14 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΔΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ

 

Ακυρώνεται η διμερής συνάντησης Βλάντιμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν που ήταν προγραμματισμένη να γίνει αύριο, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Δεν θα γίνει, δεν είναι στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Peskov μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα, Δευτέρα, σημειώθηκε άλλο ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας, αυτή την φορά στην Μαύρη Θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, κορβέτα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ένα σκάφος της ακτοφυλακής ανάγκασαν ένα εμπορικό πλοίο που έφερε τουρκική σημαία να αλλάξει πορεία αφού παρεμβλήθηκε στην πορεία σκαφών της κριμαϊκής ενεργειακής εταιρίας Chernomorneftegaz που ρυμουλκούσαν γεωτρύπανα.

«Παραβιάζοντας τους κανόνες για την αποφυγή συγκρούσεων και δρώντας ενάντια στο εθιμοτυπικό της πλοήγησης, το τουρκικό πλοίο δεν κατάφερε να βγει εκτός της πορείας του εμπορικού πλοίου. Πλησίασε πλαγίως και προσπάθησε να σταματήσει την πορεία του, δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες για πρόκληση σύγκρουσης», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας Chernomorneftegaz.

Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε και χθες, Κυριακή, στο Αιγαίο, όταν το ρωσικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Smetlivy» (κλάσης Kashin) άνοιξε πυρ κατά τουρκικού σκάφους προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή σύγκρουση μεταξύ τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό συνέβη 12 ναυτικά μίλια από τη Λήμνο στο βόρειο Αιγαίο. Ακόμα, την ίδια ημέρα, ο τουρκικός στρατός απαγόρευσε στους σπουδαστές του να πηγαίνουν στη Ρωσία για διακοπές.

Τσαβούσογλου: Η υπομονή της Τουρκίας έχει τα όρια της. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η υπομονή της χώρας απέναντι στη Ρωσία έχει κάποια όρια.
  
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε το περιστατικό της Κυριακής «υπερβολικό» και τόνισε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να αρχίσουν να εμπιστεύονται ξανά η μία την άλλη. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι «η υπομονή έχει και τα όρια της».

Ερντογάν: Το λάθος του (Ρώσου) πιλότου δεν πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας.Με τις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας να δοκιμάζονται σε καθημερινό πλέον επίπεδο μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά πυρά, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «το λάθος του (Ρώσου) πιλότου δεν πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας».

«Δεν θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση, όμως βλέποντας (τα πράγματα) από άλλη σκοπιά, ένα λάθος συνέβη στην περιοχή της ηγεμονίας μας. Ποιος έκανε το λάθος; Όχι ο ηγεμόνας φυσικά. Οι πιλότοι είναι εκείνοι που ήταν απρόσεχτοι και δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις», δήλωσε.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: