περιπτώσεις, που προαναφέραμε αλλά και σε άλλες περιστάσεις. Συνεπώς δεν συντρέχει λόγος να φυλάσσεται και στα σπίτια των χριστιανών, δεδομένου ότι για να διατηρηθεί στο σπίτι πρέπει να επικρατούν σ’ αυτό πνευματικές συνθήκες. Εξ άλλου η Εκκλησία μας είναι το «ταμείον της Θ. Χάριτος»και φυσικά δεν θα αρνηθεί ποτέ να μας χορηγήσει τον Μεγάλο Αγιασμό, όταν η περίσταση το καλέσει και ο Πνευματικός κρίνει ότι θα αποβεί «προς ωφέλειαν επιτήδειος». 

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ 

Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας γιορτάζονται πανηγυρικά μέσα από διάφορα ήθη και έθιμα. Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου των Φώτων (Αγιασμού, Θεοφάνια, Αγίου Ιωάννη) γιορτάζεται και μία υπολανθάνουσα λατρεία προς το νερό. Τα νερά θεωρούνται παντού αγιασμένα. Κανείς πια δεισιδαιμονικός φόβος από τις νύχτες και τα ξωτικά του χειμώνα.

Κατά τα Θεοφάνια φανερώθηκε η τριαδικότητα του Θεού, η Αγία Τριάδα. Λέγονται όμως και «Φώτα», γιατί κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την παραμονή των Θεοφανίων βαπτίζονταν οι οπαδοί της νέας θρησκείας. Η αναζήτηση της καθάρσεως από τον άνθρωπο αντικατοπτρίζεται ακόμη και στις αρχαίες θρησκείες. Αυτή τη μέρα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τους καλικάντζαρους. Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανίων, τα αερικά, τα παγανά, οι καλκάδες, οι γνωστοί σε όλους μας καλικάντζαροι, που έκαναν την εμφάνισή τους στον επάνω κόσμο με την αρχή του Δωδεκαήμερου, εγκαταλείπουν τις εγκόσμιες αταξίες τους και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο έργο τους: Να κόψουν το δέντρο, που κρατάει τον κόσμο, ώστε να γκρεμιστεί και να χαθεί, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους.

Στην ανατολική Μακεδονία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός των Θεοφανίων στη Δράμα με πληθώρα εκδηλώσεων και δρώμενων. Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της καλοχρονίας, δηλαδή η καλή υγεία και η πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μαύρες κάπες, δέρματα ζώων, μάσκες, κουδούνια και θόρυβοι, στάχτη και σταχτώματα, χοροί και αγερμοί, αναπαράσταση οργώματος και σποράς, πλούσιο φαγοπότι και ευχές επιδιώκουν να επενεργήσουν στην καρποφορία της φύσης. Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το Μοναστηράκι, όπου κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων, αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων. 

Έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική θρησκεία και πιο συγκεκριμένα στις διονυσιακές τελετές, ενώ έχει δεχτεί και χριστιανικές επιρροές. Οι Αράπηδες είναι μια εθιμική παράσταση (δρώμενο) με έντονα την υπερβολή, το μαγικό και το λατρευτικό στοιχείο, στην οποία συμμετέχουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι μία από τις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου (25/12-6/1) που γίνονται στο Νομό Δράμας και πιο συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι, στο Βώλακα, στην Πετρούσα, στον Ξηροπόταμο, στους Πύργους και στην Καλή Βρύση.

Το ίδιο έθιμο συναντάμε επίσης και στα χωριά Βώλακας, Πετρούσα και Ξηροπόταμος. Αναβιώνει επίσης κάθε χρόνο και στη Νίκησιανη του Δήμου Παγγαίου στο νομό Καβάλας.

Στην Νέα Καρβάλη, ανατολικά της Καβάλας, κάθε χρόνο την παραμονή των Θεοφανίων αναβιώνουν τα «Σάγια», ένα έθιμο που τηρούνταν σε όλη την Καππαδοκία.

Το έθιμο αποτελεί μια τελετουργική πράξη με χορό και τραγούδι γύρω από αναμμένες πυρές.

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα των Θεοφανίων, τα «ραγκουτσάρια», αναβιώνει κάθε χρόνο στην πόλη της Καστοριάς, όπου οι κάτοικοι μεταμφιέζονται για να ξορκίσουν το κακό. Φορούν τρομακτικές μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα και περιφέρονται στους δρόμους κάνοντας εκκωφαντικούς θορύβους με τα κουδούνια τους. Συνηθίζουν να ζητούν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους, επειδή όπως συνηθίζουν να λένε είναι το αντίτιμο για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Το «γιάλα - γιάλα» αναβιώνει στην Ερμιόνη της Αργολίδας πάνω από 50 χρόνια. Ανάλογα έθιμα επιβιώνουν και σε πολλά ψαροχώρια της περιοχής, όπως στο Πόρτο Χέλι και την Κοιλάδα. Τα ξημερώματα των Φώτων, τα αγόρια που πρόκειται τη νέα χρονιά να παρουσιαστούν στο στρατό, συγκεντρώνονται, γευματίζουν όλοι μαζί και έπειτα γυρνούν σε όλα τα σπίτια της περιοχής από σοκάκι σε σοκάκι, φορώντας παραδοσιακές ναυτικές φορεσιές και τραγουδώντας το «γιάλα - γιάλα».

Την παραμονή των Φώτων οι κάτοικοι στολίζουν της βάρκες τους με φοίνικες, νεραντζιές και μυρτιές, τις οποίες δένουν στο λιμάνι πριν την καθιερωμένη βουτιά.

Στην Λευκάδα τηρείται το έθιμο «των πορτοκαλιών». Οι πιστοί βουτούν στη θάλασσα τα πορτοκάλια που κρατούν στα χέρια τους και τα οποία είναι δεμένα μεταξύ τους με σπάγκο.

Έπειτα τα παίρνουν στο σπίτι τους για ευλογία και αφήνουν ένα από αυτά για ένα ολόκληρο χρόνο στα εικονίσματα του σπιτιού. Πριν την τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, ρίχνουν στη θάλασσα τα παλιά πορτοκάλια.

Σε άλλα νησιά, όπως τη Λέσβο, την ώρα που πέφτουν στη θάλασσα οι βουτηχτάδες για να πιάσουν τον Σταυρό οι γυναίκες παίρνουν με μια νεροκολοκύθα νερό από 40... κύματα. Έπειτα με βαμβάκι που βουτούν σ΄ αυτό καθαρίζουν τα εικονίσματα - χωρίς να μιλούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας - και στη συνέχεια ρίχνουν το νερό σε μέρος «που δεν πατιέται» (σε χωνευτήρι εκκλησίας).  

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
 



Η ΓΙΑΦΚΑ ΤΗΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΕΚΡΥΒΕ ΠΟΛΥ ΒΑΡΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

 

Αποφασισμένος για όλα φαίνεται ότι ήταν ο Χριστόδουλος Ξηρός καθώς μέσα στο σπίτι της Αναβύσσου οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής βρήκαν ένα μικρό οπλοστάσιο με όπλα και εκρηκτικά που θα μπορούσαν να σκορπίσουν τον όλεθρο.

Δεδομένου ότι στόχος του ήταν η «καρδιά» του σοφρωνιστικού συστήματος, οι Φυλακές Κορυδαλλού και πιο συγκεκριμένα οι γυναικείες φυλακές οπου κρατούνται μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς ο «Μανώλης» της 17 Νοέμβρη, το μέγεθος και ο είδος του οπλισμού φανερώνουν ένα σχέδιο με στόχο με πολλά θύματα. 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι αστυνομικοί που συνεχίζουν να κάνουν φύλλο και φτερό το 300 τετραγωνικών οίκημα έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει όλα τα κομμάτια του RPG, τρεις ρουκέτες και οχτώ καλάσνικοφ, τα δύο εκ των οποίων εφοδιασμένα με λέιζερ προκειμένου οι βολές τους να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Παράλληλα βρέθηκαν δύο σακιά με συνολικά 12 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδα που θα χρησιμοποιούνταν για την υπερβόμβα που θα τοποθετούσαν στον τοίχο των φυλακών.

Αναλυτικά στη γιάφκα βρέθηκαν:
 Οκτώ (8) Kalashnikov, εκ των οποίων στα δύο ήταν προσαρμοσμένο σκοπευτικό λέιζερ, πλήθος από γεμιστήρες συνδεδεμένες μεταξύ τους ανά δύο ή ανά τέσσερις, πάρα πολλά φυσίγγια του ιδίου όπλου των οποίων δεν έχει τελειώσει η καταμέτρηση, τρία πιστόλια εύχρηστα με φυσίγγια και γεμιστήρες πλήρεις φυσιγγίων, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων των 9mm, ένα (1) ρουκετοβόλο εύχρηστο,

τρία (3) βλήματα RPG,
δύο (2) χειροβομβίδες αμυντικού τύπου,
δύο (2) κινητά, μεταποιημένα με καλώδιο,
είκοσι τρεις (23) κοινοί πυροκροτητές, εκ των οποίων οι δεκατρείς (13) με προσαρμοσμένα φυτίλια,
οκτώ(8)ηλεκτρικοί πυροκροτητές, πάρα πολλά μέτρα βραδύκαυστου φυτιλιού,
δύο (2) κουλούρες NONEL (φυτίλι νέας τεχνολογίας),
τρεις(3)κουλούρες πλαστικού καλωδίου, το οποίο κατέληγε σε κοινό πυροκροτητή, πολλές νάιλον σακούλες που περιείχαν, μεταξύ άλλων, ποσότητα μασουριών και ποσότητες άγνωστης ουσίας, ποσότητες άγνωστης κοκκώδους ύλης, λευκού χρώματος,
έξι (6) πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικού, περιτυλιγμένα ανά τρία μεταξύ τους με χαρτοταινία, ενώ το καθένα φέρει οπή στον πυθμένα του,
πέντε (5) κοινοί πυροκροτητές διπλής συνδέσεως,
επτά (7) μεγάλες σακούλες, περίπου 10 κιλά η καθεμία με εκρηκτική ύλη, πιθανόν ANFO,
ένας(1)μηχανισμός «κουμπατάν» (μηχανικός χρονοδιακόπτης),
φλοιός δέντρου πιθανόν πεύκου (πρώτη ύλη για κατασκευή πυρίτιδας),
πλήθος από τηλεκάρτες,
μία (1)σακούλα με νιτρική αμμωνία,
ένας (1) σιγαστήρας πιστολιού,
μία γυναικεία τσάντα με δώδεκα (12) θήκες – συνδετήρες με δέκα (10) φυσίγγια Kalashnikov ο καθένας,
δεκατρείς(13)θήκες  συνδετήρες φυσιγγίων, ρελέδες, μπαταρίες, λαμπάκια, κατσαβιδάκια, μπανάνες (βύσματα), μπόρνες, θερμοσυστελόμενα, μονωτικές ταινίες, αλεσμένες σπιρτοκεφαλές,
διακόπτες πιέσεως, διακόπτες on/off, λαμπάκια, λάμπα καμμένη με προσαρμοσμένο βραδύκαυστο, πυραγωγό σχοίνιο, βαζάκι με πυρίτιδα, μανταλάκι πλαστικό,
δύο (2)σακούλες με περίπου έξι (6) κιλά έκαστη, με εκρηκτική ύλη πιθανόν αμμωνιοδυναμίτιδα,
ένα(1)βαρέλι μεταλλικό, κοίλο, χωρητικότητας περίπου εκατό (100) λίτρων, το οποίο είχε τσιμέντο στα τοιχώματά του σε σχήμα κώνου.
ΝΔ: Ντροπή του κ. Τσίπρα, που ακόμα δεν έχει συγχαρεί την ΕΛΑΣ για τον Ξηρό.  

Η σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού πυροδότησε και άλλο ένα πεδίο κόντρας ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση.«Είναι ντροπή που ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν συγχαρεί ακόμα την Ελληνική Αστυνομία για τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, «για τη σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού».«Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο ζήτημα επανήλθε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, δηλώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας, 24 ώρες μετά τη σύλληψη του δολοφόνου, Χριστόδουλου Ξηρού, αρνείται ακόμα να συγχαρεί την Ελληνική Αστυνομία για τη μεγάλη επιτυχία».«Μήπως γιατί μάρτυρες υπεράσπισής του στη δίκη της 17Ν ήταν τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Ή μήπως γιατί στο επίσημο καταστατικό του προβλέπεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται από "αγωνιστές και αγωνίστριες από τον επαναστατικό και ελευθεριακό χώρο";», ανέφερε η κα Σπυράκη.

Άμεση ήταν η απάντηση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κ. Σπυράκη εξακολουθεί να βγάζει ανακοινώσεις ανάξιες πολιτικού σχολιασμού. Η ελληνική αστυνομία πράττει το αυτονόητο.  Εκείνο που δεν είναι αυτονόητο είναι να εμπλέκει η Ν.Δ. την αστυνομία στον προεκλογικό της σχεδιασμό. Μήπως με αυτόν τον τρόπο θέλει να καλύψει το γεγονός ότι δεν έχει καμία πολιτική πρόταση για το μέλλον της χώρας - εκτός από τις μνημονιακές της δεσμεύσεις;».

Σήμερα στον εισαγγελέα ο Ξηρός. Ενώπιον του ανακριτή  καλείται εκ νέου σήμερα (13.30) προκειμένου να απολογηθεί ο Χριστόδουλος Ξηρός. Χθες στις 17:30 το απόγευμα πέρασε το κατώφλι του εισαγγελέα ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη για διεύθυνση άγνωστης ως τώρα «τρομοκρατικής οργάνωσης» με άγνωστα μέλη, η οποία:
«α) επιδιώκει την τέλεση της κατασκευής, προμήθειας, κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών και βομβών με σκοπό την χρήση τους για την πρόκληση κινδύνου σε πράγματα και άνθρωπο

β) της παράνομης κατοχής πολεμικών τουφεκίων πυρομαχικών και αλλά
γ) της παράνομης κατοχής διατριτικών και εκρηκτικών βλημάτων» .

Ακόμα διώκεται για πλαστογραφία, παραβίαση περιοριστικών όρων, παράνομη οπλοφορία (όπλο που είχε πάνω του). Ποινική δίωξη επίσης ασκήθηκε κατά τριών αγνώστων προσώπων που φέρονται να νοίκιασαν το σπίτι στην Ανάβυσσο, για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία.

Αυτή την ώρα ευρίσκεται ενώπιον του 11ου τακτικού ανακριτή ο 57χρονος Χριστόδουλος Ξηρός, αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες για τρομοκρατική οργάνωση, μετά τα ευρήματα στο σπίτι, όπου διέμενε, στην Ανάβυσσο. Ο βαρυποινίτης «Μανώλης» της 17Ν δεν προτίθεται να δώσει ουσιαστική απολογία, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης.

Ο ίδιος άλλωστε ο Ξηρός, καταζητούμενος επί έναν χρόνο ως δραπέτης των φυλακών Κορυδαλλού, δήλωσε ενώπιον των λειτουργών της Δικαιοσύνης πως δεν θα απολογηθεί για όσα του καταλογίζονται και πως όσοι υπηρετούν τους μηχανισμούς κατοχής δεν έχουν δικαιοδοσία να του ζητήσουν τον λόγο.

Η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του βαρυποινίτη αφορά κατηγορίες:

-Διεύθυνσης άγνωστης ως τώρα τρομοκρατικής οργάνωσης με άγνωστα μέλη, η οποία οργάνωση επιδιώκει την τέλεση της κατασκευής, προμήθειας, κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών και βομβών με σκοπό τη χρήση τους για την πρόκληση κινδύνου σε πράγματα και άνθρωπο.

-Παράνομης κατοχής πολεμικών τυφεκίων πυρομαχικών και άλλων.
-Παράνομης κατοχής διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων.
-Πλαστογραφίας.
-Παραβίασης περιοριστικών όρων.
-Παράνομης οπλοφορίας. Ποινική δίωξη, επίσης, για υπόθαλψη εγκληματία, ασκήθηκε χθες και κατά τριών αγνώστων προσώπων, που φέρονται να νοίκιασαν το σπίτι στην Ανάβυσσο. 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Διήμερη περιοδεία στους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του, οι Καστανιές, από όπου ο κ. Σαμαράς δήλωσε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Μιχάλη Θεοχαρίδη και Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου. Η απόφαση έχει ειδικό ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις των προσωρινά κρατούμενων στον Κορυδαλλό βουλευτών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι αναμένεται να είναι κανονικά υποψήφιοι και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει πολλές περιοχές της χώρας, τα επόμενα 24ωρα, με χιονοπτώσεις και στην Αττική. Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Την βεβαιότητά του ότι ο ΛΑΟΣ θα μπει στη Βουλή, προκειμένου να αναγκάσει τα κόμματα να συνεννοηθούν, εξέφρασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι «με τη ΝΔ του Σαμαρά είναι δύσκολο να συνεννοηθείς». Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης την κάθοδο του ανεξάρτητου βουλευτή, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, με τον ΛΑΟΣ.

Φωτιά ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Σωκράτους, στο κέντρο της Αθήνας. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα, θέτοντάς την υπό έλεγχο μερικές ώρες μετά.

Κόσμος: Μετά τη διακοπή λόγω των καιρικών συνθηκών, οι έρευνες για τα συντρίμμια του αεροσκάφους της AirAsia που έπεσε στη Θάλασσα της Ιάβας ξανάρχισαν και πλοίαρχος σκάφους των ινδονησιακών δυνάμεων ανέφερε πως βρέθηκε αντικείμενο που «έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι η ουρά του αεροσκάφους». Στο ουραίο αναμένεται να βρεθούν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Το όγδοο βίντεο με τον βρετανό όμηρο Τζον Κάντλι δημοσίευσε η τζιχαντιστική ISIS, στο οποίο ο όμηρος φωτορεπόρτερ εμφανίζεται να περιφέρεται στη Μοσούλη του Ιράκ, που έχει πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, και να... διαφημίζει την «ομαλή καθημερινότητα στην πόλη». Στο νέο προπαγανδιστικό βίντεο ο Κάντλι, που προηγούμενως είχε πει πως περιμένει να εκτελεστεί από τους απαγωγείς του, εμφανίζεται να ξυρισμένος και σε καλή κατάσταση.

Στο ξεκίνημά της βρίσκεται η, μακρόσυρτη όπως προδιαγράφεται, δίκη του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που κατηγορείται ως ο μοναδικός εν ζωή υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013. Το δικαστήριο ξεκινά το δύσκολο έργο της διαλογής της ενόρκων και η ετυμηγορία - που μπορεί να οδηγήσει τον 22χρονο Τσαρνάεφ ακόμη και σε θάνατο - ίσως καθυστερήσει μέχρι και τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού.

Οι Παλαιστίνιοι συζητούν με την Ιορδανία την πιθανότητα να υποβληθεί ξανά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους - το οποίο είχε αποσυρθεί επειδή δεν είχε συγκεντρώσει επαρκή στήριξη. Οι Παλαιστίνιοι ευελπιστούν πως η αλλαγή της σύνθεσης των μη μόνιμων μελών του ΣΑ με το νέο χρόνο μπορεί να τους δώσει καλύτερες προοπτικές, αλλά το εγχείρημα είχε αποτύχει στην πρώτη προσπάθεια και εξαιτίας του βέτο των ΗΠΑ, που είχαν απορρίψει ως μονομερές το ψήφισμα.

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκάνι ανέφερε πως οι ΗΠΑ ίσως θα έπρεπε να «επανεξετάσουν» την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος γιααποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που έχουν απομείνει στη χώρα έως το τέλος του 2016.

Οικονομία: Στη διευκρίνιση ότι οι φορολογικές αποφάσεις πρέπει να συνάδουν με το ενωσιακό δίκαιο και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με αντιανταγωνιστικό τρόπο, χορηγώντας επιλεκτικό πλεονέκτημα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις προχώρησε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκέτ Βεστάγκερ, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.  

Απώλειες καταγράφει στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας την πτωτική διάθεση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Το κλίμα επηρεάζουν οι αμφίσημες δηλώσεις περί Grexit, αλλά και τα αυξανόμενα δημοσιεύματα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ολοκληρώνεται σήμερα στις 6 το απόγευμα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την πλήρωση των θέσεων πέντε έμμισθων δικηγόρων για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014 που εκκίνησε η διαδικασία μέχρι και σήμερα που εκπνέει η προθεσμία υποβολής έχουν κατατεθεί εκατοντάδες αιτήσεις συμμετοχής με το ενδιαφέρον να είναι πολύ μεγάλο.

Αθλητισμός: Το «δώρο» της Βαλένθια δεν εκμεταλλεύτηκε η Μπαρτσελόνα, η οποία γνώρισε οδυνηρή ήττα από τη Σοσιεδάδ με 1-0, στο προτελευταίο χρονικά ματς της 17ης αγωνιστικής. Το αυτογκόλ του Ζόρντι Άλμπα στο ξεκίνημα του ματς ήταν αρκετό για τους Βάσκους να πανηγυρίσουν την τεράστια νίκη μπροστά στο κοινό τους και να κάνουν ένα μεγάλο βήμα για την αποφυγή του υποβιβασμού. Η Βαλένθια ήταν τελικά η ομάδα που έβαλε... φρένο στο εκπληκτικό σερί των 22 νικών της Ρεάλ Μαδρίτης σε επίσημα παιχνίδια.

Ανακοίνωση με την οποία ζητάει από το ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί επισήμως και με ακρίβεια σχετικά με τις προθέσεις του όσον αφορά την «Αγιά-Σοφιά» στην περίπτωση που εκλεγεί στις 25 Ιανουαρίου, εξέδωσε η «ORIGINAL 21». Αυτό συνέβη μετά τις τελευταίες κινήσεις του Άρη Βασιλόπουλου, κατά του γηπέδου της ΑΕΚ, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο Δήμαρχος Ν.Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος εκλέχθηκε με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια μέρα μετά τη διακοπή, δηλαδή τη Δευτέρα στις 15:00 αποφάσισαν ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Παναθηναϊκός να διεξαχθεί η συνέχεια του μεταξύ τους αγώνα, ο οποίος διεκόπη το βράδυ της Κυριακής λόγω έντονης ομίχλης στο γήπεδο των «Ζωσιμάδων». Οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων συμφώνησαν και έστειλαν το σχετικό αίτημα στη Σούπερ Λιγκ, η οποία το επικύρωσε. Έτσι λοιπόν η σέντρα του ματς θα γίνει από το 40', ενώ θα κρατηθούν 19 λεπτά καθυστερήσεις στο πρώτο ημίχρονο. Οι αντίπαλοι θα παραταχθούν στον αγωνιστικό χώρο με τις ίδιες ενδεκάδες που ξεκίνησαν την Κυριακή.