09 Νοεμβρίου, 2014

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟ(ΤΕΡΟ)Σ ΠΟΛΕΜΟΣ

 

«Οδεύουμε προς ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία;» ρωτήθηκε πριν λίγες ημέρες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Η απάντησή του σοκάρει: «Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν εύκολος σε σύγκριση με εκεί που βρισκόμαστε σήμερα». Μια ματιά στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών πραγματικά προβληματίζει. Η Washington Post σε ψυχροπολεμικούς τόνους «αποκαλύπτει» ότι Ρώσοι χάκερς παραβίασαν τους υπολογιστές του Λευκού Οίκου. H διεθνής ιστοσελίδα Daily Beast υποστηρίζει ότι ρωσικά βομβαρδιστικά Tupolev Tu-95 που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα 200 κιλοτόνων ( η βόμβα που κατέστρεψε την Χιροσίμα ήταν μόλις 21 κιλοτόνων) πραγματοποιούν ασκήσεις πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Βόρεια Θάλασσα, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα. 

Και φυσικά από το σκηνικό δεν λείπουν και τα ρωσικά υποβρύχια στα χωρικά ύδατα της Σουηδίας. Όπως γράφουν οι New York Times «ο συνδυασμός των χάκερς και των πτήσεων των ρωσικών αεροσκαφών αποτελούν …επικαιροποίηση των παλιών τεχνικών του Ψυχρού Πολέμου… Στη σοβιετική εποχή και οι δύο πλευρές έκαναν τεστ η μία στην άμυνα της άλλης για να δουν ποια θα είναι η αντίδραση».Ο Ψυχρός Πόλεμος υποτίθεται ότι τελείωσε πριν από 25 χρόνια, στις 10 Νοεμβρίου του 1989 με την πτώση του Τείχους του. Η Δύση πήρε ό, τι ήθελε και μάλιστα χωρίς πόλεμο.Η σοβιετική αυτοκρατορία κατέρρευσε. Μόνο που η Δύση ζητάει περισσότερα: Θέλει η Ρωσία πάντα κάτω, το ΝΑΤΟ συνεχώς ενισχυόμενο και την εξεύρεση νέων εχθρών για να παραμένει ζωντανό και κερδοφόρο στρατιωτικό-βιομηχανικό-μιντιακό σύστημα: 

Ο Σαντάμ, ο Μιλόσεβιτς, η τρομοκρατία, το Ισλαμικό Κράτος και – τώρα εκ νέου – η Ρωσία. «Πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος του ψυχρού πολέμου» γράφει το Reuters. «Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος γίνεται για την ενέργεια». Η Δύση και κυρίως οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να ανεχτούν τη Ρωσία να αποτελεί τον κυρίαρχο ενεργειακό παίκτη στην Ευρώπη, τον βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου στη δυτική Ευρώπη. Τα τελευταία 70 χρόνια η Ευρώπη ήταν ενεργειακός όμηρος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω του ελέγχουν που είχε η Ουάσιγκτον στις σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιπες πετρομοναρχίες του Κόλπου. Πολύ εύστοχα η γαλλική Liberation τονίζει ότι «το ρωσικό φυσικό αέριο στην καρδιά της σύγκρουσης».

 Ο Ψυχρότερος Κόσμος:Την ουσία του νέου Ψυχρού Πολέμου δίνει με εξαιρετικό τρόπο ο Μάριν Κατούσα, επικεφαλής επενδυτικος αναλυτής σε θέματα ενέργειας στο ίδρυμα Casey Research. Στο βιβλίο του με τίτλο Colder War (Ψυχρότερος Πόλεμος) ο Κατούσα γράφει: «Ο νέος ψυχρός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη, οφείλεται στη μαζική μετατόπιση της ενεργειακής γεωπολιτικής ισχύος στη Ρωσία, η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη σε όλη την υδρόγειο». 

Ο αμερικανός αναλυτής εκτιμά ότι το παγκόσμιο ενεργειακό εμπόριο έχει διολισθήσει από τον έλεγχό της Αμερικής, γεγονός που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει τα πάντα για να πάρει εκ νέου τα ηνία. Δεν ήταν καθόλου τυχαία άλλωστε η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο ναζιστικό πραξικόπημα του περασμένου Φεβρουαρίου στο Κίεβο και την ανάληψη του ελέγχου της Ουκρανίας από τις φιλο-αμερικανικές και φιλο-γερμανικές δυνάμεις. 

Η Ρωσία δεν πρόκειται να ξεκινήσει φυσικά πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν είναι προς το συμφέρον της, δεν έχει την ικανότητα να πολεμήσει το ΝΑΤΟ. Αλλά θα αντιδράσει σε κάποιο βαθμό αν το ΝΑΤΟ ενισχύσει τη στρατιωτική του δύναμη στα σύνορά της. Πως θα αντιδρούσε άραγε η Ουάσινγκτον αν μεταφέρονταν ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με τον Καναδά ή το Μεξικό; Η γαλλική δεξιά εφημερίδα Le Figaro εκτιμά ότι «δεν θα ξαναζήσουμε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου 1945-1989» Απευθύνει όμως με ψυχραιμία και νηφαλιότητα έκκληση στους Αμερικανούς για αυτοσυγκράτηση και σύνεση: 

«Η Ρωσία δεν έχει την δύναμη που είχε ως Σοβιετική Ένωση» γράφει η γαλλική εφημερίδα. «Το Κρεμλίνο δεν είναι επικεφαλής καμιάς διεθνούς συμμαχίας. Δεν έχει καμία νέα ιδεολογία ή ένα συνεκτικό σχέδιο εναλλακτικής κοινωνίας όπως ήταν ο κομμουνισμός. Αντί για μαζικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν θα ήταν σοφότερο να κάνουμε το αντίθετο; Ενισχύοντας εκείνους τους κύκλους στη Μόσχα που μπορούν να μοιραστούν τον δικό μας τρόπο σκέψης ; Είναι δυνατόν να πιστεύουν κάποιοι στη Δύση ότι με οι οικονομικές πιέσεις θα φέρουν μια μέρα στη Μόσχα έναν νέο Γκορμπατσόφ για να διαδεχτεί τον Πούτιν;»

Ρίχνουν τις τιμές του πετρελαίου για να πλήξουν τη Ρωσία. Στο πλαίσιο του ενεργειακού Ψυχρού Πολέμου, οι Αμερικανοί δεν διστάζουν άλλωστε να ρίχνουν τις τιμές του πετρελαίου, μέσω του πλήρως πλέον ελεγχόμενου ΟΠΕΚ, ώστε να πλήξουν πρωτίστως τη Ρωσία, η οικονομία της οποίας εξαρτάται σε ποσοστό γύρω στο 50% από την εξαγωγή υδρογονανθράκων.  

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταφέρει τα πάντα με την οικονομική και γεωπολιτική αξιοποίηση της ενέργειας και τώρα είναι έτοιμος να αξιοποιήσει την πρωτόγνωρη επιρροή της χώρας του έναντι της Δυτικής συμμαχίας που είναι εντελώς απροετοίμαστη γι ‘αυτό» σημειώνει ο αμερικανός συγγραφέας, αποδίδοντας ίσως υπερβολικές δυνατότητες στον ρώσο πρόεδρο. Προσθέτει πάντως ότι όποια γνώμη και αν έχει η Δύση για τον Πούτιν, η δημοτικότητά του στη Ρωσία είναι στο 87%. 

«Και γιατί να μην τον αγαπούν οι Ρώσοι; Σε 15 μόλις χρόνια, ο αριθμός των Ρώσων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έχει μειωθεί στο μισό. Τα πραγματικά εισοδήματα έχουν διπλασιαστεί και το ρωσικό ΑΕΠ αυξάνεται ετησίως 7% κατά μέσο όρο» σημειώνει ο Μάριν Κατούσα, που κάθε άλλο παρά απολογητής του Πούτιν μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως γράφει και το περιοδικό Forbes. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι Δυτικοί προσπαθούν με κάθε μέσο να υπονομεύσουν την κατασκευή του αγωγού South Stream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη (παρακάμπτοντας την Ουκρανία) μέσω της Μαύρης Θάλασσας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Αυστρίας. 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απείλησαν μάλιστα ανοικτά με κυρώσεις τη Βουλγαρία,τη Σερβία,τη Βοσνία και την ΠΓΔΜακεδονίας αν δεχτούν να περάσει ο South Streαm από το έδαφός τους. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι στον «πόλεμο» αυτό κινδυνεύει να εμπλακεί και η Ελλάδα η οποία είπε όχι στον ρωσικό αγωγό (και στο παρακλάδι του Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολη) επί κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προτίμησε μάλιστα το αμερικανικό σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου στη δυτική Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού ΤΑΡ που διέρχεται από την Ελλάδα και την Αλβανία. 

Μόνο που ο ΤΑΡ είναι συνέχεια του αγωγού ΤΑΝΑΡ που διασχίζει την Τουρκία. Τι σημαίνει αυτό: Ότι απλά η Ελλάδα είναι ενεργειακή όμηρος της Άγκυρας! Ο Πούτιν συνεχίσει πάντως τις πιέσεις προς τους Ευρωπαίους για να δεχτούν τον αγωγό South Stream. Ταυτόχρονα, όμως προχωρεί σε ένα γιγαντιαίο ενεργειακό άνοιγμα προς το Πεκίνο με τη συμφωνία εξαγωγής τεραστίων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Κίνα που υπέγραψε η Gazprom τον περασμένο Μάιο με την κινεζική κρατική εταιρία China National Petroleum Corporation (CNPC). 

Η συμφωνία προβλέπει την ετήσια εξαγωγή 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα για 30 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2018. Η κατασκευή του αγωγού μήκους 3.000 χιλιομέτρων ξεκίνησε ήδη στη Γιακουτία. Όπως σημειώνει το περιοδικό Forbes, «αν πετύχουν τα σχέδια του Πούτιν, όχι μόνο η Ρωσία θα είναι σε θέση να επεκτείνει την γεωπολιτική της ισχύ, αλλά συνολικά οι χώρες των BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) θα απειλήσουν να αντικαταστήσουν το G7 σε πλούτο και επιρροή». 

Το αμερικανικό περιοδικό γράφει μάλιστα ότι «ο Ψυχρός Πόλεμος, παίρνει μια νέα, σκληρή υπόσταση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει άνευ προηγουμένου επιπτώσεις στο αμερικανικό δολάριο και τον αμερικανικό τρόπο ζωής».


 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:«Σε μια δημοκρατία εφικτό είναι ό,τι αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός. Αυτός αποφασίζει. Οι πολιτικοί και τα κόμματα οφείλουν να βρουν το πιο πρόσφορο και δημοκρατικό δρόμο να εφαρμόσουν την εντολή αυτή» απαντά ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ερώτηση εάν θα ήταν εφικτή μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Καθολικό πάγωμα ερευνών στην ΑΟΖ ζητεί η Τουρκία σε απάντηση της τριμερούς διάσκεψης κορυφής στο Κάιρο. Συγκεκριμένα ζητεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναστείλει όλες τις έρευνές της για τον εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων με αντάλλαγμα την απόσυρση του Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ. 

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη 1.15 μετά τα μεσάνυχτα στην Κεφαλονιά.Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε όλο το νησί, αλλά και στη δυτική και νότια Ελλάδα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν έντασης 5 βαθμών και το επίκεντρό του εντοπίστηκε νότια του Αργοστολίου. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και λόγω του χαμηλού εστιακού βάθους. «Μεγάλη μέρα» για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς την τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποίησε στο Κάιρο με τον αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι και τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, μιλώντας προς τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας, λίγο μετά τη συνάντηση κορυφής.

Νέοι διάλογοι έρχονται στο φως από τη δικογραφία της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, όπου ομολογούνται στενές επαφές με την Αστυνομία και ξυλοδαρμοί αντιπάλων. Πρόκειται για ηχητικά ντοκουμέντα συνδιαλέξεων της Χρυσής Αυγής, τις οποίες αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής και περιέχονται στην ογκώδη δικογραφία της υπόθεσης.

Κόσμος:Μία από τις πύλες του Εθνικού Παλατιού στο Μεξικό πυρπόλησαν οργισμένοι διαδηλωτές που είχαν αποσπαστεί από την ογκώδη πορεία μετά την σοκαριστική εξέλιξη στο θρίλερ των 43 εξαφανισμένων φοιτητών: Μέλη συμμοριών ομολόγησαν πως, σε συνεργασία με διεφθαρμένους αστυνομικούς, δολοφόνησαν τους νεαρούς και έκαψαν τις σορούς τους. Στη χώρα κοντεύουν να γίνουν σύνθημα τα λόγια του γενικού εισαγγελέα «Αρκετά πια»: «Μπουχτίσαμε με τον φόβο των καρτέλ» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Τα 25 χρόνια από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την αρχή της επανένωσης, πρώτα της πόλης και μετά της χώρας, γιορτάζει η Γερμανία και θυμάται ο κόσμος. Οι πανηγυρικοί εορτασμοί στην γερμανική πρωτεύουσα κορυφώνονται, ενώ την πόλη χωρίζει ξανά ένα Τείχος από «φως και αέρα» - μπαλόνια στην πορεία του διαχωρισμού, που σχηματίζουν από ψηλά ξανά τον χάρτη του διχασμού και θα αφεθούν στον ουρανό το βράδυ.

Η κάλπη... «διαβούλευσης των πολιτών» στήνεται στην Καταλονία, με τους πολίτες να καλούνται να ψηφίζουν υπέρ ή κατά του αιτήματος για ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία - σε ένα συμβολικό δημοψήφισμα μετά το δικαστικό μπλόκο στο (επίσης μη δεσμευτικό) δημοψήφισμα που ήθελε να κάνει η περιφερειακή κυβέρνηση για απομάκρυνση από τη Μαδρίτη. Ο καταλανός ηγέτης Αρτούρο Μας ελπίζει σε υψηλή προσέλευση για να ενισχύσει το μήνυμα προς την κεντρική κυβέρνηση.

Τα κεντρικά της αφγανικής αστυνομίας έβαλε στο στόχαστρό της βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ, στην οποία σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο. Δεύτερη έκρηξη σε άλλο σημείο στην πρωτεύουσα, χωρίς αναφορές για νεκρούς. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη, λέγοντας πως η επίθεση στα κεντρικά της αστυνομίας έγινε με βομβιστή αυτοκτονίας.

Σφοδρές μάχες με πυρά πυροβολικού ξέσπασαν τη νύχτα στο Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων ένοπλων στην ανατολική Ουκρανία, όπου σημαντικές ενισχύσεις έφτασαν προς τις δυνάμεις των ανταρτών, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ανταποκριτές ξένων δικτύων μιλούν για τις εντονότερες συγκρούσεις του τελευταίου μήνα, αναφέροντας πυρά και από τις δύο πλευρές.

Οικονομία:Από τη Δευτέρα θα μπορούν οι οφειλέτες των Ταμείων να υποβάλλουν αίτηση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους μετά την υπογραφή της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και το 2015 προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.Το μέρισμα, αναφέρει σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, θα είναι σε ύψος ανάλογο με την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς ελλείμματος.  

Η ευρωζώνη αποφάσισε πως η ασφαλής και βιώσιμη επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές από το 2015 προϋποθέτει τη λήψη προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) που θα έχει τη μορφή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).

Αθλητισμός:Το ντέρμπι της Τούμπας που θα διεξαχθεί την Κυριακή (19:30) ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, ξεχωρίζει στο πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκ. Νωρίτερα (15:00) ο Ολυμπιακός ανοίγει την κυριακάτικη δράση υποδεχόμενος τον Πανθρακικό.

Παράλληλα  στις 17:15 η Καλλονή φιλοξενείται από τον Πανιώνιο με στόχο να συνεχίσει την εντυπωσιακή της πορεία, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι το λογικό φαβορί στην εντός έδρας αναμέτρηση με την ουραγό, Νίκη Βόλου και χωρίς ξεκάθαρο φαβορί θα διεξαχθεί η αναμέτρηση Λεβαδειακός-Πλατανιάς. Σε ένα χορταστικό ματς με εναλλαγές στο σκορ, η Σαμπντόρια και η Μίλαν αναδείχθηκαν ισόπαλες με 2-2 στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής στο Campionato.

Έτσι, οι γηπεδούχοι κράτησαν το αήττητο εντός έδρας και οι φιλοξενούμενοι το αήττητο εκτός έδρας. Στο 0-0 έμειναν, Σασουόλο και Αταλάντα, στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η «αυλαία». Η έδρα της Λάνς αποδείχθηκε «χαμηλό εμπόδιο» για τη Μπορντό, που πέρασε νικηφόρα με 2-1 από το «Σταντ Μπολέρ-Ντελελίς» και έφτασε στη δεύτερη θέση την Παρί Σεν Ζερμέν, με παιχνίδι περισσότερο πάντως.

Οι «γιρονδίνοι» προηγήθηκαν 2-0 στο ημίχρονο χάρις στα γκολ των Καζρί (24΄) και Ντιαμπατέ (41΄), με τη Λάνς να αρκείται στη μείωση του σκορ με πέναλτι του Τουζγκάρ στο 74ο λεπτό. Μεγάλες νίκες, που τους επέτρεψαν να «ξεκολλήσουν» από τον «πάτο» του βαθμολογικού πίνακα, πέτυχαν οι Μπαστιά και Εβιάν, ενώ η Ναντ εξακολουθεί να...βλέπει τσάμπιονς λίγκ μετά το «διπλό» στην έδρα της Καέν.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1866:Ολοκαύτωμα στο Αρκάδι της Κρήτης, όπου ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης βάζει πυρπολεί την πυριτιδαποθήκη και ανατινάζει την δυτική πτέρυγα της μονής με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν Έλληνες και Τούρκοι.
1931:Η εικόνα της Παναγίας της Σουμελά ανακαλύπτεται στην Τραπεζούντα από μοναχό.
1938:Πραγματοποιείται το πρώτο οργανωμένο πογκρόμ εναντίον των Εβραίων από τους Ναζί. Η λεγόμενη «Νύχτα των κρυστάλλων».
1990: Ο Βασίλης Χατζηπαναγής «κρεμά» τα παπούτσια του.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1970:Charles de Gaulle, στρατηγός και πρόεδρος της Γαλλίας επί 11 συναπτά έτη (1958-1969).

(9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ) †ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΡΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΓΝΩΜΗΣ

 

Δεν θα παύση η Αγία του Χριστού Ορθόδοξος Εκκλησία, να αναδεικνύη αγίους έως της συντελείας του αιώνος. Χαίρει η Εκκλησία δια τους νεοφανείς αγίους, εξαιρέτως δε, δια το νέκταρ το γλυκύτατον της εναρέτου ζωής, το πολύτιμον σκεύος των δωρεών του Παναγίου Πνεύματος, τον Θεοφόρον Ιεράρχη, τον Άγιον Νεκτάριον επίσκοπον, Πενταπόλεως.

Ο Άγιος του Θεού, γεννήθηκε την 1 Οκτωβρίου του 1846 στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης κι έλαβε το όνομα Αναστάσιος. Οι γονείς του ήταν ο Δημοσθένης Κεφάλας κι η Μαρία Κεφαλά. Η μητέρα του ήταν πολύ ευσεβής και όταν ο Άγιος ήταν πέντε ετών του δίδαξε τον ν' ψαλμό του Δαβίδ. Όταν ο Αναστάσιος έφθανε στον στίχο " διδάξω ανόμους τας οδούς σου" τον επαναλάμβανε πολλές φορές, σαν να ήξερε πόσο καθοριστικός θα ήταν ο ρόλος του αργότερα.

Για λόγους οικονομικούς αφού τελείωσε το Δημοτικό και το Σχολαρχείο στην πατρίδα του, έφυγε σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών για την Κωνσταντινούπολη, και προσελήφθη ως υπάλληλος σε συγγενικό κατάστημα με μόνη αμοιβή στέγη και τροφή. Παρά τις δύσκολες συνθήκες βρίσκει καταφύγιο στη μελέτη, τη μόνιμη στη ζωή του συντροφιά και, μάλιστα, όσα από τα ρητά τα θεωρούσε ωφέλιμα για τους αγοραστές του, τα σημείωνε στα περιτυλίγματα του καπνού.

Αργότερα εργάστηκε ως παιδονόμος στο Αγιοταφικό Μετόχι της Πόλης, όπου διευθυντής ήταν ο θείος του. Αγαπούσε και συμμετείχε σχεδόν κάθε ημέρα στις εκκλησιαστικές ακολουθίες. Ο πόθος δια την Μοναχική Πολιτεία ήταν διακαής.

Το 1868 σε ηλικία είκοσι ετών φεύγει από την Πόλη και μεταβαίνει στην Χίο και υπηρετεί ως γραμματοδιδάσκαλος στο Λιθί, έως το 1873, όπου προσέρχεται στην Νέα Μονή και μετά από τριετή δοκιμασία λαμβάνει στις 7 Νοεμβρίου 1876 το αγγελικό σχήμα με το όνομα Λάζαρος.

Στις 15 Ιανουαρίου (ημέρα της βαπτίσεώς του) το 1877 χειροτονείται διάκονος από τον μητροπολίτη Χίου, Γρηγόριο και μετονομάζεται σε Νεκτάριο. Στην Χίο φοιτά στο Γυμνάσιο, αλλά ο σεισμός του 1881 τον αναγκάζει να έρθει στην Αθήνα, όπου στο Βαρβάκειο δίνει τις απολυτήριες εξετάσεις, ως κατ' οίκον διδαχθείς και παίρνει το απολυτήριο.

Το 1881 ταξιδεύει στην Αλεξάνδεια, όπου συναντά τον πατριάρχη Σωφρόνιο, ο οποίος τον παροτρύνει να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο, κάτι που γίνεται εφικτό με την οικονομική υποστήριξη των αδελφών Χωρέμη. Το 1882 πήρε την υποτροφία του κληροδοτήματος Α.Γ. Παπαδάκη. Πήρε το πτυχίο του τον Οκτώβριο του 1885 με βαθμό "καλώς".

Στις 23 Μαρτίου του 1886 χειροτονείται πρεσβύτερος από τον Αλεξανδρείας Σωφρόνιο. Στις 6 Αυγούστου του ιδίου έτους χειροθετείται Μέγας Αρχιμανδρίτης και Πνευματικός και τοποθετείται στην Πατριαρχική Αντιπροσωπεία Καΐρου. Εργάζεται συνεχώς με ζήλο και αυταπάρνηση. Η Εκκλησία της Αλεξανδρείας τον αμείβει με το ύπατο αξίωμα.

Στις 15 Ιανουαρίου του 1889 χειροτονείται μητροπολίτης Πενταπόλεως, στον Άγιο Νικόλαο Καΐρου (ο οποίος ανακαινίστηκε ριζικώς υπό του Αγίου), από τον Πατριάρχη Σωφρόνιο, τον πρώην Κερκύρας Αντώνιο και τον Σιναίου Πορφύριο. Ως μητροπολίτης συνέχισε να ασκεί τα ίδια καθήκοντα, χωρίς μάλιστα να πληρώνεται, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης του Πατριαρχείου. Έλαβε ενεργό μέρος για τις εκδηλώσεις της 50ετηρίδος της αρχιερατείας του ευεργέτη και προστάτη του Πατριάρχη, που έμελλε να γίνει διώκτης του.

Με μεγάλη ταπείνωση δέχτηκε το αξίωμα της αρχιερωσύνης και είναι αξιοσημείωτο να αναφέρωμεν τι έλεγε προς τον Κύριο: "Κύριε διατί με ανύψωσες εις τοσούτον μέγα αξίωμα; Εγώ σου εζήτησα να γίνω μόνον Θεολόγος κι όχι Μητροπολίτης. Εκ νεαράς ηλικίας Σου εζήτησα να γίνω ένας απλός εργάτης του Θείου Λόγου Σου, και Συ, Κύριε, τώρα με δοκιμάζεις με τόσα πράγματα.

Αλλ' υποτάσσομαι, Κύριε, εις το θέλημα Σου, και δέομαι: καλλιέργησε εντός μου την ταπεινοφροσύνην και τον σπόρον των λοιπών αγίων αρετών, δι' ων τρόπων γνωρίζεις, και αξίωσόν με να ζήσω πάσας τας επί γης ημέρας μου συμφώνως προς τους λόγους του μακαρίου Παύλου, όστις λέγει: "Ζω Δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός". Και ο Κύριος εισάκουσε τη δέηση του ταπεινού Ιεράρχου. Οι αρετές του Αγίου διεδόθηκαν παντού και όλοι μιλούσαν με θαυμασμό για το θησαυρό που τους χάρισε ο Θεός.

Όμως ο δημιουργός της κακίας, ο διάβολος, δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του. Πράγματι κάποιοι φιλόδοξοι κληρικοί που είχαν εισχωρήσει στο περιβάλλον του ενενηντάχρονου Πατριάρχη διέβαλαν τον Άγιο ότι δήθεν ξεσηκώνει το λαό και επιδιώκει να αναλάβει τον Θρόνο της Αλεξανδρείας. Μάλιστα υπαινίχθησαν και ηθικές παρεκτροπές του δικαίου Νεκταρίου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την παύση του Αγίου από τη Διεύθυνση του Πατριαρχικού Γραφείου και…του επέτρεπαν να λαμβάνει μέρος τροφής εν τη κοινή τραπέζη μετά των ιερέων και να διαμένει στο οίκημα της Πατριαρχικής Επιτροπείας.

Μετ' ολίγον αποπέμπεται από την Αίγυπτο με την αιτιολογία "μη δυνειθείς να εξοικειωθή προς το κλίμα της Αιγύπτου". Μάταια ζήτησε να συναντήσει τον Πατριάρχη. Οι πιστοί εθλίβησαν που στερήθησαν τον "συμπαθέστατον των Αρχιερέων και τον αγαθώτατον και δραστηριώτατον των κληρικών".

Εδέχθη ο θείος πατήρ την αδικίαν ταύτην και πικρή δοκιμασία εν πολλή ευχαριστία προς τον Κύριον και ανεχώρησε από την Αίγυπτο κι ήλθε στην Αθήνα το 1889, χωρίς χρήματα και απογοητευμένος αναζητώντας εργασία, αδυνατώντας να πληρώσει ακόμη και τα ενοίκια στην Νεάπολη (Εξάρχεια). Μετά από αγώνες καταφέρνει να πάρει μία θέση ιεροκήρυκος στην Εύβοια.

Τον Ιούλιο του 1893 μετατίθεται στην νομό Φθιωτοφωκίδος όπου εργάζεται ακάματα για μόλις έξι μήνες, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις.

Τον Μάρτιο του 1894 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Εργάζεται με ζήλο Θεού για την εμφύτευση του ιερού ζήλου της ιεροσύνης στους ιεροσπουδαστές του, αλλά και την επαγγελματική τους αποκατάσταση, την αναμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος της σχολής, ακόμη και για την καλυτέρευση του φαγητού και την άθληση. Κατάφερε να χορηγούνται τέσσερις υποτροφίες κάθε χρόνο για μαθητές προερχόμενους από τη Μικρά Ασία.

Το κυριότερο είναι ότι αποτελεί για αυτούς ένα ζωντανό παράδειγμα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη λατρευτική ζωή και ανέδειξε ως λατρευτικό κέντρο το ναό του Αγίου Γεωργίου της Ριζαρείου και τη σχολή πνευματικό ίδρυμα προσκαλώντας επιστήμονες να δίνουν διαλέξεις.

Η προσευχή του ήταν το σημαντικότερο λίπασμα για την άνθηση της σχολής. Παράλληλα ασκούσε και λειτουργικό, κηρυκτικό, εξομολογητικό και φιλανθρωπικό έργο. Σχετίζεται με τον παπα-Πλανά και παίρνει μέρος στις αγρυπνίες στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισαίου όπου έψαλαν οι Παπαδιαμάντης και Μωραϊτίδης.

Τον Ιούλιο του 1898 επισκέπτεται για πρώτη φορά το Άγιο Όρος. Διέμεινε για ένα μήνα και επισκέφτηκε τα κυριότερα μοναστήρια και σκήτες. Συνδέθηκε ιδιαίτερα με τον Γέροντα Δανιήλ με τον οποίο διατήρησε μία πολύχρονη φιλία. Επίσης συνεδέθη με τον π. Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη ο οποίος αργότερα διαδέχθηκε τον Άγιο Σάββα της Καλύμνου στην πνευματική καθοδήγηση της μονής στην Αίγινα. Το επόμενο καλοκαίρι (Αύγουστος 1898) ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και την γενέτειρά του Σηλυβρία.

Είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής και τους τάφους των γονέων του. Το 1904 έγινε πραγματικότητα η επιθυμία του για ίδρυση γυναικείας μοναστικής αδελφότητος, αρχικά αποτελουμένης από τέσσερις αδελφές. Ο Άγιος δεν έπαυε να τις κατευθύνει πνευματικά, να τις στηρίζει ηθικά και οικονομικά.

Στις 7 Φεβρουαρίου του 1908 υπέβαλε την παραίτησή του από τη διεύθυνση της Ριζαρείου λόγω ασθενείας. Αφοσιώνεται στην καθοδήγηση των μοναχών, στην ανοικοδόμηση της μονής, στη συγγραφή και στην πνευματική και οικονομική στήριξη των αδυνάτων κατοίκων του. Οι δοκιμασίες όμως δεν σταμάτησαν. Για ποικίλους λόγους η επίσημη αναγνώριση της μονής δεν ήλθε παρά μόνο όταν ο Άγιος είχε κοιμηθεί.

Επιπλέον, κατηγορήθηκε για ανηθικότητα από τη μητέρα μίας κοπέλας που κατέφυγε στη μονή να μονάσει. Όλες αυτές τις δοκιμασίες τις βίωνε με απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό και είναι χαρακτηριστικό πως μία από τις προσφιλείς ασχολίες του ήταν η φιλοτέχνηση σταυρών στους οποίους έγραφε "Σταυρός μερίς του βίου μου". Η υγεία του Αγίου ήταν πάντα εύθραυστη.

Από τις αρχές του 1919 η πάθηση του προστάτη άρχισε να επιδεινώνεται. Μετά από παράκληση των μοναχών εισάγεται στις 20 Σεπτεμβρίου στο Αρεταίειο νοσοκομείο των Αθηνών, όπου νοσηλεύτηκε για πενήντα ημέρες.

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου του 1920, προς το μεσονύκτιο παρέδωσε πλήρης ουρανίου γαλήνης την μακαρία ψυχή του εις χείρας Θεού ζώντος, τον οποίο αγάπησε εκ νεότητος και δι' όλου του βίου εδόξασεν, σε ηλικία 74 ετών.Το τίμιο λείψανο του Αγίου ευωδίαζε και ευώδες μύρον έκβλυζε από το πρόσωπό του. Αυθημερόν μεταφέρθηκε στην Αίγινα, στο Μοναστηράκι του κι εψάλη η εξόδιος ακολουθία και ετάφη εν συρροή κλήρου και λαού.

Ο τάφος του ανοίχτηκε επανειλημμένα κατά τα επόμενα χρόνια και για είκοσι και πλέον έτη το σώμα του ήταν σώον και αδιάφθορον, εκχέον την άρρητον ευωδίαν της αγιότητος ως μυροθήκη του Αγίου Πνεύματος. Αλλ' ύστερον διελύθη, κρίμασιν οις οίδεν ο Θεός, ως διελύθησαν πολλά αδιάφθορα λείψανα αγίων.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1953 έγινε η ανακομιδή των χαριτόβρυτων λειψάνων του, υπό του Μητροπολίτη Ύδρας Προκοπίου, παρισταμένων και άλλων κληρικών, μοναχών και πλήθους λαού. Μια άρρητη ευωδία πλημμύρισε την περιοχή. Το 1961 έγινε η επίσημος αναγνώρισις του Αγίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

"Μέγας ο Κύριος ημών και της μεγαλοσύνης Αυτού ουκ έσται πέρας, ο δοξάζων τους δοξάσαντας αυτού" ως αψευδώς επηγγήλατο. Όντως ο Άγιος Νεκτάριος είναι ο Άγιος του αιώνος μας, ο γλυκύς, ο πράος, ο ανεξίκακος, ο ταπεινός και δια τούτο έλαβε και λαμβάνει τόση χάρη από τον Κύριος της Δόξης. Ο συμπαθής Άγιος να παρέχει ενί εκάστω, εν παντί και πάντοτε την πατρική και σωστική αντίληψίν του και βοήθειαν.

 Η διακονία στη Ριζάρειο

Ο Άγιος Νεκτάριος παρά τις ποικίλες αντιξοότητες, που προερχόταν τόσο από την φύση του παιδαγωγικού έργου και την ποικιλία προέλευσης των μαθητών (στη Σχολή φοιτούσαν και παιδιά πολλών ευπόρων αθηναϊκών οικογενειών κλπ., που δεν ενδιαφέρονταν για να ιερωθούν, αλλά μαθήτευαν σε αυτή επειδή το ποιοτικό της επίπεδο ήταν πολύ υψηλό), όσο και από την απιστία των καιρών.

Αλλά και από επεμβάσεις του Συμβουλίου της Σχολής, διηύθυνε - το σημαντικότερο μετά τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών - εκκλησιαστικό αυτό εκπαιδευτήριο για δεκατέσσερα συνεχή χρόνια, χωρίς ποτέ ν' απουσιάζει από τη θέση του, με αισθήματα ανθρωπιστικά, όπως αυτά τα γνώριζε από τη δαψιλή μελέτη των αρχαίων συγγραφέων, με αγάπη Χριστού, με πατρική στοργή, πολλή φρόνηση και ενδιαφέρον ανύστακτο, με προσευχή διαρκή, προκειμένου να επιτύχει την αποστολή του.

Αναφέρεται πως όταν ένας μαθητής έκανε κάποιο σοβαρό παράπτωμα, ο Άγιος θεωρούσε τον εαυτό του υπεύθυνο, προσευχόταν εκτενώς και υποβαλλόταν σε αυστηρή νηστεία. Το μέτρο αυτό είχε επίδραση στους ευαίσθητους μαθητές, οι οποίοι συνήθως μεταμελούνταν και απέφευγαν να επαναλάβουν τις αταξίες τους. Αλλά και όταν, σπάνια, ήταν αναγκασμένος, να επιβάλει κάποια ποινή, στεναχωρούνταν πολύ, ιδίως μάλιστα όταν έβλεπε πολλοί σημαίνοντες να παρεμβαίνουν υπέρ αυτών. Έγραφε στις μοναχές της Αίγινας:

"Πλην της στενοχωρίας ταύτης (έλλειψη χρημάτων να στείλει στο μοναστήρι) είχον και ετέρα πολύ σπουδαίαν, ήτις και αύτη σήμερον έπαυσε. Εδίωξα εκ της Σχολής τέσσερας μαθητάς, δύο της τετάρτης τάξεως και δύο της πέμπτης, οίτινες μετά ένα μήνα ακριβώς θα ελάμβανον το δίπλωμά των. Οι υπέρ αυτών ενδιαφερόμενοι ήσαν ισχυροί, αλλ' επί τέλους σήμερον απεβλήθησαν, αλλ' άνευ πράξεως αποβολής", η οποία αποβολή, ας σημειωθεί, θα τους στιγμάτιζε και θα τους ακολουθούσε στη σταδιοδρομία τους.

Ο Πενταπόλεως δεν υπήρξε ποτέ εκδικητικός ούτε ήθελε την εξόντωση εκείνων που παρεκτρέπονταν, παράλληλα όμως ήταν και ανυποχώρητος στην διαφύλαξη της ηθικής και του κύρους της Ριζαρείου, ως Εκκλησιαστικής Σχολής.