02 Νοεμβρίου, 2014

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΚΡΑΤΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΓΙΑ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

 

Έντονη διπλωματική κινητικότητα θα αναπτυχθεί αυτή την εβδομάδα, με στόχο από πλευράς της Λευκωσίας να αντιμετωπισθούν οι τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή με επαφές υψηλού επιπέδου. Την ίδια ώρα, όπως συναφώς ανέφεραν διπλωματικές πηγές, στο παρασκήνιο «δυτικές χώρες» αναπτύσσουν διάφορες πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν πρωτίστως στην επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό.Η παρασκηνιακή αυτή προσπάθεια προδήλως στοχεύει να βρει τρόπο να συζητηθεί το θέμα του φυσικού αερίου στις διαπραγματεύσεις.

Ακόμη και φιλικές χώρες προς την Κύπρο, συστήνουν την ανάγκη «να γίνει μια κίνηση της Λευκωσίας», που θα δείχνει «τη γενναιοδωρία της». Μέχρι και συγκεκριμένες ιδέες κατατέθηκαν προσφάτως ενώπιον της Λευκωσίας για ρυθμίσεις που θα εξαγγελθούν τώρα, αλλά θα ισχύσουν μετά τη λύση. Η Λευκωσία στο θέμα τούτο, φαίνεται να ακολουθεί μια τακτική αποφυγής ενεργειών, που θα αφήνουν «κληρονομιά» στην Τουρκία, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει οριστικά ότι εγκαταλείπει τις επιδιώξεις της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για την κυπριακή κυβέρνηση, η μόνο οδός στην οποία μπορεί να επενδύει σε αυτή τη φάση είναι η συνεργασία με τις χώρες της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ως σημαντικές θεωρούνται οι συνομιλίες με Αίγυπτο και Ισραήλ και στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό χρήσιμες θα αποδειχθούν οι διάφορες συμμαχίες, τριμερείς ή και διευρυμένες. Η Κύπρος και η Ελλάδα, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία των δύο επικαλυπτόμενων και εν πολλοίς συμπληρωματικών τριγωνικών σχημάτων στρατηγικής συμμαχίας με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Συνεργασίες, που μπορούν να δημιουργήσουν έναν άξονα στην περιοχή, ο οποίος με βάση και τις σημερινές σχέσεις του Καΐρου και του Τελ Αβίβ με την Άγκυρα, θα λειτουργήσει έχοντας απέναντι τους την Τουρκία. Για αυτό και η συγκυρία είναι καλή για τη Λευκωσία. Το σκηνικό αυτή την περίοδο διαμορφώνεται ως εξής:

Πρώτο, στις 5 και 6 Νοεμβρίου θα έλθει στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη, τον Δεκέμβριο στο Τελ Αβίβ. Η παρουσία Λίμπερμαν στο νησί, λίγες μέρες πριν την τριμερή του Καΐρου, αλλά και μεσούσης της κρίσης που προκαλεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, θεωρείται ευκαιρία για να τεθούν μια σειρά ζητήματα. Στη Λευκωσία εκτιμούν πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσφέρει πολλές διευκολύνσεις στο Ισραήλ την τελευταία περίοδο και θεωρείται πως τώρα είναι η ώρα για να προσφέρει στήριξη το Τελ Αβίβ.

Δεύτερο, στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο, με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi και προσκεκλημένους τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση κορυφής. Το κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί θα καθορίσει τα επόμενα βήματα, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι επενδύουν και στις διμερείς επαφές.

Η Αίγυπτος βρίσκεται σε πλήρη ρήξη με την Άγκυρα και προσπαθεί αυτό να το δείχνει και σε πολιτικό επίπεδο και σε οικονομικό. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να προκαλεί οικονομικό κόστος στην Τουρκία. Και σε αυτό υπάρχει συνεργασία κυβέρνησης και επιχειρηματικού κόσμου. Με βάση τα όσα ειπώθηκαν σε επίπεδο των ΥΠΕΞ την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία, η τριμερής θα κάνει βήματα για διεύρυνση, με ανοίγματα και σε χώρες της περιοχής και του Κόλπου.

Τρίτο, η επίσκεψη Σαμαρά στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή, αν και έχει καθυστερήσει, θα αποτελέσει ευκαιρία για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα, αλλά και να ακούσει ο Πρωθυπουργός και τις απόψεις της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας.

Τέταρτο, η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, στις αρχές Ιανουαρίου, δείχνει πως η Ρωσία θεωρεί πως η Κύπρος είναι μέρος του πάζλ των σχεδιασμών της στην περιοχή. Οι προσπάθειες από πλευράς του ειδικού συμβούλου του
Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντα, συνεχίζονται, παρόλο που το ταξίδι του στην Άγκυρα δεν είχε αποτέλεσμα.

Ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος πήγε με ιδέες στην τουρκική πρωτεύουσα, άκουσε διάφορα επιχειρήματα στην Άγκυρα, το βασικό όμως μήνυμα είναι πως οι έρευνες θα συνεχισθούν και δεν θα διακοπούν έστω για μερικούς μήνες, «ώστε να περπατήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων». Αυτή την εβδομάδα οι προσπάθειές του θα επαναληφθούν με τα ταξίδια του σε Αθήνα και Λευκωσία.

Η πρόθεσή του να απευθυνθεί στην «κοινωνία των πολιτών», για να αναδειχθούν τα οφέλη από τους υδρογονάνθρακες, δεν θα τον βοηθήσει στον μεγάλο του στόχο, που είναι σήμερα η επανεκκίνηση των συνομιλιών. Στα μέχρι τώρα ταξίδια του στην Κύπρο η Τουρκία του ετοίμαζε και μια έκπληξη, με κορυφαία μέχρι στιγμής την κάθοδο του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.

 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Με διαφορά 3,1% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metrisi για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ποσοστό 51,6% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το αστρονομικό ποσό των 14 εκατ. ευρώ κληρώνει το βράδυ της Κυριακής 2 Νοεμβρίου το Τζόκερ. Το ποσό έχει προκύψει μετά από 14 στη σειρά τζακπότ. Το κίνητρο είναι μεγάλο εξού και οι μεγάλες ουρές στα πρακτορεία τις τελευταίες ημέρες αφού όλοι θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους.

Aίτημά της στις δικαστικές αρχές με το οποίο ζητεί να απαγορευτεί στη Χρυσή Αυγή να χρησιμοποιεί το όνομα του δολοφονηθέντος Μ.Καπελώνη καθώς και να απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις στη μνήμη του, όπως η συγκέντρωση του Σαββάτου στο Νέο Ηράκλειο, κατέθεσε η οικογένεια του θύματος. Χιλιάδες επισκέπτες κατακλύζουν τα Σαββατοκύριακα το Τατόι, όμως το πρώην βασιλικό κτήμα οδηγείται στην εξαθλίωση από τις φθορές και τις λεηλασίες, και οι πυρκαγιές απειλούν το γύρω δάσος, διαπιστώνει Το Βήμα της Κυριακής.

Ανεπίσημη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν είχε το απόγευμα του Σαββάτου ο τέως υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Κόσμος:Άνοιξαν οι κάλπες στις επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών για την εκλογή προέδρων και κοινοβουλίων. Τις εκλογές υποστηρίζει η Ρωσία, όμως ΗΠΑ και ΕΕ έχουν καταγγείλει ότι είναι παράνομες, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει νέες εντάσεις μεταξύ Δύσης και Μόσχας. Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ελπίζουν με την ψηφοφορία αυτή να αποκτήσουν «νόμιμες κυβερνήσεις» και να απομακρυνθούν περαιτέρω από το Κίεβο.

Έπειτα από μήνες προεκλογικής εκστρατείας και δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι Αμερικανοί θα εκλέξουν την ερχόμενη Τρίτη το Κογκρέσο που θα ψηφίζει τους νόμους του κράτους για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα. Στις ενδιάμεσες εκλογές το φαβορί είναι οι Ρεπουμπλικάνοι που για πρώτη φορά από το 2006 είναι σε θέση να αποκτήσουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Σε γαλλικό νοσοκομείο έχει μεταφερθεί εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε. 

Ο ασθενής που εργάζεται για την αντιμετώπιση της κρίσης του Έμπολα, είναι το δεύτερο κρούσμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στη Γαλλία. Το Σεπτέμβριο μια νοσοκόμα προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό και νοσηλεύτηκε στο ίδιο νοσοκομείο. Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών σημειώθηκε την Κυριακή σε περιοχή του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, όπως ανακοίνωσε το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ο σεισμός είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 140 χιλιομέτρων βορειοανατολικά από τα νησιά Φίτζι και περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια-δυτικά των νησιών Τόνγκα. Το Spiegel συναντήθηκε και πήρε συνέντευξη από έναν άντρα, φερόμενο ως μέλος του Ισλαμικού Κράτους που στρατολογεί μαχητές της οργάνωσης των τζιχαντιστών στην Τουρκία.

Οικονομία:Συγκέντρωση έξω από το Mall πραγματοποιούν μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΛΕ), η οποία έχει κηρύξει 24ωρη απεργία κόντρα στα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές. Οι συγκεντρωμένοι κρατούν πανό με συνθήματα «Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας» και «Ποτέ την Κυριακή». Τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά σήμερα, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου μέχρι τις 8 το βράδυ.

Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του Ασφαλιστικού, αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, έπειτα από συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Εργασίας, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι κινήσεις διοικητικού και όχι οικονομικού χαρακτήρα, οι οποίες δεν θα αφορούν το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας.

«Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται σήμερα σε πιο γερές βάσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αφού έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση όπως προκύπτει και από την αξιολόγηση της ΕΚΤ-για να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας» τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Αθλητισμός:Οι αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού ξεχωρίζουν στο κυριακάτικο πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκ. Οι Θεσσαλονικείς επιζητούν τη νίκη επί του Εργοτέλη  (15:00) που θα τους απομακρύνει στο +5 από τον Ολυμπιακό που ήρθε ισόπαλος (0-0) με τον Αστέρα Τρίπολης. Από την πλευρά τους, οι «πράσινοι» θέλουν να δώσουν συνέχεια  στις νίκες τους κόντρα σε έναν δύσκολο αντίπαλο, τον Ατρόμητο (19:30) που θέλει οπωσδήποτε τη νίκη για να μην χάσει κι άλλο έδαφος. 

Οι τρεις αγώνες που συμπληρώνουν το πρόγραμμα (17:15) είναι οι: ΟΦΗ- Πανθρακικός, Νίκη Βόλου - Κέρκυρα και Παναιτωλικός - Ξάνθη. H Μάντσεστερ Σίτι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καλούνται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο «Έτιχαντ» )15:30, Otesport1) σε μια μάχη για το ποια εκ των δύο ομάδων είναι το αφεντικό της πόλης, Άλλωστε, στο ποδόσφαιρo τα γειτονικά ντέρμπι είναι αυτά που καθηλώνουν πλήθος κόσμου στο γήπεδο, στις καφετέριες, στις αγγλικές pub, με τη μόνη διαφορά πως στις εξέδρες βρίσκονται οπαδοί και των δύο ομάδων.

Ο τρόπος που προέκυψε η ισοπαλία στην Τρίπολη έφερε πολλές αλλά και ποικίλες αντιδράσεις με επίκεντρο βέβαια την διαιτησία του κ.Σπάθα. Εκτός των άμεσων ενδιαφερομένων, Αστέρα και Ολυμπιακού, θέση πήραν και άλλες ομάδες της Σούπερ Λιγκ με πρωταγωνιστή τον Παναθηναϊκό, που οι πληροφορίες θέλουν μέλη της διοίκησης του να έχουν ξεκινήσει επαφές με άλλες ομάδες αναζητώντας τρόπους αντιδράσεις στα κακώς κείμενα του πρωταθλήματος. Από την άλλη πλευρά οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν λόγο για υπερβολές...

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1940:Ιταλικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τις πόλεις Ιωάννινα, Μέτσοβο, Καστοριά, Καρδίτσα, Πύλο, Αιτωλικό, Πάτρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη. 90 νεκροί και 209 τραυματίες οι απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.
1977:Ανεπανάληπτη νεροποντή πλήττει την Αττική, με απολογισμό 22 νεκρούς, εκτεταμένης διάρκειας συσκότιση και ανυπολόγιστες ζημιές στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1906:Luchino Visconti, μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης.
1911:Οδυσσέας Ελύτης, μεγάλος Έλληνας ποιητής που τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Λογοτεχνίας το 1979.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1950:John Bernard Shaw, Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας που τιμήθηκε με Noble Λογοτεχνίας το 1925.
1960:Δημήτρης Μητρόπουλος, αρχιμουσικός και συνθέτης που άφησε την τελευταία του πνοή διευθύνοντας πρόβα στην Σκάλα του Μιλάνου.
1975: Pier Paolo Pasolini, Ιταλός σκηνοθέτης και συγγραφέας.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 59ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ… 70.381.377,52 ΕΥΡΩ!

 

Συνελήφθη από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας 59χρονος Έλληνας για χρέη προς το δημόσιο, ύψους 70.381.377,52 ευρώ! Ο 59χρονος σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την δικογραφία ο 59χρονος είναι διευθύνων σύμβουλος εταιρείας που δραστηριοποιείται σε υπηρεσίες διαμεταφοράς εμπορευμάτων και σε βάρος του έχουν βεβαιωθεί χρέη προς το δημόσιο, ύψους 70.381.377,52 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε την Παρασκευή, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
 


(2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ) ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ

 
 
 Κατά Λουκάν (ιστ΄ 19–31)

Είπεν ο Κύριος. Άνθρωπος τις ήν πλούσιος, και ενεδιδύσκετο πορφύραν και βύσσον, ευφραινόμενος καθ’ ημέραν λαμπρώς. Πτωχός δε τις ην ονόματι Λάζαρος, ός εβέβλητο προς τον πυλώνα αυτού ηλκωμένος, και επιθυμών χορτασθήναι απο των ψιχίων των πιπτόντων από της τραπέζης του πλουσίου, αλλά και οι κύνες ερχόμενοι απέλειχον τα έλκη αυτού. Εγένετο δε αποθανείν τον πτωχόν, και απενεχθήναι αυτόν υπό των αγγέλων εις τον κόλπον Αβραάμ.

Απέθανε δε και ο πλούσιος και ετάφη. Και εν τω άδη, επάρας τους οφθαλμούς αυτού, υπάρχων εν βασάνοις, ορά τον Αβραάμ από μακρόθεν και Λάζαρον εν τοις κόλποις αυτού. Και αυτός φωνήσας είπε, πάτερ Αβραάμ, ελέησόν με, και πέμψον Λάζαρον ίνα βάψη το άκρον του δακτύλου αυτού ύδατος, και καταψύξη την γλώσσαν μου, ότι οδυνώμαι εν τη φλογί ταύτη. Είπε δε Αβραάμ. Τέκνον, μνήσθητι ότι απέλαβες συ τα αγαθά σου εν τη ζωή σου, και Λάζαρος ομοίως τα κακά. Νυν δε ώδε παρακαλείται, συ δε οδυνάσαι.

Και επί πάσι τούτοις, μεταξύ ημών και υμών χάσμα μέγα εστήρικται, όπως οι θέλοντες διαβήναι ένθεν προς υμάς μη δύνωνται, μηδέ οι εκείθεν προς ημάς διαπερώσιν. Είπε δε. Ερωτώ ουν σε, πάτερ, ίνα πέμψης αυτόν εις τον οίκον του πατρός μου, έχω γάρ πέντε αδελφούς, όπως διαμαρτύρηται αυτοίς, ίνα μη και αυτοί έλθωσιν εις τον τόπον τούτον της βασάνου. Λέγει αυτώ Αβραάμ. Έχουσι Μωϋσέα και τους προφήτας, ακουσάτωσαν αυτών. Ο δε είπεν. Ουχί, πάτερ Αβραάμ, αλλ’ εάν τις από νεκρών πορευθή προς αυτούς, μετανοήσουσιν. Είπε δε αυτώ. Ει Μωϋσέως και των προφητών ουκ ακούουσιν, ουδέ εάν τις εκ νεκρών αναστή πεισθήσονται.

Μετάφραση Περικοπής

Είπε ο Κύριος: Ένας άνθρωπος που ήταν πλούσιος, ντυνόταν με ακριβά και πολυτελή ρούχα και κάθε μέρα ευφραινόταν (στο γεμάτο και λαμπρό τραπέζι του). Κάποιος φτωχός όμως, που τον έλεγαν Λάζαρο, ήταν πεσμένος κοντά στην πόρτα του σπιτιού του πλουσίου, γεμάτος πληγές, και προσπαθούσε να χορτάσει από τα ψίχουλα που έπεφταν από το τραπέζι του πλουσίου. Έρχονταν και τα σκυλιά και του έγλειφαν τις πληγές. Κάποτε πέθανε ο φτωχός και οι άγγελοι τον έφεραν στους κόλπους του Αβραάμ.

Πέθανε κι ο πλούσιος και τον έθαψαν. Στον Άδη που ήταν ο πλούσιος και βασανιζόταν, σήκωσε τα μάτια του και είδε από μακριά τον Αβραάμ και κοντά του το Λάζαρο. Τότε φώναξε ο πλούσιος και είπε: «Πατέρα Αβραάμ, λυπήσου με και στείλε το Λάζαρο να βρέξει με νερό την άκρη του δαχτύλου του και να μου δροσίσει τη γλώσσα, γιατί υποφέρω μέσα σ’ αυτή τη φωτιά». Ο Αβραάμ τότε του απάντησε: «Παιδί μου, θυμήσου ότι εσύ απόλαυσες όλα τα αγαθά στη ζωή σου στη γη, όπως κι ο Λάζαρος τη δυστυχία. Τώρα αυτός χαίρεται κι εσύ υποφέρεις.

Κι εκτός απ’ όλα αυτά, υπάρχει ανάμεσά μας μεγάλο, αγεφύρωτο χάσμα, ώστε αυτοί που θέλουν να έλθουν από εδώ εκεί να μην μπορούν, ούτε από εκεί μπορούν να περάσουν εδώ». Είπε πάλι ο πλούσιος: «Τότε σε παρακαλώ, πατέρα, στείλε τον στο πατρικό μου σπίτι, να προειδοποιήσει τους πέντε αδερφούς μου, ώστε να μην έρθουν κι εκείνοι σ’ αυτόν εδώ τον τόπο των βασάνων». Ο Αβραάμ του απάντησε: «Έχουν τις Γραφές του Μωυσή και των προφητών, ας υπακούσουν σ’ αυτά». 

«Όχι, πατέρα, Αβραάμ», είπε ο πλούσιος. «Δεν αρκεί αυτό, αλλά αν κάποιος από τους νεκρούς πάει σ’ αυτούς, θα μετανοήσουν». Του λέει τότε ο Αβραάμ: «Αν δεν υπακούνε στα λόγια του Μωυσή και των προφητών, ακόμη κι αν αναστηθεί κάποιος από τους νεκρούς, δεν πρόκειται να πεισθούν».