14 Σεπτεμβρίου, 2014

ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΕΛΕΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ

 

Την τελετή της Υψώσεως του Σταυρού τέλεσε στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμος με την συνοδεία του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και τους ιερείς του Μητροπολιτικού ναού.

Ο πανηγυρικός λόγος της Υψώσεως από τον Ιεροκήρυκα του Μητροπολιτικού Ναού Αρχιμανδρίτη π.Χρυσοστόμου Παπαθανασίου είχε ως βάση την αναστάσιμη εικόνα του Σταυρού. «Ο Σταυρός είναι σύμβολο της θυσιαστικής αγάπης του Θεού για τον κόσμο» είπε με νόημα ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην ύπαρξη συμβόλων λέγοντας:«Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από σύμβολα και οι πιστοί έχουν το ιερότερο σύμβολο αγάπης, υπομονής και παρηγοριάς που είναι ο Σταυρός». «Την πίκρα του κόσμου την διαλύει η γλυκύτητα του Σταυρού διότι είναι η ανάσταση» είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Λίγο πριν το τέλος όπως ορίζει το τυπικό της Εκκλησίας μας, ο Τίμιος Σταυρός τοποθετήθηκε στο κέντρο του ιερού ναού για να προσκυνήσει ο πιστός λαός, γεμάτος από βασιλικούς που έδιναν μια ευχάριστη μυρωδιά σε όλο το εκκλησίασμα. Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος μοίρασε μικρά κομμάτια από βασιλικό ως δείγμα ευλογίας προς τους Χριστιανούς, ευχόμενος χρόνια πολλά.
 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Αυστηρή απάντηση στην κριτική που δέχτηκε για το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας που παρουσίασε από το Βελλίδειο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ. «Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις. Καταθέσαμε ένα σχέδιο που έχει αναπτυξιακή λογική» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για «εκλογές χθες». «Τον κ. Σαμαρά δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει Πρόεδρο, αλλά να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία», είπε. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται από Κυριακή έως και την Τέταρτη στα ηπειρωτικά, ενώ στα κεντρικά και και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρές και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους. Τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο προτείνει ως επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Σταύρος Θεοδωράκης, καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς να τολμήσουν και να μη συμβιβαστούν με μετριότητες.

Την Κυριακή, με την πανελλήνια συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ ξεκινά εκ νέου η προσπάθεια για τη συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς η οποία θα καταλήξει στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Οι πρωτοβουλίες αυτές λαμβάνουν και νέα διάσταση, υπό το πρίσμα της διάσπασης της ΔΗΜΑΡ. Από τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 μέχρι και την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015 επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (Μικρός Δακτύλιος), καθώς και στο Λεκανοπέδιο Αττικής (Πράσινος Δακτύλιος), τα οποία επεκτείνονται μέχρι και τον Μεγάλο Δακτύλιο.

Κόσμος: Αβέβαιο εμφανίζεται το βρετανικό μέλλον της Σκωτίας πέντε ημέρες πριν το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία: Μικρό προβάδισμα στο «όχι» στην ανεξαρτησία δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις ενώ τρίτη βάζει μπροστά το «ναι». Όλα για όλα τα δίνουν τα δύο στρατόπεδα στη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας, με τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας να μιλούν για «ευκαιρία μίας γενιάς» και τους αντιθέμενους να προειδοποιούν ότι η ανεξαρτητοποίηση «είναι δρόμος χωρίς επιστροφή». Μειωμένο μεν, αλλά - σχετικά - ασφαλές προβάδισμα διατηρούν οι κεντροαριστερές δυνάμεις στη Σουηδία ενώπιον της κάλπης που άνοιξε για την ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης. 

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους Σοσιαλδημοκράτες μπροστά, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης με τα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς δεν προοιωνίζεται εύκολος. Το βλέμμα στρέφεται επίσης στην ακροδεξιά, που μπορεί να αναδειχθεί τρίτο κόμμα, αν και δύσκολα θα συντασσόταν με την κεντροδεξιά ώστε να παραμείνει στην ηγεσία ο Ράινφελντ. Αεροσκάφη της πολεμικής της αεροπορίας δεσμεύει η Αυστραλία στην «συμμαχία προθύμων» που έχουν εξαγγείλει οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος αφήνει ακόμη σχετικά θολό το πώς θα συνδράμει, λέγοντας με νόημα στον Κέρι ότι η στρατηγική θα πρέπει να βάλει στο στόχαστρο «και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες» - δείχνοντας στις ισλαμιστικές ομάδες, πέραν των Αδελφών Μουσουλμάνων, που δρουν στο έδαφός της. 

Οι φιλορώσοι του Ντονέτσκ αναφέρουν ότι την Κυριακή θα γίνει νέα ανταλλαγή κρατουμένων με την ουκρανική κυβέρνηση, μέρος της συμφωνίας για εκεχειρία στις εμπόλεμες ανατολικές επαρχίες της χώρας. «Η λίστα των ονομάτων έχει οριστικοποιηθεί» αναφέρουν σε ρωσικά πρακτορεία οι ένοπλοι, λέγοντας πως η ανταλλαγή θα γίνει με σχήμα «65 έναντι 65». Τον βρετανό Ντέιβιντ Χέινς αποκεφάλισαν οι ένοπλοι του τζιχαντιστικού IS, δημοσιεύοντας βίντεο με την εκτέλεσή του στο Διαδίκτυο και λέγοντας ότι «έπρεπε να πεθάνει επειδή η Βρετανία εξοπλίζει τους Κούρδους στο Ιράκ». Εξοργισμένο το Λονδίνο δηλώνει ότι θα γίνουν τα πάντα για να εντοπιστούν οι δράστες. Δεύτερο βρετανό εμφανίζει ο «χασάπης» στο βίντεο ως το επόμενο θύμα.

Οικονομία:«Οι εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη επιβολή νέου "προοδευτικού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ)", δείχνουν ότι ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να μας φανεί πραγματικός "παράδεισος", σε σχέση με την "κόλαση" ενός "προοδευτικότερου" και "δικαιότερου" ΦΜΑΠ σαν αυτόν που σκιαγράφησε ο κ. πρόεδρος» σχολίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Τρόπους για την τόνωση της ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων, κυρίως ιδιωτικών, στην Ευρώπη αναζήτησαν οι 28 υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ, στο Ecofin. Aνέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να παρουσιάσουν, έως την επόμενη συνάντησή τους τον Οκτώβριο στο Λουξεμβούργο, κατάλογο επενδυτικών εργαλείων. 

Η Ιρλανδία εξασφάλισε στο Ecofin το πράσινο φως για να προεξοφλήσει ως το τέλος του έτους μέρος των δανείων που είχε λάβει από το ΔΝΤ, ενδεχόμενο που μελετά και η Πορτογαλία. «Υπήρξε μια πολιτική συμφωνία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μ. Νούναν. Το Δουβλίνο επιθυμεί να προεξοφλήσει τα 18 δισ. ευρώ από τα 22,5 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί από το ΔΝΤ. Πάντως για την υλοποίηση αυτού απαιτείται η συμφωνία όλων των πιστωτών, δηλαδή ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ.

Αθλητισμός: Πλήρης και με... άγριες διαθέσεις έρχεται στην Αθήνα για τον αγώνα της Τρίτης με τον Ολυμπιακό η Ατλέτικο Μαδρίτης, μετά το θρίαμβο (2-1) στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» επί της Ρεάλ για το ισπανικό πρωτάθλημα. Η μοναδική «απώλεια» των «ροχιμπλάνκος» συνίσταται στην απουσία του Ουρουγουανού διεθνούς ακραίου Κριστιάν Ροντρίγκες, που έχει τραυματιστεί στο γαστροκνήμιο και δεν θα ακολουθήσει την αποστολή της Ατλέτικο στην ελληνική πρωτεύουσα. Εκτός γηπέδων για περίπου ενάμιση μήνα πρόκειται να μείνει ο αμυντικός του ΠΑΟΚ Γιώργος Τζαβέλλας, που χθες υπέστη θλάση στον αριστερό προσαγωγό, στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και αποχώρησε από το γήπεδο στο νικηφόρο παιχνίδι της ομάδας του με τη Νίκη Βόλου. Συνέχεια στην 3η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκ με ενδιαφέροντα παιχνίδια, αν και την προσοχή κλέβει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού στη Μυτιλήνη κόντρα στην Καλλονή (20:30). 

 Νωρίτερα ο Πανιώνιος υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης (16:00), ενώ στις 18:15 έχουμε τρεις αγώνες, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο Περιστέρι και τα Γιάννενα, όπου ο Ατρόμητος και ο ΠΑΣ Γιάννινα φιλοξενούν Παναιτωλικό και Skoda Ξάνθη, που μπορούν να κάνουν τη ζημιά μακριά από την έδρα τους.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
326:Η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ελένη, ανακαλύπτει στην Ιερουσαλήμ τον Σταυρό του μαρτυρίου.
1814:Ιδρύεται στην Οδησσό, από τους Εμμανουήλ Ξάνθο, Νικόλαο Σκουφά και Αθανάσιο Τσακάλωφ, η «Φιλική Εταιρεία».
1935:Η τότε ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της για επέκταση του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου μέχρι την Κηφισιά.
1993:Υπογράφεται η ιστορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και PLO, κατά την οποία παραχωρείται μερική αυτονομία στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γαζάς και στην Ιεριχώ.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1849:Ivan Pavlov, ψυχολόγος-ερευνητής που έγινε γνωστός κυρίως μέσω του πειράματος του Pavlov.
1956:Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρώην  πρωθυπουργός της χώρας.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1960:Μ. Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου. Συγγραφές μεταξύ άλλων του «Γιούγκερμαν» και του «Συνταγματάρχη Λιάπκιν».
2001:Στέλιος Καζαντζίδης, θρυλικός τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης.

 

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΓΙΑΤΙ ΗΤΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΜΑΛΙΚΟΥΣ ΤΟ 1922

 

«...Ακόμα και σήμερα δεν έχει σιγάσει η διαμάχη γύρω από το ζήτημα γιατί οι ελληνικές δυνάμεις, που υπερτερούσαν αριθμητικά και δεν ήταν πολύ χειρότερα εξοπλισμένες από τα στρατεύματα του Κεμάλ, οδηγήθηκαν σ' αυτή την καταστροφική ήττα». DOUGLAS DAKIN («Η ενοποίηση της Ελλάδας 1770-1923», εκδ. ΜΙΕΤ)

Από την απόβαση του ελληνικού ιππικού Από την απόβαση του ελληνικού ιππικού Η ήττα του ελληνικού στρατού τον Αύγουστο του 1922 από τους κεμαλικούς εθνικιστές έθεσε τέλος σε μια επώδυνη ιστορική διαδικασία, κατά την οποία η προνεοτερική, πολυεθνική, ισλαμική Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρούσε τη θέση της στο έθνος-κράτος, στη νέα πολιτειακή μορφή που εμφανίστηκε στην ιστορία του ανθρώπου με το δυτικό Διαφωτισμό.

Με την ελληνική ήττα στις 13 Αυγούστου (με το παλαιό ημερολόγιο), ο πολυεθνοτικός οθωμανικός χώρος μετατρεπόταν αποκλειστικά σε μονοεθνικό τουρκικό. Όσοι από τις πολυάνθρωπες χριστιανικές κοινότητες (Έλληνες της Ανατολής, Αρμένιοι, Ασσυροχαλδαίοι) δεν εξοντώθηκαν, υποχρεώθηκαν να εκπατριστούν. Ενώ οι πολυεθνοτικοί και πολύγλωσσοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί υποχρεώθηκαν από το νέο κράτος που δημιούργησε ο Μουσταφά Κεμάλ και οι Νεότουρκοι σύντροφοί του να μεταμορφωθούν σε εθνικά Τούρκους.

Η ήττα των Ελλήνων -και συνακόλουθα και των Αρμενίων- υπήρξε η επιβράβευση της πολιτικής που είχε υιοθετήσει η ακροδεξιά τάση των Νεότουρκων (Τζεμάλ, Ενβέρ, Ταλαάτ) που είχε καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία από το 1908. Παρ' ότι η διαδικασία δημιουργίας έθνους-κράτους ήταν βίαιη, όπως κάθε μορφή διοίκησης που εμπεριέχει την κυριαρχία επί ανόμοιων πληθυσμών, εν τούτοις με τους Νεότουρκους εμφανίστηκαν κάποια νέα χαρακτηριστικά. Η πρωτοτυπία των Νεότουρκων ήταν ότι για πρώτη φορά στα σύγχρονα χρόνια μια εξουσία, τελείως ψύχραιμα:

Έλληνες πολίτες ..... Έλληνες πολίτες .....

* επιλέγει εξαρχής ρατσιστικά κριτήρια,

* εντοπίζει και προγράφει τα θύματα,

* διαμορφώνει και διαχέει στους υπόλοιπους μια ιδεολογία μίσους,

*ακολουθεί μεθόδους κοινωνικού αποκλεισμού των στοχοποιημένων πληθυσμών,

*συγκροτεί και οργανώνει σε ήρεμους καιρούς παρακρατικούς μηχανισμούς που θα αναλάβουν τη «βρομοδουλειά» όταν το επιτρέψουν οι γενικότερες συνθήκες. Αυτά ακριβώς έκαναν για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή οι Τούρκοι εθνικιστές με τη βοήθεια των Γερμανών ιμπεριαλιστών και τα κορύφωσαν 20 χρόνια μετά οι ναζί. ...και στρατιώτες εκκενώνουν τη Μικρά Ασία ...και στρατιώτες εκκενώνουν τη Μικρά Ασία Ντόπιοι και ξένοι. Ο Μουσταφά Κεμάλ θα εκφράσει αυτή την πολιτική μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν θα συγκροτήσει το εθνικιστικό του μέτωπο, εκδιώκοντας σκληρά τους Οθωμανούς αντιπάλους του που αρνούνταν την εθνικιστική του ατζέντα, καθώς και τις μη τουρκικές μουσουλμανικές μειονότητες που προσπάθησαν να αρθρώσουν έναν αυτόνομο λόγο.

Αφού εξόντωσε κάθε πραγματικό ή δυνητικό αντίπαλο εντός του μουσουλμανικού χώρου, προσπάθησε επιτυχημένα - παρ' ότι υπήρξε ένας αντικληρικαλιστής μεσοπολεμικός ακροδεξιός - να ενδυθεί το ρόλο του gazi, δηλαδή του ιερού πολεμιστή του Κορανίου, και να κηρύξει τζιχάντ, δηλαδή «ιερό πόλεμο κατά των απίστων». Η διαμόρφωση ενός αρνητικού σκηνικού σχετιζόταν με πλήθος παραγόντων, όπως: η εγκατάλειψη των Ελλήνων του Πόντου στη μοίρα τους από τις κυβερνήσεις του Λαϊκού Κόμματος.

H άρνηση δημιουργίας ντόπιου μικρασιατικού στρατού τη στιγμή που άρχισαν να κυριαρχούν τάσεις αποχώρησης της Ελλάδας από τη Μικρά Ασία, η σύγκρουση στα υψηλά στρατιωτικά και πολιτικά κλιμάκια, η άρνηση του Ιωάννη Μεταξά να αναλάβει την αρχιστρατηγία του ελληνικού στρατού μετά την αποπομπή του Παπούλα, η ανάληψη της αρχιστρατηγίας από τον περιορισμένης ικανότητας Χατζηανέστη, η αποδυνάμωση του μετώπου λόγω της επιχείρησης κατάληψης της Κωνσταντινούπολης κ.λπ.

Οι ανταποκρίσεις του Χέμινγουεϊ. Η συντριβή των Ελλήνων τον Αύγουστο του 1922 και τα όσα τραγικά επακολούθησαν της νίκης των κεμαλικών δεν υπήρξαν ένα νομοτελειακό γεγονός, αλλά απόρροια της διαχείρισης μιας μοναδικής ευκαιρίας από τις ελλαδικές πολιτικές και στρατιωτικές ελίτ. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα περιγράφει ο Αμερικανός συγγραφέας Ερνεστ Μίλερ Χέμινγουεϊ (Ernest Miller Hemingway), ο οποίος κάλυπτε δημοσιογραφικά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οι ανταποκρίσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Για την πολιτική των μοναρχικών και του Λαϊκού Κόμματος μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 έγραψε: «Οι Έλληνες ήταν πρώτης τάξεως πολεμιστές και, σίγουρα, κάμποσα σκαλοπάτια παραπάνω από το στρατό του Κεμάλ. 

Αυτή είναι η άποψη του Γουίταλ. Πιστεύει ότι οι τσολιάδες θα είχαν καταλάβει την Αγκυρα και θα είχαν τελειώσει τον πόλεμο αν δεν είχαν προδοθεί. Οταν ο Κωνσταντίνος ήρθε στην εξουσία, όλοι οι Ελληνες αξιωματικοί που ήταν σε επιτελικές θέσεις υποβαθμίστηκαν αμέσως σε χαμηλότερες θέσεις. Πολλοί απ' αυτούς είχαν πάρει τα γαλόνια τους με ανδραγαθήματα στο πεδίο της μάχης. Ηταν έξοχοι πολεμιστές και σπουδαίοι ηγέτες.  Αυτό δεν εμπόδισε το κόμμα του Κωνσταντίνου να τους διώξει και να τους αντικαταστήσει με αξιωματικούς που δεν είχαν ακούσει ποτέ τους να πέφτει ούτε μία τουφεκιά. Αυτό είχε αποτέλεσμα να σπάσει το μέτωπο». Πάντως, μέχρι σήμερα όλα αυτά δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. 

Στο ερώτημα που απασχολεί έως σήμερα ένα τμήμα της νεοελληνικής ιστορικής κοινότητας «ήταν "απελευθερωτικός" ο πόλεμος;» την απάντηση δίνει ο Τούρκος κοινωνικός επιστήμων και προοδευτικός διανοούμενος Attila Tuygan, ο οποίος γράφει στο κείμενό του «Γενοκτονία για τη "μητέρα-πατρίδα"», που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Η Γενοκτονία στην Ανατολή. Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος», που κυκλοφόρησε από την «Ελευθεροτυπία»: «...Ο ισχυρισμός ότι ο τουρκικός εθνικοαπελευθερωτικός πόλεμος δόθηκε κατά του ιμπεριαλισμού δεν θεμελιώνεται από πουθενά. Αντίθετα, όπως διαπιστώνει ο καθηγητής Taner Akcam, ο απελευθερωτικός πόλεμος "δεν δόθηκε κατά των εισβολέων αλλά κατά των μειονοτήτων". 

Τα Σωματεία Αμυνας-Δικαίου (Mudafai Hukut), που υπήρξαν η ατμομηχανή του "εθνικού αγώνα", ιδρύθηκαν καθαρά κατά της απειλής των Ρωμιών και των Αρμενίων. Στα πρώτα αυτά σωματεία που ιδρύθηκαν μετά από την ανακωχή του Μούδρου, τα τρία ήταν κατά των Αρμενίων και τα δύο κατά των Ρωμιών. Εξάλλου ο Μουσταφά Κεμάλ, τον Ιούλιο του 1919, όταν έστειλε την παραίτησή του από τη θέση του αξιωματικού στο σουλτάνο τόνιζε ανοιχτά τα εξής: "Η στρατιωτική μου ιδιότητα άρχισε να γίνεται εμπόδιο στον εθνικό αγώνα που ξεκινήσαμε για να σώσουμε την ιερή πατρίδα και το έθνος απ' τη διάσπαση και να μη θυσιάσουμε την πατρίδα στις επιδιώξεις των Ελλήνων και των Αρμενίων"». 






«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΕΧΕΙ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ.

 

Τις τελευταίες μέρες πολλά είναι τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ποιος είναι θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης. Από τον Μέγα Αλέξανδρο, τη σύζυγό του Ρωξάνη, μέχρι τον επικεφαλής του στόλου του Νέαρχο. Για να απαντηθεί το ερώτημα, οι αρχαιολόγοι θα πρέπει να απαντήσουν πρώτα σε ένα άλλο ποιο σημαντικό ερώτημα:«Πότε χτίστηκε ο τύμβος;».

Η Όλγα Παλαγγιά, καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο γνωστοποιεί την δική της γνώμη μέσα από την εφημερίδα Τα Νέα. Η καθηγήτρια θεωρεί πως ο τάφος είναι ρωμαϊκός και πως οι Καρυάτιδες είναι το κλειδί της υπόθεσης για τις σωστές απαντήσεις. «Τέτοιου είδους γλυπτική δεν υπάρχει επ’ ουδενί σε μακεδονικούς τάφους.

Σφίγγες σε τάφους συναντούμε στην αρχαϊκή Αθήνα, αλλά όχι στα κλασικά χρόνια. Επομένως είναι περίεργο να τις βρίσκουμε σε μακεδονικό τάφο. Αντίθετα, στα ρωμαϊκά χρόνια δεν υπάρχουν μόνο σε τάφους αλλά αποτελούν το σύμβουλο του αυτοκράτορα Αυγούστου. Οι Καρυάτιδες ήταν το αγαπημένο του διακοσμητικό στοιχείο», λέει. «Κλειδώνουν τη χρονολόγηση του μνημείου στη ρωμαϊκή εποχή και όχι νωρίτερα από τον 1ο αιώνα π.Χ..

Είναι αρχαϊστικές, δηλαδή φορούν λοξό ιμάτιο, όπως οι αρχαίες κόρες, αλλά το κεφάλι τους μοιάζει κλασικό και το έχει φτιάξει ο Πραξιτέλης. Πρόκειται για μία σύνθεση που συνηθιζόταν στα ρωμαϊκά χρόνια από την αγάπη για το παρελθόν», τονίζει.

Η εκτίμηση της κ. Παλαγγιά για το ποιος είναι θαμμένος στην Αμφίπολη: Η εκτίμηση της κ. Παλαγγιά είναι ότι στον τάφο της Αμφίπολης θαμμένοι είναι «οι πεσόντες από τη μάχη των Φιλίππων». «Στους Φιλίππους συγκρούστηκαν το 42 πΧ. οι στρατοί από τη μία του Οκταβιανού Αυγούστου και του Μάρκου Αντώνιου και από την άλλη του Βρούτου και του Κάσσιου, των δολοφόνων του Ιούλιου Κάισαρα. Οι νικητές (Οκταβιανός Αύγουστος, Μάρκος Αντώνιος) πιθανώς έθαψαν τους νεκρούς τους στο στρατόπεδό τους στην Αμφίπολη. Ίσως να χρησιμοποίησαν και μάρμαρο Θάσου.

Αυτό το μνημείο έχει τόνους μαρμάρου, ενώ οι μακεδονικοί τάφοι ήταν κατασκευασμένοι από ασβεστόλιθο με επίχρυση επένδυση. Μαρμάρινες ήταν μόνο οι πόρτες τους», λέει.«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν όντως συνδέεται με τη μάχη των Φιλίππων δεν χάσαμε, αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μνημείο που σχετίζεται με μία από τις σημαντικότερες μάχες της Ιστορίας, δεν υπάρχει πάντως αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και σπάνιο μνημείο και δεν ξέρουμε ακόμη τι κρύβει», συμπληρώνει η κ. Παλαγγιά.

Εντοπίστηκε και τέταρτος τοίχος: «Μια ανάσα» από τον ταφικό θάλαμο βρίσκονται οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι την Παρασκευή μπήκαν στον τρίτο θάλαμο και εντόπισαν περιθύρωμα ιωνικού ρυθμού, που υποδηλώνει την ύπαρξη θύρας, στον τρίτο τοίχο, πίσω από τις Καρυάτιδες. Οι προσπάθειες για αντιστηρίξεις στον θάλαμο και αποχωματώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, αφού προηγήθηκε μακρά σύσκεψη της διεπιστημονικής ομάδας, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι οι εργασίες αυτές θα κρατήσουν αρκετές ημέρες.

Σύμφωνα με το «Έθνος», στον τρίτο θάλαμο υπάρχει ένα κενό από τον θόλο και μέχρι το ύψος της άμμου κι έτσι για πρώτη φορά οι ανασκαφείς είχαν αντίληψη του τέταρτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τρίτος θάλαμος. Μόλις καταφέρουν να αδειάσουν τις επόμενες ημέρες μέρος των χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο, ίσως υπάρξουν τα πρώτα δείγματα για το εάν υπάρχει και επόμενος χώρος ή αν αυτός είναι ο ταφικός θάλαμος και βρίσκεται εκεί ο νεκρός. Στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο εντόπισαν περιθύρωμα ιωνικού ρυθμού, άρα πιθανότατα, από κάτω υπήρχε ή υπάρχει ακόμα θύρα.

Οι προηγούμενοι δύο τοίχοι είχαν επιστύλια, και πάλι ιωνικού ρυθμού, τα οποία στηρίζονταν από τους υπερκείμενους κίονες. Κάτω από τα επιστύλια με την αφαίρεση των χωμάτων παρουσιάστηκαν δύο θυριαία ανοίγματα, ένα από κάθε τοίχο, τα οποία δεν είχαν θύρες. Καλύπτονταν και τα δύο από σφραγιστικούς τοίχους που είχαν κατασκευαστεί μπροστά τους. Η ύπαρξη περιθυρώματος - κάτι αντίστοιχο με τις σημερινές 'κάσες' στις πόρτες, υποδηλώνει πιθανότατα θύρα, η οποία θα πρέπει να ανήκει στον ταφικό θάλαμο, εκεί όπου είχε τοποθετηθεί ο νεκρός με τα κτερίσματά του.

Οι ειδικοί επιστήμονες μπήκαν στον τρίτο θάλαμο, από το μικρό άνοιγμα που υπάρχει ψηλά στον διαφραγματικό χώρο. Όπως διαπίστωσαν, ο θάλαμος είναι γεμάτος χώμα, σαν τους δύο προηγούμενους και οι τοίχοι είναι και αυτοί επενδυμένοι με μάρμαρο από τη Θάσο, ό,τι ισχύει και για τους δύο προηγούμενους θαλάμους. Επειδή πάντως, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η ευστάθεια του τέταρτου τοίχου, και καθώς οι λίθοι της οροφής φαίνονται και αυτοί καταπονημένοι, οι επιστήμονες προτείνουν να γίνουν συγκεκριμένες υποστυλώσεις ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και κίνδυνοι από την αποχωμάτωση.

Επίσης, λόγω των ειδικών συνθηκών αερισμού - που δεν υπάρχει - είπαν, πως δεν είναι δυνατόν να εργάζονται πάνω από δύο άτομα τη φορά, ώσπου να δημιουργηθεί μεγαλύτερος χώρος με τις αποχωματώσεις.