24 Αυγούστου, 2014

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΚΑΣΤΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «αφαιρέθηκαν ακόμη δέκα λιθόπλινθοι, που αποτελούσαν την έβδομη και όγδοη σειρά, στον τοίχο σφράγισης. Απομένουν τρεις σειρές προς αποδόμηση του συνόλου των έντεκα δόμων. Έτσι, αποκαλύφθηκε η συνέχεια της πρόσοψης της εισόδου του μνημείου, με διάκοσμο, όμοιο με αυτόν των πλαϊνών τοίχων.

Δηλαδή, νωπογραφία λευκού χρώματος, εξαιρετικά επιμελημένη, που μιμείται τον μαρμάρινο περίβολο».Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ, αποκαλύπτονται, κάτω από τα επίκρανα, οι μαρμάρινες παραστάδες του θυρώματος, οι οποίες επικαλύπτονται, επίσης, από λευκή νωπογραφία. «Με τη μερική αφαίρεση χωμάτων, που βρίσκονται πίσω από την είσοδο, αποκαλύπτεται η πίσω πλευρά της εισόδου, ιδιαιτέρως επιμελημένη, αντίστοιχη της προσόψεως.

Επί της νωπογραφίας των επιστυλίων της σώζονται ίχνη κόκκινου και μαύρου χρώματος. Η πλαϊνή και πίσω όψη των ιωνικών επικράνων των παραστάδων, που επικαλύπτονται από νωπογραφία, είναι επιζωγραφισμένες με τα ίδια χρώματα».

Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται και οι πλαϊνοί τοίχοι του προθαλάμου, που είναι επενδεδυμένοι με μάρμαρο Θάσου και κοσμούνται στο ανώτερο μέρος τους με ιωνικό επιστύλιο, επί του κυματίου του οποίου σώζονται ίχνη μαύρου και κόκκινου χρώματος.

Εκτός από τις ανασκαφικές εργασίες, πραγματοποιούνται επεμβάσεις συντήρησης και στερέωσης του διακόσμου, μόλις έρχεται στο φως, από ειδικευμένους συντηρητές.
 

ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ


Τα τελευταία 40 χρόνια η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε βασιζόμενη στα δανεικά. Το περίφημο «θαύμα» που οικοδομήθηκε πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος όταν τα λεφτά τέλειωσαν. Τότε «αποκαλύφθηκε» το μυστικό που χρόνια κρυβόταν στο...Τύμβο του πολιτικού και κοινωνικού μιθριδατισμού. Ότι, δηλαδή, η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της, ξόδευε περισσότερα απ' όσα παρήγαγε και οδηγούνταν στην καταστροφή με γεωμετρική ακρίβεια. Τα καμπανάκια χτυπούσαν, οι οικονομολόγοι έβλεπαν την εξέλιξη, οι ξένοι μας προειδοποιούσαν. Αλλά η μαζική «ανοσία» που δημιουργούσε η επίπλαστη οικονομική ανάπτυξη και το «βόλεμα» του πολιτικού συστήματος δεν επέτρεψαν στη χώρα και τους πολίτες της να γλιτώσουν από την καταστροφή.

Πέντε χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, τα πρώτα βήματα της ανάκαμψης έχουν γίνει, αλλά δεν είναι καθόλου σταθερά. Η χώρα συνεχίζει να βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι αριθμοί ευημερούν. Είναι, ωστόσο, αυτό το ζητούμενο από τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν για το επτάμηνο; Τα έσοδα σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση και βρίσκονται πάνω από τους στόχους. Οι δαπάνες έχουν συγκρατηθεί και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι τρεις φορές υψηλότερο από τον αρχικό στόχο. Ολα είναι ευχάριστα, όμως, αν μείνουμε μόνο σ' αυτά θα έχουμε χάσει ξανά το δάσος.

Η ευημερία των αριθμών στηρίζεται στον φορολογικό «στραγγαλισμό» μιας μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αποδεικνύεται ότι η αλλαγή στις κλίμακες φορολόγησης μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών από τη μια γέμισε τα ταμεία, από την άλλη προκάλεσε τον αφανισμό της μεσαίας τάξης και τη φτωχοποίηση ενός διόλου αμελητέου ποσοστού του πληθυσμού. Και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι το πλεόνασμα στηρίχθηκε επίσης στις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, στις περικοπές στην υγεία, την παιδεία, τις δομές κοινωνικής προστασίας. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η οικονομία δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζεται στην υπέρμετρη φορολόγηση και ταυτόχρονα στις περικοπές. Χρειάζεται ανάπτυξη, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας. Χρειάζεται ένα νέο... success story, ανάλογο με αυτό του τουρισμού.

Απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που δεν θα βασίζεται ούτε στα δανεικά, ούτε σε μια διαρκή φορο-τρέλα. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται να δημιουργήσει πλούτο, είτε προσελκύοντας επενδυτές από το εξωτερικό, είτε εκμεταλλευόμενη τους φυσικούς πόρους και τα απίστευτα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα. Είναι η μόνη λύση ώστε η οικονομία να στηριχθεί τις επόμενες δεκαετίες σε υγιείς βάσεις. Και είναι η μοναδική ευκαιρία για να πάψουν επιτέλους να ευημερούν μόνον οι αριθμοί κι όχι οι άνθρωποι.

† ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ (24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

 
Ο ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ
ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ
 
Ο άγιος Κοσμάς γεννήθηκε το έτος 1714, από ευσεβείς γονείς, στο χωριό Μέγα Δένδρον της Αιτωλίας, όπου κι έμαθε τα πρώτα του γράμματα απ’ τον ιεροδιάκονον Ανανίαν Δερβισάνον. Το βαπτιστικό του όνομα ήταν Κώστας. Σε ηλικία 20 ετών πήγε για σπουδές στη φημισμένη σχολή της Ιεράς μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους. Εκεί διδάχτηκε τα Γραμματικά απ’ τον Π. Παλαμά και τη Λογική απ’ τον Ν. Τζαντούλιο.

Μετά την αποφοίτησή του απ’ τη σχολή Βατοπαιδίου ο νεαρός Κώστας χειροτονήθηκε ιερομόναχος στην Ιερά μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους κι έλαβε το μοναχικό όνομα Κοσμάς. Στο βυζαντινό μοναστήρι του Φιλοθέου πρόσφερε ο ιερέας Κοσμάς τις πολύτιμες υπηρεσίες του επί 20 ολόκληρα έτη. Κατόπιν, σε ηλικία 45 ετών περίπου, πήρε τη μεγάλη απόφαση να βγεί και να κηρύξει στον κόσμο, για να βοηθήσει έτσι τους ομοεθνείς και ομόπιστούς του, που κινδύνευαν να εξισλαμιστούν με τη βία και ν’ αφελληνιστούν.
  
Για την πραγμάτωση αυτού του ιερού σκοπού πήγε στην Κωνσταντινούπολη, παρουσιάστηκε στον τότε Οικουμενικό Πατριάρχη Σεραφείμ Β΄(1757-61) και του ανακοίνωσε τον ευσεβή πόθο του. Ο Πατριάρχης αναγνώρισε τη μεγάλη απόφαση – θυσία του ιερομόναχου Κοσμά, πρόβλεψε τ’ αγαθά αποτελέσματά της και γι’ αυτό έδωσε πρόθυμα τη συγκατάθεση κι ευλογία του στον αιτούντα και τον διόρισε μάλιστα ιεροκήρυκα του Γένους.

 
 Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Μετά τον εν λόγω διορισμό του, ο άγιος Κοσμάς άρχισε την ιεραποστολική του δράση, οργώνοντας κυριολεκτικά επί 20 έτη την τότε υπόδουλη και δεινοπαθούσα Ελλάδα. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκε τη Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Ρούμελη, Πελοπόννησο και πολλά νησιά του Αιγαίου και του Ιουνίου πελάγους. Συνολικά πραγματοποίησε τέσσερις μεγάλες περιοδείες στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, αντιμετωπίζοντας πολλούς και θανάσιμους κινδύνους, από Τούρκους κι Εβραίους.

Κατά τις περιοδείες του αυτές κήρυξε αμέτρητες φορές τον Θείο λόγο, βάπτισε, εξομολόγησε και κοινώνησε χιλιάδες χριστιανούς, ίδρυσε περισσότερα από 210 ανώτερα (Ελληνικά) σχολεία και 1.100 κατώτερα, ανακοίνωσε καταπληκτικές προφητείες κι έκανε πάρα πολλά θαύματα. Ο εθναπόστολος άγιος Κοσμάς πέρασε και από την μαρτυρική περιοχή τής Καστοριάς. Σύμφωνα με τις γραπτές πηγές και την τοπική προφορική παράδοση, επισκέφθηκε ιεραποστολικά την πόλη της Καστοριάς, καθώς και τα χωριά Γέρμας, Κωσταράζι, Δισπηλιό, Κλεισούρα, Ιεροπηγή κ.ά,.

Κατά την επίσκεψή του στην πόλη Καστοριά κήρυξε στους ευσεβείς κατοίκους της κάτω από μια μουριά, η οποία βρισκόταν στο προαύλιο τού τότε ιερού ναού Αγίου Ανδρέα Ντολτσού και νυν Αγίου Ανδρέα και Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Τελικώς, ο άγιος Κοσμάς οδηγήθηκε στον δι’ αγχόνης μαρτυρικό θάνατο, στις 24 Αυγούστου 1779, στο χωριό Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου. 

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΙΩΝ
ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΟΛΙΚΟΝΤΑΣΙ Β.ΗΠΕΙΡΟΥ

 
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η θαυμαστή ζωή και η καταπληκτική δράση του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του μεγάλου μάρτυρα της Εκκλησίας μας και του Έθνους, που τιμάται δεόντως κατά τα τελευταία έτη απ’ τους χριστιανούς όλης της Ελλάδος.
 

 ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ 


 






Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ...

 

Κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος σήμερα την είσοδο της ρωσικής οχηματοπομπής που μεταφέρει ... ανθρωπιστική βοήθεια, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποσύρει τα φορτηγά αν δεν θέλει να υποστεί οικονομικές κυρώσεις. 

Ο Μπεν Ρόουντς, ο αναπληρωτής σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ρωσικές ενέργειες πυροδοτούν την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης με επικίνδυνο τρόπο. Σύμφωνα με τον Ρόουντς, η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να συζητήσει την κατάσταση αυτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόψε. 

Τόνισε ότι εάν δεν αποσυρθεί το κομβόι, η Ρωσία θα πληρώσει "επιπρόσθετο κόστος", εννοώντας τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στη Μόσχα.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Στο πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη φέρεται να συγκλίνουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ως την προσφορότερη επιλογή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο μεταξύ στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει η επιχείρησης προσέγγισης βουλευτών που θα μπορούσαν να συνταχθούν με την κυβέρνηση στην εκλογή Προέδρου.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την Κυριακή, 24 Αυγούστου στα Τέμπη με απόφαση της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, λόγω της αναμενόμενης μεγάλης επιστροφής των εκδρομέων από τα παράλια των νομών Λάρισας και Πιερίας, αλλά και για την ομαλή και εύρυθμη κυκλοφορία των οχημάτων και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν διόρισε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε ως Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών που εκδόθηκε το Σάββατο στη Λευκωσία.

Πενήντα επτά μετανάστες οι οποίοι κινούνταν προς στις εκβολές του Αχελώου ποταμού και δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα εντόπισαν και συνέλαβαν το Σάββατο οι άνδρες του λιμεναρχείου Μεσολογγίου. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες, που είναι υπήκοοι Συρίας και Αφγανιστάν, θα μεταφερθούν στο Μεσολόγγι. Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις παραμένουν οι κτηνοτρόφοι, αφού η συνάντησή τους το Σάββατο με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρι Κουκουλόπουλο στην Κοζάνη, δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης τους, Δημήτρης Καμπούρης.

Κόσμος:Τις σορούς 18 πνιγμένων μεταναστών βρήκαν στη θάλασσα νότια της Λαμπεντούζα οι δυνάμεις του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού τα ξημερώματα της Κυριακής -άλλη μία πράξη στην τραγωδία δίχως τέλος που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο. Από το σκάφος, το οποίο είχε ξεκινήσει από τις λιβυκές ακτές, διασώθηκαν 73 άτομα. Με στρατιωτικές παρέλασεις, για πρώτη φορά εδώ και μερικά χρόνια, τιμά το Κίεβο την εθνική γιορτή της Ουκρανίας παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ με τους φιλορώσους ενόπλους. Οι παρελάσεις έχουν προκαλέσει αρκετή συζήτηση στη χώρα, καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για σκαναλώδη σπατάλη την ώρα που στα ανατολικά γίνονται μάχες ενώ άλλοι θεωρούν ότι οι εορτασμοί χρειάζονται να τονωθεί το «εθνικό φρόνημα».

Δημοσιεύματα θέλουν το ΝΑΤΟ να εξετάζει το ενδεχόμενο να «ρυθμίσει» την υπό σχεδιασμό αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη προς την πλευρά της Ρωσίας, με φόντο τον «πάγο» στις σχέσεις με τη Μόσχα εξαιτίας της Ουκρανίας. Το ενδεχόμενο φέρονται να υποστηρίζουν, εκτός από τις ΗΠΑ, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής αλλά φέρεται να προσκρούει σε επιφυλάξεις άλλων χωρών που θέλουν να αποφύγουν «αχρείαστη πρόκληση» προς τη Μόσχα. Το αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας ελέγχει ομάδα ανταρτών που καταδίκασε ως «παράνομο» το Κοινοβούλιο, το οποίο με τη σειρά του χαρακτήρισε τρομοκρατική την ομάδα και έδωσε το «πράσινο φως» για πλήγματα εναντίον της. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο δείχνουν οι αντάρτες πίσω από τις «μυστηριώδεις» επιδρομές σε βάρος τους.

Τουλάχιστον δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στα ισραηλινά εδάφη από το Λίβανο, ενώ άλλες πέντε «έφτασαν» από τη συριακή πλευρά των Υψωμάτων του Γκολάν, σύμφωνα με το Ισραήλ. Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, πλήγμα σκότωσε δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα στην Πόλη της Γάζας. Σοκ από την επιδρομή που ισοπέδωσε 12ώροφο κτίριο στη Γάζα, σε διάλογο καλούν το Ισραήλ ο Αμπάς και η Αίγυπτος.

Οικονομία: Οι δραματικές ανισότητες στην κατανομή του πλούτου παραμένουν το κύριο χαρακτηριστικό του πλανήτη. Σύμφωνα με μελέτη, την οποία παρουσιάζει Το Βήμα της Κυριακής, οι σούπερ πλούσιοι, που αποτελούν μόλις το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν πλέον το 41% του πλούτου. «Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο» έναντι του Βερολίνου γιατί η πολιτική της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη υπονομεύει την ανάπτυξη, δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ σε συνέντευξή του στον Monde, τονίζοντας ότι η ίδια η Γαλλία δεν μπορεί πλέον «να άγεται και φέρεται».

Αν και πιο ήπιος από τον Αρνό Μοντεμπούρ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν καλεί επίσης σε μετριοπαθή μείωση των ελλειμμάτων μιλώντας στην Repubblica. Το συνδικάτο, το οποίο εκπροσωπεί τους πιλότους της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κηρύξει απεργία, στο αποκορύφωμα της περιόδου των θερινών διακοπών, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας τους περιήλθαν σε αδιέξοδο.

Αθλητισμός: Ματς για γερά νεύρα έγινε στο «Ροζαλέδα» όπου η Μάλαγα νίκησε 1-0 την Αθλέτικ Μπιλμπάο στον εναρκτήριο αγώνα της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Ο Λουϊς Αλμπέρτο πέτυχε στο 35΄ το γκολ της νίκης για τους γηπεδούχους, που στο τελευταίο δεκάλεπτο έμειναν με εννέα παίκτες καθώς αποβλήθηκαν οι Ντούντα (87΄), Αντούνες (90΄). Θρίλερ και στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» με τη Σεβίλη να προηγείται της Βαλένθια και να παίζει με παίκτη παραπάνω από το 68΄ λόγω αποβολής του Ντε Πολ.

Ομως οι «νυχτερίδες» πίεσαν και κατάφεραν να ισοφαρίσουν (1-1) στο 88΄ με τον Ορμπάν. Με μία εύκολη νίκη ξεκίνησε ο Ολυμπιακός τους αγώνες του στη Σούπερ Λίγκα. Οι πρωταθλητές επικράτησαν 3-1 της Νίκης Βόλου στο «Γ.Καραϊσκάκης» με σκόρερ τους Κασάμι (11΄), Διαμαντάκο (28΄), Αφελάι (32΄), ενώ για τους νεοφώτιστους το γκολ πέτυχε ο Σκούρτης στο 56΄. 

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, με πολλά νέα πρόσωπα στη σύνθεσή του, μπήκε με το... δεξί στο νέο πρωτάθλημα καθώς επικράτησε της νεοφώτιστης Νίκης Βόλου στο «Γ.Καραϊσκάκης» (Ολυμπιακός - Νίκη Βόλου 3-1), καθαρίζοντας το ματς από το πρώτο ημίχρονο. Νωρίτερα, ο ΟΦΗ πήρε νίκη-θρίλερ στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων επί του Παναιτωλικού (ΟΦΗ - Παναιτωλικός 1-0), ενώ σαφώς πιο εύκολα επικράτησε η Κέρκυρα του Πανθρακικού στην επιστροφή της στα σαλόνια (Κέρκυρα - Πανθρακικός 2-1).

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1456:Ο Γουτεμβέργιος ολοκληρώνει την πρώτη εκτύπωση της Βίβλου.

1572:Τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου 70.000 Γάλλοι Ουγενότοι (προτεστάντες) σφάζονται. Την εντολή έδωσε ο βασιλιάς Κάρολος Θ', ο οποίος βρισκόταν υπό την ισχυρή επιρροή της μητέρας του της Αικατερίνης των Μεδίκων.

1779:Απαγχονίζεται ο μεγάλος δάσκαλος του Γένους, Κοσμά ο Αιτωλός.

1857:Ξεσπά μια από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις στην αμερικανική ιστορία, γνωστή ως ο "πανικός του 1857".

1945:Η Κάντιλακ κατασκευάζει το τελευταίο της τανκ Μ-24, ολοκληρώνοντας τη συνεισφορά της στον πόλεμο.

1981:Στη Νέα Υόρκη, ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν καταδικάζεται σε 20 χρόνια φυλάκισης για το φόνο του Τζον Λένον.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1947:Γεννιέται ο Βραζιλιάνος συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο.

1948:Γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Ζαν Μισέλ Ζαρ.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1978:Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός, τραγουδιστής και τρομπετίστας της τζαζ Λούις Πρίμα.

1900:Πεθαίνει στη Βαϊμάρη ο Γερμανός στοχαστής Φρειδερίκος Νίτσε, μετά από παράνοια 11 ετών.




ΕΠΔ: ΠΟΛΛΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ "ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ" ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

 

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (ΕΠΔ), δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει εντοπίσει τουλάχιστον επτά δημοσιογράφoυς που πιστεύει ότι κρατούνται από την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος με πιο πρόσφατο τον αποκεφαλισμός του Αμερικανού δημοσιογράφου James Foley που εξόργισε τον κόσμο. Μια άλλη αμερικανή δημοσιογράφος η Steven Sotloff, επίσης απειλείται στο βίντεο δολοφονίας του Foley. Αλλά η CPJ είπε ότι υπάρχουν "πολλοί" περισσότεροι δημοσιογράφοι που κρατούνται σε αιχμαλωσία με IS (παλαιότερα γνωστή ως ISIS) στη Συρία, όπου πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί.

"Δεδομένων των απαγορευμένων και επικίνδυνων συνθηκών αναφοράς σε περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος και τον αριθμό των υποθέσεων που πηγαίνουν ανώνυμοι, συνήθως κατόπιν αιτήματος της οικογένειας, είναι δύσκολο να δοθεί ένας ακριβής αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν ή που κρατούνται από την ομάδα. Αλλά κάτω από μία συνεχή στόχευση των δημοσιογράφων από το ισλαμικό Κράτος έχει αποδειχθεί ότι είναι πλέον μία από τις πιο επικίνδυνες δυνάμεις για τον Τύπο σε όλη την περιοχή, " σύμφωνα με την επιτροπή.

Υπάρχουν περίπου 20 δημοσιογράφοι που έχουν χαθεί στη Συρία. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε προφανώς να είναι υψηλότερος. Η χώρα θεωρείται ίσως το πιο επικίνδυνο μέρος στον πλανήτη για τους δημοσιογράφους.