03 Σεπτεμβρίου, 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Σεπτέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 158ης Συνοδικής Περιόδου. Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Εξ αιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κλοπής Ιερών Κειμηλίων από Ιερούς Ναούς και Ιερές Μονές, αποφασίσθηκε η φωτογράφηση και καταλογογράφηση αυτών από τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις με την συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού. Για την εργασία αυτή αποφασίσθηκε να ζητηθεί από την Πολιτεία η ένταξη του προγράμματος αυτού σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σχετικά με το θέμα της αποτέφρωσης των νεκρών, όπως αυτό αναφέρεται στα άρθρα 48 και 49 του Νόμου 4277/2014 «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας  Αττικής και άλλες διατάξεις», αποφάσισε να αποστείλει έγγραφο στην Κυβέρνηση, στο οποίο θα επισημαίνεται ότι στα Ενοριακά Κοιμητήρια δεν δέχεται να υπάρχει αποτεφρωτήριο και ότι την απόφαση για την καύση ή την ταφή του σώματος, πρέπει να την λαμβάνει ο εκλιπών, ων εν ζωή, και όχι οι συγγενείς του.

Επί του θέματος αυτού, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ζητήσει από την Νομική Υπηρεσία της Εκκλησίας, να διερευνήσει κατά πόσο ο Νόμος 3852/2010 «Περί του Προγράμματος Καλλικράτης» θίγει το καθεστώς των Ενοριακών Κοιμητηρίων. Επίσης αποφάσισε να απευθύνη ερώτημα στη Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, περί του ποίες είναι οι κανονικές συνέπειες από την καύση των νεκρών και αν η ενέργεια αυτή είναι σύμφωνη με την πράξη και την παράδοση της Εκκλησίας.

Εξ αφορμής σχετικής επιστολής του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλαντζή, με την οποία γίνεται αναφορά στους αυξημένους αριθμούς Χριστιανών μεταναστών από τις Χώρες της Μέσης Ανατολής, η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με τα τραγικά φαινόμενα, τα οποία δια των Μ.Μ.Ε. γίνονται γνωστά στον σύγχρονο κόσμο.

Μετά από διεξοδική συζήτηση σχετικά με τους εκτεταμένους βίαιους διωγμούς και τις απάνθρωπες αγριότητες που υφίστανται οι Χριστιανοί αδελφοί μας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, και τις καταστροφές και βεβηλώσεις των ιστορικών ιερών σεβασμάτων και ναών σε περιοχές οι οποίες αποτέλεσαν ιστορικά λίκνα και εστίες λαμπρής παρουσίας του Χριστιανισμού, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απηύθυνε, για μία ακόμη φορά, έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει στην τάχιστη παύση της αιματοχυσίας στη Συρία και τους υπολοίπους χώρους της ιστορικής παρουσίας των Χριστιανών.

Όπως είχε τονισθεί στο σχετικό Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της 26ης Αυγούστου 2014, «σε όλους μας αναλογεί μερίδιο ευθύνης. Στους δυνατούς του κόσμου οι οποίοι επέτρεψαν να ανάψει η φωτιά και ανέχονται να μαίνεται ακόμη. Στους ηγέτες που εκφράζουν τη συμπάθειά τους και τη θλίψη τους, χωρίς όμως να έχουν συμβάλει σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα προς εκτόνωση της κατάστασης. 

Στους ποιμένες, ανεξαρτήτως θρησκείας, που δεν αφύπνισαν νωρίτερα τους πιστούς και δεν εξήγησαν ότι η πίστη είναι μέσο αγάπης για τον αδελφό μας και όχι όπλο που στρέφεται εναντίον του. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανυπέρβλητη και χρέος μας είναι να την προστατέψουμε με κάθε τρόπο. Μην αφήνετε τη βία και την οσμή του θανάτου να ποτίσει κάθε γωνιά του πλανήτη». Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
 

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΧΑΛΚΗ

 

Στις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «κάντε τζαμί για να επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκη» απάντησε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

«Πέρασαν 15 χρόνια από τότε που η Τουρκία έγινε δεκτή ως υποψήφιο μέλος στην ΕΕ και ο Τούρκος πρόεδρος, λυπάμαι να πω, δεν έχει ακόμα αντιληφθεί ότι τα μείζονα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αποτελούν ζητήματα διμερών ρυθμίσεων ούτε υπάγονται σε διαπραγματεύσεις μεταξύ χωρών επί αμοιβαιότητι και με την παροχή ανταλλαγμάτων. Η επανέναρξη της λειτουργίας της Σχολής της Χάλκης δεν είναι διμερές ελληνοτουρκικό θέμα. Πρόκειται για οικουμενικό αίτημα που άπτεται των ατομικών δικαιωμάτων των ορθοδόξων χριστιανών όπου γης».

 


3/9/2014 - ΙΡΑΚ: ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

Σε εξέλιξη και με τις ισορροπίες οριακές ως προς το ποιος επικρατεί βρίσκονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. Σήμερα, οι ιρακινές δυνάμεις σημείωσαν σήμερα νέα νίκη σε βάρος των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους καταλαμβάνοντας τομείς μιας στρατηγικής σημασίας οδικής αρτηρίας. Αφού ανέκτησε τον έλεγχο του φράγματος της Μοσούλης στα μέσα Αυγούστου, ο ιρακινός στρατός με την υποστήριξη κούρδων μαχητών και μέλη σιιτικών πολιτοφυλακών σημείωσε τις τελευταίες ημέρες μια σειρά νικών.

Τα ιρακινά στρατεύματα συνέχισαν την αντεπίθεσή τους καταλαμβάνοντας τομείς μιας στρατηγικής σημασίας οδικής αρτηρίας που συνδέει το βόρειο Ιράκ με τη Βαγδάτη, σύμφωνα με τον στρατηγό Αμπντελαμίρ αλ Ζάιντο. Χιλιάδες πάντως παραμένουν οι στρατιώτες οι οποίοι αγνοούνται. Αβέβαιη είναι και η μοίρα των 1.700 στρατιωτών που εγκατέλειψαν τη βάση τους στην πόλη Τικρίτ πιστεύοντας ότι έχει συμφωνηθεί εκεχειρία. Οι τζιχαντιστές ισχυρίστηκαν ότι τους σκότωσαν όμως καμία άλλη πηγή δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία.

Οργισμένοι συγγενείς των μελών των δυνάμεων ασφαλείας που αγνοούνται εισέβαλαν σήμερα κρατώντας πέτρες, ξύλα και σιδηρόβεργες στο κοινοβούλιο στη Βαγδάτη, όπου πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία. Οι συγγενείς των ιρακινών στρατιωτών έσπασαν μερικές καρέκλες στο κυλικείο του κοινοβουλίου και επιτέθηκαν εναντίον βουλευτών και εργαζομένων και απαίτησαν να μάθουν την τύχη των αγνοούμενων

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΙΛΙΕΣ

 

Όλα τα κράτη εμπιστεύονται τον επιχειρηματικό τομέα για να μειώσουν την ανεργία. Μόνον στην Ελλάδα καλλιεργούν, ακόμη σήμερα, οι πολιτικοί του, γυναίκες κι άντρες, αμφιβολίες για τον ρόλο της επιχειρηματικότητας στην απασχόληση. Για παράδειγμα, όλοι παρατηρούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προικοδοτήθηκε με εργαλεία που επιτρέπουν στην πιστωτική πολιτική να ευνοήσει την επιστροφή της ανάκαμψης. Περιορίζουν όμως την κριτική τους στην αδυναμία της κεντρικής τράπεζας του ευρώ να αγοράζει κρατικά ομόλογα, ώστε να περιορίζει τις επιπτώσεις από τις κρίσεις δημόσιου χρέους.

Η ΕΚΤ έχει διασώσει, μεταξύ 2008 και σήμερα, τόσο το ευρώ και, ακόμη περισσότερο, τα εκτεθέντα σε «θανάσιμους κινδύνους» κράτη, κυρίως μέσω πράξεων μακροχρόνιας χρηματοδότησης. Αξίζει να το θυμίσουμε σε όσους, δικαιολογημένα, δεν παρακολουθούν λεπτομερώς τη συνεχή παρέμβαση της ΕΚΤ ώστε να κρατηθεί όρθιο το ευρωπαϊκό πιστωτικό σύστημα και, μέσω αυτού, η οικονομία. Παρά ταύτα, η Ζώνη του ευρώ δεν κατορθώνει να ξεφύγει από τον εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο της στασιμότητας και του αποπληθωρισμού. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πήγε, στις αρχές του καλοκαιριού, τη συζήτηση για τον ρόλο της ευρωτράπεζας πέρα από αυτήν τη στείρα, πλέον, αντιπαράθεση.

Οι τεχνοκράτες της Φρανκφούρτης ετοίμασαν ένα νέο εργαλείο νομισματικής πολιτικής, τις «Στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης», γνωστές διεθνώς υπό το αγγλικό αρκτικόλεξο «T-LTROs». Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί, με κάθε δυνατό τρόπο, τη νέα αυτή δυνατότητα. Μελέτη της Danske Bank υπολόγιζε τα κεφάλαια που μπορεί να «σηκώσει» η Ελλάδα, μόνον στην πρώτη φάση, γύρω στα 10 δισ. ευρώ. Στην Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι τα νέα διαθέσιμα στο τραπεζικό σύστημα κεφάλαια θα ξεπεράσουν, σταδιακά, τα 20 δισ. ευρώ.

Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι, για να σηκώσουν οι τράπεζες τα νέα αυτά κεφάλαια, χρειάζεται να εμφανίσουν, ως εξασφάλιση, «καλά επενδυτικά σχέδια». Στις τράπεζες πιστεύουν ότι, μετά το εντατικό ξεκαθάρισμα που έκανε η κρίση και με την ορμητική επανεξέταση των εμπλοκών που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα είναι σε θέση να εμφανίσουν τα σχέδια που ζητεί η ΕΚΤ. Αν και δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι η επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο απαραίτητο επίπεδο κινητοποίησης, αξίζει σίγουρα να προσπαθήσουμε.

Το δεύτερο προαπαιτούμενο είναι δυσκολότερο. Γνωρίζουμε πως οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στη χώρα μας τον βαθμό «επενδυτικής εμπιστοσύνης» που επιτρέπει την ανεπιφύλακτη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Το εμπόδιο ξεπεράστηκε τα προηγούμενα χρόνια επειδή υπήρχε το Μνημόνιο. Χωρίς Μνημόνιο και χωρίς την απαραίτητη βαθμολόγηση, υπάρχει πρόβλημα. Το εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί, λένε στη Φρανκφούρτη, αρκεί η Ελλάδα να συμφωνήσει ένα νέο πλαίσιο εποπτείας με τις Βρυξέλλες. Τώρα είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να επωφεληθούμε από την πρωτοβουλία Ντράγκι. Αλλωστε, στη δειλία των πολιτικών δεν οφείλεται η τόσο υψηλή ανεργία;