22 Σεπτεμβρίου, 2014

ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

 

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκε χθες πριν το μεσημέρι ο Πατριάρχης των Αρμενίων Κ.κ. Αράμ. Τον Πατριάρχη υποδέχθηκε στην είσοδο της Αρχιεπισκοπής ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτης.


Στη συνάντηση που ακολούθησε στην αίθουσα του Θρόνου, ο Πατριάρχης των Αρμενίων με τον Αρχιεπίσκοπο μεταξύ άλλων συζήτησαν για τους διωγμούς και τις σφαγές των χριστιανών στην Μέση Ανατολή.



Στην συνέχεια ο Πατριάρχης Κ.κ. Αράμ επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κ.κ. Ιερώνυμο, όπου είχαν ημίωρη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

 

Ο Αρμένιος Πατριάρχης έφτασε στην Ελλάδα για τους εορτασμούς των 180 χρόνων της Αρμενικής Εκκλησίας του Αγίου Γρηγορίου Κομοτηνής.

 

Το ραντεβού είχε καθοριστεί στις 11 Ιουλίου 2014 κατόπιν επιστολής που απέστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμο ο Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων Αρχιεπ. Χορέμ Τογραματατζιάν.





 


ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΥΡΙΟ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος κατά  την επίσκεψή του στο Διδυμότειχο 20/9/2014 στην ομιλία του μετά την Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας μεταξύ άλλων είπε: ''Όσοι εξαρτώνται εκ της Μεγ. Εκκλησίας, μετέχουν, του ηθικού μεγαλείου και της απαραμίλλου δόξης Της'' . 

Επειδή όμως εγώ είμαι από ένα πολύ απομακρυσμένο και μικρό χωριό θα ήθελα να τον ρωτήσω δημόσια τον κ. Βαρθολομαίο τι εννοούσε όταν έλεγε ότι: ''Όσοι εξαρτώνται εκ της Μεγ. Εκκλησίας, μετέχουν, του ηθικού μεγαλείου και της απαραμίλλου δόξης Της'';

Εννοούσε το ποίμνιό του στο Φανάρι; διότι εδώ στον ενιαίο  Ελλαδικό χώρο  ξέρουμε ότι εξαρτώμεθα πνευματικά από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος. Μήπως και ο Μουφτής εξαρτάται από την Εκκλησία του Φαναρίου;

Καλόν είναι λοιπόν ο κ. Βαρθολομαίος να μην προκαλεί με τις μπηχτές του  όποτε έρχεται ως επισκέπτης στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος, διότι μάλλον θόρυβος γίνεται! 

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ                                  


 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Ουδεμία προνομιακή μεταχείριση απολαμβάνουν έναντι των άλλων κρατουμένων οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό δηλώνει με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Πρόκειται για απάντηση σε ερώτηση της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μ.Γιαννακάκη, μετά τις καταγγελίες των γυναικών κρατουμένων στον Κορυδαλλό. Σε 24ωρη απεργία προχωρά την Τρίτη η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» την απεργία - αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης. Στην κινητοποίηση μετέχει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Δεκάδες συλλογικότητες συμμετείχαν σε σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης ενάντια στον ΕΝΦΙΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Στόχος είναι η ενεργοποίηση των πολιτών με κυρίαρχο σύνθημα «κατάργηση του ΕΝΦΙΑ τώρα - δίκαιη φορολόγηση». Ήδη, υπάρχει κάλεσμα σε παναττική μέρα παρέμβασης στις ΔΟΥ την Τετάρτη. «Μια ύστατη ευκαιρία να συγκροτήσουμε χωρίς ηγεμονισμούς και μικρομεγαλισμούς τη Δημοκρατική Παράταξη» βλέπει ο Νίκος Μπίστης. Δημοκρατική Παράταξη χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συγκροτηθεί, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ σημειώνει και απευθύνει προσκλητήριο εν όψει συνεδρίου.

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο αγώνας των απολυμένων καθαριστριών, καθώς την Τρίτη αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου που θα κρίνει εάν θα επιστρέψουν στην εργασία τους. Από το βράδυ της Δευτέρας οι απολυμένες καθαρίστριες θα πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τον Άρειο Πάγο, ενώ 24ωρη απεργία έχει προκηρύξει για την Τρίτη η ΑΔΕΔΥ.

Κόσμος: Ο Μπαράκ Ομπάμα ελπίζει να κινητοποιήσει τις χώρες αύριο, Τρίτη, στη διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ, καθώς είναι και η τελευταία ευκαιρία για να βάλει το όνομά του σε περίοπτη θέση στο κεφάλαιο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται απέναντι στην απροθυμία του Κογκρέσου να ψηφίσει νόμους για τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και τους δισταγμούς των 120 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για «τολμηρές ανακοινώσεις». Το Παρίσι δεν πρόκειται να πιάσει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος φέτος, και ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς πηγαίνει στο Βερολίνο με σκοπό να εξηγήσει στη γερμανική κυβέρνηση ότι η μείωσή του στο 3% του ΑΕΠ θα αναβληθεί για το 2017.

Στο γερμανικό έδαφος δεν τον περιμένει το φιλικότερο κλίμα, καθώς οι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών δεν συγκρατούν πλέον τις επικρίσεις τους. Τους 100.000 υπολογίζεται ότι έχει φτάσει μόνο το τελευταίο διήμερο ο αριθμός Κούρδων της βόρειας Συρίας που προσπαθούν να διαφύγουν στην Τουρκία καθώς οι τζιχαντιστές επεκτείνουν τον έλεγχό τους. Κλειστά τα περισσότερα συνοριακά περάσματα από την τουρκική πλευρά, την ώρα που οι πρόσφυγες διηγούνται φρικιστιακές εκτελέσεις από τους μαχητές της ISIS και η Άγκυρα ανησυχεί από το κάλεσμα των Κούρδων της Συρίας και προς το PKK για υποστήριξη.

Με μελανά χρώματα περιγράφει ο ουκρανός πρόεδρος την κατάσταση στις αποθήκες και τους όρχους του στρατού: «Το 60 με 65% του στρατιωτικού εξοπλισμού στην πρώτη γραμμή έχει καταστραφεί» λέει, επιμένοντας τόσο στο ειρηνευτικό σχέδιο αλλά και στην «ανάγκη ετοιμότητας» σε περίπτωση που αυτό δεν ευοδώσει. Το Κίεβο ανέφερε πως «δεν μπορεί να υπάρξει νίκη με αμιγώς στρατιωτικά μέσα», λέγοντας πως «όσο περισσότεροι ουκρανοί στρατιώτες αναπτύσσονται, τόσο πληθαίνουν οι στρατιώτες από τη Ρωσία». Ο τέως θέλει να γίνει και ο επόμενος: Σε ολομέτωπη επίθεση για κατάληψη της γαλλικής προεδρίας το 2017 προχωρά ο Νικολά Σαρκοζί, υποσχόμενος φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις για να «δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» σε συνέντευξή του, λέγοντας επίσης πως θα φέρει πίσω στο κεντροδεξιό UMP «έναν έναν» τους ψηφοφόρους που στράφηκαν στην Λεπέν. Ο τέως πρόεδρος διεκδικεί πρώτα την ηγεσία του κόμματος της κεντροδεξιάς και, αμέσως μετά, την ηγεσία της Γαλλίας.

Οικονομία: Στα 567 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στο 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014 το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, έναντι 398,6 εκατ. ευρώ στο 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και εισοδημάτων που υπεραντιστάθμισε την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων. Πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, εναρμονιζόμενο με το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην αυριανή συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Νευρικά κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές σήμερα Δευτέρα στον απόηχο των δηλώσεων του Κινέζου υπουργός Οικονομικών Λου Τζιγουέι ότι η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει πτωτικές πιέσεις. Μιλώντας στη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών της G20 το Σαββατοκύριακο ο Τζιγουέι δήλωσε αφενός ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θα αλλάξει δραστικά τις οικονομικές πολιτικές της αφετέρου αναγνώρισε πως κάποιοι δείκτες της κινεζικής οικονομίας σημειώνουν χαμηλές επιδόσεις.

Αθλητισμός: Σε συμφωνία με τη Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτηση του Σάμι Κεντίρα ήρθε η Αρσεναλ. Ο αγγλικός Τύπος αποκαλύπτει σήμερα ότι ο Γερμανός διεθνής μέσος, που ήταν ο πρωταρχικός μεταγραφικός στόχος του Αρσέν Βενγκέρ για να καλύψει τα κενά στο χώρο της μεσαίας γραμμής, αρνήθηκε ν' ανανεώσει το συμβόλαιο του με τη Ρεάλ και έδωσε τα χέρια με την ομάδα του Λονδίνου. Πέφτει σήμερα, Δευτέρα, η αυλαία της Σούπερ Λιγκ με τον ΠΑΟΚ να φιλοξενείται από τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο (19:30, Novasports 2). Η ομάδα του Αναστασιάδη θέλει να συνεχίσει το νικηφόρο σερί του, καθώς από τις 28 Αυγούστου (όταν και επικράτησαν της Ζίμπρου) μετρά τέσσερις νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τελευταία την εντυπωσιακή νίκη επί της Ντιναμό Μινσκ με σκορ 6-1 μέσα στην Τούμπα.

Νέα «γκέλα» για την Παρί Σεν Ζερμέν στο «σαμπιονά». Μετά την εκτός έδρας ισοπαλία με τη Ρεν, η ομάδα του Λοράν Μπλαν δεν κατάφερε να νικήσει στο «Παρκ ντε Πρενς» τη Λιόν, η οποία «τσίμπησε» το βαθμό λίγο πριν τη λήξη του αγώνα (1-1). Την ευκαιρία να βρεθεί στην κορυφή του Championnat, έχασε την Κυριακή η Λιλ, καθώς στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής, παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στην Μονπελιέ και έτσι έμεινε δύο βαθμούς πίσω από την Μπορντό και την Μαρσέιγ. Παράλληλα, η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στο Europa League, Γκινγκάμπ, έμεινε στις τελευταίες θέσεις, καθώς ηττήθηκε στο Πριγκηπάτο απ την Μονακό με 1-0.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

480 π.Χ: Ο ελληνικός στόλος του Θεμιστοκλή συγκρούεται με τον περσικό. Ο Ξέρξης παρακολούθησε την πανωλεθρία που υπέστη ο στόλος του από το όρος Αιγάλεω.
1908:Η Βουλγαρία απελευθερώνεται από τον Οθωμανικό ζυγό.
1955:Αρχίζει να εκπέμπει το ITV, το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι της Μ. Βρετανίας.
1968:Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος (ΚΝΕ).
1971:Η κηδεία του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη εξελίσσεται σε διαδήλωση κατά της χούντας.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
480 π.Χ: Ευρυπίδης, ένας από εκ των τριών κορυφαίων τραγικών ποιητών της αρχαιότητας.
1977:Ronaldo, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.



22/9/2014 - ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 

Επειδή μπήκα σε διοικητικό συμβούλιο κοινωφελούς ιδρύματος χρειάστηκε να μελετήσω τον ν. 4182, που ψηφίστηκε τέτοιον καιρό πέρυσι και κωδικοποιεί και επαυξάνει τη νομοθεσία που τα αφορά. Εχει 101 άρθρα και καλύπτει πολλά και διάφορα όπως π.χ. σχολάζουσες κληρονομιές. Θα περιορίσω τα σχόλιά μου μόνο σε ορισμένες διατάξεις που σχετίζονται με τα κοινωφελή ιδρύματα. Αντίθετα με όσους θεωρούν ότι ο νόμος προετοιμάζει την εισβολή του κράτους στα κοινωφελή ιδρύματα, πιστεύω ότι οι προθέσεις του νομοθέτη είναι αγαθές. Οτι προσπαθεί να βάλει τάξη και να οργανώσει ένα χώρο στον οποίο επικρατεί ακαταστασία και αδιαφάνεια. Θα το κατορθώσει όμως ή θα αυξήσει τη σύγχυση;

O νόμος θεσπίζει αρχείο, στο οποίο πρέπει να εγγράφονται όλες οι οργανώσεις που εμπίπτουν σε αυτόν. Είναι περίπου 8.000 και θα έχουν την υποχρέωση να τροφοδοτούν σε τακτά διαστήματα το αρχείο με στοιχεία σχετικά με τις δραστηριότητες και τη διαχείρισή τους. Προβλέπονται ποινές για όσους δεν το κάνουν. Για τη συντήρηση του αρχείου θα πληρώνουν τα ιδρύματα κάθε χρόνο το πέντε τοις χιλίοις των εσόδων τους και το αρχείο θα είναι προσβάσιμο ηλεκτρονικά σε κάθε ενδιαφερόμενο. Θεωρητικά, σαν αρχή, το μέτρο είναι σωστό, αλλά η συνεχής τροφοδοσία του με στοιχεία θα δημιουργήσει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και την αντίστοιχη ανάγκη υπηρεσιών που θα τα επεξεργάζονται και ελέγχουν.

Εκτός εάν η πραγματική πρόθεση είναι η δημιουργία προσλήψεων στο Δημόσιο, πράγμα ανέφικτο στην τωρινή εποχή, το πιθανότερο είναι ότι τα στοιχεία θα συσσωρεύονται κάπου μέσα στον κρατικό λαβύρινθο για να ανασύρονται επιλεκτικά όταν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα. Αυτό γίνεται και με το υφιστάμενο καθεστώς, μόνο που ο νόμος πολλαπλασιάζει την κλίμακα. Το πρόβλημα δεν μετριάζεται με την κατανομή της εποπτείας ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση και στις περιφέρειες, όπως προβλέπει ο νόμος. Αντίθετα, αυξάνει τη σύγχυση γιατί δεν ξεκαθαρίζει το ποιος θα πάει πού και το ποιος θα κάνει τι, αφήνοντάς τα όπως συνηθίζεται, σε μεταγενέστερες ρυθμίσεις που εκκρεμούν.

Πρόθεση του νομοθέτη είναι να εξασφαλίσει ότι η διαχείριση της περιουσίας των κοινωφελών ιδρυμάτων και άλλων παρεμφερών οργανισμών θα γίνεται τίμια και σύμφωνα με τους σκοπούς που εγγράφονται στα καταστατικά τους και εκφράζουν τις βουλήσεις των ιδρυτών τους. Για τον σκοπό αυτό στους υπάρχοντες ήδη ελέγχους προστίθενται και νέοι, που για μεν τα μεγάλα ιδρύματα που διαθέτουν οργανωμένα λογιστήρια είναι εφικτοί, για τα μικρότερα όμως αυξάνουν το κόστος λειτουργίας ώς και απαγορευτικά. 

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι οι εποπτικές αρχές, δηλαδή το κράτος, θα ορίζουν οι ίδιες ελεγκτές – που θα τους πληρώνουν οι ελεγχόμενοι – οι οποίοι θα διενεργούν λεπτομερείς διαχειριστικούς ελέγχους. Οι διατάξεις που αφορούν τον τομέα αυτό ράβουν ένα κοστούμι, το ίδιο για όλους, μικρούς, μεγάλους, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, άσχετα από το αντικείμενό τους και άσχετα αν παίρνουν ή όχι χρήματα από το κράτος. Η εμπειρία με τους έως τώρα ελεγκτές, ΣΟΛ και μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εξοικειωθούν με τις ιδιομορφίες των κοινωφελών ιδρυμάτων και τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε αυτά και σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι σχετικά με τη διαχείριση των περιουσιών, ο νόμος προβλέπει με αρκετή λεπτομέρεια και ρεαλισμό πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση των περιουσιών που υπάγονται άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών (άρθρο 35), ενώ είναι τελείως ασαφής σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κοινωφελείς φορείς. Αναφέρεται γενικά σε «καταθέσεις». Γιατί; Ο νόμος δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στην πράξη, γιατί περιμένουν όλοι τις ερμηνευτικές εγκυκλίους, υπουργικές αποφάσεις κ.λπ. Τόσο τα ιδρύματα όσο και οι κρατικές υπηρεσίες. Είναι βέβαιο ότι η προσαρμογή σε αυτόν, από όσους υπάγονται και από όσους είναι υπεύθυνοι για να τον εφαρμόζουν, θα είναι δύσκολη και θα πάρει καιρό. 

Οχι μόνο γιατί θα χρειαστεί να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές αλλά και γιατί εκκρεμούν ένα σωρό ρυθμίσεις. Θα έπρεπε και γι’ αυτόν μόνο τον λόγο να προβλέπεται μια περίοδος προσαρμογής. Αντίθετα, ο νόμος, περιλαμβάνοντας και τη χρήση του 2013 στα τέλη της οποίας ψηφίστηκε, απαιτεί άμεση και ουσιαστικά αναδρομική συμμόρφωση και θεσπίζει αυστηρότατες ποινές και πρόστιμα στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και λειτουργών κοινωφελών οργανισμών, ακόμη και για τυπικές παραλείψεις. Ετσι αφού ποινικοποιήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα, γίνεται τώρα το ίδιο και για τη φιλανθρωπία.  

Τα κοινωφελή ιδρύματα όμως στην πλειονότητά τους διοικούνται από άτομα που επιλέγουν ελεύθερα να προσφέρουν τον χρόνο τους εθελοντικά και να αναλάβουν βάρη και ευθύνες χωρίς ιδιοτέλεια. Αυτούς θα αποθαρρύνει ο νόμος και όχι τους λίγους που ξέρουν πάντα να ξεφεύγουν