12 Μαρτίου, 2015

ΝΕΟ ΠΟΝΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ

 

Η νέα μελέτη  του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ αποτελεί συνοπτική και εξειδικευμένη απόδοση του ευρύτερου θέματος, με το οποίο ο Μακαριώτατος είχε καταπιαστεί στο παλαιότερο έργο του «Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του κλήρου». 

Αποτελεί συνέχεια της μελέτης εκείνης και εστιάζει πλέον στην έκθεση εκείνων των ιστορικών στοιχείων και νομικών κειμένων, στα οποία θεμελιώνεται σήμερα η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου από το ελληνικό Δημόσιο.

Η μελέτη περιέχει αυτούσια πολλά από τα κείμενα των επίμαχων ψηφισμάτων Εθνοσυνελεύσεων, κυβερνητικής και εκκλησιαστικής αλληλογραφίας και κρατικών Νομοθετημάτων, ώστε ο αναγνώστης να έχει στη διάθεσή του το πρωτογενές νομοθετικό και αρχειακό υλικό, που αναφέρεται στην ιστορία θεσμοθέτησης της μισθοδοσίας του εφημεριακού Κλήρου από το Κράτος.

Δίνει έτσι στον αναγνώστη την ευκαιρία ανεμπόδιστης επαφής και προσωπικής μελέτης πάνω στα ίδια τα συνταγματικά κείμενα των επαναστατικών Εθνοσυνελεύσεων, την αλληλογραφία των Υπουργών επί της Θρησκείας και των Εκκλησιαστικών, των μελών της Αντιβασιλείας, τις δηλώσεις του Κυβερνήτη Καποδίστρια και του Ελ. Βενιζέλου.

Επίσης παραθέτει μία σύντομη ανάλυση γύρω από την ιστορία ίδρυσης από το Κράτος και την ανεπιτυχή πορεία των «Εκκλησιαστικών Ταμείων» και του «Οργανισμού Διοικήσεως Εκκλησιαστικής και Μοναστηριακής Περιουσίας» (Ο.Δ.Ε.Π.) και τα νομοθετήματα (μέχρι και τον τελευταίο Νόμο 4111/2013, ΦΕΚ Α΄ 18/25.1.2013), που αφορούν την μισθοδοσία του Κλήρου, από την συγκριτική ανάλυση των οποίων  προκύπτει ο αιτιώδης συσχετισμός μεταξύ της κρατικής μισθοδοσίας και της συμβατικής ή μονομερούς απόκτησης της μοναστηριακής περιουσίας από το Κράτος.

Το πόνημα τελειώνει με έναν ενδεικτικό κατάλογο με 231 σημαντικά μοναστηριακά «κτήματα» ανά την Ελλάδα, τα οποία αφαιρέθηκαν κατά περιόδους από το ελληνικό Κράτος χωρίς καταβολή αποζημίωσης προς τις ιδιοκτήτριες Μονές. 

Το πόνημα μπορείτε να το προμηθευτείτε από τις Εκδόσεις ΚΡΗΝΗ
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: