19 Οκτωβρίου, 2014

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

 

Αίτημα προς το υπουργείο Πολιτισμού θα καταθέσει περίπου στις 2 Νοεμβρίου ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ώστε να του επιτραπεί να επισκεφθεί τον χώρο των ανασκαφών της Αμφίπολης.

Ο Μακαριώτατος παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον λόφο  Καστά.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είναι απόφοιτος του τμήματος αρχαιολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η αγάπη του για την αρχαιολογία την οποία ποτέ δεν εγκατέλειψε είναι μεγάλη και διαρκής. Επί των ημερών του στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας ως Μητροπολίτης, αναστηλώθηκαν  με την φροντίδα του τα περισσότερα χριστιανικά μνημεία της Βοιωτίας.


Ο Μακαριώτατος ως Αρχαιολόγος και Θεολόγος έχει δημοσιεύσει πολλές  επιστημονικές μελέτες και άρθρα. Έχει υπάρξει συνεργάτης της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, ενώ έχει βραβευθεί για το έργο του «Μεσαιωνικά Μνημεία της Εύβοιας» από την Ακαδημία Αθηνών, όπου αξίζει πολλοί να το μελετήσουν.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του εισήλθε στο Τμήμα Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή. Διετέλεσε πρώτος σε πανελλαδική κλίμακα υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) στις βυζαντινές σπουδές, τις οποίες πραγματοποίησε στα Πανεπιστήμια του Γκρατς (Αυστρία) και του Μονάχου (Δυτ. Γερμανία).

Ενώ εφοίτησε και στο Ostkirchliches Institut, Ινστιτούτο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που εδρεύει στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία δίπλα στον κ. Αναστάσιο Oρλάνδο.

 

ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ;

 

Η ιδιοτέλεια του νόμου προκύπτει από τις αντιφάσεις του: Επί παραδείγματι γιατί είναι ποινικά κολάσιμη η άρνηση ενός ,πραγματικού κατ’ εμέ, ολοκαυτώματος ενώ δεν είναι ποινικά κολάσιμη η προκλητική άρνηση από ξένους αλλά και από Ελληνικά κόμματα, της αυταπόδεικτης Ελληνικότητας της Μακεδονίας και ο σφετερισμός του ονόματός της; Εδώ η διεθνής κοινότητα και η Ελληνική δικαιοσύνη δεν έχουν την ίδια ευαισθησία;

Για τις ανθελληνικές ιστορικές ανακρίβειες που διδάσκονται τα Ελληνόπουλα στα σχολεία, δεν έχει την ίδια ευαισθησία;

Για την καθημερινή εμετική ανθελληνική προπαγάνδα των καθεστωτικών ΜΜΕ δεν έχει την ίδια ευαισθησία; Επειδή όμως ότι είναι αντιφατικό είναι υποβολιμαίο, θα πρέπει να αναζητήσουμε τον πραγματικό λόγο ψήφισης αυτού του νομοσχεδίου. 

Αναζητώντας ποιο νομικό κενό έρχεται να καλύψει αυτό το νομοσχέδιο αλλά και το ποια ανάγκη της κοινωνίας μας καλύπτει, βρίσκω ότι σαν λαό δεν μας αφορά σε τίποτα. Διότι κατανοώ την ανάγκη ψήφισής του από χώρες υπόλογες για εθνοκαθάρσεις (που είναι σχεδόν οι περισσότερες).Αλλά για ποια εθνοκάθαρση έχουν στιγματισθεί οι Έλληνες ώστε να υπάρχει φόβος να την επαναλάβουν; 

Γιατί θα πρέπει να τους επιβληθεί ως ποινή αυτή η εξευτελιστική επιτροπεία στην ελεύθερη έκφρασή τους για κάτι που ποτέ δεν έκαναν ως λαός ούτε έχουν διανοηθεί να κάνουν; 

Στην πλούσια γλώσσα μας υπάρχουν πάρα πολλές λέξεις για να εκφράσουμε την ίδια έννοια ώστε να μην έχουμε ανάγκη ξένων γλωσσικών δανείων γι’ αυτό. Επειδή όμως η έννοια «ρατσισμός» δεν υπάρχει στο DNA του Έλληνα, δεν χρειάστηκε να δημιουργήσει μια αντίστοιχη Ελληνική λέξη. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούμε την ξένη για μας λέξη «ρατσισμός» για να προσδιορίσουμε μια ξένη για μας έννοια.

Αναίτια λοιπόν, φορτικά και μεθοδικά επί 40 χρόνια οι Έλληνες υπέστησαν άγρια προπαγάνδα στην παιδεία και από τα καθεστωτικά ΜΜΕ ότι κινδύνευαν να γίνουν ρατσιστές! και ότι οι ίδιοι δεν το γνώριζαν! γι’ αυτό τους το θύμιζαν! αδιαλείπτως.Εκείνο που τελικά δεν γνώριζαν οι Έλληνες ήταν το μέλλον που από τότε τους επεφύλασσαν. 

Ένα μέλλον πολιτιστικής, πολιτικής και οικονομικής χρεοκοπίας μέσα στο οποίο θα έπρεπε επί πλέον να συγχρωτίζονται υποχρεωτικά μαζί με εκατομμύρια ανεξέλεγκτους λαθρομετανάστες επειδή κάποιοι ανεύθυνοι (και όχι μόνο) πολιτικοί τους εγκλώβισαν στο Δουβλίνο 1 και 2.

Γι’ αυτό οι Έλληνες θα έπρεπε προηγουμένως να ενοχοποιηθούν ως ρατσιστές ώστε ως και ποινικά ένοχοι πλέον, σύμφωνα με τον αντιρατσιστικό νόμο, να μην νομιμοποιούνται να αντιδρούν για ότι οτιδήποτε επρόκειτο να υποστούν.
 

ΤΟ «ΑΙΝΙΓΜΑ» ΤΗΣ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ ΥΛΗΣ ΛΥΘΗΚΕ;

 

Ανακάλυψη του βρετανικού πανεπιστήμιου του Λέστερ υποδεικνύει πως η σκοτεινή ύλη αποτελείται από αξιόνια, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την πληρέστερη κατανόηση του σύμπαντος. Ένα «αφύσικο» σήμα από το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο XMM-Newton φαίνεται να αποτελεί την πρώτη άμεση ανίχνευση σκοτεινής ύλης και να εξηγεί από ποια σωματίδια αυτή αποτελείται, υποστηρίζουν αστρονόμοι από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Τα ευρήματα των επιστημόνων, τα οποία περιγράφονται σε άρθρο τους στην επόμενη έκδοση του περιοδικού «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, είναι πιθανό να χρειασθούν χρόνια για να επιβεβαιωθούν. Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρόκειται για μια ιστορική ανακάλυψη, που θα δώσει τη δυνατότητα να κατανοηθεί το σύμπαν πολύ πληρέστερα απ’ ότι σήμερα.

Η σκοτεινή ύλη είναι αόρατη, καθώς δεν εκπέμπει ούτε ανακλά ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Παρ’ όλα αυτά παίζει καταλυτικό ρόλο στη δομή του σύμπαντος, αφού η ύπαρξή της αποτελεί τη μοναδική εξήγηση για την περιστροφική κίνηση των αστέρων που βρίσκονται στις παρυφές των γαλαξιών. Έτσι, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει ανιχνευθεί άμεσα, υπολογίζεται πως αναλογεί στο 23% του σύμπαντος, συγκριτικά με το 4% που αντιστοιχεί στη συμβατική «ορατή» ύλη.

Το σήμα εντοπίσθηκε από τους αστρονόμους του πανεπιστημίου του Λέστερ κατά την ανάλυση των δεδομένων από το διαστημικό τηλεσκόπιο XMM-Newton της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, το οποίο καταγράφει την ακτινοβολία Χ. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι μετρήσεις παρουσίαζαν 10% αύξηση όταν το τηλεσκόπιο «σάρωνε» τα όρια του γήινου μαγνητικού πεδίου που βρίσκονται απέναντι από τον Ήλιο.

Η παρατήρηση αυτή ήταν αναπάντεχη, αφού αφαιρώντας την ακτινοβολία Χ από τις πιο ισχυρές πηγές, όπως τους αστέρες και τους γαλαξίες, κανονικά οι μετρήσεις θα έπρεπε να είναι παρόμοιες σε όλες τις περιοχές. Επειδή κανένα συμβατικό μοντέλο δεν μπορούσε να εξηγήσει την ανωμαλία, οι επιστήμονες στράφηκαν σε εναλλακτικές θεωρίες, διαπιστώνοντας πως μόνο ένας συγκεκριμένος μηχανισμός θα μπορούσε να την εξηγήσει.

Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την ύπαρξη των αξιονίων, θεωρητικών σωματιδίων τα οποία έχουν προταθεί εδώ και χρόνια για συστατικά της σκοτεινής ύλης. Τα αξιόνια εκπέμπονται από τον Ήλιο, προτείνουν οι επιστήμονες, αφού πρώτα παραχθούν στον πυρήνα του. «Ταξιδεύοντας» στο διάστημα, όσα σωματίδια φτάνουν στις παρυφές του γήινου μαγνητικού πεδίου εκπέμπουν ακτινοβολίαΧ, κάτι που θα δικαιολογούσε την αύξησή της που παρατηρείται τοπικά.

Όπως είναι φυσικό, για να αποκλειστεί οποιαδήποτε άλλη πιθανή εξήγηση, η θεωρία θα πρέπει να επαληθευτεί από επόμενα ανεξάρτητα πειράματα. «Πάντως, η ανακάλυψη θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να επιδράσει με καταλυτικό τρόπο όχι μόνο στην καλύτερη κατανόηση των πηγών ακτινοβολίας Χ στο σύμπαν, αλλά και στον προσδιορισμό της φύσης της σκοτεινής ύλης», σημειώνει στο σάιτ του βρετανικού πανεπιστημίου ο καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας Άντι Ριντ.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο Μάρτιν Μπάρστοου, πρόεδρος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας και επίσης καθηγητής στο Λέστερ. «Πρόκειται για ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα. Αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που εντοπίσθηκαν άμεσα και ταυτοποιήθηκαν τα σωματίδια σκοτεινής ύλης, με τεράστιες συνέπειες για τις θεωρίες μας για το σύμπαν».
 

(19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ) ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ

 
  Κατά Λουκάν Ζ΄ 11 - 16

Τω καιρώ εκείνω, επορεύετο ο Ιησούς εις πόλιν καλουμένην Ναΐν και συνεπορεύοντο αυτώ οι μαθηταί αυτού ικανοί και όχλος πολύς. Ως δε ήγγισε τη πύλη της πόλεως, και ιδού εξεκομίζετο τεθνηκώς υιός μονογενής τη μητρί αυτού, και αυτή ην χήρα, και όχλος της πόλεως ικανός συν αυτή. Και ιδών αυτήν ο Κύριος εσπλαγχνίσθη επ' αυτή και είπεν αυτή.

Μη κλαίε. Kαι προσελθών ήψατο της σορού, οι δε βαστάζοντες έστησαν, και είπε: νεανίσκε, σοι λέγω, εγέρθητι. Και ανεκάθισεν ο νεκρός και ήρξατο λαλείν, και έδωκεν αυτόν τη μητρί αυτού. Έλαβε δε φόβος πάντας και εδόξαζον τόν Θεόν, λέγοντες ότι προφήτης μέγας εγήγερται εν ημίν, και ότι επεσκέψατο ο Θεός τον λαόν αυτού.


Μετάφραση Περικοπής

Εκείνο τον καιρό, πήγαινε ο Ιησούς σε μια πόλη με το όνομα Ναΐν και πήγαιναν μαζί του πολλοί μαθητές και πολύς κόσμος. Καθώς πλησίασε στην πύλη της πόλεως, έβγαζαν έναν νεκρό, νέο, μοναχογιό στη μητέρα του που ήταν και χήρα και ήταν μαζί της πολύς κόσμος από την πόλη. Και μόλις την είδε ο Κύριος τη λυπήθηκε και της είπε: “Μην κλαις”. Και πλησίασε κι ακούμπησε το χέρι Του στη σορό του νεκρού.

Εκείνοι που τον βάσταζαν σταμάτησαν και ο Κύριος είπε: “Νέε, σε σένα λέω, σήκω επάνω”. Και σηκώθηκε καθιστός (ανακάθισε) ο νεκρός και άρχισε να μιλάει και ο Κύριος τον παρέδωσε στη μητέρα του. Κατέλαβε δε όλο το λαό φόβος και δόξαζαν το Θεό και έλεγαν πως μεγάλος προφήτης παρουσιάστηκε μεταξύ τους και πως ο Θεός επισκέφτηκε το λαό του.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:«Το Ποτάμι δεν έχει κοινή ατζέντα με τη συμμαχία Τσίπρα - Καμμένου και δεν θέλει να είναι στο ίδιο κάδρο. Για εμάς η ακροδεξιά παραμένει ακροδεξιά ακόμη κι όταν εμφανίζεται φιλολαϊκή και αντιμνημονιακή» αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και ισχυροί άνεμοι στα πελάγη που φτάνουν μέχρι και τα 8 μποφόρ είναι τα χαρακτηριστικού του καιρού σήμερα, Κυριακή. Σε ισχύ έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων από την ΕΜΥ. Σε άνοδο η θερμοκρασία τη Δευτέρα.

Κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β', του Ιουστινιανού και του Περσέα εκτίθενται στο νέο αρχαιολογικό μουσείο που εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στα Σκόπια. «Τα εκθέματα αντιπροσωπεύουν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» δήλωσε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, προαναγγέλλοντας τη λειτουργία την επόμενη εβδομάδα «Μουσείου για τους Μακεδόνες πρόσφυγες από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα».

Συνολικά 79 μετανάστες, που επέβαιναν σε σκάφος, περισυνελέγησαν το Σάββατο από φορτηγό πλοίο 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά  της Ρόδου, ενώ άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός 36χρονου αγνοούμενου ομοεθνή τους. «Είναι πολύ σημαντικό το Ποτάμι να παραμείνει η τρίτη δύναμη της χώρας, πρώτον γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι μπορεί να έχει μια ρεαλιστική άποψη για την ελληνική πολιτική ζωή και μπορεί να την επιβάλλει, δεύτερον γιατί δεν έχει βαρίδια και τρίτον επειδή είναι πάρα πολύ σημαντικό η τρίτη διερευνητική εντολή στην επόμενη Βουλή να μην δοθεί στη Χρυσή Αυγή» τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης στη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης στις Σέρρες. 

Κόσμος:Η Ισπανία πρόκειται να στείλει 300 στρατιώτες της στο Ιράκ για την εκπαίδευση των στρατευμάτων της χώρας που βρίσκονται ενώπιον της προέλασης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS), αλλά δεν θα παρέμβει στη Συρία, όπως δήλωσε o ισπανός υπουργός Άμυνας από την Ουάσινγκτον. Την τελευταία τους προσπάθεια για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων από τη σφοδρή χιονοθύελλα που έπληξε την Τετάρτη τα Ιμαλάια, στην πλευρά του Νεπάλ, πραγματοποιούν τα σωστικά συνεργεία. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι σοροί 39 ατόμων, ορειβατών και οδηγών που βρέθηκαν στη γνωστή ορειβατική διαδρομή Αναπούρνα. 

Μέχρι σήμερα τον γνωρίζαμε ως τον µετρ του δικαστικού θρίλερ, έχοντας αφήσει τα διαπιστευτήρια του με μυθιστορήματα όπως Η Φίρµα, που μεταφέρθηκε στο σινεμά. Πλέον, ο συγγραφέας Τζον Γκρίσαμ έχει να κουβαλάει στο βιογραφικό του και τη ρετσινιά του ανεκτικού απέναντι στο θλιβερό φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο. Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν τη νύχτα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο Χονγκ Κονγκ, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να τραυματιστούν. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τα βίαια επεισόδια. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον αριθμό των τραυματιών, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για αστυνομικούς ή διαδηλωτές. 

Οικονομία:Ο αριθμός του εισερχόμενου τουρισμού εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 20 εκατ. περίπου το 2014 (χωρίς την κρουαζιέρα, οι ταξιδιώτες της οποίας υπολογίζονται σε 2,5 εκατ. περίπου στο τρέχον έτος), έναντι 17,8 εκατ. το 2013. Επομένως, οι συνολικές τουριστικές αφίξεις του 2014 - συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας εκτιμώνται ότι θα ανέλθουν στα 22,5 εκατ. τουρίστες, έναντι αντίστοιχης ροής 19,9 εκατ. επισκεπτών το 2013, αναφέρει οικονομική ανάλυση της Alpha Bank. 

Αθλητισμός: Με δύο ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ματς συνεχίζεται η 7η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ. Οι εντός έδρας αγώνες του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, με ΟΦΗ και Ατρόμητο, αντίστοιχα ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα. Οι αγώνες Βέροια-Λεβαδειακός, Πλατανιάς-Ξάνθη και Καλλονή-Κέρκυρα συμπληρώνουν το πρόγραμμα της ημέρας, με την αγωνιστική να «κλείνει» αύριο με την κόντρα Πανιωνίου-ΠΑΣ Γιάννινα.

O Αβραάμ Παπαδόπουλος για μία ακόμα φορά εξέφρασε τα παράπονά του για τον Μίτσελ, τονίζοντας ουσιαστικά ότι ο Ισπανός προπονητής ήταν η αιτία της αποχωρησής του από τον Ολυμπιακό. Η Ρόμα νίκησε 3-0 την Κιέβο στο «Ολίμπικο», στην αναμέτρηση που «άνοιξε την αυλαία» της 7ης αγωνιστικής στο ιταλικό πρωτάθλημα. Η ομάδα του Ρούντι Γκαρσιά χρειάστηκε μισή ώρα για να εξασφαλίσει ουσιαστικά το «τρίποντο». Μόλις στο 5ο λεπτό ο Ντέστρο, άνοιξε το σκορ, διώχνοντας παράλληλα και το άγχος, ενώ είκοσι λεπτά αργότερα (25’), ο Λιάγιτς διπλασίασε τα τέρματα των Ρωμαίων.
 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1980:Η Ελλάδα επιστρέφει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ από το οποίο είχε αποχωρήσει το 1974, μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

1987:Η «Μαύρη Δευτέρα» της Wall Street καθώς ο δείκτης του Dow Jones σημειώνει πτώση της τάξεως του 22%. Χρηματιστές αυτοκτονούν από το μπαλκόνι του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1862:Αύγουστος Λυμιέρ, δημιουργός της πρώτης ταινίας στην ιστορία του κινηματογραφικού, που προβλήθηκε μάλιστα σε ένα υπόγειο καφέ της «Πόλης του Φωτός».